Cat Colnot Food for thought Gastblogs

Cat Colnot blogt #1: Miraculeuze ochtenden…

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik een echt avondmens ben. Rond een uur of tien kom ik op stoom, en het liefst ga ik door tot 02.00 uur. Niks lekkerder dan creatieve plannetjes uitwerken terwijl de stad op een oor ligt. ’s Ochtends uit mijn nest komen was een ander verhaal… jarenlang kwam ik regelmatig te laat op mijn werk en was ik pas rond een uur of 11 een beetje mens.

In mijn omgeving begonnen steeds meer mensen hun ochtend ritueel te delen (Martijn en Mike bijvoorbeeld) en stiekem was ik een beetje jaloers. Want het leek me wel gaaf om energiek op te staan en daar de hele dag lol van te hebben.

Iemand raadde me het boek Miracle Morning van Hal Elrod aan. En ja, ik was direct geïnspireerd. Hal zei dingen die bij mij hard binnenkwamen zoals: “Als je niet op wilt staan ’s ochtends, wil je eigenlijk niet leven”. En “je dag reflecteert je leven”. Auw. De volgende dag ben ik begonnen met mijn eigen Miracle Morning.

Hoe werkt dat?

Volgens Hal is het ideaal als je elke ochtend om 06.30 uur opstaat en de volgende zes rituelen uitvoert:

 1. Mediteren
 2. Affirmeren
 3. Visualiseren
 4. Sporten
 5. Lezen
 6. Schrijven

Hoeveel tijd je aan elk onderdeel besteedt bepaal je zelf. Op drukke dagen kun je ervoor kiezen om alle onderdelen slechts een paar minuten te doen.

Ik merkte in de praktijk dat half 7 te vroeg is voor mij. Daarbij kwam ik erachter dat ik het fijn vind om dingen te combineren. Geïnspireerd door Robin Scharma, die het 20-20-20 ochtendritueel bedacht, besloot ik om ’s ochtends:

 • 20 minuten te mediteren en te affirmeren (daarvoor gebruik ik de app Headspace afgewisseld met de app Insight Timer);
 • 20 minuten te besteden aan opschrijven wat ik die dag wil bereiken (visualiseren), maar ook eventueel creatieve ideeën, en bedrijfsplannen komen in die 20 minuten op papier (schrijven);
 • Vervolgens ga ik 20, 30 of 40 minuten buiten wandelen (sporten). Met een audioboek op mijn oren (lezen). Als ik een mooi boek luister, dan loop ik een extra rondje. Win-win want en meer inspiratie en een betere work-out. En het is zo fijn om ’s ochtends al lekker buiten geweest te zijn en frisse lucht te hebben ingeademd.

Vervolgens ga ik douchen, eerst warm en daarna koud af douchen. Dat is ff wennen maar geeft zo’n enorme energieboost dat je al gauw niet anders meer wil.

Na het douchen ontbijt ik met een bak granola, muesli, soya-, rijste- of amandelmelk en een banaan, blueberries, frambozen of passievruchten. En als ik me niet zo fit voel met wat superfood zoals vogelzaad (chia), spirulina of acai.

En dan kan mijn werkdag beginnen! Reken maar ik dat mijn dag dan al dik geslaagd is en dat ik in volle concentratie aan mijn klussen kan beginnen.

Dat ik daarbij ook nog het gaafste werk doe dat er is, namelijk bedrijven/ondernemers helpen online zichtbaar en vindbaar te worden is kers op de taart.

Oja, en ik heb ook een avondritueel ingevoerd. Aan het eind van mijn dag, als ik vroeg in mijn bed kruip (en geen tv meer kijk) bedenk ik waar ik die dag of alle dagen in mijn leven dankbaar voor ben. Gegarandeerd val je dan blij en relaxt in slaap. Klaar voor een nieuwe miracle morning.

Wat is jouw ochtend en/of avond ritueel?

Ik ben benieuwd. Laat je het weten in de comments hieronder?

Cat Colnot

Meer weten over mij? Lees over wat mij rijk maakt en check mijn website www.catcolnot.com.

miracle-morning

 

Vergelijkbare artikelen

1 Reactie

 • Reply
  Slaap lekker! - De Rijke Meisjes
  6 juli 2020 at 13:16

  […] tijd geleden schreef ik al eens een blog over de kracht van ochtendrituelen. Maar wat ik de afgelopen jaren ook ontdekte is de kracht van een avondritueel. Met als hogere doel […]

 • Voeg een reactie toe

  Menu