Bespaartips Gastblogs Lisa Verdegaal

Slim omgaan met geld: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #3

Lisa Verdegaal (53) is budgetcoach en geeft als gastblogger elke twee weken tips over hoe je anders met geld om kunt gaan, en hoe je aan het eind van je maand nog een stukje geld overhoudt.

Tip 1: Check of je recht hebt op toeslagen

Er zijn mensen die nooit toeslagen aanvragen, vaak omdat ze bang zijn dat ze later de eventueel te veel ontvangen toeslag terug moeten betalen. Echter, je kunt toeslagen ook achteraf over het voorgaande jaar aanvragen. Tegen die tijd weet je de hoogte van je inkomen, en kun je heel makkelijk zien of je recht hebt op een toeslag.  Er is een handige website (www.rechtopgeld.nl) met tips over hoe je geld terug kunt krijgen. Maak daar gebruik van.

Tip 2: Maak van ‘dure’ feestdagen, ‘leuke’ feestdagen

De ‘dure’ feestdagen komen er weer aan. Maar waarom maken we het ons eigenlijk zo moeilijk met al die kado’s en al die poeha. Waarom moet het duur zijn? Denk je dat het zo hoort? Het is ons toch aangepraat? Doe eens een keer niet zo duur, maak er de ‘leuke’ feestdagen van, of de ‘inspirerende’ feestdagen of de ‘wat fijn om bij elkaar te zijn” feestdagen.

Leg de nadruk op de gezelligheid, op samen. Ga zelf pepernoten bakken. Dat is niet alleen gezellig maar ook nog eens lekker.

Trek lootjes, spreek van te voren een schappelijk bedrag af en hou je daaraan. Maak ook bespreekbaar dat het niet om de hoeveelheid en de prijs van de kado’s, maar om de quality time, gaat. Lees ook het blog van De Rijke Meisjes over besparen met de feestdagen en budget kadotips.

Tip 3: Maak je pubers geldbewust door ze kostgeld te laten betalen

Zodra je kinderen oud genoeg zijn om een baantje te nemen, is het goed ze te stimuleren om hun eigen geld te verdienen. Om je pubers te leren met geld om te gaan kun je ze een klein bedrag aan kostgeld laten betalen. Dit kostgeld kan eventueel gespaard worden voor latere grote uitgaven als je kind het huis uit gaat. Zo worden ze zich bewust van wat wonen kost en wennen ze eraan geld apart te zetten en te sparen voor noodzakelijke of leuke dingen die ze willen doen.

Tip 4: Maak geldproblemen bespreekbaar

Op geldproblemen heerst nog steeds een groot taboe. Mensen praten er liever niet over, schamen zich. Ook in het gezin worden kinderen niet bij financiële zaken betrokken. Het is goed om geldproblemen binnen het gezin bespreekbaar te maken. Ook met je kinderen. Kinderen hebben vaak goede ideeën en het is goed dat ze beseffen dat het geld niet uit de lucht komt vallen. Vaak verrijkt het elkaar juist als je het over taboeonderwerpen als geld durft te hebben. Natuurlijk betekent dit niet dat je kinderen met je zorgen moet belasten. Het gaat om bewustwording.

Tip 5: Besparen is cool

Jongeren doen vaak stoer om erbij te horen. Kopen dure dingen terwijl ze er eigenlijk geen geld voor hebben. Zo heb ik ook een cliënt die heel veel bling bling kocht en zich daarvoor enorm in de schulden heeft gestoken. Gelukkig heeft hij een ommekeer gemaakt, pocht hij er nu over tegen zijn vrienden hoe slim hij met zijn geld omgaat en is het voor hem een sport om meer met minder te doen. Zorg dat meer met minder doen je lifestyle wordt en inspireer anderen daar ook aan mee te doen.

Loesje Koopkracht

Lisa Verdegaal

Persoonlijk advies nodig? Maak een afspraak met Lisa. Meer informatie vind je op www.lisaverdegaal.nl.

Vergelijkbare artikelen

7 Reacties

 • Reply
  Slim met geld: 4 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #6 |
  2 december 2015 at 11:10

  […] twee weken lees je weer nieuwe tips van Lisa. De tips uit haar vorige blogs lees je hier, hier, hier, hier en […]

 • Reply
  Slim met geld: 4 budgettips van budgetcoach Lisa Verdegaal #5 |
  10 november 2015 at 10:19

  […] twee weken lees je weer nieuwe tips van Lisa. De tips uit haar vorige blogs lees je hier, hier, hier en […]

 • Reply
  Slim met geld: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #4 |
  15 oktober 2015 at 10:00

  […] Over twee weken lees je weer vijf nieuwe tips van Lisa. De tips uit haar vorige blogs lees je hier, hier en hier. […]

 • Reply
  Slim met geld tips: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #4 |
  15 oktober 2015 at 09:59

  […] Over twee weken lees je weer vijf nieuwe tips van Lisa. De tips uit haar vorige blogs lees je hier, hier en hier. […]

 • Reply
  M. Bleuzé
  29 september 2015 at 11:55

  De tips zijn weer top!

  • Reply
   Cat
   29 september 2015 at 11:56

   Dank je wel!

  • Reply
   Cat
   15 oktober 2015 at 10:14

   Dank je wel M!

  Voeg een reactie toe

  Menu