Gastblogs Kees Kortmulder

Kees Kortmulder blogt #4: Kies voor de liefde

Een nieuwe president

Gelukkig het is voorbij. Eindelijk hebben we een nieuwe president in de Verenigde Staten. En of ik nu wel of niet blij ben met Donald Trump als president maakt me eigenlijk nu niet zo veel uit. Ik ben vooral blij en opgelucht dat we even klaar zijn met onderlinge verdachtmakingen, kwaadsprekerij, gescheld en geruzie.

Maandenlang heb ik gekeken naar twee hele boze mensen. Boos op van alles en nog wat, maar vooral op de ander. Nergens zag ik maar een sprankje liefde, hoop of mededogen. Af en toe begon ik ernstig te twijfelen wat er mis is gaan. Wat is er gebeurd dat we elkaar zo zijn gaan wantrouwen?

Felle discussies en uiteenlopende meningen

Want niet alleen in Amerika gebeurt het, ook in ons eigen land hebben we regelmatig felle discussies met elkaar. Vandaag las ik in de krant, de intocht van Sinterklaas vergeleken wordt met een risicowedstrijd bij het voetbal. Men vreest ernstige confrontaties tussen de voor- en tegenstanders van zwarte Piet. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik dat las.

De tegenstellingen tussen mensen en meningen lijken steeds groter te worden. Kijk maar eens wat er gebeurt op de sociale media, de tweede kamer of in de krant. De nuance lijkt steeds meer te verdwijnen. Waarom vinden we het zo belangrijk om gelijk te hebben? Waarom kunnen we ons er niet bij neer leggen dat we het niet altijd met elkaar eens zijn? We lijken steeds kwader en ontevredener te worden over wat ons wordt aangedaan. Want het ligt natuurlijk telkens aan de ander.

Steeds vaster in een cirkel van verdriet en boosheid

‘En hoe zit het dan bij mezelf?’, bedacht ik me, ‘ben ik nooit boos op anderen? Denk ik altijd eerst na hoe ik mijn ongelukkige gevoel zelf kan oplossen, alvorens de ander daarvan verantwoordelijk te achten?’ Nee, ik doe soms precies hetzelfde. Zeker de afgelopen weken, toen het niet zo goed met me ging, wees ik gauw met mijn vinger naar de ander.

Dit gedragspatroon hielp me natuurlijk niet verder. Het creëerde alleen maar meer boosheid, verontwaardiging en het maakte me steeds kleiner en verdrietiger. Ik belandde langzaam in een draaikolk van negatieve energie die me steeds verder wegdreef van datgene waar ik werkelijk naar toe wilde. Zo kwam ik steeds dieper en vaster te zitten in het gevoel dat ik juist niet wil hebben. Was dit nu werkelijk wat ik wilde? Nee natuurlijk niet.

Kiezen voor de liefde

En toen kwam ook bij mij het inzicht. Ook ik was de liefde, vertrouwen en hoop uit het oog verloren. De situatie waarin ik op dat moment zat, weinig inkomsten en geen nieuwe opdrachten, kon ik niet 1,2,3 veranderen. Maar …. de manier waarop ik naar de situatie keek kon ik gelukkig wel veranderen.

Een van de eerste dingen die ik weer begon te doen, was te kiezen voor de liefde. Liefde voor mezelf en liefde voor de ander. Wat betreft de liefde voor mezelf, schoof ik mijn boosheid en verdriet opzij en richtte me weer op zaken waar ik gelukkig van werd. Ik ging weer meer sporten en ging vaker naar buiten voor een lekkere wandeling. Wow wat een energie kreeg ik daarvan. Fysieke inspanning hielp me uitstekend om weer meer van het hoofd naar mijn hart en buik te gaan. Van boosheid naar vertrouwen en zelfliefde.

Weer positieve energie

Mijn plannen voor het maken van een jaarprogramma voor ondernemers en het organiseren van een retreat in het buitenland had ik de afgelopen weken onbewust op een zijspoor gezet. Maar vanaf het moment, dat ik ze weer oppakte begon de positieve energie weer te stromen. Het feit dat ik deze blog over mijn dip schrijf, maar vooral hoe ik eruit ben gekomen helpt me ook weer verder.

Pijn en verdriet als een cadeau

Kiezen voor de liefde betekent voor mij, niet dat je jezelf afsluit voor de pijn en verdriet die je ervaart, maar dat je een manier vindt waardoor je groeit. Laatst las ik een tekst waarin stond, dat pijn en verdriet nodig zijn om te groeien. Zolang je boos blijft of iemand anders verantwoordelijk acht voor jouw pijn en verdriet, geef je jezelf niet de kans om te groeien. Wanneer je kiest voor de liefde, dan kies je de weg naar het geluk.

Kies voor de liefde, kies voor de ander.

Kies voor de liefde, kies voor de ander

Maar dat is nog niet alles ….. wanneer je werkelijk kiest voor de liefde, dan kies je namelijk onvoorwaardelijk voor de ander. En dan maakt het helemaal niet uit wat hij/zij doet, zegt of vindt. En je hoeft het heus niet altijd met elkaar eens te zijn. Hij of zij doet, vindt en zegt namelijk ook dingen vanuit liefde. Jouw wereld is alleen niet altijd dezelfde wereld als de zijne of hare. Dus sta open voor de ander. Of het je het er nu mee eens bent of niet. Wanneer dat je lukt, dan kom je werkelijk verder.

Dus mocht je weer eens boos zijn op jezelf of op een ander, kies dan voor de liefde. Liefde brengt je uiteindelijk altijd daar waar je naar toe wilt.

Kees

Foto door Saskia Beek

Foto door Saskia Beek

Meer weten over Kees Kortmulder? Lees het interview dat we met hem hadden voor Wat maakt jou rijk, en check vooral ook zijn vorige blogs:
 
 
Kees organiseert regelmatig inspirerende workshops. Via zijn facebookpagina blijf je op de hoogte.

 

 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu