Gastblogs Kees Kortmulder

Kees Kortmulder blogt #2: La Dolce Vita. 4 tips hoe jij je dromen verwezenlijkt

Afgelopen week zat ik ‘s avonds wat te zappen op de televisie. Natuurlijk een heleboel herhalingen, het is immers zomer. Uiteindelijk bleef ik steken bij ‘Ik vertrek’. Ik had al veel mensen over het programma gehoord, maar het zelf nooit gezien. Door de mooie beelden van een zonnig plaatsje in Italië bleef ik hangen.

Het programma ging helemaal niet om complete naïevelingen die compleet onvoorbereid aan een avontuur begonnen. Nee, deze aflevering ging over twee jonge vrouwen met een grote droom en over de manier waarmee zij met teleurstellingen om gingen. Wat een fijn en hoopgevend programma!

De grote droom 

De vrouwen in deze aflevering hadden een grote droom; een Bed & Breakfast runnen in een oud pand in Lecce. Een jaar daarvoor waren de twee collega’s op vakantie geweest in deze Zuid Italiaanse stad. Op slag waren zij verliefd geworden op deze stad. Het zonnige klimaat, de Mediterrane sfeer en het heerlijke eten. Al tijdens hun vakantie begonnen zij te dromen; hoe tof zou het zijn om hier te wonen.

In sommige gevallen heb je eerst wat nodig om te doen wat je echt wilt doen. Wellicht heb je zelf ook dromen, maar kom je niet tot actie. Je durft je veilige, zekere bestaan niet op te geven voor een nieuw leven, waarvan je niet weet hoe dat precies zal zijn. Dus dan maar in die veilige comfortzone. Bij deze jonge vrouwen gebeurde er iets, waardoor niets of niemand hun meer tegenhield; allebei hun banen, als modeontwerper werden beëindigd. Ze waren dus helemaal vrij. Vrij om te doen en laten wat ze wilden.

De weg naar geluk: La Dolce Vita 

Natuurlijk namen de vrouwen niet meteen het eerste beste vliegtuig enkele reis richting La Dolce Vita. Je veilige, bestaande leven laat je ziet zo maar los. Hoe vertel je het bijvoorbeeld aan je familie en je vrienden. En vertellen is natuurlijk een, maar het uiteindelijk ook echt doen is twee. Hoe zoet jouw droom ook lijkt, je moet dingen kunnen en willen loslaten. Uiteindelijk weet én voel je het gewoon. Dit is de weg naar mijn geluk; la dolce vita.

Hoe zit dat bij jou? Wat zou je gaan doen, wanneer je vandaag helemaal opnieuw mag beginnen? Wat houd je tegen, of zit dat vooral in je hoofd?

Iedereen kan zijn dromen waarmaken

Terug naar mijn ‘Italiaanse heldinnen’. Ik zat enorm te genieten van de prachtige beelden uit Zuid-Italië en vooral van de inrichting van hun bed & breakfast! Geen wonder natuurlijk, wanneer je allebei (mode)ontwerper bent (geweest). Wow zo mooi, ik zou er zo naar toe gaan! Ik werd ook blij van het enthousiasme, positiviteit, wilskracht en passie waarmee zij alles aanpakten. Zo ontzettend fijn!

4 Tips hoe jij je dromen verwezenlijkt 

Tot slot realiseerde ik me dat hun verhaal een prachtig voorbeeld is, van hoe iedereen zijn dromen kan waarmaken. Ook jij kan je droom waarmaken. Zeker met de volgende tips.

Tip 1: Doe dingen samen 

Wellicht ken je het Afrikaanse gezegde wel; ‘Wanneer je alleen gaat, ga je sneller. Wanneer je samen gaat, kom je verder’. Wanneer je een droom hebt en die wil verwezenlijken, is samenwerken zo fijn. En misschien wel essentieel.

In deze aflevering van ‘Ik vertrek’ ging er natuurlijk van alles mis. Bij aankomst in Italië, had de huisbaas nog niets geregeld. Geen licht, geen water en geen elektriciteit. Helemaal niets. Terwijl de eerste gasten al een maand later zouden komen!! Wat voor dromen je ook hebt, tegenslagen komen er onherroepelijk. De ene keer lukt het je beter om teleurstellingen te verwerken, dan een andere keer. Wanneer jij het even niet meer ziet zitten, dan is het handig dat een ander wil positief blijft. En omgekeerd natuurlijk. Iemand anders heeft vaak ook net weer een andere kijk op dingen of pakt dingen anders aan, dan dat jij dat zou doen. Samen kom je echt verder!

Daarnaast zie ik om mij heen, mensen de ‘fout’ maken, dat ze denken dat ze alles alleen moeten kunnen. Natuurlijk kan je niet alles zelf! Focus je op de dingen waar je goed in bent en vraag hulp aan andere voor dingen waar je minder goed in bent. Voor het grove werk in het Zuid-Italiaanse paleisje, zoals breken, stuken en schilderen hielpen de ouders en zussen mee. Zo konden de twee eigenaressen weer andere dingen doen.

Tip 2: Maak kleine stapjes 

Een andere valkuil waar veel mensen in stappen, is te veel én te snel alles willen. Misschien herken je dat wel bij jezelf. Ik had het vroeger namelijk ook. Wanneer ik een droom had, wilde ik dat die droom zo snel mogelijk was verwezenlijkt. Je kunt je hierbij voorstellen, dat ik regelmatig teleurgesteld was, wanneer het dan wéér niet gelukt was. Dit betekent niet, dat je dromen klein moeten zijn, maar heb geduld. Maak kleine stapjes naar je grote droom.

Het helpt om eerst je grote droom helder te maken. Die grote droom is jouw punt aan de horizon. Hang er vervolgens een jaartal aan vast. Daarna maak je in stapjes terug naar het heden om te bepalen waarmee je vandaag kunt beginnen.

Stel je wil heel graag een keer de marathon van New York lopen. Wanneer je dat besluit neemt, loop je die marathon ook niet meteen de volgende dag. Je weet dan wanneer je die marathon wilt lopen, bijvoorbeeld in november 2017. Vervolgens maak je dan een schema van stapjes om dat te bereiken. Dat je bijvoorbeeld in het voorjaar van 2017 je eerste halve marathon wilt lopen en aan het einde van dit jaar een wedstrijd van 10 kilometer. En zo weet je dan ook wat je de komende week moet doen om dat eerste doel te bereiken.

De dames van ‘Ik vertrek’ hadden ook duidelijk een doel, op 1 maart tweeduizend zoveel de eerste gasten ontvangen. Dat besluit hadden ze ongeveer een jaar daarvoor genomen. Ook zij maakten allerlei tussenstapjes om dat doel te bereiken.

Tip 3: Vier je successen 

Uit het voorgaande begrijp je, dat het bereiken van je droom een proces is, dat bestaat uit verschillende stappen. Het helpt wanneer je ook geniet van die tussenstappen. Dus niet dat je pas gaat genieten, wanneer je het ‘eindpunt’ hebt bereikt. Vier daarom ook van je ‘kleine’ successen. Bij elk tussenpunt ben je weer een stukje dichterbij jouw grote doel. Maak er een feestje van. Sta even stil bij hoeveel je al gedaan hebt en van waar je bent gekomen. Vaak zit je zo in het proces, dat je dat niet realiseert.

Mijn Italiaanse ‘vriendinnen’ vierden regelmatig zulke mijlpalen. De eerste paar weken hadden ze nauwelijks geld om van rond te komen. Toch trakteerden zij zichzelf iedere week op een avondje stappen met hun nieuwe vrienden. Iedere week hadden ze wel weer een nieuw doel bereikt. Vieren is zo belangrijk.

Tip 4: Focus op het positieve 

Wanneer je aan de slag bent met je droom, zullen er ongetwijfeld dingen anders lopen dan je gehoopt of verwacht had. Tegenslagen horen er nu eenmaal bij. Het is misschien te simpel en te makkelijk om te zeggen, dat je tegenslagen nodig hebt om ‘sterker’ te worden. Probeer in ieder geval ervoor te zorgen dat de teleurstellingen niet de baas over je worden.

Wanneer er van alles anders loopt dan je wilde, focus je dan op jouw ‘why’. Waarom doe je wat je doet. Wat is het verhaal achter jouw droom? Dat geeft je weer energie om door te gaan. Misschien moet je een andere aanpak bedenken of zelfs even een stapje terugzetten om alles goed te kunnen overzien. Uiteindelijk gaat het je lukken. Ik heb er alle vertrouwen in. Veel geluk en succes.

Ciao!

Kees 

Meer weten over Kees Kortmulder? Lees het interview dat we met hem hadden voor Wat maakt jou rijk, check zijn vorige blog: Kees blogt #1: Het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven en volg zijn facebookpagina om op de hoogte te blijven van de leuke workshops die Kees organiseert. 

AAEAAQAAAAAAAAfdAAAAJGU5YWFhMmI3LTRlNmYtNGQ1ZS1hOWY0LWVlYzk1N2U0NzEyMA

Foto door Saskia Beek

Foto door Saskia Beek

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu