Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jullie rijk? – Lonneke Kikkert en Chantal van Kempen

Lonneke Kikkert (32) en Chantal van Kempen (28) zijn allebei ondernemers. Lonneke heeft sinds kort met haar vriend samen een kluskoophuis op het platteland, en Chantal woont samen in Utrecht.

Ondernemen met Ballen

Lonneke en Chantal liepen in hun business tegen allerlei dingen aan en besloten ervaren ondernemers te interviewen om hun geheimen te ontfutselen. Daaruit ontstond het project Ondernemen met Ballen. Met de verkregen inzichten helpen ze nu organisaties op een speelse manier, door middel van bijvoorbeeld doe dagen en gamification, om echt in actie te komen en doelen die de organisatie voor ogen heeft, daadwerkelijk te bereiken.

“Wij zijn als psychologen goed in het aanvoelen van mensen en situaties. Het is onze missie om ervoor te zorgen dat mensen binnen organisaties goed tot hun recht komen en op de juiste plek zitten. Daar hebben die mensen veel aan, want dat motiveert en zorgt voor energie en goede ideeën. Maar uiteraard hebben werkgevers daar nog veel meer aan. Want blij personeel loopt niet bij je weg, en levert meer geld op. Als werknemers hun potentie optimaal kunnen benutten en er ruimte is voor hun perspectief en plannen, is dat voor iedereen een win-win situatie.” 

Wat doen jullie anders dan andere coaches?

“Ja, we realiseren ons dat ontzettend veel aanbod is op dit gebied, maar waarin wij verschil maken is dat wij heel veel energie, vrolijkheid en een spelelement gebruiken en er toch voor weten te zorgen dat er blijvende actie is en echte lange termijn resultaten worden behaald. Omdat mensen door onze workshops en trainingen hun intrinsieke motivatie activeren. Om in actie te komen en de juiste keuzes te maken, zowel als baas, als als werknemer, heb je ballen nodig.” 

Vertel eens wat over jezelf: 

Lonneke: “Ik gedraag me nog als 25-jarige, maar ben inmiddels 32. Daar moet ik echt aan wennen. Ook aan mijn nieuwe leven nu hoewel het altijd al mijn droom was. Ik woon sinds een week op het platteland, in een heel klein dorpje. Ik heb jarenlang in Utrecht gewoond, maar wilde zo graag weer buiten wonen. Dat je lekker dat kuilgras ruikt.”

“Eigenlijk definieert dat me wel, dat naar buiten willen. Ik begin al een plattelandse dame te worden, ik wil tuinieren, buiten dingen doen. Dat is iets wat ik van vroeger uit altijd deed. Ik ben opgegroeid op een boerderij. Het huis dat mijn vriend en ik gekocht hebben zie ik echt als een project. Ik ben heel erg van de projecten. Spannend en leuk!”

“Daarnaast doe ik andere projecten om geld te verdienen. Ik heb altijd veel interesse gehad in de ontwikkeling van mensen en in of ze doen wat ze echt bij ze past. Ik heb een methode geleerd om dat in kaart te brengen. Waar ben jij goed in en hoe kun je dat zo optimaal mogelijk benutten. Ik wil dat bij meer mensen toepassen en in bedrijven, optimaal werken in teams. Ik begeleid onder andere jongeren naar school of naar werk. Samen met een paar andere professionals zijn we een club jongeren in Rotterdam aan het begeleiden.”

“Als iedereen doet waar hij goed in is, dan wordt het leven een stuk makkelijker.”

Chantal:

“Het grappige is dat de “wie ben ik” vraag me de laatste tijd enorm bezighield. Pas geleden ben ik erachter gekomen wat mijn why is. Ik vind avontuurlijk leven het belangrijkste wat er is. Bij avontuur denk ik aan verrassing, verbinding en verandering. Die drie kernwaarden zijn voor mij een voorwaarde.”

“Lef hebben en dingen doen die je gewoon eng vindt. Nieuwe projecten starten, nieuwe dingen leren, nieuwe mensen ontmoeten. Dingen leren van je omgeving. Andere mensen helpen om meer zichzelf te leren kennen. Dat zijn dingen die ik heel belangrijk ik vind.”

“Ik heb de projecten die ik de afgelopen periode heb gedaan onder de loep genomen en gekeken waarom sommige wel lukken en sommige niet. Dan blijkt dat dat project wel veel verandering, maar geen verbinding en verrassing in zich heeft. En daarom werkt het voor mij dan niet. Als die drie elementen erin zitten ben ik gewoon zo blij. Ik ben iemand die dat faciliteert en uitstraalt.”

“Als community manager help ik om werknemers meer te verbinden en eigen initiatief en hun ondernemerschap te vergroten. Daarnaast geef ik trainingen in zelfsturende teams. Binnenkort gaan we 8 uur overwerken in een bedrijf. Het voordeel van deze manier van werken is dat alle belanghebbenden die erbij moeten zijn, er ook bij zijn. Dus je werkt met korte lijnen, zodat je echt kunt doorpakken. En iedereen ziet meteen van elkaar wat ze doen en hoe ze dat doen. We kijken of er alles is, en als er iets ontbreekt kun je dat toevoegen. Het is fijn om dingen voor elkaar te krijgen, maar het moet ook gewoon gezellig zijn.”

“Voor de rest ben ik iemand die bezig is met 100.000 projecten. Eigenlijk moet ik keuzes maken, maar daar ben ik niet zo goed in. Daarom leg ik ze nu dus tegen die drie kernwaarden aan. Vooral projecten die ik alleen moet doen vind ik lastig, ik vind het fijn om samen met anderen dingen te doen. ”

“Af en toe misten we lef bij onszelf. Dus toen dachten we ‘Weet je wat, we gaan het aan andere ondernemers vragen’. Binnen no time gingen we mensen interviewen. Toen pas is het gaan rollen en kwamen de vragen: wat willen we er precies mee? Gaan we een boek schrijven, lezingen geven?

Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?  

Lonneke:

“Dat is een hele leuke vraag! Bij ons thuis werd zuinig omgegaan met geld, we hadden het niet zo breed. Ik heb meegekregen dat geld niet vanzelfsprekend is. Hoewel we niet rijk waren heb ik het nooit als een belemmering gezien. We gingen bijvoorbeeld nooit op vakantie maar dat maakte niet uit want we woonden buiten dus we vermaakten ons toch wel.”

“Ik merk dat ik geld uitgeven soms lastig vind. Zoals toen we dit huis kochten. Mijn vriend is vanuit huis anders opgevoed met geld, hij geeft het ook veel makkelijker uit. Soms denk ik, is dat wel nodig? Kan het niet op een andere manier? Ik probeer er creatiever mee om te gaan.”

Chantal:

“Ze waren niet superrijk, maar mijn ouders werken fulltime en we gingen 3 of 4 keer per jaar met vakantie.” 

“Wat ik geleerd heb is dat het altijd goed is om iets achter de hand te hebben. Dat was bij ons wel een ding. Mijn ouders hadden een gezamenlijke rekening en leerden mij hoeveel iets waard was. Ze gaven inzicht en deden nooit geheimzinnig over geld. Ik weet precies wat ze verdienen, hoeveel het huis waard is.”

“Bij mij is het later wel veranderd. Ik was een rijke student, had stufi, een baan, mijn ouders betaalden mijn kamer. Ik heb 8 jaar gestudeerd. Vier jaar als rijke student, vier jaar als arme.”

“Ik had altijd veel geld en ik kon alles en toen later niet meer. In het begin maakte me niet zo uit, later vond ik het wel lastig. Toen ik begon met ondernemen had ik niks. Mijn vriendje Joost besloot voor me te zorgen en betaalde een tijd de huur en alle kosten.”

“Hoeveel geld je hebt en hoe goed je bedrijf is wel heel erg aan elkaar gelinked. Hoe je met je geld omgaat en wat je ermee doet is altijd een keus. Als ik mag kiezen, kies ik liever voor plezier dan voor veel geld. Maar soms is het geen gemakkelijke keuze. Ik heb wel eens een hele goede baan en een bonus afgeslagen omdat het niet goed voelde.”

“Ik heb nu wel klussen die goed verdienen. Dat doet wel veel met je.

Wat ik leerde: Rijk maakt niet gelukkig, maar geen geld hebben maakt wel ongelukkig.”

Als je geld hebt, waar geef je het dan aan uit?

Lonneke:

“Ik ben best wel bizar met geld. Ik geeft het niet zo gauw uit. Al mijn geld gaat naar eten, drinken en vaste lasten. Vroeger kocht ik veel meer spullen, maar ik vind het niet meer zo belangrijk. Al heb ik het geld, ik vind het niet zo nodig meer. Chantal merkt op: Je geeft wel geld uit aan reizen…

Lonneke: “Oja, daar geef ik wel veel geld aan uit. En dan voornamelijk aan de tickets, als ik daar eenmaal ben dan leef ik het liefst heel back to basic. En nu geef ik dus vrij veel geld uit aan mijn huis.”

En waar geef jij je geld aan uit, Chantal?

“Lacht. ‘Koffie’.”

“En ik heb dus een verlanglijst. Die stamt uit de tijd dat ik geen geld had. Ik kon toen niks kopen en langzaam vulde de lijst zich met dingen die ik wel graag wilde kunnen kopen.”

“Op die lijst staan vooral grote dingen. Een antiek dressoir was de eerste grote uitgave. En ik kocht laatst een nieuwe telefoon. Daar had ik wel moeite mee. Ga ik daar echt zoveel geld aan uitgeven?”

“Vroeger kocht ik liever vier goedkope jurkjes dan 1 dure. Joost, mijn vriendje, koopt gewoon 1 shirt van goede kwaliteit. Eerst vond ik dat zonde, maar ik merk dat je als je veel goedkope dingen koopt je een compromis gemaakt. Dan heb je twee jurken, maar niet die die je eigenlijk het liefste wilde.”

“Ik vraag me tegenwoordig altijd af: ‘word ik er blij van?’ Een beetje de Marie Kondo manier (Does it spark joy?). Ik koop veel bewuster en ik koop veel minder meuk.

“Eigenlijk koop ik alleen dingen waar ik heel erg blij van word!” 

Wat doe je met je laatste tientje?

Lonneke:  “Ik denk dat ik er gewoon iets te eten van koop. Ik word heel chagrijnig als ik trek heb en heel blij van eten.”


En als je een tientje op straat vindt?

Lonneke: “Daar ben ik dus niet zo goed in. Dan bedenk ik, oh daar ga ik leuks mee doen en dan gaat het uiteindelijk gewoon bij het boodschappengeld ofzo.” 

“Of misschien dat ik mezelf verwen en trakteer op koffie met taart”.

Chantal: “Nou, haha, aan koffie!”

“Ik heb dus mijn laatste tientje dit weekend opgemaakt. Van mijn laatste € 3,50 heb ik koffie gedronken bij Koffie Leute, omdat ik baalde dat ik in mijn eentje was.”

“Ik heb het vroeger vaak meegemaakt. Dat ik dan heel goedkoop at en liever een cadeau voor een jarige vriendin kocht. Omdat je niet wil toegeven dat je geen geld hebt voor een cadeau.”

“Ik heb het wel veel over koffie he? Terwijl ik helemaal niet zo’n koffiedrinker ben. Maar het komt omdat ik het gewoon super gezellig vind. Voor mij is koffie en gezelligheid gewoon zo erg aan elkaar geplakt. Ik loop niet zo vaak alleen in de stad dus ik zal het tientje samen met een vriendin opmaken aan koffie of een drankje ergens.”

“Maar dus niet dat ik denk, ‘laat ik hier eens sieraden hiervan kopen’.”

Als geld geen rol zou spelen, wat zou je dan doen?

Lonneke: “Ehm….ik vind dit een hele lastige vraag. Ik denk dat ik heel veel aan het reizen zou zijn. Ik vind het zo mooi om op andere plekken te zijn.”

“En ik zou eenzelfde  huis hebben gekocht. Misschien een iets minder klushuis,  Hoewel ik het klussen wel leuk vindt hoor.”

Chantal: “Ook meer reizen.”

“Ik had het er laatst nog met vrienden over. Die zeiden ‘Als jij nu miljonair was, dan zou je toch hetzelfde werk doen!’. En dat klopt. Ik doe wat ik het liefste doe.”

“Oh, ik zou wel ook een auto kopen en nog wat dingen van mijn verlanglijst.” 

“Als geld geen rol speelt gaan Lonneke en ik naar de beste kapper. Dan maakt de prijs niet meer uit.”

“Laatst liep ik in de Bijenkorf en daar hing een jurk van € 500,=. ‘€ 500,= voor een jurk!’, denk ik dan meteen. Aan de ene kant denk ik als je geld genoeg hebt dan maakt het niet meer uit, maar aan de andere kant…dat is toch zonde? Ik vraag me af of je dan keuzes gaat maken waarvan je nu denkt dat je dat niet gaan doen…” 

Lonneke:

“Dingen wennen op een gegeven moment. Het wordt als je echt rijk bent vast stukken normaler om
€ 500,= voor een jurk uit te geven.”

 Chantal:

“In mijn “arme” periode vroeger deed ik gewoon alles, en maakte ik me niet druk als ik mijn kamer kwijt zou raken en een nieuwe moest zoeken. Maar nu heb ik een fijn huisje met fijne spulletjes, en dan word je veel banger om het kwijt te raken. Als je heel rijk bent, ben je denk ik ook banger om al je geld kwijt te raken.”

Wat maakt jou rijk?

Chantal: “Wat mij echt super rijk maakt is mijn vrijheid. Dat ik bijvoorbeeld samen met Joost op een dinsdag kan bedenken ‘hé we gaan lekker wandelen’. Ik heb misschien niet zoveel geld, maar ik kan elk moment beslissen wat ik doe. Ik kan gewoon bedenken, ‘fuck it, ik ga lekker koffie drinken met vriendinnen’.”

Lonneke: “Helemaal mee eens! Ik zat er laatst nog over na te denken. Mijn ouders gingen schaatsen op natuurijs, ik ben gek op schaatsen. Ik dacht ‘ik ben nu wel zelfstandig’ en ik zou nu alles om kunnen gooien en zeggen ‘tabee, ik ben lekker schaatsen’. Alleen had ik allemaal afspraken staan en wat dit te last minute. Maar het gevoel dat je ’s ochtends dingen anders kan plannen. Die vrijheid maakt het wel heel fijn. Zeggenschap over wat je met je tijd doet.”

“Wat me ook heel rijk maakt is het zien van de eerste sneeuwklokjes op een wandeling, daar kan ik zo blij van worden. Laatst zat er een grote dikke kraai op een tak in de boom. De tak was te klein maar de kraai wilde koste wat het koste erop te blijven zitten. Ik zat er vanaf de bank naar te kijken en heb echt geschaterd van het lachen om het tafereeltje. De gekkigheid van de natuur en de beesten, daar houd ik van!”

Chantal: “En Joost! daar word ik ook heel rijk van. Hij was dit weekend weg, dat vind ik echt stom.”

Wat maakt hem zo leuk?

Chantal: “Dat ik thuis op de bank zit, en hem zie binnen komen lopen. Daar word ik dan heel blij van. We hebben het ook gewoon heel leuk samen, hij is iemand met wie ik op alle momenten kan praten. Over alles. Dat heb ik nodig.” 

Heb je tips voor de lezers?

Chantal: “Ik heb echt bedacht, waar word ik oprecht blij van? En ik wil dus niet settelen voor  een Ikea tafel als ik eigenlijk een mooie houten tafel wil. Ik blijf sparen die ik heb wat ik echt wil.”

“Uitgestelde beloning!”, roept Lonneke. 

En voor ondernemers met of zonder ballen?

“’Minder nadenken’ zegt Lonneke fronsend. Gewoon dingen doen. Zijn wij ook niet zo heel goed in, maar dat is wel het grootste struikelblok. Gewoon beginnen. Zonder plan. Ondernemen met ballen is gebeurd. We hebben er niet over nagedacht. We dachten, laten we beginnen, de vorm komt vanzelf wel.”

Chantal: “Ik heb ook wel een beetje dat je gewoon ‘ja’ moet zeggen, en dan kan je daarna wel uitvinden of je het eigenlijk wel kan.”

Lonneke: “Veel meer geld vragen dan je denkt dat je waard ben. Gooi maar eens 20 of 30 euro bij op. Of vraag echt gewoon een keer een belachelijk hoog bedrag. Ik heb het meegemaakt. Ik vroeg het, en dat werd gewoon geaccepteerd. Mijn ervaring is dat de meeste klanten het gewoon betalen.”

Chantal: “Joost heeft een hekel aan ochtenden. Dus we bedachten dat hij eigenlijk voor 10 uur dubbel tarief moest vragen. Toen hij een aanvraag kreeg riep ik ‘Ja, maar het is voor tien uur’ en toen vroeg hij bij wijze van grap het dubbele voor de hele klus. Ze waren niet eens verbaasd.”

Lonneke: “Ze willen veel meer geven dan je denkt dat je waard ben. Experimenteer. Als ze niet knipperen met hun ogen als jij je tarief noemt, dan weet je dat het te weinig was.”

Meer weten over Lonneke en Chantal, check https://www.linkedin.com/in/lonnekekikkert/ en http://www.chantalvankempen.nl/

www.ondernemenmetballen.nl 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu