Food for thought Keep it Clean Day

Keep it Clean Day; het grootste opruimfeest van Nederland

Aanstaande vrijdag 16 september 2016 vindt opnieuw het grootste opruimfeest van Nederland plaats. KeepitCleanDay is in 2012 ontstaan als bottom-up evenement. Een opruimdag zonder gebruik van financiën of beleidsplannen, maar simpelweg door het mobiliseren van enorm veel mensen. In dat jaar sloten 120 gemeenten zich aan.  Inmiddels is het uitgegroeid tot een traditionele dag, die geheel zelfsturend tot stand komt. Iedere Nederlander kan op zijn of haar eigen manier de dag invulling geven. 

a8e52ea3-debf-4ed5-9993-6d299aabaf70

SAMEN OPRUIMEN IS EENVOUDIGER DAN OOIT 
In tegenstelling tot veel andere zwerfafval opruimdagen is het meedoen aan KeepitCleanDay eenvoudiger dan ooit. Iedereen die op vrijdag 16 september 2016 een stuk zwerfafval op de juiste plek achterlaat, is al deelnemer. Aanmelden is overbodig, ergens speciaal naar toe gaan ook. Iedereen kent de lege blikjes langs de bosjes, de snoeppapiertjes op de stoeprand en de verdwaalde flesjes in het gras. In plaats van door te lopen en te vertrouwen op de regionale vuilnisdienst, is KeepitCleanDay bedoeld om zèlf aan de slag te gaan. Door eigenaarschap te nemen over onze directe leefomgeving, hebben we een veel grotere invloed op het geheel. Kleine beetjes, maken samen een heleboel. 

INSPIRATIE
KeepitCleanDay is geïnspireerd op het Estse Teeme Ara en Sloveense ‘Ocistimo Slovenijo, die beiden respectievelijk in 2008 en 2010 hun land opruimden. Zonder top-down structuur, zonder juridische vormgeving en zonder geld. Dit is tevens de kern van KeepitCleanDay. Maar, waar Estland en Slovenia na dat eerste jaar veranderden in een non-profit organisatie en subsidies aanvroegen, bleef KeepitCleanDay volledig onafhankelijk bewegen en in eigendom van álle Nederlanders. Er is geen organiserend projectteam, er worden enkel wat praktische taken uitgevoerd als de dag dichterbij komt. De rest ligt allemaal in de regio. Net als het zwerfafval. 

ZONDER GELD & PAPIER
In Nederland geven we jaarlijks ongeveer € 2.500.000 miljoen euro aan zwerfafval uit. Dit gooien wij letterlijk náást de prullenbak. We besteden het aan preventie, opruimen en verwerking. KeepitCleanDay werkt om die reden expliciet zonder geld, zonder papier en zonder juridische vormgeving. Het is een feestelijk evenement, waarbij we allemaal samen een beetje werken aan de toekomst van een schone en gezonde aarde. Doe je ook mee?

WANNEER? Op vrijdag 16 september 2016.
WAAR? In Heel Nederland.
HOE?
Door te bukken, iets op te rapen en het op de juiste plek weg te gooien

54cc3130-bca3-4b75-bc86-d8f3a124dc8c

SWIEPEN IS HET NIEUWE OPRUIMEN
Ergens in een prachtig bos in Nederland vond een festival plaats. Met muziek, lekker eten en veel inspiratie sessies. Aan het einde van het festival wilde de organisatie het ‘schoner achterlaten dan dat ze het aangetroffen hadden’.

Dus werd er een ‘swiep-moment’ georganiseerd. 

Swiepen is niets ingewikkelders dan een hele lange rij met mensen te maken en zo het hele terrein schoon te ‘swiepen’. Van voor naar achter en weer terug. In een mum van tijd is zelfs de kleinste snipper gevonden. 

We maakten er een filmpje van, dat je hier kan vinden als uitnodiging om as. vrijdag 16 september 2016 ‘swiepend’ en opruimend het land door te trekken!  

 

WAAR VIND JE OPRUIMACTIES? 
Op KeepitCleanDay zijn er in het hele land opruimacties te vinden.
 

Wil je meer informatie over KeepitCleanDay dan kun je ook contact opnemen met Annette Dölle, de initiator van KeepitCleanDay, gesteund door sidekicks Joost Plattel en Mies Witkamp. 

Laten we met zijn allen de wereld een beetje mooier en schoner maken :-). 

Happy KeepitCleanDay! 

ed77982d-1a5c-46dc-a490-16f7303aa35e

Tekst: Annette Dölle
Fotografie: Daniel Maissan 
Video en graphics: Joost en Kees Plattel 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu