Bespaartips Gastblogs Lisa Verdegaal

Slim met geld: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #4

Lisa Verdegaal (53) woont met haar man en zoon in Amsterdam-Zuid en werkt als budgetcoach. Ze adviseert haar cliënten over geldzaken en helpt ze meer evenwicht in inkomsten en uitgaven te krijgen.

Lisa geeft als gastblogger elke twee weken tips over hoe je anders met geld om kunt gaan, en hoe je aan het eind van je maand nog een stukje geld overhoudt.

Ik heb deze keer twee tips die betrekking hebben op integreren in je buurt.

Tip 1: Leer van je buren

Wil je graag iets leren, piano spelen, Spaans, jazzballet of Windows voor beginners, dan kun je je inschrijven bij KONNEKTid. Konnektid is een online community waarmee je skills kunt leren van mensen uit je buurt. Via de site kom je online in contact met buurtgenoten die jou offline gratis kunnen leren wat je wilt. Naast dat je kennis vergaart leer je ook je buren beter kennen. En wat zo leuk is, het is gratis!

Tip 2: Repareer 

In die categorie is er nog een ander geweldig buurtinitiatief: Het Repaircafé. Als apparaten stuk zijn gooi je ze niet weg maar breng je ze naar het Repaircafé waar buurtgenoten met twee rechterhanden het euvel voor je fixen. Daarnaast kun je ook leren hoe je dingen repareert, ben je goed bezig voor het milieu en ontmoet je handige buren. Er zijn al 300 repaircafés.

Martine Postma, de oprichtster van het Repaircafé, schreef over haar beweging een boek met de titel “Weggooien? Mooi niet!

Tip 3: Zijn baby’s echt zo duur?

Je betaalt je scheel aan luiers en babyvoeding en ze groeien waar je bij staat uit hun net nieuwe rompertje. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel plekken waar babyspulletjes en kleertjes geruild kunnen worden. Een van de sites die ik tegenkwam is Krijgdekleertjes.nl. Een site die nu al 3700 leden heeft. Je kunt gratis lid worden en kiezen voor een pakket met kleding in een bepaalde maat. Een pakket kost € 2,=, waarvan ook nog € 0,25 naar een goed doel gaat. De kleding in het pakket moet wel toevallig je smaak zijn, maar het is wel een goedkope manier om  je babykleertjes collectie te vergroten voor weinig. Naast de eerder genoemde site is er ook Ruil je kleertjes.com (waar zelfs een app van is) en zijn er natuurlijk diverse groepen op Facebook te vinden.

Tip 4: Waarom zou je het nieuw kopen als je het ook gratis kunt krijgen?   

Over Facebook gesproken. Een van de groepen op Facebook waar ik al lange tijd fan van  ben is Amsterdam Deelt/Geeft. Het is zo leuk dat mensen van alles aanbieden. Je hoeft alleen maar als eerste aan te geven dat je interesse hebt in een bepaald artikel en het dan bij de gever op te halen. Het zorgt ook weer voor verbinding tussen mensen. Ik zie dat ook voor me: lekker even op de fiets  daar naar toe. Naast Amsterdam Deelt/Geeft zijn er nog vele andere “deel en geef” groepen zoals: Gratis af te halen. Ook kun je natuurlijk gaan ruilen. Dan ben jij bevrijd van de dingen die je niet meer wilt, en krijg je er leuke nieuwe dingen voor terug.

Tip 5: Een huis kopen in plaats van huren is soms een heel goed idee.

Als je weinig inkomsten hebt maar je hebt bijvoorbeeld wel wat geld op de bank of een erfenis gekregen, dan raad ik je aan om een huis te kopen. Als je weinig verdient en je hebt een hoge huur, soupeer je binnen de kortste keren je hele spaarrekening of erfenis op en dat is zonde. Als je niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning en dus aangewezen bent op een woning in de vrije sector dan loont het om je te oriënteren op de kopersmarkt. Het kan maandelijks veel geld schelen en met de juiste hypotheek is in 30 jaar het huis van jou. Bovendien bouw je een soort van pensioen op.

Bij weinig inkomsten maar wel vermogen (meer dan € 103.000,=) vervalt het recht op toeslagen of andere tegemoetkomingen. Zet je vermogen in (eventueel met hypotheek) om een huis te kopen. Zo ontstaat weer het recht op toeslagen. En met de huidige extreem lage hypotheekrente kunnen je maandlasten vaak omlaag.

Over twee weken lees je weer vijf nieuwe tips van Lisa. De tips uit haar vorige blogs lees je hier, hier en hier.

Lisa Verdegaal

Heb je een vraag voor Lisa of een thema waar je graag tips over wilt, reageer dan hieronder het blog of mail naar rijkemeisjes@outlook.com.

Wil je meer weten over Lisa Verdegaal neem dan even een kijkje op haar website, of lees dan het interview dat Gerda met haar had voor de rubriek Wat maakt jou rijk.

Vergelijkbare artikelen

2 Reacties

 • Reply
  Slim met geld: 4 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #6 |
  2 december 2015 at 11:10

  […] weken lees je weer nieuwe tips van Lisa. De tips uit haar vorige blogs lees je hier, hier, hier, hier en […]

 • Reply
  Slim met geld: 4 budgettips van budgetcoach Lisa Verdegaal #5 |
  10 november 2015 at 10:19

  […] Over twee weken lees je weer nieuwe tips van Lisa. De tips uit haar vorige blogs lees je hier, hier, hier en hier. […]

 • Voeg een reactie toe

  Menu