Gastblogs Marieke van Dam

Marieke van Dam blogt: Woensdagmiddag expeditie #5: De voedselbank

Op een woensdag februari van dit jaar ging ik voor mijn woensdagexpeditie op pad met mijn eigen vent. We gingen voedselpakketten inpakken voor de Voedselbank. 

Een avontuur? Ja, voor mij wel. Ik wil graag nieuwe ervaringen op doen, op nieuwe plekken komen, mensen ontmoeten die ik anders niet zou ontmoeten. Dat zat hier allemaal in.

Het was deze keer alleen zoveel meer dan dat, doordat het fijn is om zo praktisch bij te kunnen dragen aan een probleem dat me zo raakt. Armoede. Dat heb ik altijd wel gehad maar het was ook een ver van mijn bed show.

Toen Frank en ik in 2015 echter door de ene na de andere financiële tegenvaller ineens zelf soms met heel veel moeite of alleen dankzij steun van mensen om ons heen onze boodschappen konden betalen, voelt het zoveel dichterbij. Gelukkig heeft die ergste onzekerheid eigenlijk niet eens zo lang geduurd. Een paar maanden, denk ik. Maar wat was dat een beklemmende angstige tijd. En wat was een tas vol boodschappen toen een ongelooflijke rijkdom.

Gelukkig hebben we nooit hoeven aankloppen bij de Voedselbank en konden we betrekkelijk snel weer zonder al te veel gedoe boodschappen doen. Het gaat me dan ook echt aan het hart dat er zoveel mensen zijn die dat structureel niet kunnen. Door schulden, ziekte, verliezen van een baan, een huis dat met verlies verkocht wordt. En vaak een combi van meerdere van die dingen.

Zo ging dat ook bij ons. Een grote opdrachtgever die niet betaald, een belastingaanslag die daardoor niet betaald kon worden, het faillissement van Frank zijn bedrijf, een huis dat maar niet verkocht kon worden. Klap op klap. En steeds zak je er wat dieper in. Ik besef heel goed dat er nog maar net wat meer mis hoeft te gaan en het dan niet meer lukt om er uit te kruipen.

Gelukkig hebben wij geweldig lieve mensen om ons heen, goede hulp van de gemeente gekregen en konden we daardoor uit de ingewikkeldste tijd krabbelen. Maar wat is het toch goed dat er voor de mensen waarbij dat (nog) niet lukt zoiets als de Voedselbank bestaat (dat helemaal op vrijwilligers draait). Het was dus een dankbare expeditie vandaag. Ik weet dat het maar een kleine bijdrage is en toch voelt het zoveel beter dan vanaf de zijlijn toekijken.

Wil je ook eens een middag helpen? Het is echt zo geregeld en leuk om te doen! Check www.nederlandcares.nl (ook voor ander flexibel vrijwilligerswerk).

Meer weten over Marieke? Kijk op www.mariekevandam.nl. Meer weten over Frank? Kijk op www.frankhartman.nl.

Wil je ook meer plezier en avontuur in je leven? Kijk dan op www.speelregels.nl.

 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu