Angèle Bakker Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Angèle Bakker

Angèle Bakker (44) is ondernemer, coach en vlogger. Ze interviewt mensen over hun passie en inspiratie. In haar Vibe Community, voor ondernemende vrouwen die hun hart volgen komen thema’s aan bod waarin ondernemers zichtbaar worden, zoals je website, bloggen, vloggen, webinars, podcasts, social media enzovoort. De focus ligt op actie, dus niet alleen kennis, slimmer en effectiever werken, maar vooral DOEN.

 “Ik heb 11 jaar lang Nooit meer op dieet (coaching en training) gedaan, maar wilde op zoek naar nieuwe inspiratie. Dus heb ik een inspiratiejaar ingelast en daarna ben ik een andere weg ingeslagen. Ik ben in 2016 gestart met VIBE interviews. Vibe staat voor Verbinding, Inspiratie, Beleving en Energie. Ik interview mensen die ik inspirerend vind over hun passie en inspiratie: hoe vinden ze hun passie, hoe blijven ze op hun weg? Deze interviews helpen me om zelf helder te krijgen wat mijn weg is en hoe ik mijn passie wil volgen. Centrale thema’s zijn: Zijn met wat is, tevreden zijn met hoe het nu loopt in plaats van altijd maar bezig te zijn met waar het naartoe moet.”

Wat heb je van huis meegekregen over geld?

“Dat je voor geld hard moet werken. Dat het niet vanzelf komt. Dat je geen oude schoenen moet weggooien voordat je nieuwe hebt. Ik had heel veel moeite om mijn baan op te zeggen toen ik voor mezelf wilde beginnen. Want ik dacht ‘ja, ik heb een goede baan en ik verdien gewoon goed’. Achteraf voelde ik wel dat ik het eerder had moeten doen, maar ik had de overtuiging dat je zekerheid moet hebben.”

“In de afgelopen periode waarin ik op zoek was naar wat ik wilde, voelde ik me vaak heel erg nutteloos en lui. Ik dacht ‘ik verdien geen geld, dus dan ben ik ook niet succesvol’.”

“Ik had altijd wel moeite om veel geld te verdienen, ook met Nooit meer op dieet. Het liep nooit vanzelf. Ik moest er behoorlijk wat moeite voor doen. En ik voelde me niet succesvol.”

“Achteraf realiseer ik me: ik heb heel veel gedaan! Ik heb geweldige evenementen georganiseerd, ik heb een boek geschreven, ik heb een groot netwerk opgezet, ik heb heel veel mensen gecoacht en nieuwe dingen geleerd. Het was wel degelijk succesvol. Maar ik maakte altijd de koppeling tussen geld en succes, en rijk ben ik er niet van geworden. Maar nu weet ik dat succes niet persé over geld gaat. Dat is ook wat me aan De Rijke Meisjes aanspreekt. Het hoeft niet over letterlijke rijkdom te gaan. Het gaat over: Voel je rijk ja of nee.”

Als je geld hebt, waar geef je het aan uit?

“’Alles waar een stekker aan zit vindt ze leuk’, zei een vriend van me ooit. Ik kreeg van hem elektrische vliegenvanger, haha.  Ik hou wel van nieuwe dingen, uitvindingen, handigheidjes. Ik ben niet zo van dat ik direct de nieuwste computer, de nieuwe telefoon of allerlei hippe gadgets wil hebben. Het gaat me vooral over het gemak. Ik heb een elektrische fiets gekocht omdat ik 19 kilometer naar mijn werk moet fietsen. Dat vind ik normaal geen pretje, maar met deze fiets doe ik het met plezier. En mijn laatste aankoop waren handschoenen met een accu. Verwarmde handschoenen. Ik krijg altijd van die zere handen als ze koud worden.”

“Dat vind ik dan een hele slimme aankoop en daar ben ik dan heel gelukkig mee. Net als mijn bluetooth koptelefoon. Heb ik geen draadjes meer op de fiets. Qua kleding ben ik zo niet van het uitgeven en ook om dure vakanties geef ik niet zoveel. Maar ik houd wel van skivakanties. En in de zomervakantie ben ik afgelopen jaar wel ver weggeweest, maar dat komt niet heel veel voor.”

“Ik vind comfort fijn. En het moet zinvol zijn. Dingen die het leven makkelijker maken, dat vind ik leuke dingen.”

Wat doe je met je laatste tientje?

“Het eerste dat in me opkomt is eten kopen. Als ik niet eet word ik chagrijnig. Eet naar behoefte, zei ik altijd bij Nooit op dieet. Pfff…ja, als ik nog maar een tientje heb…ik moet toch zorgen dat ik in leven blijf…”

Als je een tientje vindt? Een cadeau tientje

“Dan ga ik met iemand een lekkere bak koffie drinken en een gebakje eten”.

Hoe zou je leven eruit zien als geld geen rol zou spelen?

“Dat is een vraag waar ik wel vaker over nagedacht heb. Dan zou ik een groepsaccommodatie kopen op een mooie locatie en een plek creëren waar mensen kunnen werken, leven en wonen. Mensen met goede ideeën die geen geld hebben voor zo’n plek zouden bij mij welkom zijn. Die krijgen een podium om zichzelf te laten zien en kunnen elkaar inspireren. Het mag een plek zijn waar alles mag, voor lieve mensen die de wereld een stukje mooier willen maken. Duurzaam, samen en inspirerend.”

Waar word je blij van?

“Ik word heel blij van zaalvoetballen. Als je het hebt over in de flow zijn…als ik voetbal ben ik in de flow. Of als ik ski. Dan is je hoofd gewoon ff uit en ben ik echt in het moment. En ik voetbal al 32 jaar, vanaf mijn 12e. En nog steeds zijn mensen verbaasd dat ik als vrouw voetbal.”

Wat maakt jou rijk?

“Je rijk voelen heeft niet zoveel met geld te maken naar mijn idee. Soms denk ik, ik mag wel veel dankbaarder zijn dan ik soms ben. Ik heb een geweldige familie, geweldige vrienden, een geweldige partner, ik heb tijd genoeg en geld genoeg. Ik heb eigenlijk alles. Maar soms denk ik…het zou toch wel leuk zijn als….”

“Mijn inspiratiejaar was best een moeilijk jaar omdat ik niet wist wat ik wilde en me soms nutteloos voelde. Dat ik de hele dag op Facebook zat en achteraf dacht, dit voldoet echt niet. Maar gaandeweg komen er mensen op mijn pad waar ik een klik mee heb, krijg ik weer ideeën en inspiratie en wordt langzaam maar zeker duidelijk welke kant ik uit wil. Die onzekere periode was blijkbaar nodig om een helderheid te creëren en een stapje verder te kunnen komen.”

Ben je te hard gegaan?

“Nee, dat was het niet. Ik wilde iets anders maar het duurde lang voordat ik antwoorden vond. Het ging niet sneller, en dat is mijn les. Accepteren wat is, betekent ook accepteren dat het even niet zo gaat als je wil. Je kan wel het geluk buiten jezelf zoeken, maar dat wil ik eigenlijk niet meer. Dat je denkt: ‘Als ik mijn passie gevonden heb, dan ben ik gelukkig’. ‘Als ik een relatie heb, dan ben ik gelukkig’. ‘Als ik genoeg geld heb, dan heb ik het goed gedaan.’ Maar dat blijkt in de praktijk helemaal niet zo te werken. Als je het eenmaal bereikt heb, is er toch weer van alles niet goed aan. Ik moet echt leren te zien wat nu is en dat accepteren, want er is alleen nu.”

“Maar leren om te zijn met wat nu is, is soms best een moeilijke weg. Dan zeg ik tegen mezelf ‘ga nou eens mee in hoe je leven loopt, in plaats van alles onder controle te houden’. Luister naar wat je nodig hebt op dat moment.” Maar als je uit een ondernemersgezin komt, zoals ik, waar mijn vader zijn hele leven super hard heeft gewerkt, dan wordt dat je standaard. Ik dacht ‘dat moet ik dus ook’. Maar dat is niet zo.”

Heb je tips voor de lezers?

De grootste tip is:

Probeer te zien wat er wel is. Het leven is precies goed zoals het nu is.

“Dat voel ik niet altijd, soms denk ik wil hier niet zijn, wat doe ik hier? Zoals bij een seminar laatst. Dan heb ik enorme fear of missing out en zit ik bij een lezing waar ik bij nader inzien helemaal niet heen wilde. En dan valt ineens het kwartje, krijg ik een inzicht, ontmoet ik iemand of kom er weken later achter. Oja, daarom was ik daar.”

“Ik probeer dankbaar te zijn. En dan kunnen er nog steeds dingen zijn die ik anders zou willen. En daar kan ik aan werken voor de toekomst.”

“Soms vind ik dat ik makkelijk praten heb omdat ik gewoon heel veel geluk heb met de dingen die me overkomen. Laatst zei iemand: ‘iedereen krijgt ongeveer dezelfde hoeveelheid shit in zijn leven’. Daar ben ik het niet mee eens. Er zijn echt mensen die veel meer ellende op hun pad krijgen dan anderen. En ik kan wel zeggen dat mensen niet moeten klagen en in actie moeten komen, maar wie ben ik? Als je de hele geschiedenis van iemand kent, weet wat voor zwaar levenspad iemand gehad heeft, dan kan je bij wijze van spreken zelfs de grootste crimineel misschien wel begrijpen. Hoe weet je wat jij zou doen als je in de schoenen van een ander stond? Daar probeer ik altijd aan te denken. Maar de mensen die geïnspireerd willen worden door wat ik te bieden heb, die zijn van harte welkom. En ik geef je graag een zetje in de goede richting als je dat nodig hebt.”

Meer weten over Angèle Bakker? Check haar website www.angelebakker.nl

Angele Bakker

 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu