Bespaartips Gastblogs Lisa Verdegaal

Slim met geld: 4 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #6

Lisa Verdegaal (53) woont met haar man en zoon in Amsterdam-Zuid en werkt als budgetcoach. Ze adviseert haar cliënten over geldzaken en helpt ze meer evenwicht in inkomsten en uitgaven te krijgen.

Lisa geeft als gastblogger elke twee weken tips over hoe je anders met geld om kunt gaan, en hoe je aan het eind van je maand nog een stukje geld overhoudt.

 Tip 1: Geef je kinderen zak- en kleedgeld en leer ze omgaan met geld

Het is heel belangrijk om kinderen te leren met een budget om te gaan. Als het zak- of kleedgeld op is, is het op.  Jong geleerd is oud gedaan. Bijna elke ouder vindt zakgeld geven een goed idee maar veel ouders maken de fout om kinderen toch extra geld te geven als ze hun zakgeld hebben opgemaakt. Daardoor leren kinderen niet budgetteren. Zorg dat je van te voren bespreekt wat ze van het geld moeten kopen. Bij kleedgeld geef je aan dat ze er ook schoenen en een winterjas van moeten kopen.

En als het geld dan op is, dan moet je als ouder ook ‘nee’ kunnen zeggen. Sommige van mijn cliënten vragen me of ze hun kinderen een voorschot  mogen geven als ze roepen dat  die schoenen die ze altijd al wilden hebben vandaag in de aanbieding zijn. Ik adviseer ze het geld op een vaste datum te geven en daarin consequent te zijn. Er zijn namelijk doorlopend dingen in de  aanbieding dus dat is geen argument.

Tip 2: Geef je kind vrijheid

Wat ook belangrijk is dat je je kind de vrijheid geeft het kleed- of zakgeld naar eigen inzicht te besteden. Spreek af wat ze ervan moeten betalen maar laat ze verder zelf kiezen. Voor zakgeld geldt dat des te meer. Wat een kind met zijn of haar zakgeld wil doen, moet het zelf weten. Bemoei je daar niet mee. Miskopen horen erbij. Dat is leergeld. Het ene kind koopt alleen tweedehands kleding van zijn of haar kleedgeld, de ander één dure jas. Dat is de vrijheid die je hebt als het jouw geld is. En het is belangrijk dat ze merken dat ze erover na moeten denken omdat het anders heel snel op is. Als je kinderen telkens geld bij geeft of ze gewoon alles geeft wat ze vragen hebben ze geen enkel benul van wat iets kost. Ik vind dat het bij de opvoeding hoort, ook al is het niet altijd het leukste onderwerp om over te praten. Maak er voor je kinderen een spel van zodat ze wijs met geld leren omgaan. Daar hebben ze de rest van hun leven profijt van. De meeste kinderen zijn toe aan kleedgeld als ze naar de middelbare school gaan, hoewel dat per kind verschilt. Zakgeld kun je al veel eerder mee beginnen, vanaf een jaar of 5.

Tip 3: Boekentip: “Leve de vrijheid

“Leve de vrijheid” is een boek van Tom Hodgkinson. In dit boek laat hij zien dat de consumptiemaatschappij niet geleid heeft tot meer vrijheid maar juist tot het tegendeel. Het consumentisme tegengaan en zelf dingen maken is de sleutel naar een vrijer leven. Het is een inspirerend boek en het staat vol met praktische tips en filosofische overdenkingen.

Tip 4: Kijk wat meer vooruit

Wat ik veel zie bij mensen die schulden hebben is dat ze op korte termijn denken en niet plannen. Ze kijken niet te ver vooruit in de toekomst. Mensen die hun financiën op orde hebben doen dat wel. Die hebben overzicht over hun inkomsten en uitgaven en een plan voor de toekomst. Ze sparen bijvoorbeeld voor iets dat ze willen kopen. Als je schulden hebt is dat veel moeilijker. Je bent eigenlijk vaak gaten aan het dichten en je grip op geld vermindert. Om weer grip te krijgen heb je overzicht en planning nodig. Het vergt wat moeite, maar het gevolg is dat je veel meer rust gaat krijgen. Met het nieuwe jaar in zicht zou je de maand december kunnen gebruiken om overzicht te krijgen in je financiën, eventueel nog een overstap te maken naar goedkopere aanbieders van diensten en een plan te maken voor 2016. Wat heb je nodig, wat wil je kunnen kopen en waar wil je over vijf jaar zijn? Door het concreet te maken en te visualiseren gaat het meer leven.

 

NL8602_9

Over twee weken lees je weer nieuwe tips van Lisa. De tips uit haar vorige blogs lees je hier, hier, hierhier en hier.

Heb je een vraag voor Lisa of een thema waar je graag tips over wilt, reageer dan hieronder het blog of mail naar rijkemeisjes@outlook.com.

Wil je meer weten over Lisa Verdegaal neem dan even een kijkje op haar website, of lees dan het interview dat Gerda met haar had voor de rubriek Wat maakt jou rijk.

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu