Bespaartips Gastblogs Lisa Verdegaal

Slim omgaan met geld: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #1

Lisa Verdegaal (52) woont met haar man en zoon in Amsterdam-Zuid en werkt als budgetcoach. Ze adviseert haar cliënten over geldzaken en helpt ze meer evenwicht in inkomsten en uitgaven te krijgen.

Lisa zal als gastblogger elke twee weken tips geven over hoe je anders met geld om kunt gaan, en hoe je aan het eind van je maand nog een stukje geld overhoudt.

Tip 1: Wie betaalt er? 

Soms ga je met vrienden of vriendinnen iets leuks doen, uit eten of koffie drinken. Maar niet iedereen heeft evenveel te besteden. Uit angst om niet als vrek aangezien te worden, ben ik wel eens geneigd om te trakteren terwijl ik dan eigenlijk over mijn eigen budget heen ga.

Mijn advies: Durf dit bespreekbaar te maken en overleg van te voren met elkaar: wie betaalt er? Of zullen we fiftyfifty doen?

Voor sommige mensen is dit echt een moeilijk punt. Iemand rijdt jarenlang met je mee, maar vraagt nooit eens of hij of zij een bijdrage aan de benzinerekening kan doen. Heb het hierover, want het kan voor veel onvrede en onderliggende spanning zorgen. Het is voor mensen niet altijd vanzelfsprekend om het over geld te hebben, terwijl het helderheid geeft om van elkaar te weten hoe je over geld denkt.

Tip 2: Kijk naar wat er wél kan 

Ik heb wel eens cliënten die zich heel erg slachtoffer voelen van hun moeilijke financiële situatie. Die klagen dat ze niet meer met hun vrienden naar de kroeg kunnen gaan of kunnen meedoen met activiteiten die geld kosten. ‘Zij doen dure dingen en die kan ik allemaal niet meer doen. Op die manier is er niks meer aan’, hoor ik regelmatig.

Als je een (bijstands)uitkering hebt is het lastig om de mensen met een modaal inkomen bij te houden en je kunt het gevoel hebben dat je niet meer meetelt. Soms kan het dan goed zijn om je vriendenkring aan te passen aan de situatie. Kijk eens naar andere manieren en andere mensen en leer daarvan. Mensen delen overal tips om het leven goedkoper en zelf gratis leuker te maken. Meld je aan bij Facebookgroepen, lees het blog van De Rijke Meisjes. Er zijn meer mensen met een laag inkomen en samen kun je manieren vinden om toch leuke dingen te doen. Soms vergt het wat extra creativiteit, maar het is echt niet minder leuk.

Probeer niet in de klaagmodus te blijven hangen en focus op wat er wél mogelijk is, in plaats van te kijken naar je beperkingen. Als je niet uit eten kan, ga dan picknicken.

Tip 3: Wissel van gas- en elektra provider 

Een goede manier om geld te besparen is elk jaar te wisselen van gas- en lichtprovider. Zodra je contract afloopt bel je met je provider, en geef je aan dat je wilt overstappen. Vaak krijg je (omdat ze bang zijn dat je weggaat als klant) een mooie aanbieding waardoor je kunt besluiten toch niet over te stappen. En als je wel overstapt dan krijg je vaak een welkomstpremie.

Trap niet in de cadeautjes die ze uitdelen (gratis i-pads, koelkasten, gadgets). Cadeautjes zijn uiteindelijk een sigaar uit eigen doos. Maar kies voor de kortingen, eerste zes maanden gratis, de helft van de prijs etc. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je dit niet minstens onderzoekt. En dankzij de overstaphulpen kost het je een telefoontje of een paar minuten een formulier invullen op een website.

Tip 4: Boekentip 

Jong en schuldig van Maarten Steendam is een heel interessant boekje met praktische tips voor jongeren die te veel geld uitgeven. Eén van de eye openers in het boek is: als je iets wil hebben, spaar ervoor. Geef geen geld uit dat je niet hebt. Los van het feit dat het verstandig is, is sparen ook leuk, en nuttig, want tijdens het spaarproces kan je nog tien keer veranderen van spaardoel. Als je je ervoor in de schulden steekt en het direct koopt, dan kan je niet meer van gedachten veranderen.

Tip 5: Spaar automatisch.

Al spaar je maar een tientje per maand, het geeft een goed gevoel dat het vanzelf op je rekening komt en dat je er geen omkijken naar hebt. Sommige mensen zetten het gespaarde bedrag aan het eind van de maand terug op hun lopende rekening, maar ook al doe je dat regelmatig, het sparen wordt wel een systeem en voor je het weet hou je wel een leuk bedrag over.

Over twee weken lees je weer vijf nieuwe tips van Lisa.

Heb je een vraag voor Lisa of een thema waar je graag tips over wilt, reageer dan hieronder het blog of mail naar rijkemeisjes@outlook.com.

Wil je meer weten over Lisa Verdegaal neem dan even een kijkje op haar website, of lees dan het interview dat Gerda met haar had voor de rubriek Wat maakt jou rijk.

Lisa Verdegaal

Meer bespaartips lees je in onze blogs over De Week van het Geld, 15 goede voornemens die gratis zijn of geld besparen en 14 dure hobbies en goedkope alternatieven.

Vergelijkbare artikelen

8 Reacties

 • Reply
  Jasmijn
  21 februari 2017 at 09:02

  Allemaal goede tips! Het is vooral altijd het beginnen wat lastig is. Niet meer online je eten bestellen, maar zelf eten maken. Niet op stations kopen. Beginnen met sparen en van dat spaargeld afblijven. Maar eenmaal een gewoonte geworden gaan dit soort dingen vanzelf.

  • Reply
   Cat Colnot
   23 februari 2017 at 10:55

   Hey Jasmijn, dank je wel voor je enthousiaste reactie! Ja, alle begin is moeilijk. Ik denk dat je het ook niet als straf maar als uitdaging moet zien om op een andere manier met je geld om te gaan. Het schijnt dat het 90 dagen duurt om een gewoonte aan te leren…als je maar volhoudt dan gaat het inderdaad op een bepaald moment vanzelf. Voor mij helpt het om te bedenken wat ik ook met mijn geld kan doen ipv het aan frutsels uit te geven bijvoorbeeld. Overigens ga ik zelf wel veel uit eten bijvoorbeeld. Dat vind ik nu eenmaal een van de leukste dingen om te doen. Maar dan doe ik andere dingen gewoon minder vaak. En jij?

 • Reply
  Slim met geld: 4 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #6 |
  2 december 2015 at 11:10

  […] twee weken lees je weer nieuwe tips van Lisa. De tips uit haar vorige blogs lees je hier, hier, hier, hier en […]

 • Reply
  Decembermaand on a budget: Tips! |
  21 november 2015 at 10:14

  […] doorkomt zonder aan het eind van je geld een hele maand over te houden. En onze gastblogger budgetcoach Lisa Verdegaal geeft ook goede […]

 • Reply
  Slim met geld: 4 budgettips van budgetcoach Lisa Verdegaal #5 |
  10 november 2015 at 10:19

  […] twee weken lees je weer nieuwe tips van Lisa. De tips uit haar vorige blogs lees je hier, hier, hier en […]

 • Reply
  Slim met geld: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #4 |
  15 oktober 2015 at 10:00

  […] twee weken lees je weer vijf nieuwe tips van Lisa. De tips uit haar vorige blogs lees je hier, hier en […]

 • Reply
  Slim met geld tips: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #4 |
  15 oktober 2015 at 09:59

  […] twee weken lees je weer vijf nieuwe tips van Lisa. De tips uit haar vorige blogs lees je hier, hier en […]

 • Reply
  Slim omgaan met geld: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #2 |
  14 september 2015 at 10:03

  […] Wil je meer weten over Lisa Verdegaal neem dan even een kijkje op haar website, of lees dan het interview dat Gerda met haar had voor de rubriek Wat maakt jou rijk. De tips van vorige keer lees je hier. […]

 • Voeg een reactie toe

  Menu