Cat Colnot Gastblogs Reizen

Cat Colnot blogt #5: Budapest; ‘sjabbie’ meets ‘sjiek’!

De grandeur van Parijs, gemixt met de ruigheid en de rauwe randjes van Berlijn, dat is Budapest. Chique en hip, en ondertussen schaamteloos ouderwets.

Sziget 

Ik ging naar Budapest voor het festival Sziget, dat jaarlijks in augustus op Óbudai-eiland in de rivier de Donau wordt gehouden. Sziget trekt jaarlijks 400.000 festivalgangers, duurt een week en biedt naast heel erg veel muziek ook theater, circus en ander vertier. En het is betaalbaar!

DSC_0224

Hotels 

Omdat ik niet zo van het kamperen ben, en zeker niet op festivals (ondergepieste tenten zijn niet mijn idee van feesten), logeerde ik in het Cosmo City Hotel in de toeristenstraat van Budapest (de Váci utca). Na een nachtje in dit op zich prima hotel, ware het niet dat airco stuk was en ik smolt van de hitte, checkte ik de volgende dag in bij Danubius Health Spa Helia, want ik had bedacht dat ik wel toe zou zijn aan een beetje chillen in een sauna na de hele dag op zo’n festival rondstruinen. Op zich geen rare gedachte, maar dit hotel was zo massaal en onpersoonlijk dat ik er helemaal eenzaam van werd.

Toen ik de volgende dag in de stad liep en spontaan ging lunchen bij het Buddha Bar Café (Siddharta Café), besloot ik even bij het Buddha Bar Hotel, dat om de hoek was, binnen te lopen. Ik trok de stoute schoenen aan en vroeg om een korting. Die kreeg ik (ook omdat het hotel nog niet helemaal af was en ik geen gebruik van de sauna kon maken). Boeien! Ik was op slag verliefd op dit hotel. Bij Danibius waren ze gelukkig heel flex en zo nam ik diezelfde dag mijn intrek in het Buddha Bar Hotel. Vijfsterrendeluxe met een pillowmenu, een walk-in minibar met drie koelkasten en zeker vijf grote flessen bubbels (Moet en nog duurdere merken), een toilet waar je geen handen voor nodig had om door te trekken of wc brillen aan te raken. Heerlijk! Ik hou der van! (vooral omdat dit soort dingen natuurlijk normaal gesproken volkomen boven mijn budget zijn, maar dat lag dit keer anders).

DSC_0337

En elke dag lekker bandjes kijken op het Sziget festival en ondertussen heel goed slapen met mijn pillow menu. Wat een combi, love it.

524317_10151005382982747_304230507_n431496_10151005382712747_1702915196_n 431384_10151005383652747_203533920_n

Buda en Pest

Budapest is bestaat uit twee delen, die gescheiden worden door de rivier de Danube (Hongaars voor Donau).
Op de berg ligt het deel dat Buda heet, en beneden in het dal ligt Pest. Buda is het chiquere deel, hier staan prachtige villa’s met een magnifiek uitzicht over de rivier, de prachtige bruggen en de stad. Neem de moeite om de Gellerthil op te klimmen, het is de moeite waard. En ga ook vooral naar de burcht. Naast een prachtig uitzicht is het ook een bijzonder mooi gebouw. Pest is het toeristische deel, met de winkels, musea, pleinen en bezienswaardigheden. Zeker de moeite van het bezoeken waar zijn het Parlementsgebouw, de synagogen en het stadspark.  

IMG_0070

Badhuizen 

En als je toch in Budapest bent “moet” je zeker even een van de vele  spa’s die de stad rijk is, gaan checken. Als je niet midden op de dag gaat, valt het best mee met de drukte. Ik heb de twee mooiste uitgeprobeerd.

De mooiste is Szechinyi. Dit prachtige badhuis is gebouwd in 1913 en ligt in het stadspark (en is makkelijk bereikbaar met de metro). Er zijn 15 baden binnen en 3 grote buitenzwembaden. Er zijn stoomcabines, een sauna en je kunt een massage boeken. Het kan er behoorlijk druk zijn, maar het is zeker de moeite om hier heen te gaan en de kunst van het relaxen af te kijken van de locals.

IMG_1116

Het sjieke Gellert, is een van de beste spa’s en ook wat duurder en traditioneler als de andere badhuizen. Hier badderen de mannen en vrouwen gescheiden. Er zijn verschillende binnen- en buitenbanen en je kunt ook diverse massages boeken (p.s. je moet wel tegen een stootje kunnen want die Hongaarse masseuses zijn niet de meest zachtaardige ;-)).

IMG_0744

Verder zijn er nog Kiraly en Rudas (waar ze een prachtige glas-in-lood koepel schijnen te hebben die een magisch licht werpt op het bad).

Simpla

Simpla Kert 

Kerts 

Budapest is naar mijn weten een veilige stad, zeker als je in het centrum blijft. Maar soms kom je al struinend wel eens in straatjes of buurten waar het een beetje rommelig en onguur is. Grappig genoeg vind je daar vooral de kleine pareltjes van de stad. Net als je jezelf afvraagt ‘wat doe ik hier?’, kom je ineens langs een vrolijk verlichte binnenplaats waar je verwelkomd wordt door gelach, muziek en een geweldig sfeertje: een kert (of tuinterras of ruinpub). Deze kerts zijn soms niet legaal en als buren gaan klagen over geluidsoverlast worden ze gesloten. Vaak ontstaan ze weer op een andere plek, maar daardoor is het lastig een overzicht te geven van de leukste kerts. Op dit blog staan er een aantal genoemd die zeker de moeite zijn. Ik vond Simpla geweldig. Een bij elkaar geraapt zooitje met gekke schemerlampen, een badbank, overal maffe kunstitems en heel veel gezellige lampjes. En heerlijke hambugers en craftbiertjes (voor wie daarvan houdt).

Enniewee, als je wilt weten wat echt hip is, dan moet je zeker even naar een kert.

Wat je verder ook niet wilt missen zijn de prachtige bruggen en parken. En de overdekte markthallen (al lang voordat dat hier een hip ding werd was dat in Budapest al de normaalste zaak van de wereld).

DSC_0602IMG_0745

538991_10151003565102747_341413849_n

De metro in Budapest is super, maar wel een beetje verwarrend omdat bepaalde stations qua naam nogal op elkaar lijken en die taal echt raar is. Maar dat maakt het wel meteen heel avontuurlijk.

IMG_0679

Bottomline, Budapest is geweldig!

Je vliegt er vanaf Eindhoven met Wizzair voor € 90,= (priority seat en inclusief alle kosten die erbij komen) heen, en als je via AirBnB boekt heb je al voor € 29,= per nacht een geweldig appartement in de stad (tip: gebruik de link, dan krijg je, als je nog geen account hebt bij AirBnB, € 23,= korting op je eerste boeking). Hotels zijn iets duurder uiteraard, en het Buddha Bar Hotel kost gemiddeld € 160,= per nacht, maar je kunt ook voor € 50,= per nacht in een fijn hotel terecht. Eten is hier best apart, als je van zware kost houdt is het perfect. Gelukkig voor mij (ik ben meer van de lichte kost) zijn er ook genoeg Aziatische restaurants zoals Siddharta Café, en bijvoorbeeld de Hummus Bar die echt top is. Dus je kunt alle kanten op.

Kijk ook even in mijn Budapest album op Facebook voor meer foto’s!

Cat

Wil je meer weten over mij? Check dan mijn website www.catcolnot.com 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu