Gastblogs Kees Kortmulder

Kees Kortmulder blogt #5: Het is jouw besluit: 3 tips hoe jij voor het geluk kunt kiezen

De lente is begonnen 

Wat kan muziek toch enorm inspireren! Vorige week vrijdag las ik in de Volkskrant een lovende recensie over het nieuwe album van de Nederlandse band Moss. Het beste gitaaralbum van Nederlandse bodem sinds jaren, aldus de recensent.  Je snapt, dat ik door zo’n lofzang benieuwd was geworden naar dat album.

En inderdaad … het is een prachtalbum. Fris, sprankelend, heerlijk gitaarspel en geweldige teksten. En vooral het laatste nummer; My Decision is wonderschoon. De zon begon spontaan te schijnen en het was ineens lente in mijn huis.

…. You can ask yourself
Every morning you wake up
Did I do enough to help
Enough to take the edge off
Everything is up to you, cause everything reminds you of her
Oh myyy
Oh myyy

 So take a step instead of waiting
When everything feels complicated
All your life you needed to listen
Close your eyes use intuition
And all this time you’ve been waiting
And everything was my decision decision decision decision decision.
(Moss, My Decision)

Het is jouw besluit om gelukkig te zijn 

Soms weet je niet precies, wat de schrijver van een liedje precies bedoelde met zijn tekst. In het geval van dit nummer vermoed ik, dat het vooral gaat over dat je niet te lang moet treuren over een relatie die beëindigd is. Zo’n gebeurtenis kan inderdaad behoorlijk verdrietig en pijnlijk zijn. Maar …. Uiteindelijk wil je toch weer verder. En dan is het aan jou om de knop om te draaien.

Jij bent namelijk de enige die kan bepalen hoe je met een situatie om wilt gaan. Kortom iedere keer weer kan jij besluiten. Kies je datgene waarvan jij gelukkig(er) wordt of blijf je hangen in het gevoel dat jij liever niet wil hebben.

Makkelijk gezegd’, zal je wellicht denken, ‘maar het is niet altijd zo gemakkelijk.’ Dat zal ik inderdaad niet ontkennen. De rest van je leven beland je in situaties die verdomd vervelend zijn, sta je voor onmogelijke dilemma’s of weet je even helemaal niet hoe je iets moet aanpakken. Op zulke momenten is het geluk ver te zoeken. En toch …. Ook dan bepaal jij steeds weer hoe jij daarmee omgaat. En je zult merken, dat het je steeds beter lukt om dat gevoel van onzekerheid, twijfel en somberheid van je af te laten glijden.

3 tips hoe jij voor het geluk kunt kiezen 

‘Kom maar op dan met die informatie. Hoe doe ik dat dan? Kiezen voor het geluk’  Een aantal jaren geleden zou ik ook zoiets gedacht en gezegd hebben. Soms waren er momenten dat ik dacht dat het geluk niet voor mij was weggelegd. Ik vergeleek me vooral met anderen, die in mij ogen een veel succesvoller, leuker en geslaagder leven hadden. Met veel jaloezie keek ik naar wat zij wel allemaal hadden en ik niet; een relatie, een gezin, een vorstelijk salaris ….

En zo kon ik nog wel even doorgaan. En alles wat ik deed was gedoemd om te mislukken. Een situatie waar ik niet echt gelukkig mee was. Toch wist ik, de enige die dat kan veranderen ben ik zelf. Misschien niet direct de omstandigheden, maar wel de manier waarop ik ermee om ga. En dat was de eerst belangrijke stap waardoor ik me een stuk gelukkiger ging voelen.

Sindsdien ontdekte ik een aantal dingen, die mij meer energie, plezier en vertrouwen gaven. Belangrijke bouwstenen voor een veel gelukkiger leven. Ik deel ze graag met jou, omdat ik zeker weet dat ze jou ook gaan helpen.

TIP 1: Mediteren geeft houvast en vertrouwen 

Tegenwoordig start ik bijna elke dag met een meditatie van zo’n 10 minuten. Je hoeft namelijk niet lang te mediteren. Regelmaat is veel belangrijker. Ik gebruik daarvoor een hele handige app: Insight Timer. Met deze app kun je kiezen of je een geleide of een stilte meditatie wilt doen.

Zelf doe ik een stilte meditatie van 10 minuten. Een gongetje geeft aan wanneer de mediatie begint en wanneer de 10 minuten voorbij zijn. Wanneer je dat fijn vindt, kan je tijdens de meditatie wat achtergrondgeluiden laten afspelen. Een geluid van een klaterend bergbeekje, zachte pianoklanken … Ik heb een geluid dat een beetje moet denken aan het gezang van boeddhistische monniken. Zodra ik mijn ogen sluit, lijkt het alsof ik in een Tibetaans klooster ben. Die 10 minuutjes rust per dag koester ik enorm.

Ik raad je aan, om voor je aan je meditatie begint na te denken over met welke intentie je gaat mediteren. Mediteer je voor zelfliefde, mededogen, vertrouwen, luchtigheid. Aan jou de keuze. Het geeft je meditatie nog meer betekenis. Zeker wanneer je net als ik, de dag begint met een meditatie zal je zien dat die intentie de hele dag bij je blijft. Wanneer je regelmatig mediteert ontstaat er zo een stevig fundament, dat je veel houvast en vertrouwen geeft.

Het is jouw besluit. 3 tips hoe jij voor het geluk kunt kiezen 03

TIP 2: Ga naar buiten voor meer ruimte en ideeën 

Laatst zag ik weer een advertentie van de outdoor winkel Bever; Niemand is een binnenmens. Of ik het helemaal eens ben met Bever weet ik niet, ik ben namelijk een enorme koukleum. Maar door naar buiten te gaan, ontstaat er een andere energie, dan wanneer je binnen blijft.

Wat is er nu lekkerder dan de wind door je haren heen te laten gaan, je regen of de zon op je huid te voelen en je één te voelen met de natuur. Door buiten te zijn vergeet je plotsklaps alle zorgen die je hebt. Alsof de wind vrij spel heeft over je gedachten en ze van je wegneemt. Ineens ontstaat er weer ruimte voor nieuwe ideeën en plannen.

Daar waar je hoofd eerst vol zat met zorgen, bruist het nu weer van energie. Wat voor weer het ook is, stap naar buiten en maak een mooie wandeling of een fietstocht. Sinds een jaar organiseer ik maandelijks een wandeling van zo’n 15 kilometer door een mooi natuurgebied. Lijkt het je leuk om eens mee te lopen, je bent van harte welkom. Zo ontmoet je op en leuke manier nieuwe mensen. Er is iedere keer ook ruimte voor rust en verdieping tijdens de wandeling.

Meer info vind je op  https://www.facebook.com/groups/538876416292281/

TIP 3: Kies onvoorwaardelijk voor jezelf 

Eerder in deze blog schreef ik dat ik mezelf regelmatig vergeleek met anderen. Dat maakte me niet gelukkig. Ook voelde ik me overal schuldig over. Fouten maken vond ik verschrikkelijk. En als er iets niet lukte, lag dat vooral aan mij en was het mijn fout. Soms ook wel van de ander, maar dan was ik uiteindelijk zo stom, dat ik dat niet gezien had.

En toen wist ik het. Ik besloot altijd en volledig van mezelf te houden. Wat er ook gebeurde, of het nu lukte of niet lukte. Of ik er nu gelukkig van werd of dat het resultaat anders was, dan wat ik hoopte. Ik bleef altijd van mezelf houden. Onvoorwaardelijk.

Dit besluit gaf me ongelooflijk veel ruimte, rust en vertrouwen. In het verleden veroordeelde ik mezelf over een situatie wanneer ik niet gelukkig was. En daarmee stapelde ik 2 negatieve gevoelens op elkaar. Geen basis voor een gelukkig leven. Door mezelf onvoorwaardelijk lief te hebben, kan ik nu anders naar gebeurtenissen kijken. Ik zie die gebeurtenissen niet meer als falen, maar als leermomenten.

Wellicht helpt het je, om wanneer je in zo’n situatie zit jezelf even te verplaatsen in een soort helikopter. Bekijk de situatie dan met de ogen van een neutrale toeschouwer, zonder negatieve emoties. Je zult merken dat je dan veel gemakkelijker ook werkelijke uit deze situatie kunt stappen om verder te gaan.

Ik ga nog even lekker naar het album van Moss luisteren. Wat heerlijk dat ik dat kan besluiten. Ik wens jouw ook mooie besluiten om nog gelukkiger te worden.

Foto door Saskia Beek

Meer weten over Kees Kortmulder? Lees het interview dat we met hem hadden voor Wat maakt jou rijk, en check vooral ook zijn vorige blogs:

 
Kees organiseert regelmatig Verbindt en Verwonder sessies. Via zijn facebookpagina blijf je op de hoogte.

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu