Cat Colnot Gastblogs

Cat Colnot blogt #9: Een coach inhuren. Dat is zo gek nog niet.

Veel mensen denken dat je naar een coach gaat als je erdoor heen zit en er zelf niet meer uit komt. Een coach kan je echter ook helpen bij je persoonlijke ontwikkeling en praktische vragen over je loopbaan, talenten en competenties.

Of zaken waar je tegenaan loopt in je eigen onderneming of werk. Je leert veerkrachtiger te worden, krijgt inzicht in je functioneren, en gaat productiever en efficiënter met je doelen aan de slag. Een coach fungeert soms ook als een stok achter de deur of een vraagbaak. En het is ook gewoon interessant om jezelf eens onder de loep te nemen.

Op uitnodiging van GORTCoaching mocht ik twee sessies volgen met een coach. Om te onderzoeken of het iets voor mij is, maar vooral om over mijn ervaringen te schrijven.

GORTCoaching is een landelijk coaching bureau dat coaching biedt op heel veel gebieden zoals loopbaan coaching, burn-out en stress coaching, relatie coaching, business coaching, talent- en competentie coaching, life coaching en nog veel meer.

Werk – privé balans

Ik koos voor een coach die gespecialiseerd is in werk-privé balans issues. De rode draad in het leven van veel ondernemers die ambitieus en soms wat aan de perfectionistische kant zijn.

Bij mij speelt mijn chronische ziekte een belangrijke rol. Ik hou van hard werken, barst van de plannen en ideeën en wil eigenlijk altijd meer doen dan ik fysiek aankan. Tips en trucs om een betere werk-privé balans te vinden kon ik dus goed gebruiken.

In dit blog vertel ik hoe het is om met een coach aan de slag te gaan. Wellicht geeft het jou een beeld bij hoe een coach ook jou dichter bij je doelen kan brengen.

De intake

Het intakegesprek was al inspirerend. De coach wist binnen no time aan te voelen waar de knelpunten lagen. Wat ik ook heel goed vond was dat ze geen oplossingen aandroeg, maar meedacht. Ik kwam al direct tot wat inzichten waarmee ik aan de slag kan.

Als je, zoals ik, op zoek bent naar een dynamische balans in je leven, dan spelen er vaak meerdere onderdelen een rol:

 • werk-privé
 • hoofd (denken), lijf (voelen) en handelen (doen)
 • verschillende belangrijke kanten of karaktertrekken (als je perfectionistisch bent moet je niet alleen de perfectionist de ruimte geven, maar ook je andere kanten)
 • energiegevers en -vreters
 • vechten tegen fysieke klachten versus het respecteren van grenzen

Welke competenties heb je nodig om met deze zaken aan de slag te gaan?

Een positieve mindset, een ‘niet lullen maar poetsen mentaliteit’ (het durven aangaan), en de wil om jezelf te ontwikkelen en door te pakken.

Eigenlijk weet ik al hoe ik meer balans in mijn leven krijg. En meestal gaat het ook prima, maar in hectische periodes schiet het er, net als bij de meeste mensen, bij in om met aandacht te leven. Een Zen meester zei ooit:

Mediteer dagelijks 20 minuten, tenzij je het druk hebt, mediteer dan 1 uur”.

Ik ben me gelukkig meestal heel bewust van de kleine geluksmomentjes in het leven. Ik ben niet voor niets een rijk meisje ;-).

Opdracht

Als je meer balans in je leven wilt, is het goed je bewust te zijn van je gedrag in lastige én fijne situaties. Het is een interessante opdracht om, als je in een situatie komt waar je moeite mee hebt of je niet prettig bij voelt, dat op te schrijven. Analyseer eens wat ervoor zorgt dat je het een lastig, vervelend of naar moment vindt. En doe het ook voor de leuke dingen.

Belangrijk bij deze oefening is dat je geen oplossing mag zoeken en er geen oordeel over mag hebben. Het gaat puur om de bewustwording.

In de week dat ik zelf deze opdracht deed kwamen een boel dingen op mijn pad die een uitdaging vormden. Ken je dat? “De mens lijdt het meest van het lijden dat ie vreest”. Dat is een beetje een ding van mij. Ik kan enorm zin in dingen hebben, maar ik kan ook enorm tegen dingen opzien. In de praktijk is het altijd leuk, lukt het altijd en slaat het nergens op dat ik er tegenop zag.

Meestal werkt het zo; als je je bewust bent, goed voor jezelf zorgt, mild voor jezelf bent, dingen doet waar je veel energie van krijgt, dan worden die drempels veel lager.

Voor mij werken deze tips heel goed:

 • Niet thuis blijven ploeteren als je je dag niet hebt, maar of even met iets anders aan de slag gaan of op een andere locatie verder gaan.
 • Combineer als het kan het nuttige met het aangename. Voeg iets leuks toe aan iets wat je eigenlijk stom vindt.
 • Ga wandelen. Zodra je gaat lopen komen dingen in beweging.
 • Op het strand of in het bos kun je tot rust komen en maak je je hoofd vrij voor inspiratie. Dat geeft een enorme energie boost.
 • Ga lekker in een gezellig koffietentje zitten als je je dag niet hebt. Door jezelf te trakteren op een lekker kopje koffie stroomt alles ineens weer.
 • Verandering van spijs doet eten. Doorbreek je patronen. Loop, fiets of rijd een andere route, proef andere smaken, voeg een beetje avontuur in je leven toe. Bijt je niet vast in wat niet werkt en roest niet vast in oude gewoontes. 
 • Zie lastige dingen als experiment. Geef jezelf toestemming om te falen. Dat maakt dat je faalangst stemmetje ineens nog maar weinig in te brengen heeft. 
 • Als je ergens geen zin in hebt, bedenk dan waarom je er geen zin in hebt, wees eerlijk. Onderzoek. Bepaal vervolgens of je wel of niet zin gaat maken. Vaak moet je gewoon over de drempel stappen. 

Gek genoeg vergeet ik soms dat dit voor mij werkt. Zodra ik het weer toepas word ik veel blijer. Zo makkelijk kan het dus zijn. Ik gaf mijn lage energiepeil meestal de schuld. Maar het is tijd om dat eens anders te gaan bezien. Niet mijn lage energiepeil is de issue. Mijn kijk op energie, en mijn overtuiging dat er in mijn leven schaarste aan energie is, is het probleem.

Coaching sessie

In de tweede sessie ging ik met mijn coach aan de slag met het fenomeen innerlijke criticus en perfectionisme.

Heb jij er ook een? Zo’n kritische stem die constant bij alles commentaar levert, feitelijk bijna altijd ongelijk heeft, maar ondertussen wel ontzettend veel aandacht krijgt? Weg ermee!

Voice dialogue

Om te ervaren hoe je innerlijke stemmen werken gingen we aan de slag met voice dialogue. Je neemt dan plaats op verschillende stoelen waar je de rol van je verschillende ‘persoonlijkheden’ inneemt. Door van een afstandje naar andere kanten van jezelf te kijken zie je beter wat de processen zijn en kun je beter relativeren. Soms kan je daarbij ervaren dat je bepaalde kanten van jezelf niet tot hun recht laat komen en zelfs afstraft (zonder dat je dat doorhebt).

Zoals veel mensen die ik ken, mag ik van ‘mijn perfectionist’ niet verzanden in zelfmedelijden en slachtoffergedrag. Niet lullen maar poetsen. Gewoon doorgaan. De creatieve en relaxte kant kan juist op dat momenten voor rust en plezier zorgen, maar vaak geeft de strenge perfectionistische kant deze ‘luie donder’ geen ruimte. Terwijl als je meer tijd voor plezier maakt, je als vanzelf meer energie krijgt. Wat je aandacht geeft groeit namelijk.

Waarom zou coaching iets voor jou zijn?

Door je patronen te zien en te ervaren hoe streng je voor jezelf bent word je je bewuster en kun je er ook echt mee aan de slag. Je krijgt gegarandeerd meer balans in je werk en privéleven.

Een cadeau dat iedereen zichzelf zou moeten gunnen.

Over cadeautjes gesproken….

Struggle jij ook met werk-privé balans, wil je weleens van je perfectionist af of kan je wel wat inzichten gebruiken? Maak dan een afspraak via de website voor een gratis oriëntatiegesprek met een van de coaches. Als je na het oriëntatiegesprek start met coaching en aangeeft via fan@gortcoaching.nl dat je via De Rijke Meisjes bij GORTcoaching terecht bent gekomen, krijg je een cadeautje! Wil je meer weten over GORTCoaching? Check de site voor meer info en alle vormen van coaching die zij aanbieden.

Veel succes!

 

Vergelijkbare artikelen

11 Reacties

 • Reply
  Ebc
  14 september 2017 at 13:18

  Ik zit er aan te denken om binnenkort een coach te benaderen. Ik ben de laatste tijd heel onrustig en na een aantal blogs en website afgestruind te hebben lijkt me het een goede keus.

  • Reply
   Cat Colnot
   15 december 2017 at 13:01

   Hi, ben je al naar een coach geweest? Ik zou het je zeker aanraden. Het geeft meer ruimte en een beetje afstand. Succes!

 • Reply
  Maaike
  6 september 2017 at 20:08

  Sowieso altijd fijn om een ander perspectief te krijgen!

 • Reply
  Rinette
  4 september 2017 at 10:31

  Het is fijn om met iemand te kunnen sparren, dit hoeft niet eens perse een coach te zijn. Zo krijg je overzicht in je hoofd. Ik vind het ook fijn om een stukje te gaan fietsen. Dan gaat m’n hoofd leeg en krijg ik weer nieuwe energie.

  • Reply
   Cat Colnot
   15 december 2017 at 13:04

   Hi Rinette, helemaal met je eens hoor, hoeft niet perse een coach te zijn. Het nadeel van sparren met vrienden of vriendinnen is dat ze soms geneigd zijn je advies te geven of zich te bemoeien met dingen. Soms is een neutrale luisteraar prettiger. Wandelen en fietsen is ook goed om even afstand van je gedachten te nemen. En mediteren helpt mij bijvoorbeeld ook. Mediteer jij ook, of is fietsen jouw vorm van meditatie?

 • Reply
  Lodi
  4 september 2017 at 09:32

  Mooi en duidelijk punten die jij mee kreeg. Ik ben er ook van overtuigd dat je echt niet in de ‘put’ te zitten om naar een coach te gaan. Duidelijk artikel.

  • Reply
   Cat Colnot
   15 december 2017 at 13:05

   Dank je wel Lodi. Nee je hoeft zeker niet in de put te zitten om een coach te raadplegen 🙂

 • Reply
  Lotte
  4 september 2017 at 09:12

  Ik herken mezelf heel erg in dit stukje: Zoals veel mensen die ik ken, mag ik van ‘mijn perfectionist’ niet verzanden in zelfmedelijden en slachtoffergedrag.

  Nu heb ik een een soort maatschappelijkwerker die met mij hier nu aan werkt om de week maar mocht het op niks uitlopen ga ik is kijken naar een coach.

  • Reply
   Cat Colnot
   15 december 2017 at 13:05

   Hey Lotte, hoe gaat het met jouw traject? Heb je je perfectionist al een beetje onder controle ;-).

 • Reply
  Emmy
  4 september 2017 at 08:02

  Ik heb 2 coaches en dat helpt mij enorm. De strijd om de overweldigende mogelijkheden is gestaakt en de boel is van chaos naar overzicht en inzicht gegaan. Ik kan het iedereen aanraden.

  • Reply
   Cat Colnot
   15 december 2017 at 13:06

   Hi Emmy, wat fijn dat het jou zo goed helpt!

  Voeg een reactie toe

  Menu