Bespaartips Gastblogs Lisa Verdegaal

Slim met geld: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #8

Lisa Verdegaal (53) woont met haar man en zoon in Amsterdam-Zuid en werkt als budgetcoach. Ze adviseert haar cliënten over geldzaken en helpt ze meer evenwicht in inkomsten en uitgaven te krijgen.

Lisa geeft als gastblogger maandelijks tips over hoe je anders met geld om kunt gaan, en hoe je aan het eind van je maand nog een stukje geld overhoudt.

Een nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen

Misschien ben je in december niet toegekomen aan het terugkijken en ben je halverwege januari al je goede voornemens alweer vergeten, maar het loont echt om in ieder geval op financieel gebied een paar goede nieuwe gewoontes aan te leren om van 2016 een financieel gezond jaar te maken.

1. Houd een tijdje bij wat je uitgeeft

Een kasboek of een app waarin je bijhoudt wat je uitgeeft is een hele goede manier om meer inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Het is fijn om te weten wat je te besteden hebt, en je niet elke maand weer zorgen te moeten maken over of je wel genoeg overhoudt om de dingen te kopen die je nodig hebt of de dingen te doen die je graag wil doen.

2. Vraag jezelf eens af: Wat heb je nodig? En wat niet?

Kijk voordat je boodschappen gaat doen eerst in je voorraadkast. Meestal staat daar meer dan je denkt. Gebruik dit eerst voordat de houdbaarheidsdatum verstreken is.  Laat je niet gek maken door alle aanbiedingen in de reclamefolders want vaak schaf je overbodige producten aan (3 halen 2 betalen, 2 plus 2 gratis).  Als je helemaal geen folders leest dan koop je vanzelf minder. Bekijk je kledingkast en je berging  en wees eens kritisch over wat je nodig hebt. Wellicht kun je wel met minder. En dan komen er kansen om wat bij te verdienen. Je kunt je spullen verkopen via Marktplaats, Amsterdam Yard Sale of een kraampje huren in de IJhallen markt. Je kunt het ook weggeven en een ander blij maken. Heb je meteen in de eerste maand van het jaar al karmapunten verdiend.

3. Wat als je even weg wilt?

Januari, februari en maart zijn voor veel mensen niet de meest favoriete maanden van het jaar. Als je geen geld heb om echt op vakantie te gaan maar je wilt er wel even tussenuit, denk dan eens over huizenruil. Dat kan via allerlei handige sites, maar ook via Airbnb Groups. Het is echt een leuke manier om een andere plek te verkennen en het kost je niks (behalve wellicht een trein- of vliegticket als je met een locatie in het buitenland ruilt).

4. Maak het zelf

Wat tegenwoordig helemaal hip is, is zelf verzorgingsproducten maken zoals tandpasta en shampoo. Je koopt een grote pot zuiveringszout en kokosolie en mixt dat met nog wat gezonde ingrediënten en je hebt een natuurlijk middel gefabriceerd. Om zelf wasmiddel te maken heb je alleen zeep, soda en water nodig. Voor een beschrijving kijk je op  de site van Genoeg. Op deze manier kun je jezelf geld besparen en het is bovendien gezonder en milieu- vriendelijker dan kant-en-klaar producten.

5. Zorg voor extra inkomsten

Als er meer uitgaat dan erin komt kun je twee dingen doen: besparen of meer inkomsten genereren. Er zijn diverse manieren om extra inkomsten te verdienen. Zo kun je klikken op mails, meedoen aan enquêtes, je inschrijven bij een marktonderzoeksbureau of een castingbureau. Binnenkort verschijnt er een speciaal blog van De Rijke Meisjes hierover.

Veel succes!

Lisa Verdegaal

Over twee weken lees je weer nieuwe tips van Lisa. De tips uit haar vorige blogs lees je hier, hier, hierhierhier, hier en hier.

Heb je een vraag voor Lisa of een thema waar je graag tips over wilt, reageer dan hieronder het blog of mail naar rijkemeisjes@outlook.com.

Wil je meer weten over Lisa Verdegaal neem dan even een kijkje op haar website, of lees dan het interview dat Gerda met haar had voor de rubriek Wat maakt jou rijk.

Lisa Verdegaal

 

Vergelijkbare artikelen

4 Reacties

 • Reply
  Jouke
  3 augustus 2017 at 07:03

  Leuk geschreven artikel, ik ga tegenwoordig zelf ook niet meer naar de AH of Jumbo maar gebruik picknick app voor mijn boodschappen. scheelt ook behoorlijk in de portemonnee

 • Reply
  mrsbb75
  2 februari 2016 at 12:07

  Goede Tips, met veel ben ik al aan de slag, maar altijd weer fijn om ze op een rijtje te zien. Vooral dat reizen is voor mij een hekel puntje, ik ben echt gek op reizen! Bewuster en anders op dit vlak is nog een aandachtspuntje, maar komt vast goed. Bedankt!

  • Reply
   Cat
   2 februari 2016 at 12:18

   Dank je wel Mama met een blog! Wat goed van je! Succes he? En als je tips voor ons hebt, graag!!!

 • Reply
  Marlies Dinjens
  1 februari 2016 at 13:23

  Wat zijn Airbnb groups?

 • Voeg een reactie toe

  Menu