Gastblogs Marieke van Dam Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Marieke van Dam

Marieke van Dam (42) woont samen met haar vriend Frank in de Amsterdamse Pijp. Ze is ondernemer, coach en bedenker van SPEELregels

SPEELregels zijn kleine vrolijke opdrachtjes die je uitnodigen om je routines te doorbreken en nieuwe dingen uit te proberen. Ze doorbreken de sleur van het dagelijkse leven.

Marieke is sinds een tijd bezig met een experiment: de woensdagmiddag expeditie waarin ze ieder week ruimte maakt voor nieuwe ervaringen, ontdekken van nieuwe plekken en het ontmoeten van nieuwe mensen.

Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?

Dat je moet genieten van geld. We hadden vroeger periodes waarin er minder geld was. En ook periodes waarin er meer was. De stelregel was wel: van de laatste euro moet je gewoon iets leuks doen.

Mijn moeder was supergoed in heel creatief zijn met weinig. Af en toe moet je gewoon iets leuks doen met het weinige geld wat je hebt. Daar was zij een ster in.

Wat ik nu doe heb ik echt doorgekregen van mijn ouders. De manier waarop zij naar de dingen kijken. Het leven bezien. Ze hebben me geleerd om anders te kijken, op avontuur te gaan. Dat er altijd iets leuks te beleven is en dat je daar helemaal geen geld voor nodig hebt. In de SPEELregels zitten ook letterlijk dingen die ik van hun geleerd heb.

Toen ik 40 werd hebben mijn vrienden en mijn familie voor mij een pakket persoonlijke speelregels speciaal voor mij gemaakt. Daarin herkende ik zoveel van hen en van mezelf. Ik kan echt zien dat mijn familie snapt wat ik doe en waarom. Dat is heel fijn.

Als je geld hebt, waaraan geef je het dan uit?

Aan ervaringen. Leuke dingen doen. Er op uit. Mijn vriend en ik hebben een tijdje terug veel grote financiële klappen gehad. We hadden toen echt heel weinig geld. Toch zorgde ik er voor dat we af en toe ergens in een leuk koffietentje iets gingen drinken. Daar heb ik toen echt heel bewust keuzes in gemaakt. Plezier boven spullen.

Wat zou je doen met je laatste tientje?

Hmmm, lastige vraag toch. Eerst zou ik het helemaal hebben opgemaakt. Door het financiële gedoe van de laatste jaren ben ik er inmiddels anders naar gaan kijken. Sindsdien zet ik altijd iets opzij. Iedere week spaar ik iets. Al is het maar een euro.  Dat geeft me later weer wat vrijheid. Ik zou nu dus denk ik ergens iets gaan drinken en dan nog één of twee euro op mijn spaarrekening zetten.

En wat zou je doen als je een tientje op straat vindt?

Haha, ja alweer… Daar ga ik iets leuks voor doen. Ik zou er niet iets voor kopen om te hebben.

Alhoewel, ik denk ook eigenlijk meteen dat ik het aan een zwerver ga geven. Of 10 euro als fooi bij een kopje koffie. Dat lijkt me ook heel leuk om eens te doen.

Als geld geen rol zou spelen, hoe zou je leven er dan uit zien,
wat zou je dan doen?

Dan ga ik de hele wereld over reizen. Meteen! Als je me nu een miljoen geeft, vertrek ik morgen.

Frank en ik hebben de droom om Amerika door te reizen. Dan huren we een auto en gaan we op avontuur.

Wat me heel leuk lijkt, als ik toch geld genoeg heb is om iets op te zetten voor mensen die weinig geld hebben. Waar ik heel veel aan gehad heb toen mijn vriend en ik zo weinig geld hadden is bijvoorbeeld een e-book abonnement dat ik kreeg via mijn moeders airmiles. Of de Museumkaart die ik kreeg van vrienden. Dan heb je altijd iets leuks te doen.

Ik zou een soort cadeau systeem willen maken waarbij je abonnementen voor leuke dingen kan geven aan mensen die het niet ruim hebben. Dus bijvoorbeeld dat je een jaar lang onbeperkt e-books kan lezen, of naar de bioscoop, of naar het museum.  Dat je altijd iets leuks kan doen. Culturele dingen en uitjes zijn de eerste dingen waar mensen op korten als ze in crisis zitten. Dat is logisch maar een beetje plezier in zo’n moeilijke tijd houdt je wel op de been. Het zorgt ervoor dat je even uit de stress kan stappen en net iets meer veerkracht krijgt, wat je dan juist ontzettend hard nodig hebt.

Als ik echt geld genoeg had, zou ik niet heel veel anders willen. Ik hoef bijvoorbeeld geen nieuw huis. Ik ben blij met waar ik woon. Ik zou het wel leuk vinden om wat meer verwen dingen te doen, massages te nemen. En te reizen, natuurlijk!

Wat maakt jou rijk?

Het zal je niet verbazen maar ervaringen maken mij rijk. En de mensen om me heen!

Misschien wel het allerbelangrijkste is mijn eigen geest. Gelukkig weet ik steeds beter hoe ik me geestelijk rijk kan voelen. Een rijke geest is voor mij echt het hoogste goed. Om in mogelijkheden te denken en schoonheid in de wereld om me heen te zien. Om het goede in mensen te blijven ontdekken. Dat niet kunnen voelt voor mij pas echt als armoede.

Heb je tips voor de lezers?

Zorg dat plezier geen sluitpost wordt. Maak er regelmatig ruimte voor. Ook als je niet veel energie, tijd of geld hebt. Juist dan!

Foto gemaakt door Ronald de Jong

Meer weten over Marieke? Kijk op www.mariekevandam.nl.

Wil je ook meer plezier en avontuur in je leven? Kijk dan op www.speelregels.nl

Marieke gaf daar ook een TEDxTalk over. 

 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu