Bespaartips Gastblogs Lisa Verdegaal

Slim met geld: 4 budgettips van budgetcoach Lisa Verdegaal #5

Lisa Verdegaal (53) woont met haar man en zoon in Amsterdam-Zuid en werkt als budgetcoach. Ze adviseert haar cliënten over geldzaken en helpt ze meer evenwicht in inkomsten en uitgaven te krijgen.

Lisa geeft als gastblogger elke twee weken tips over hoe je anders met geld om kunt gaan, en hoe je aan het eind van je maand nog een stukje geld overhoudt.

Tip 1: Een opgeruimd leven, geeft overzicht: ruim op

Deze boekentip kreeg ik van Cat van De Rijke Meisjes: Opgeruimd van Marie Kondo. Direct nadat ik het gelezen had ben ik aan de slag gegaan.  Ik dacht dat ik al heel opgeruimd was, maar er ging een wereld voor me open. En ik wil het je echt als tip meegeven. Want als je heel goed en gestructureerd opruimt, werkt dat ook psychisch en financieel door. Het geeft overzicht en rust. Je gaat vanzelf minder kopen.

Je voelt je lichter als je het verleden en alle spullen waar je aan vasthield, loslaat. Volgens Marie Kondo moet je de spullen ook bedanken, ze hebben toch een tijdje meegedaan in je leven. De truc is als volgt: bij elk ding dat je in je hand hebt tijdens het opruimen stel je jezelf de vraag “Does it spark joy?” (“word ik er blij van?”). Als het antwoord ‘ja’ is, geef het een mooi plekje, als het antwoord ‘nee’ is, weg ermee! Oude brieven, foto’s en spullen met herinneringen, alles gaat door je handen, en soms sta je nog even stil bij iets. Maar daarna mag het losgelaten worden, en lost er letterlijk iets op, er valt een last van je schouders, er komt weer ruimte voor nieuwe dingen. Geen spullen, want grappig genoeg denk je, als je zo rigoureus hebt opgeruimd in je leven, wel drie keer na voor je nieuwe spullen toelaat. En dat is financieel ook heel erg goed voor je. Je koopt geen overbodige spullen meer en richt je alleen op wat je nodig hebt of waar je blij van wordt. En dat ga je echt zien op je bankrekening.

Als je nog aan die overvolle zolder, kledingkasten of garage moet beginnen zakt de moed je misschien in de schoenen, maar gaandeweg merk je dat het verslavend is, en wil je er de hele tijd mee bezig zijn. Orde op zaken stellen is heel gezond.  Als je overzicht hebt, kun je veel beter zien wat de oplossing is voor (financiële) problemen waar je tegenaan loopt.

Tip 2: Wat weg kan verkoop je of geef je weg

Dingen die je niet meer nodig hebt, waar je afstand van wilt doen, kun je verkopen via Marktplaats zodat je weer een extra zakcentje hebt.  Je kunt ze ook weggeven aan een goed doel of via een Facebook groep als Amsterdam deelt/geeft. Het is leuk om te weten dat iemand anders plezier heeft van jouw spullen.

Tip 3: Dress for succes

En als je je kleding hebt uitgezocht (na het lezen van Marie Kondo) is het een goed idee om deze te schenken aan http://www.dressforsuccess.nl/. Dress for Succes is een vrijwilligersorganisatie die werkzoekenden voorziet van representatieve kleding en praktische ondersteuning geeft om succesvol te kunnen solliciteren. De kleding is bedoeld voor mensen die niet over de middelen beschikken om kleding te kopen voor een sollicitatiegesprek. Ze krijgen advies en worden zo op weg geholpen naar financiële onafhankelijkheid.

Tip 4: Weet wat bij je staat, en wat niet

Tijdens het opruimen kwam ik mijn kleurenwaaier tegen die ik ooit kreeg van imageconsultant Mirjam Bach van Kleurkeuze. Ze hielp me inzicht krijgen in welke kleuren bij me passen en welke niet. Ik droeg altijd zwart, maar pasteltinten bleken veel beter bij mij te passen. Ik besloot mezelf anders te gaan kleden en voelde me lekkerder in mijn vel. Dat werkt in veel dingen door, het geeft je zelfvertrouwen en dat straal je ook uit. Fijn als je bijvoorbeeld een baan zoekt of een relatie. Als je weet wat bij je past qua stijl en kleur koop je nooit meer de verkeerde kleren. Het behoedt je voor miskopen en kan je dus een boel geld besparen. Het is ook mogelijk om een cadeaubon bij Kleurkeuze te kopen voor een kleurenanalyse voor een vriend(in).

Over twee weken lees je weer nieuwe tips van Lisa. De tips uit haar vorige blogs lees je hier, hier, hier en hier.

Heb je een vraag voor Lisa of een thema waar je graag tips over wilt, reageer dan hieronder het blog of mail naar rijkemeisjes@outlook.com.

Wil je meer weten over Lisa Verdegaal neem dan even een kijkje op haar website, of lees dan het interview dat Gerda met haar had voor de rubriek Wat maakt jou rijk.

Lisa Verdegaal

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu