Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Mariska Bosch

Mariska Bosch (40) woont met haar man Bas in Twente in hun droomhuis. Mariska is onderwijs specialist op het gebied van hoog begaafdheid en hoog gevoeligheid. Ze is jeugdtherapeut, begeleid kinderen en coacht volwassenen in haar praktijk aan huis. Daarnaast is ze mindfulness trainer en geeft les aan volwassenen en groepen kinderen in het onderwijs.

Inspire-2-teach
Binnenkort start ze met  online trainingen voor leerkrachten en andere geïnteresseerden in onderwijs en jeugd. Mariska gaf lezingen en workshops voor onderwijzers, op het gebied van mindfulness, hoog begaafdheid, klassenmanagement, faalangst e.d. “Nu is het tijd om mijn lezingen en workshops online te zetten. Ik zag dat leerkrachten na een dag werken niet hun hoofd hebben bij de training. Wat mooi zou het voor ze zijn, dat ze mijn lezingen en trainingen gewoon thuis of in een vakantiehuisje kunnen volgen.

Het digitaal omzetten van de trainingen is nog veel werk, maar uiteindelijk wil ik dat ik zinvolle, inspirerende en goede trainingen online ga aanbieden aan via de website van Inspire2teach.

Wat heb jij van huis uit meegekregen over geld?

“Ik ben opgevoed met geld als in voorkom schulden, geef niet uit wat je niet hebt, leen niet van vrienden en liever ook niet van de bank. Leen nog liever bij ons, zeiden mijn ouders altijd. Ik heb nog nooit geleend, totdat we een huis kochten.”

 “‘Organiseer de boel goed’ was het devies thuis. Op mijn 18e zei mijn moeder ‘kom eens aan de keukentafel zitten. Kijk, zo moet je het organiseren, zo doen we dat hier’. Ik kon de administratie zo overnemen, alles was tot in de puntjes georganiseerd.”

Dat doe je nog steeds zo?

“Haha, nee, mijn man doet de financiën. Die vindt dat echt leuk. Me bezighouden met geldzaken en boekhouden daar word ik niet blij van. Laat mij maar met mensen omgaan. Bas is werktuigbouwkundige, die houdt van cijfers, haalde altijd tienen bij Wiskunde.”

Als je geld hebt, waar geef je het dan aan uit?

“Vooral aan dingen als festivals, concerten enzo. Wij gaan naar Paaspop en dat soort festivals. Daarnaast geef ik geld uit aan sauna, uit eten, trainingen en zelfontplooiing. Ik studeer me helemaal suf en ik heb nog een hele lijst van dingen die ik graag wil leren: Stoelmassage, EMDR en nog veel meer.”

“Ook koop ik veel boeken. Vooral informatieve, educatieve boeken. Dingen waar ik iets van leer. Boeken over Mindfulness, omdenken, over het brein. Ik ben gewoon heel nieuwsgierig en leergierig. Als je vraagt wat mijn hobby’s zijn: dansen, muziek en studeren.”

“Ik heb geen televisie, ik vind dat zo zonde van mijn tijd. Ik heb wel een Netflix account. Ik kijk heel bewust en het liefst programma’s waar ik wat van kan leren. Documentaires als Kosmos. En TED Talks vind ik zo interessant. Een Ted Talk die me erg inspireerde was die van Susan Cain – The power of introverts (Ze schreef ook een boek waarvan de Nederlandse titel ‘Stil’ is). De TED Talks die ik kijk gaan veelal over mindset, psychologie en wetenschap. En een klein beetje over spiritualiteit. Maar van mij hoeft het allemaal niet te zweverig. In die zin ben ik wel een Twentenaar geworden. ‘Ie moe wel een beetje normaal doen, haha’. Het moet kloppen. Onderbuikgevoel is oké, maar soms voelen we dingen en dan klopt dat soms niet helemaal. We zien de wereld toch een beetje gekleurd. We hebben een filter in ons brein. Je eigen kijk is niet zo betrouwbaar als je denkt. Ik geloof niet in een regel die voor iedereen geldt. Het ligt allemaal wel wat genuanceerder, denk ik.”

Wat doe je met je laatste tientje?

“Dat is moeilijk…maar ik denk een kaasplankje aanschaffen, met hele lekkere Stilton, van die blauwe kaas, oh…het water loopt me al in de mond.”

“Ik ben pas op late leeftijd meer dingen gaan proeven. Ik was een moeilijke eter vroeger, ik at het liefste alleen kaas en vla. Mijn ouders waren er bezorgd over en gingen met me naar de huisarts. Die kwam met zo’n eng verhaal, dat ik toch maar heb geprobeerd alles te eten. Daar ben ik wel dankbaar voor. De liefde voor goed en gezond eten heb ik nu gelukkig wel gekregen en nu lust ik bijna alles en kan ik er echt van genieten.”

“Mijn man Bas zorgt heel goed voor me, die kookt voor mij. ’s Ochtends staat het ontbijt al voor me klaar. Daar voel ik me zo rijk mee. ’s Middags maakt ie heerlijke lunch. “Ik heb speciaal van die gezonde crackers voor je gemaakt, met hummus”, zegt ie dan. Hij vindt het leuk om te doen, hij heeft er tijd voor en ik vind het heerlijk!!!”

Wat doe als je een tientje op straat vindt?

“Hetzelfde! Dan ga ik op zoek naar bijzondere kazen. Als ik er zo bij nadenk denk ik dat ik voor Bas een mooi flesje rode wijn koop. Dat heeft hij wel verdiend.”

Hoe zou jouw leven eruit zien, als geld geen rol zou spelen?

“Als ik gewoon geld had wat niet op kan? Gigantisch veel geld? Oh dan zou ik dat heel graag willen delen met de familie. We hebben er wel eens over gefantaseerd.

Ik zou de hypotheek van mijn broer en zus afbetalen en die van mezelf ook. Een leuk huisje voor mijn neefje kopen. We hebben wat asielzoekersvrienden, die kunnen ook wel dingetjes gebruiken. Die geef ik ze graag.”

“Daarnaast zou ik een prachtig centrum op een mooie buiten locatie willen hebben, waar topcoaches kunnen werken, waar mijn vriendin die yoga docente is, een studio kan hebben.

Waar mensen elkaar ontmoeten en inspireren. Een soort helende omgeving. Waar mensen met problemen terecht kunnen.”

“Ik zou ook mijn eigen festival willen organiseren. Met mijn zus als dj. Lekker dansen! En Bas mag dan, als hij wil, lekker met een stel vrienden in de keuken staan. Maar misschien wil hij juist wel gewoon meegenieten van het festival. Ik zie het helemaal voor me muziek, tipi’s een groot kampvuur. Een soort Permanent Beta Festival, maar dan in Twente.”

“Ik woon al in mijn droomhuis. Ik heb nu een praktijk aan huis, dat vind ik wel heel fijn. Dus ik hoef niet ergens anders heen. Ik zou Bas wel een mooie werkplek gunnen. Verwarmd, en met de beste gereedschap, waar hij lekker kan klussen aan zijn vintage campers.”

“Ik zou voor mijn ouders een mooie plek willen regelen waar ze samen heel oud kunnen worden. Mijn vader is 70, en mijn moeder is met pensioen en die werkt maar door. Ze werkt in thuiszorg. Het lijkt me fijn voor ze als ze zich nergens druk over hoeven maken.”

“Op zich is mijn leven al behoorlijk perfect hoor. Maar….als ik zo rijk zou zijn als bijvoorbeeld Donald Trump dan zou ik heel veel delen.”

Waar word je blij van?

“Van muziek van dansen van festivals, van massa’s mensen die allemaal blij zijn. De energie van grote groepen blij mensen. Heerlijk!”

“Ik word blij van studeren en mediteren. In mezelf gekeerd zijn is fijn.”

“Met mijn beste vriendinnetje bellen, met een glaasje wijn en olijfjes, en dan kunnen we drie uur lang praten. Een heerlijke traditie is dat.”

“Ik ben me zo bewust dat ik zo dankbaar mag zijn met de hele goede band die ik met mijn zus heb en met mijn man, en met mijn ouders.”

Wat maakt jou rijk?

“Mijn leven zoals ik dat nu heb. Als ik nu dood zou gaan, dan heb ik echt een fantastisch leven achter de rug. Ik heb de mooiste baan van de wereld. Ik heb een geweldige man, hij is nog veel leuker als ik vertelde. Hij is lief, en hij ziet er ook heel leuk uit.“

“En mijn familie.”

“Mijn beste vriendin ken ik nu 20 jaar en we zijn laatst naar een woonboot in Groningen geweest om te vieren dat we 20 jaar bij elkaar zijn. Dat was zo’n mooi moment. Ik koester dat echt.”

Heb je nog tips voor de lezers?

“Weet dat je je bewust mag zijn dat je nu leeft en dat de tijd voorbij vliegt.  Verspil die tijd niet met tv kijken of met scrollen door Facebook. Bouw quality time in. Laat je leven alsjeblieft niet zomaar aan je voorbij gaan.”

“Ik had een collega gehad die klaagde dat ze het altijd zo druk had en geen tijd had om zichzelf te ontplooien of leuke dingen te doen. Toen vroeg ik ‘Wat heb je nou gister gedaan?’. Toen bleek dat ze allemaal televisie programma’s had gekeken. Ik vertelde dat ik een boek had gelezen, gesport, met vrienden afgesproken en naar het theater geweest was. Als je tv kijkt gooi je zoveel tijd weg.”

“Dus gooi die tv je huis uit!”

“Werk hard, geniet harder.”

“En mediteer elke dag! Gewoon met Andy (Headspace)”

Mariska Bosch

Meer weten over Mariska? Check haar website www.inspire2teach.nl  (binnenkort online)

Vergelijkbare artikelen

2 Reacties

 • Reply
  Frits Bosch
  15 december 2017 at 12:32

  Mooi verhaal, geniet verder met de dingen die jullie doen. We zijn allemaal verschillend, al zijn er ook veel raakvlakken. Elkaar verrijken om zo de wereld en mensen, mooier en gelukkiger te maken. ik neem ook vaak rustmomenten, en vind heel veel in mijn geloof, ieder op zijn eigen wijze.

  xxx

  • Reply
   Cat Colnot
   15 december 2017 at 12:52

   Hey Frits, dank je wel voor je mooie bericht. Ieder kan de wereld op zijn of haar manier een beetje mooier maken. Zo is het!

  Voeg een reactie toe

  Menu