Gastblogs Mariska Bosch

Mariska Bosch blogt #6: Natuur snuiven

Mindfulness in de natuur

Mindful leven betekent dat je bewust leeft. Dat je weet wat je denkt en voelt op elk moment van de dag. Ik hoor je nu denken: “Zo zo, ambitieus hoor…” En dat is het ook. Haalbaar? Nog niet. Daarom wordt er aangeraden korte momentjes op de dag dit mindful leven te oefenen.

Langzaamaan integreer je mindfulness in je leven, door te oefenen, te oefenen, te oefenen. Je kunt mindful leven oefenen met dagelijks handelingen. Door bijvoorbeeld heel bewust de vaatwasser in te pakken, bewust te douchen of te ademen. Wat je doet is je aandacht richten op die ene dagelijkse handeling. Voel wat je doet en zet je zintuigen open. Dus kijk, luister en ruik.

Wanneer je meer mindful door het leven gaat wordt je je steeds sneller bewust van je automatische patronen en kun je op den duur ongewenste automatische patronen bijsturen, ombuigen of afleren.

Nu het herfst is, is dit natuurlijk hét aangewezen moment om mindful door het bos te wandelen. Dat mindful wandelen is een oefening waar ik elk jaar weer naar uit kan kijken. Op zoek naar paddenstoelen en mooie herfstkleuren. Ik voel de wind door mijn haren, luister ik naar het ritselen van de wind in de bomen en snuif ik de geur op van zand, blad en boom. En als ik dat een tijdje doe, merk ik wat deze wandeling met mijn lichaam en mijn mind doet. Ik voel me vaak rustiger, meer dankbaar en dat is tevens het moment dat er vaak creatieve ideeën en oplossingen in me opkomen. Welk effect zou mindful wandelen in het bos op jou hebben?

Kijk eens in je agenda, wanneer past een herfstwandeling in jouw week? Wacht niet te lang, want dan zijn de bomen weer kaal.

Deel gerust jouw herfstfoto’s, voor mensen die niet toe komen aan een wandeling in het bos of gewoonweg niet in staat zijn, omdat ze bijvoorbeeld ziek op bed liggen. Ik wens je veel wandelplezier.

Wil je meer weten over Mindfulness en over Mariska? Check haar website www.inspire2teach.nl.

En lees het interview over wat haar rijk maakt en haar eerdere blogs.

Mariska Bosch blogt #5: Mindfulness tip 2: Slaapoefening
Mariska Bosch blogt #4: Mindfulness tip 1
Mariska Bosch blogt #3: Mindfulness, de normaalste zaak van de wereld.
Mariska Bosch blogt #2: Een vluchteling, wat moet je ermee?
Mariska Bosch blogt #1: Moeilijk

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu