Gastblogs Kees Kortmulder

Kees Kortmulder blogt #3: 5 tips voor een oneindig gelukkig leven

Spontane besluiten zijn de beste

Eens in de zoveel tijd neem ik een besluit waar ik nauwelijks over hoef na te denken. Het voelt dan zó goed, dat alles in mijn lichaam schreeuwt om het te doen. Andere opties bestaan er niet. Zo wist ik jaren geleden toen ik met de makelaar mijn huidige appartement bekeek, meteen dat dit mijn woning zou worden. Over het wel of niet kopen van een broek heb ik soms langer nagedacht. Ook heb ik weleens besloten om op die manier ontslag te nemen. Iedere keer bleken deze spontane besluiten de enige juiste te zijn. Het zijn besluiten voor een gelukkig leven.

Toeval bestaat niet

Zo’n drie weken was het weer eens raak. Ik had wat mindere weken achter de rug en kon wel een mentale oppepper gebruiken. Ik belde een vriendin die ik een tijd niet had gesproken. Op een zeker moment zei ze: “Eigenlijk dacht ik dat je ergens anders voor belde, namelijk voor ons retreat op Mallorca. Volgens mij is dat precies wat JIJ nu kunt gebruiken.

Ik had die reis inderdaad al een paar keer voorbij zien komen op Facebook, maar telkens had ik het weggeklikt. Superleuk, supergaaf, maar geen geld en geen tijd. Telkens gedachten die mijn droomreis in de weg stonden. Stiekem verlangde ik echter enorm naar een reis om weer even volledig tot mezelf te komen.

Mayke, mijn vriendin en organisator hoefde nauwelijks meer moeite te doen om me te overtuigen. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat het niet toevallig was, dat ik Mayke belde. De reis en mijn besluit om mee te gaan hing al in de lucht. Binnen 10 minuten had ik besloten om mee te gaan. Nog nooit eerder had ik zo kort van tevoren een reis geboekt; een dikke week later zou ik al op Mallorca zitten. Wat voelde dit goed en wat had ik er zin in.

Aankomen in het paradijs

Tot 3 weken geleden had ik een heel ander beeld van Mallorca. Bij de naam van dit eiland, had ik vooral een beeld van verschrikkelijk lelijke hotels, overvolle stranden, veel luidruchtige Duitsers en Engelsen die óf dronken zijn óf eindeloos schreeuwende kinderen hebben. Het omgekeerde is het geval. Mallorca is prachtig én de villa waar we zaten is echt een droomplek. Ik ben 5 dagen in een paradijs geweest.

5-tips-voor-een-oneindig-gelukkig-leven-02-1024x768

Oneindige gedachten

Niet alleen de villa was prachtig, vanuit een ‘infinity pool’ keek je uit over een betoverend landschap. De infinity pool is bovendien een mooie metafoor voor mijn gedachten gedurende deze week. Waren mijn gedachten over mezelf aan het begin klein en beperkend, aan het einde van het retreat waren ze eindeloos. Niets en niemand beperkt mij meer in wat ik denk voel en wil. Oneindig gelukkig zijn; het bestaat echt.

En dan had ik in deze paradijselijke omgeving elke dag meerdere workshops van de meest liefdevolle trainers. Yoga, mediteren, bewust ademhalen, transformerend denken …. Wat een feest en wat een inzichten.

Een de van de allerbeste weken van mijn leven

Inmiddels ben ik weer een week thuis, maar ik heb nog steeds het gevoel dat ik aan het zweven ben. Er stroomt nog zoveel positieve energie door mijn lichaam. Daarnaast ben ik enorm gefocust en bruis van ideeën over de toekomst. Zonder overdrijven, was deze week op Mallorca een van mijn allerbeste weken van de afgelopen jaren. De inzichten die ik heb gekregen hebben me echt naar ‘next level’ gebracht. In dit blog deel ik graag wat inzichten en geef wat tips.

5 Tips voor een oneindig gelukkig leven

Ik heb weer ontdekt dat een er voor iedereen een oneindig gelukkig leven mogelijk is. Ook jij hebt alles in je zitten om het mooiste leven te leiden wat je wilt. Ben je er klaar voor, dan gaan we aan de slag

TIP 1: Gezond eten

Tijdens ons verblijf werden we minstens driemaal daags verwend met de meest heerlijke gerechten. Het meeste was veganistisch. En de hele week heb ik geen vlees, vis of kaas gemist. Het eten was echter met zo veel liefde gemaakt en dat proefde je aan alles. Tijdens mijn vakantie heb ik daarom besloten om, geen magnetron of kant-en-klaar producten meer te kopen. Vanaf nu zo veel mogelijk vers en het liefste biologisch.

Aandachtig koken en aandachtig eten is daarnaast een vorm van mediteren. Je gebruikt je hersenen even op een hele andere manier. Je hersenen krijgen even een adempauze, zodat je daarna je weer goed kunt focussen. Maar ….  er is nog een manier waarop je nog meer kunt genieten van lekker eten.

5-tips-voor-een-oneindig-gelukkig-leven-03-1024x1024

TIP 2: Genieten van de stilte

Een van de afspraken tijdens het retreat, was dat we tot en met de lunch niet met elkaar mochten praten. De eerste paar dagen was dat best lastig. Zeker tijdens het ontbijt en de lunch. Maar na een paar dagen vond ik die stilte heerlijk. Ineens ging ik nog meer van het eten genieten. Alle smaken leken nog intenser. Ik werd op die manier nog bewuster wat ik at; smaak, textuur, geuren. Ook daar nam ik een besluit in. Thuis zou ik niet meer gaan eten met mijn bord op schoot terwijl ik naar de televisie zat te kijken. Ook dit heeft weer een dubbel voordeel; je geniet veel meer van wat je eet én je geeft je hersenen nog een extra rustpauze.

TIP 3: Vroeg opstaan

Gelukkig ben ik een ochtendmens, dus ik vind het niet erg om vroeg op te staan. Tijdens ons retreat begonnen we elke ochtend met een yogales van half 8 tot 9. De energie die ik hiervan kreeg, droeg ik de rest van de dag bij me. Eenmaal thuis gekomen heb ik de tijd nog wat opgeschoven. Ik sta nu al ruim een week op, om 6 uur en begin vervolgens met een aantal rituelen. Hoewel ik op het moment wanneer de wekker gaat, het gevoel heb dat het midden in de nacht is, voelt vroeg opstaan geweldig.

Mijn besluit om vroeg op te staan is mede geïnspireerd door het boek ‘The Miracle Morning’. In een volgend blog zal ik hier meer over vertellen. Het is in ieder geval een boek, waarbij je van de ene wow naar de ander wow gaat. Ik weet zeker dat je ook vroeger op gaat staan, nadat je dit boek hebt gelezen. Vroeg opstaan zorgt ervoor dat je meer gefocust bent en veel meer uit je dag haalt.

TIP 4: Bepaal je gedachten

Je kent het vast, dat je van die vervelende gedachten hebt die voortdurend naar boven komen. Niet zo goed voor je humeur. En wanneer je er niets mee doet gaan je gedachten met je aan de loop. Je gedachten bepalen immers je gedrag. Gelukkig kan je zelf ook invloed hebben op je gedachten. Een manier waarop je dat kan doen is met affirmaties.

Een affirmatie is een manier waarmee je jouw hersenen kunt herprogrammeren. Cool toch?  Je hebt er wel even geduld voor nodig. Je hersenen hebben immers allerlei patronen in de loop van jaren opgebouwd, dat verander je niet zomaar. Maar het kan wel.

Houd je hersenen voor de gek

Met een affirmatie hou je eigenlijk je hersenen een beetje voor de gek. Je doet namelijk alsof iets wat je heel graag wilt al werkelijkheid is. Schrijf daarvoor een pakkende zin en herhaal die zin zo vaak mogelijk. Je kan die zin ook opschrijven en ergens ophangen waar je hem dagelijks ziet. Het is belangrijk dat je jouw zin dagelijks een paar keer achter elkaar (hardop) uitspreekt. Ik doe het tegenwoordig vlak voor het slapen gaan. De laatste gedachte waarmee ik dan in slaap val is een positieve gedachte. Tijdens het slapen gaan mijn hersenen er nog even verder mee aan de slag. Fijn toch! Daarnaast begin ik (om 6 uur ’s ochtends) met mijn leugentje. Je zal zien dat na een paar dagen je een steeds grotere glimlach krijgt bij jouw bedachte waarheid.

TIP 5: Wees dankbaar

Mijn laatste tip heb ik al eens eerder gegeven in een vorige blog, maar ik blijf het een enorm belangrijke vinden. Wees dankbaar voor alles wat er is. En dat hoeven echt niet grote dingen te zijn. Natuurlijk was ik onwijs dankbaar voor de luxe van een infinity swimmingpool naast onze villa. Het kan ook iets heel simpels en eenvoudigs zijn, bijvoorbeeld de smaak van een tomaat, of dat de krantenbezorger iedere ochtend vroeg uit zijn bed stapt om ervoor te zorgen dat de krant op tijd bij jouw in de brievenbus ligt. Nog beter en leuker is om dat ook te laten zien, dat je dankbaar ben. Geef daarom vaker een complimentje aan een ander of zeg degene die je liefhebt dat je van hem/haar houdt of waarom je iemand helemaal te gek vindt.

Ik wens jou een oneindig gelukkig leven. Ik hoop dat mijn tips hiervoor kunt gebruiken. En mocht je zelf nog goede tips hebben, deel ze dan met ons. Samen worden we nog gelukkiger!

Kees
Meer weten over Kees Kortmulder? Lees het interview dat we met hem hadden voor Wat maakt jou rijk, en check vooral ook zijn vorige blogs:
Kees organiseert ook regelmatig inspirerende workshops. Via zijn facebookpagina blijf je op de hoogte.
Meer info over Mayke Niestadt en het Inner Beauty Retreat dat Kees volgde vind je op de site van Inner Beauty Retreat. Kees verbleef in Osa Mayor op Mallorca. Toevallig is dit de boutique homestay die Brenda Ooteman runt. Brenda’s verhaal kun je lezen in Wat maakt jou rijk?
5-tips-voor-een-oneindig-gelukkig-leven-01-710x300-crop

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu