Gastblogs Lonneke Kikkert en Chantal van Kempen

Ondernemen met ballen door Lonneke Kikkert en Chantal van Kempen #1

Ondernemer zijn met lef, dat is wat we willen. Want een ondernemer met lef staat ergens voor, straalt zelfvertrouwen uit en is natuurlijk succesvol, daar gaan we vanuit. Dan heb je veel opdrachten, ben je bekend binnen je vakgebied en heb je een uurtarief waar je blij van wordt. Zou dat niet fantastisch zijn?

Nu lopen we natuurlijk wat aan te klooien, want ja, nu moeten we alles nog leren. Maar over een paar jaar weten we hoe het werkt. Nog 10 jaar en dan hebben we alle ins en outs gezien. Dan is er niets nieuws meer onder de zon. En dan, ja dan, zijn we echt succesvol!

Ondernemerschap is geen trap, maar een achtbaan

Hoe doen andere ondernemers dat eigenlijk? Hoe zijn zij aan het lef gekomen en succesvol geworden?

Wij waren nieuwsgierig en hebben ondernemers gevraagd die, ons inziens, ondernemers met ballen zijn. Veel van hen waren verrast. Want wat houdt ‘ballen hebben’ dan in? En wat is een ‘succesvolle ondernemer’?

Vinden jullie bijvoorbeeld dat Twitter succesvol is? Of Amazone? Beide hebben jarenlang verlies gedraaid. Toch zijn ze wel wereldwijd bekend. Amazon heeft zelfs prijzen verlaagd om zo de grootste ter wereld te blijven. Ooit bij stilgestaan? Wij niet! Misschien is een succesvolle ondernemer zijn toch wat gecompliceerder dan dat wij dachten.

Ondernemer zijn is een proces. En het is nooit echt af

Hoe zit het eigenlijk met met je ontwikkeling als ondernemer? Op een gegeven moment weet je toch wel hoe het werkt? Ook deze veronderstelling blijkt niet helemaal waar. Veel ondernemers die wij gesproken hebben, hebben nog steeds hun issues. De beginnersvragen hebben ze wel opgelost maar er blijven nog steeds uitdagingen die telkens in een andere vorm terugkomen. Wat uit de gesprekken naar voren is gekomen is dat je niet na 10 jaar alles kan, ook als ervaren ondernemer heb je nog je uitdagingen.

Het ondernemerschap is niet een trap waar je stapje voor stapje omhoog op loopt. Je gaat vooruit en soms ontzettend snel omhoog, maar er volgt altijd een louping en als die is geweest komt er een volgende. En als je naar beneden gerold bent, weet je uiteindelijk met veel effort weer op te krabbelen naar de top. Ondernemen is onvoorspelbaar met zijn vele ups en downs.

Ons advies: Wacht niet tot je alle issues en angsten in jezelf hebt opgelost, je hele leven in een karretje zitten en over de rand heen kijken is namelijk ook geen pretje. Begin gewoon. Ga het doen. En kijk onderweg wat je tegenkomt. 

De weg naar succes is een achtbaan. So bugle up and enjoy the ride!

Chantal en Lonneke zijn beide ondernemers op het gebied van avontuurlijker leven en werken, coaching en talentmanagement. Zij hebben elkaar een tijd lang gecoacht en kwamen erachter dat een aantal thema’s steeds terug kwamen. Ze zijn ervaren ondernemers met ballen gaan interviewen over hoe zij tegen deze thema’s aankijken. 

Meer weten over Lonneke en Chantal, check https://www.linkedin.com/in/lonnekekikkert/ en http://www.chantalvankempen.nl/

De site www.ondernemenmetballen.nl gaat binnenkort online.

 

 

 

 

 

 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu