Gastblogs Lisa Verdegaal

Slim met geld: Een kijkje in de keuken van budgetcoach Lisa Verdegaal #9

Lisa Verdegaal (53) woont met haar man en zoon in Amsterdam-Zuid en werkt als budgetcoach. Ze adviseert haar cliënten over geldzaken en helpt ze meer evenwicht in inkomsten en uitgaven te krijgen.

In dit blog geef ik een kijkje in mijn leven als budgetcoach.

Pak je problemen aan
Ik kom als budgetcoach veel bij mensen thuis en mensen zijn vaak een beetje zenuwachtig voor mijn komst. Ze schamen zich dat ze een puinhoop van hun financiën hebben gemaakt.  Sommige van mijn cliënten hebben een echte postfobie ontwikkeld door hun financiële problemen; ze durven hun post niet meer te openen.

Het eerste wat we dan gaan doen is samen die stapels post openen en samen een plan maken: orde scheppen in de chaos. En we beginnen met de lastigste dingen, de ergste aanmaningen. We gaan direct bellen met de schuldeisers en maken goede en concrete afspraken. Het leuke is dat mijn cliënten langzaam over hun angst heen komen en mee gaan denken over hoe de problemen kunnen worden opgelost. Ze raken geïnspireerd en durven hun problemen onder ogen te zien en aan te pakken.

Ik geef ze tools om ermee om te gaan maar het aanpakken van financiële problemen is teamwork.

Durf hulp te vragen
Zelfs de stoerste mensen blijken angst te hebben om een incassobureau of deurwaarder te bellen. Maar het is een kwestie van gewoon doen. Een van mijn cliënten vond het zo inspirerend om te zien hoe makkelijk het is om regelingen te treffen, dat ze haar vrienden enthousiast aanraadde om ook hun financiën eens goed aan te pakken. Dat vind ik dan ook weer erg leuk om te zien. Want er is nog steeds een taboe op het hebben van schulden en het is niet iets om je voor te schamen.

Dus durf hulp te vragen.

Financiële problemen oplossen is teamwork
Wat zo interessant is aan mijn beroep is dat ik er zelf ook heel veel van leer. Je hebt een boel mensenkennis nodig omdat iedere cliënt weer anders is en de een de tips veel rapper oppakt dan de ander. Samen komen we er eigenlijk altijd wel uit.

Heel soms komt het voor dat ik niks kan doen. Een van mijn cliënten had een aantal verkeersboetes niet betaald en werd twee weken in hechtenis genomen. Dat is best wel heftig natuurlijk. Hoe zeg je dat op je werk? Wat doe je met de kinderen? Het geeft een boel gedoe en het is te voorkomen als je op tijd dat lastige telefoontje pleegt en je kop niet in het zand steekt. Ik kan dan zeggen dat het dom is dat het zo is gegaan, maar dat doe ik niet. Ik zorg ervoor dat er actie genomen wordt. Als je boetes hebt uitstaan, schors dan het voertuig bij de RDW zodat er geen nieuwe boetes bijkomen. Let dan wel op dat het voertuig niet meer op de openbare weg staat.

Ik help mijn cliënten met het schrijven van een bezwaar voor de Belastingdienst als dat nodig is. Boetes zijn vaak hoog en gedoe met dit soort instanties zorgt voor veel stress.

Onverwachte en originele oplossingen
Door mijn ervaring kom ik soms met oplossingen waar mijn cliënten niet aan gedacht hebben, maar cliënten komen ook zelf met hele goede ideeën als we eenmaal de schouders eronder hebben gezet. Dat is zo fijn om te zien.

Een van mijn cliënten ontving een heel groot geldbedrag van een erfenis, maar werd somber van de verantwoordelijkheid voor zoveel geld. Ook was er sprake van een schuldgevoel. Om geld hangt vaak zoveel emotie. Sommige mensen liggen er echt wakker van. Ik adviseer mensen die een grote geldsom in de schoot geworpen krijgen vaak om een huis te kopen. Investeren in bakstenen is zinvol en zorgt voor een fijn potje met geld voor later. Bovendien betaal je dan geen vermogensrendement belasting.

Weer een ander iemand uit mijn cliëntenkring is freelancer en woont in een antikraakpand. In tijden van crisis worden freelancers of zzp’ers vaak hard getroffen en dan is het zorgen voor zo laag mogelijke vaste lasten een goed idee. Sowieso moet je als ondernemer soms vaste patronen en dingen durven loslaten en meeveren met wat er op je pad komt.

Lisa Verdegaal

Lisa Verdegaal

De tips uit mijn vorige blogs lees je hier, hier, hierhierhierhier, hier en hier.

Heb je een vraag voor mij of een thema waar je graag tips over wilt, reageer dan hieronder het blog of mail naar rijkemeisjes@outlook.com.

Wil je meer weten over mij neem dan even een kijkje op mijn website, of lees het interview voor de rubriek Wat maakt jou rijk?

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu