Meer over De Rijke Meisjes Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Cat Colnot

Cat Colnot (44) is community manager, bedenker van en blogger van De Rijke Meisjes. Daarnaast helpt ze met haar bedrijf Chicarica Producties ondernemers (vooral zzp’ers) om zichzelf te laten zien, en online zichtbaar en vindbaar te worden. Door middel van Personal Branding. Wat is jouw verhaal/missie/visie en hoe draag je die uit naar je klanten? Om haar klanten te helpen zichzelf te laten zien schrijft ze (web)teksten, redigeert ze blogs en maakt ze profielfoto’s en websites. Onder het label MountainPeaks, helpt ze samen met Martijn Holtes MKB-bedrijven met hun online marketing en content strategie. Daarbij richten ze zich op wat wil je overbrengen, aan wie, en op welk kanaal. En hoe krijg je collega’s mee? 

“Eigenlijk gaat het mij om het verhaal dat mensen te vertellen hebben. Dat fascineert me. Wat drijft mensen, wat motiveert ze, wat hebben ze te bieden aan de wereld?”

“Mijn missie is geslaagd als mijn klanten na een strategie- of creatieve brainstorm sessie meer richting hebben, hun visie helder hebben, de rode draad in hun verhaal zien. De essentie van iemands verhaal boven krijgen, dát is het doel, ook als ik boeken/blogs edit of (web)teksten schrijf. Of als ze na een fotoshoot blij zeggen dat ik ze heb vastgelegd zoals ze ècht zijn. Maar tekst en fotografie zijn voor mij slechts tools om het verhaal te verbeelden. En via social media slingeren we dan dat verhaal de wereld in, zodat we de zichtbaarheid vergroten.” 

“Als je zichtbaar wil zijn moet je jezelf laten zien, zo simpel is het. Ik merk dat veel ondernemers het niet durven. In eerste instantie omdat ze hun verhaal niet helder hebben, ze twijfelen of hun klanten wel op ze zitten te wachten, ze denken dat je als merk profileren (wat personal branding is) opschepperig is.” 

“Veel ondernemers hebben niet in de gaten hoeveel fantastische kennis ze te delen hebben (of weten niet hoe ze die kennis kunnen verwoorden). Ze hebben geen idee hoe rijk ze zijn, hoeveel ze de wereld te bieden hebben! Want grappig genoeg gaat bij social media helemaal niet om jou; het gaat om wat je te bieden hebt. Mijn advies is dus ook, denk na over hoe je jezelf profileert, doe dat consequent en met een gedegen strategie, maar ben en blijf jezelf, en deel dingen waar mensen echt iets aan hebben. Dan komt de rest vanzelf.” 

Even wat anders…Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?

“Tot de crisis in de jaren ’80 hadden wij het thuis goed. Na een faillissement als gevolg van de crisis, brak er een moeilijke tijd aan, waarin mijn ouders de eindjes aan elkaar moesten knopen. Ineens was geld niet meer vanzelfsprekend. Ik ben mijn ouders dankbaar voor het feit dat ze me geleerd hebben dat geld niet het belangrijkste in het leven is. Maar toen ik op mijn 19e uit huis ging had ik wel genoeg van het dubbeltjes omdraaien en spendeerde ik al mijn studiegeld aan het kopen van eten en spullen.”

“Hoewel ik meerdere baantjes had, kwam ik altijd geld te kort. En ook toen ik een goede baan kreeg vond ik het lastig om met een budget te leven. Ik had altijd een haat-liefde verhouding met geld. Als ik het had moest ik er zo snel mogelijk vanaf. Het gaf me extreem veel stress. Inmiddels heb ik geleerd mijn geld uit te geven aan wat ik belangrijk vind en me niet meer te laten leiden door koopverslaving. Sinds ik een eigen bedrijf heb is mijn verhouding met geld een stuk beter. Ik zie geld nu als energie en als bedankbriefjes. Dat maakt dat ik er veel vrolijker van word. Mijn mantra: geld en geluk stromen moeiteloos mijn leven in, helpt ook mee om mijn liefde voor geld aan te wakkeren. Nu ik niet langer uitga van schaarste ervaar ik sowieso veel meer overvloed in mijn leven. Niet alleen op het gebied van geld.”

Als je geld hebt, waar geef je dat aan uit?

“Naast mijn hypotheek en vaste lasten zijn een kopje koffie buiten de deur drinken, regelmatig uit eten gaan en zoveel mogelijk reizen mijn belangrijkste kostenposten. Mijn huis is ingericht met 2e hands meubels. Hoewel ik erg van meubels houd, kan ik er geen geld aan uitgeven. Ook aan kleding, schoenen en tassen geef ik zo min mogelijk geld uit. Ik spendeer mijn geld eigenlijk het allerliefste aan belevenissen en eten valt daar ook onder. En dan ga ik voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Liever eens in de week superlekkere koffie van White Label dan elke dag een laf bakkie troost in een duf koffietentje.”

“Datzelfde geldt voor mijn boodschappen. Ik koop liever biologisch, gezond en verantwoord dan veel en goedkoop. Als de biefstuk niet bio is, eet ik hem niet. Als dat inhoudt dat ik daardoor veel minder vlees eet is dat alleen maar goed. Ik eet en leef zo bewust mogelijk. Kwaliteit en levensgenieten gaan ver boven veel en vaak. Overigens geef ik aan sommige dingen makkelijker geld uit dan aan andere dingen. Zo kan ik maanden twijfelen over sneakers terwijl ik zonder nadenken een nachtje in een luxe hotel boek omdat ik zin heb om een stad te gaan ontdekken. Niks heerlijker dan dat soort spontane acties. En dan met mijn camera door de stad struinen en een mini vakantie vieren. Dat ik daardoor dan soms geen geld heb voor een echte vakantie maakt me niet zoveel uit. Ik geniet liever in het moment. Je kan morgen wel onder een tram komen. Heb je toch mooi nog even dat avontuur meegepakt.”

Wat doe je met je laatste tientje?

“Dat geef ik uit. Aan een drankje ergens met een vriend of vriendin.”

En wat als je een tientje op straat vindt?

“Die mazzel heb ik nooit, maar als het me zou overkomen, dan geef ik het uit aan een belevenis, niet aan spullen.”

Wat zou je doen als geld geen rol zou spelen?

“Als geld geen rol zou spelen zou ik hetzelfde doen als ik nu doe. Ik ben zo blij met mijn zelf gecreëerde baan. Maar ik zou wel veel meer gaan reizen. Ik heb er altijd van gedroomd om heel veel van de wereld te zien. Met name de eilanden in de Stille Zuidzee en tropische plekken als de Seychellen en Paaseiland staan hoog op mijn lijst. Ook zou ik graag een huis aan zee willen. Het liefst in een warm land. Daar zou ik dan in de wintermaanden gaan wonen, want die Hollandse winters zijn niks voor mij.”

“Ik droom van een leven op slippers, voetjes in het zand, nooit een jas aan hoeven en elke dag genieten van de zon. Ook zou ik graag mijn eigen huis ontwerpen. Ik heb iets prachtigs in mijn hoofd, maar het is onbetaalbaar om te bouwen. Als ik geld genoeg zou hebben dan zou deze droomvilla werkelijkheid kunnen worden. Het gaat me er overigens niet om daar dan permanent te wonen hoor. Ik deel het graag, en ik ben ook blij met een kleine pied-à-terre in een toffe stad of een knus boerderijtje met een tuin (met hangmat) en een woonkeuken waar het zoete inval is ;-). En voor de rest heb ik eigenlijk al best een tof leven.”

Waar word je blij van?

“Ik word echt blij van mensen te laten zien dat ze mooi zijn zoals ze zijn, dat ieders verhaal de moeite van het vertellen waard is en dat wat ze in dit leven te doen hebben de moeite waard is. Ik vind het geweldig om samen met hen te ontdekken wat hun ‘waarom’ is, en hoe ze dat kunnen uitdragen. Het zou geweldig zijn als iedereen echt durft te geloven dat je in het leven kunt doen wat je wilt, dat je je hart mag volgen en dat je mag doen waar je het allergelukkigst van wordt. En dat de meeste dingen die je te bieden hebt al in je zitten. Je bent zoveel rijker dan je denkt!”

“Ik heb veel bewondering voor ondernemende mensen omdat er moed voor nodig is om te ondernemen. Het durven gaan voor je missie en die uit te dragen aan de wereld. Daar help ik graag aan mee. Op welke manier dan ook. Door strategisch mee te denken, creatieve content te creëren, een mooie profielfoto te maken, door te helpen met (blog en web)teksten, social media profielen te pimpen, een website te ontwerpen etc. En ook door hun verhalen een platform te geven via De Rijke Meisjes. En zo anderen te inspireren om ook hun hart te volgen en dromen werkelijkheid te maken. Het leven is te kort om het bij dromen te houden. Maak er daden van!”

Wat maakt jou rijk?

“Zo ontzettend veel dingen maken mij rijk. Ik ben echt een rijk meisje in heel veel opzichten. Sinds ik de diagnose chronische leukemie kreeg in 2005 ben ik nog meer dan daarvoor de dag gaan plukken en mijn zegeningen gaan tellen. Leven met chronische ongeneeslijke kanker is, hoewel ik daar meestal mooi weer over speel, niet super relaxt. Ook op andere gebieden loopt het leven niet altijd op rolletjes. Maar dankzij een boel lieve mensen in mijn omgeving kom ik toch telkens uit diepe dalen gekrabbeld en daar ben ik enorm dankbaar voor. Ik kan (hoewel dat een vet cliché is) uit ervaring zeggen: ‘What doesn’t kill you, makes you stronger’. Ik realiseerde me eigenlijk direct dat ik niet mijn ziekte ben, ik héb een ziekte. Hoe ik daarmee omga is aan mij.”

“Ik ben gezegend met twee hele toffe, enorm creatieve en inspirerende ouders, die nog steeds gelukkig getrouwd en gezond zijn en waarmee de band in de jaren alleen maar sterker wordt. Ik heb twee geweldige broers waar ik enorm trots op ben. Niet alleen omdat het gave en relaxte gasten zijn maar ook omdat ze geweldige echtgenoten (van hele leuke vrouwen waar ik ook heel blij mee ben) en vaders (van de allerliefste neefjes en nichtjes) zijn. Ik ben dus ook een trotse zus, schoonzus en tante.”

“Ik ben ook dankbaar voor mijn vrienden die er altijd voor me zijn. Ondanks het feit dat ik altijd denk dat ik alles alleen moet kunnen oplossen en ze niet om hulp hoef te vragen. Ze steunen me, vinden me soms supereigenwijs, geven me een schop onder mijn kont en ze zijn blij voor me als ik blij ben. Oprecht en eerlijk.”

“Ik heb zoveel toffe mensen in mijn leven en ik kom nog dagelijks nieuwe toffe mensen tegen. Het is zo gaaf om mensen soms maar voor een kort moment op je levenspad tegen te komen, een verhaal te delen en weer ieder zijn weg te gaan. Ik geloof dat je een levenspad bewandelt waarop mensen soms een kort en soms heel lang een eindje met je oplopen. Om je een spiegel voor te houden, iets moois mee te geven of iets te leren. En elke ontmoeting is een ervaring en een cadeautje dat je mag koesteren.”

Heb je nog tips voor de lezers?

“Sinds ik in aanraking ben gekomen met Permanent Beta is er heel veel in mijn leven veranderd. Permanent Beta betekent “Nooit af“. De gedachte is dat alles zo snel gaat in de hedendaagse maatschappij, dat tegen de tijd dat het “af” is, het allang achterhaald is. Durf daarom gewoon te beginnen aan iets en laat de gedachte dat het af moet los. Noem het een experiment en ga gewoon ‘kutten en klooien’. En als het niet lukt, niet werkt, niet leuk is, stel het dan gewoon bij. Voor mensen met faalangst en perfectionisme (moi) is deze levenswijze echt ideaal. Ineens durf ik alles. Want he, ik doe ook maar wat. (p.s. het boek Nooit af van Martijn Aslander en Erwin Witteveen is een echte aanrader).”

“Koester alles wat goed is in je leven. En leer van wat minder goed gaat.”

“Lees The Four Agreements van Don Miquel Ruiz. Een van de meest inspirerende boeken die ik ooit gelezen heb. Over het geheim van communicatie en van het leven.”

“Lees of luister (want hij heeft zo’n leuke stem) Solve for Happy van Google X baas Mo Gawdat. Over de logica van geluk. Een van mees heldere, praktische en inspirerende boeken over geluk. Het is zo’n beetje mijn bijbel, ik ben het aan het bestuderen, zo boeiend vind ik het.” 

“Pluk de dag. Volg je gevoel.”

“Als je een lastige periode doormaakt, probeer dan toch elke dag iets op te schrijven waar je blij van wordt, wat je rijk maakt of waar je van geleerd hebt. Een inzicht, inspiratie, een beeld of een gedachte. Schrijf dit op een gekleurd papiertje en stop het in een glazen pot. Je zult zien dat je over een tijdje een pot vol gekleurde briefjes hebt….allemaal koestermomenten bij elkaar. Een pot vol dankbaarheid.”

“Durf jezelf te laten zien! Ga lekker schrijven, maak een video van jezelf, vertel anderen over je dromen alsof ze al zijn uitgekomen.”

“Stop met “kan niet” en “ja maar”….ga voor “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” en “ja…en”….het maakt je leven zoveel veel leuker!”

Wil je jouw verhaal delen op het platform van De Rijke Meisjes?

Als jij een mooi verhaal te vertellen hebt over wat jou rijk maakt, mail me, zodat jij jouw verhaal met de Rijke Meisjes Community kan delen.

Lieve groet,

Cat Colnot

Meer weten over mij? Check mijn site www.catcolnot.com en www.mountainpeaks.nl

Vragen? rijkemeisjes@outlook.com

13920921_953172821459764_4159110360933986707_n

 

 

 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu