Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Jolien Slavenburg

Jolien Slavenburg (44) is getrouwd met architect Martin en heeft een dochter van 12 en een zoon van 10. Jolien is eigenaar van Kernzaken  en werkt als coach en trainer op het gebied van intuïtief leiderschap. 

Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?
“Interessante vraag. Ik merk wel dat ik sommige dingen die ik geleerd heb onbewust aan de kinderen doorgeef. Ze zijn zich er bijvoorbeeld heel sterk van bewust dat geld uitgeven niet altijd vanzelfsprekend is. Ik leer mijn kinderen hoe je met eigen middelen ook leuke dingen kunt doen. Op vakantie geniet ik meer van een picknick in de duinen, dan telkens de lokale horeca te bezoeken. Dat heb ik wel van mijn ouders meegekregen. Liever langer genieten in de natuur, dan een dag vol “onnodige” kosten. Mijn kinderen zijn heel prijsbewust. Soms willen ze iets en dan zeggen ze zelf al, ach laat maar mam, dat kunnen we beter besteden aan het dak. We gaan namelijk ons eigen huis (laten) bouwen.” 

Als je geld hebt, waar geef je dat aan uit?
“Haha, aan kleding. Maar eigenlijk het meest aan persoonlijke groei. In de vorm van allerlei bijscholing. Uit eten gaan vind ik wel echt een cadeautje. Urenlang tafelen met een goede vriendin bijvoorbeeld. En nu aan het huis dat we bouwen. Met beperkte middelen iets duurzaams en heel bijzonders maken, hoe gaaf is dat? Momenteel wonen we in een aantal caravans op het bouwterrein. Mijn zoon en dochter hebben ieder hun eigen caravan, en wij hebben er samen een. Het is een beetje improviseren maar het heeft ook zijn charme, de kinderen kunnen vriendjes te logeren hebben en ’s avonds hebben we een kampvuurtje en veel gezelligheid.”

Wat doe je met je laatste tientje?
“Leuke vraag! Gewoon toch iets lekkers te eten kopen.”

En wat als je een tientje op straat vindt?
“Het leukste zou zijn als ik het tientje samen met mijn dochter of zoon vind. En dat we dan samen bedenken wat we ermee gaan doen. Dat kan een T-shirt bij de H&M zijn, of een ijsje eten. In ieder geval zou ik het zien als een viermomentje.”

Wat zou je doen als geld geen rol zou spelen?
“Eigenlijk hetzelfde als wat ik nu doe. Met mijn werk, mijn gezin, vrienden en familie. Het gaat goed met Kernzaken en daar ben ik heel dankbaar voor. Toch moet ik heel eerlijk zeggen, dat het een uitdaging blijft om altijd uit te gaan van overvloed, te vertrouwen dat ik de juiste stap op het juiste moment neem. Als geld geen rol zou spelen zou ik vooral zorgelozer doen wat ik al doe en het liefste wil; mijn missie uitdragen om mensen te helpen. Ik zou mezelf wel makkelijker een dagje vrij gunnen vermoed ik.”

“Ik vind sowieso dat we in het Westen ontiegelijk rijk zijn. Ik heb me nog nooit in mijn leven zorgen hoeven maken of er wel boter op mijn brood komt of dat er brood is. Dat is sowieso overvloed. We zijn hier ook rijk in mogelijkheden om jezelf te ontplooien.”

“Als geld geen rol zou spelen dan zou het makkelijker zijn om mijn kinderen van alles te geven. Maar ik vind het ook prettig dat ze zich bewust zijn van wat dingen kosten, ze zijn niet materialistisch. Ze genieten enorm dat ze in hun caravan vriendjes en vriendinnetjes kunnen uitnodigen en lekker kunnen zwemmen in het water vlakbij. Dat is toch geluk?”

Wat is je missie, Jolien?
“Ik word het allerblijst als ik met mensen mag werken op “kernniveau”.  Het allerleukste vind ik dat in onze leergang Intuïtief leiderschap of als ik 1 op 1 met mensen werk. Dat we samen onderzoeken wat iemand wil betekenen voor de wereld, en welke blokkades of obstakels hem of haar in de weg staan. Ik vind het zo jammer als mensen niet kunnen uitdragen wat zouden kunnen betekenen. Daarvoor moet je ook je eigen schaduwkanten zien en jezelf in de ogen durven te kijken. Het durven om contact te maken met je passie en je intuïtie. De vragen waar we mee aan de slag gaan zijn: wat heb ik nodig om door mijn angsten heen gaan en om echt mezelf te zijn?”

“Dat is een diepgaand innerlijk proces waarin ik mensen zowel psychologisch als praktisch begeleid. Ik werk vooral met leidinggevenden, maar in principe is iedereen een leider. Als je jezelf kent en je eigen angsten kent, weet wat klopt en wat niet, dan kom je een stuk verder in je leven, het verhoogt je kwaliteit van leven en wat je wereld te bieden hebt. Er zijn heel veel trainingen gericht op vaardigheden en doen. Maar het begint bij: hoe kun je jezelf echt leren kennen? En hoe vertaal je die inzichten in actie. De leergangen die ik aanbied gaan over verdieping. Leren te handelen vanuit je intuïtie, vanuit wat je werkelijk voelt, en niet vanuit wat anderen van je verwachten of wat je moet doen om serieus genomen te worden of status te verkrijgen. Mensen komen in een enorm transformatieproces.”

“Volgens mij is dat wat deze tijd vraagt. Ons bewustzijn zo te ontwikkelingen dat we kunnen doen wat goed is voor onszelf en voor het grotere geheel. Doordat je je mechanismen herkent, merk je dat dingen meer vanzelf gaan, dat je niet zo hard hoeft te werken om hetzelfde resultaat te bereiken.”

“Naast de leergang, workshops en executive coaching, doe ik in-company trainingen. En sinds kort geef ik ook webinars. Het eerste webinar was een interview met een klant. Hij vertelde over zijn eigen heldenreis. Hoe je van uitputting en strijd naar moeiteloos succes komt. Het was een cadeau om hem te coachen. In mijn volgende webinar op 1 en 8 september, geef ik tips over hoe je gebruik kunt van maken van je intuïtie om betere keuzes te kunnen maken.” 

Wat maakt jou rijk?
“Heel veel maakt mij rijk. Mijn gezin, familie, diepe vriendschappen, mijn werk, gezond zijn. De mogelijkheid om een wereld te leven waarin ik kan doen wat ik wil.”

“Dat ik niet elke dag tien kilometer hoeft te lopen om water te halen.”

“Als ik een vlaag van ontevredenheid voel, ligt het antwoord altijd in mezelf. Dan maak ik contact met mezelf, dan zoek ik de stilte op, ga ik mediteren. De omstandigheden veranderen continue en daar heb ik geen invloed op, maar ik heb wel invloed op hoe ik met die omstandigheden omga.”

“Op het moment dat ik mediteer voel ik dan weer liefde, ontspanning, lichtheid. Ik voel dan een soort nieuwsgierigheid. Hoe ga ik het aanpakken? En dan verdwijnt het gepieker.”

Heb je nog tips voor de lezers?
“Misschien een beetje cliché, maar op het moment dat je merkt dat je van slag raakt door de omstandigheden, besef dan: je kunt je best doen om de omstandigheden te veranderen, maar het is effectiever om je houding ten opzichte van die omstandigheden te bezien. Investeer in je houding ten opzichte van de omstandigheden. Hoe meer dat lukt, hoe rijker je bent.”

Meer weten over Jolien? Bekijk haar website, webinars en abonneer je op haar nieuwsbrief via www.kernzaken.nl.

highres-jolien kernzaken-11

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu