Bespaartips Gastblogs Lisa Verdegaal Tips en trucs

Slim omgaan met geld: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #2

Lisa Verdegaal (53) is budgetcoach en geeft als gastblogger elke twee weken tips over hoe je anders met geld om kunt gaan, en hoe je aan het eind van je maand nog een stukje geld overhoudt.

Tip 1: Plan vooruit voor de feestdagen

Het lijkt nog wat aan de vroege kant, maar het is budgettair superslim om nu alvast over de feestdagen (en met name de kado’s) na te denken. Kijk vast om je heen wat je zou kunnen kopen en verzamel al hier en daar presentjes voor straks. Last minute feestinkopen doen zorgt er (naast dat je er veel stress van krijgt) ook voor dat je soms duurdere dingen koopt dan gepland. Omdat je geen tijd hebt om te kijken waar het goedkoper is. De kans op miskopen wordt ook verkleind als je tijd hebt om na te denken over wat je gaat geven.

Veel mensen besluiten dat ze niks met Kerst doen, maar voelen zich dan toch schuldig dat ze niks gekocht hebben en gaan dat overcompenseren door extra dure kado’s te kopen. Probeer dat voor te zijn door het budget voor de feestdagen te verspreiden over de maanden ervoor. Bedenk dat een goed begin het halve werk is. Als je nu al de meeste kadootjes in huis hebt, heb je extra veel tijd voor de gedichten en andere voorbereidingen.

Tip 2: Boekentip: Hoor wie klopt daar geld uit mijn zak – Marieke Henselmans

In het kader van de feestdagen is de beste boekentip die ik je kan geven het grappige en handige boek van Marieke Henselmans “Hoor wie klopt daar geld uit mijn zak”. Een boek boordevol tips om de feestdagen budgetvriendelijk door te komen. Het is handig om dat boek nu alvast te lezen, zodat je voorbereid bent, en je je geen geld uit je zak hoeft te laten kloppen. En er staan natuurlijk niet alleen tips voor de feestdagen in.

Tip 3: Check je automatische incasso’s eens in de zoveel tijd

In mijn praktijk zie ik heel veel mensen die teveel geld uitgeven, maar ze kijken grappig genoeg nooit op hun bankrekening of afschriften waar dat geld allemaal naartoe gaat. Ik ga met mensen zitten om de bankafschriften van soms wel een half jaar terug te bestuderen. Dan blijkt dat ze ooit eens een automatische incasso hebben geaccordeerd voor betaling aan een goed doel bijvoorbeeld (om van het gedoe af te zijn). Maar dat zijn ze dan compleet vergeten. Het is natuurlijk mooi om geld aan een goed doel te geven, maar als je rood staat laat het dan even achterwege. Als je alles financieel weer op orde hebt, dan kun je altijd weer een goed doel gaan steunen of met een online loterij meedoen.

Soms blijken cliënten een doorlopend sportschoolabonnement te hebben, terwijl ze al in geen maanden een sportschool van binnen zagen.

Het is goed om eens in de zoveel tijd eens te kijken welke incasso’s ongemerkt je rekening leegtrekken. Heb je het nog wel nodig? Wil je daar nog wel geld aan kwijt zijn? Hetzelfde geldt voor verzekeringen. Kijk jaarlijks of je verzekeringen nog actueel zijn en pas het bedrag zonodig aan.

Tip 4. Open een tweede bankrekening voor ditjes en datjes

Een groot deel van mijn cliënten blijkt halverwege de maand geen geld meer te hebben voor de vaste lasten. Als je ze vraagt wat ze met hun geld doen, hebben ze geen idee. Vaak blijkt dat ze tussendoor allerlei kleine bedragen pinnen voor ditjes en datjes en dat kan behoorlijk uit de hand lopen. Als je dat van de betaalrekening doet, verlies je al gauw het zicht op je uitgaven en ongemerkt blijk je soms wel meerdere keren op een dag te hebben gepind.

Om te voorkomen dat je bankrekening vroegtijdig leegraakt en je geen geld meer overhoudt voor de rekeningen, kun je een tweede rekening openen. Op die rekening stort je (via automatische overschrijving) elke week een vast bedrag dat je wilt uitgeven aan tussendoor dingen.

Dat kan € 50,= zijn of € 200,=, wat jij wilt. Maar maak er een gewoonte van om daar alles behalve je rekeningen van te betalen. Veel budgetcoaches adviseren om aan het begin van de week of maand een cash bedrag op te nemen en niet meer dan dat uit te geven. Het nadeel daarvan is dat je tegenwoordig op best veel plekken niet meer met cash kan betalen en dan alsnog moet pinnen. Een apart pasje voor de bijzaken zorgt ervoor dat je je meer nadenkt over je uitgaven. En als het op is, is het op.

Zo’n extra rekening openen kost soms wel een tientje per kwartaal, maar het geld dat je bespaart doordat je bewuster gaat pinnen, weegt daar wel tegenop.  Inzicht in je financiën is nu eenmaal de sleutel tot een rooskleuriger financiële toekomst.

Tip 5. Stel je maandbedrag voor elektra naar boven bij

Tegenwoordig kun je zelf online je maandbedrag voor je gas en elektra zien, en wijzigen. Als je slim bent verhoog je het maandelijkse bedrag dat je voor energie betaalt met enkele tientjes. Dat merk je meestal amper in je portemonnee, maar je bouwt in een jaar toch een leuk bedrag op. En wat is het een fijn gevoel als je aan het eind van het jaar ineens geld terugkrijgt, terwijl je eerst altijd een paar honderd euro moest bijbetalen. Het is eigenlijk een extra spaarpotje waar ongemerkt toch een leuk bedrag in komt. Daar kan je dan iets extra’s mee doen.

En als je ook nog je verwarming 1 graadje lager zet, en een lekkere trui aantrekt in de winter, dan heb je al gauw een nog veel fijnere meevaller aan het eind van de rit.

Zo zie je maar, met energie valt best veel te besparen.

Over twee weken lees je weer vijf nieuwe tips van Lisa. Heb je een vraag voor Lisa of een thema waar je graag tips over wilt, reageer dan hieronder het blog of mail naar rijkemeisjes@outlook.com.

Wil je meer weten over Lisa Verdegaal neem dan even een kijkje op haar website, of lees dan het interview dat Gerda met haar had voor de rubriek Wat maakt jou rijk. De tips van vorige keer lees je hier.Lisa Verdegaal

Meer bespaartips lees je in onze blogs over De Week van het Geld, 15 goede voornemens die gratis zijn of geld besparen en 14 dure hobbies en goedkope alternatieven.

Vergelijkbare artikelen

5 Reacties

 • Reply
  Slim met geld: 4 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #6 |
  2 december 2015 at 11:10

  […] twee weken lees je weer nieuwe tips van Lisa. De tips uit haar vorige blogs lees je hier, hier, hier, hier en […]

 • Reply
  Decembermaand on a budget: Tips! |
  21 november 2015 at 11:35

  […] doorkomt zonder aan het eind van je geld een hele maand over te houden. En onze gastblogger budgetcoach Lisa Verdegaal geeft ook goede […]

 • Reply
  Slim met geld: 4 budgettips van budgetcoach Lisa Verdegaal #5 |
  10 november 2015 at 10:19

  […] twee weken lees je weer nieuwe tips van Lisa. De tips uit haar vorige blogs lees je hier, hier, hier en […]

 • Reply
  Slim met geld: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #4 |
  15 oktober 2015 at 10:00

  […] twee weken lees je weer vijf nieuwe tips van Lisa. De tips uit haar vorige blogs lees je hier, hier en […]

 • Reply
  Slim met geld tips: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #4 |
  15 oktober 2015 at 09:59

  […] twee weken lees je weer vijf nieuwe tips van Lisa. De tips uit haar vorige blogs lees je hier, hier en […]

 • Voeg een reactie toe

  Menu