Gastblogs Maartje Grond en Daniel Maissan Wander the World with us: verhalen van Maartje en Daniel

Verhalen van Maartje Grond en Daniel Maissan #2: Jón en Auja

Jón en Auja staan symbool voor onvoorwaardelijke behulpzaamheid en ongelimiteerde gastvrijheid. Ze hebben onze reis gevoed, geïnspireerd en naar een volgend level getild. Maar niet alleen voor ons. Door heel IJsland laten zij hun liefdevolle voetsporen na en velen mogen daarvan meeprofiteren. ‘Wander’ mee en ontmoet dit IJslandse wonderstel. 

“Dit gebeurt als open-minded mensen elkaar ontmoeten”, vertelt Jón trots aan tafel tijdens het diner. “Dan mogen onbekende mensen elkaar leren kennen en verhalen delen.” Mooie woorden die nog lang nagalmen gedurende de avond en aan ons blijven kleven. Ja, dit is wat Wander the World With Us, is! Dankzij Helene Wiesenhaan, een Haarlemse fotografe die ons in contact heeft gebracht van Jón en Auja.

Jón is een gelukkige ziel. Het leven is zijn speelterrein en daar maakt hij dankbaar gebruik van. Al jong werkte hij – samen met zijn oudere broer – als gids in IJsland. Samen brachten zij vele bezoekers naar de meest indrukwekkende plekken in IJsland. Een dankbare job omdat Jón graag wordt uitgedaagd door de wensen van toeristen. Dat komt door zijn behoefte aan onvoorspelbare dagen. Vol trots begint hij te vertellen over een Duits gezin, die hij heeft gered van de dood. Zij zaten muurvast met hun auto in een rivier en hij heeft ze kunnen bevrijden. “Als je óóit naar Duitsland komt, kom dan langs”, drukte de zojuist bevrijdde mensen Jón op het hart. Dus toen hij naar München afreisde om autotechniek te studeren, heeft hij contact met hen gezocht. Met succes, want zij hebben hem verwelkomt als hun zoon.

“I’d rather be a jack of all traits and luckily I have a very supportive wife next to me, who always helps me with difficult decisions.”

Kenmerkend voor de man die wij hebben mogen ontmoeten, is zijn verander-lust. Zo is hij na zijn studie – met een paar ‘jobs in between’ – directeur bij TNO (een APK-keuringsbedrijf) geworden, om vervolgens alles weer achter zich te laten toen hij de dagen kon voorspellen.

Na het moedige besluit van Jón en Auja, zijn zij samen een eigen bedrijf gestart, waarbij Jón wederom als gids door IJsland rondtrok met op maat gemaakte reizen. Daarnaast hadden zij verschillende lodges, verspreid over IJsland en een bedrijf met witte 4×4 landrovers. Een compleet plaatje dat snel groeide, maar uiteindelijk meer energie kostte, dan opleverde. Ze waren vrijwel continu aan het werk en dat was voor hen een enorme vrijheidsbeperking. Dus na lang overleg verkochten ze de bedrijven.

Sinds Jón en Auja hun vrijheid hebben teruggewonnen, ontstaat er langzaam meer ruimte voor andere activiteiten. Ze verhuren momenteel (slechts) een paar ‘zomerhuizen’, verspreid over IJsland. Iets wat hen zeker bezighoudt, maar niet in beslag neemt.

“My body is tired, but my soul is happy!”

Een kenmerkende uitspraak voor Jón, want sinds de verkoop van van zijn bedrijven geniet hij ervan om te klussen rondom de zomerhuisjes.
Auja is juist erg creatief en gaat binnenkort in haar werkplaats, naast haar kunsten met keramiek, óók werken met hout. Daarnaast speelt ze met de gedachte om een kleine guesthouse te runnen. Iets waar zij voor gemaakt is, want ze is een van de beste gastvrouwen die ik ken: warm, zorgzaam en alert op details. Gedurende de week, leerde ze steeds beter onze voorkeuren kennen en handelde daar stilletjes naar. Haast onopvallend, maar dát ontgaat ons, als twee échte horeca-tijgers, niet.

“I don’t want money, but instead a lot of life experience.”

Het was bijzonder om Jón en Auja steeds iets beter te leren kennen. De band mocht langzaam groeien en we werden zelfs uitgenodigd op hun feestje in het hoge noorden van IJsland, in de Fnjóskadalur vallei. Daniel heeft daar dé master grill-chef uitgehangen en ik liep trots met een camera in het rond.

De volgende dag mochten wij ons uitsloven voor Jón en Auja met Daniel’s beroemde kipgerecht met gegrilde groente uit de oven. Terwijl wij lekker aan het kokkerellen waren, genoot Auja van een boek en Jón – dé gin-tonic koning – van zijn drankje in de hot-tub. “I want to die poor”, waren de woorden van Jón toen hij glunderend in de hot-tub stapte.

Wander the World With Us.

Bovenstaand interview met Michael is te lezen op de site van Wander the World with us. Maartje en Daniel tekenden inmiddels al veel meer mooie verhalen op, zoals het verhaal vanMascha Tielemans, Teresita Gomez en Moses Asagbo.

Meer weten over Maartje Grond en Daniel Maissan? Bekijk hun site. Wil je helpen, doneren, meedenken? Kijk dan even op hun wensenlijstje.

Maartje en Daniel

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe