Bespaartips Budgetshoppen Gratis Lijstjes Minimaliseren Tips en trucs

10 budgetvriendelijke Sint- & Kerst tips!

Als je krap bij kas zit kan je behoorlijk opzien tegen de dure feestdagen. De Rijke Meisjes denken met je mee om manieren te vinden om de feestdagen, feestelijk, leuk en betaalbaar te houden.

10 budgetvriendelijke Sint- en Kersttips op een rij:

1.  Speel Het Sint/Kerstdobbel spel

Dit spel is vooral geschikt voor mensen die geen kids hebben, geen zin hebben in surprises en voor wie even krap bij kas zit.

Hoe ga je te werk?

Kijk eens in je kast of je nog leuke spulletjes hebt waar je zelf op uitgekeken bent en pak ze mooi in. Organiseer een avond met lieve vrienden of familie, leg allemaal een kado uit je kast op de stapel en dobbel, ganzenbord of speel Triviant voor kekke prijzen. Het kost je niks, en wie weet loop je aan het eind van de avond de deur uit met precies dat boek dat je altijd al had willen lezen, of die lekkere warme handschoenen in die gekke kleur geel. Je hebt geheid een heerlijk, verrassend en budgetvriendelijk avondje.

2. Koop zoveel mogelijk ‘vooruit’

Zo spreid je de kosten én het voorkomt paniek op het laatste moment over wat je voor wie ‘moet’ kopen. Er zijn genoeg winkels waar je met een low budget verrassend leuke dingen kunt kopen. Denk aan Xenos, Flying Tiger,  Hema, de Action of loop eens een kringloop- of tweedehands winkel binnen. Dat is ook nog eens een stuk duurzamer. Chech ons blogje over budgetkadoshopping voor ideetjes.

3. Vries je fruit vooraf in

Fruit is in de winter niet goedkoop dus sla alvast groot in als er volop fruit te krijgen is. Denk aan aardbeiden, frambozen, nectarines en perziken. Vries alles in en verras je familie en vrienden tijdens de feestdagen op een heerlijke fruitsorbet of zelfgemaakt vruchtenijs. Je kunt het fruit ook gebruiken om gerechten mee te garneren en het er extra lekker uit te laten zien.

4. Feestelijk in vintage

Scoor je kerst- of feestoutfit bij kringloopwinkels, tweedehandszaakjes of leen een jurk bij Lena, de fashion library. Ook kun je aan kledingruil denken. In steeds meer plaatsen worden kledingruilparty’s georganiseerd. Altijd fijn, shoppen in andermans kledingkast én met gesloten beurs. Ook kun je je gewone kloffie opleuken met een sjaaltje, armband, ketting of kekke stropdas. Zo bespaar je veel geld voor je outfit en maak je toch de blits.

5. Do it yourself

Als je een beetje tijd over hebt, maak je zelf een leuk persoonlijk kadootje. Voor inspirerende tip en trucs kun je terecht op Pinterest.

Je kunt ook een mooi kerstpakket met leuke beautyspulletjes samenstellen of wat lekkere hapjes in een mand of doos doen. Strik erom en je hebt een superleuk kadootje. Geef spullen die je zelf niet meer nodig hebt een tweede leven door de mooi in te pakken en kado te doen.

6. Koop je kerstspullen slim in

Elk jaar je boom een andere look geven is best een dure hobby. Als je je kerstpullen na de kerst koopt betaal je maar een fractie van wat je voor de kerst betaalt. En bij de kringloop hebben ze trouwens ook vaak een heel groot aanbod aan versiersel voor je boom. Kleed de kersttafel aan met een vaas met kerstlichtjes erin of wat mooie takjes en steek wat kaarsjes aan. Een huis vol toeters en bellen helpt wellicht, maar de sfeer maak je uiteindelijk zelf.

7. Stuur geen kerstkaarten per post

Hoewel het natuurlijk heel leuk is om een mooie kaart in je brievenbus te ontvangen, loopt het sturen van kerstkaarten behoorlijk in de papieren. Waarom neem je niet een leuke kerstboodschap op met je telefoon, of maak je een leuke digitale kaart en stuur je die naar al je vrienden?

8. Geef een belevenis kado

Kinderen hebben waarschijnlijk wel graag een kado waarmee ze direct kunnen spelen, maar voor volwassenen is het natuurlijk heel leuk om een belevenis kado te doen. Geef eens een nacht in jouw huis kado, en logeer zelf bij je vrienden (en pas en passant op hun kinderen, zodat ze even tijd voor zichzelf hebben). Nodig iemand uit om bij je te komen eten en maak daar een mooie avond van of ga lekker samen ergens wandelen, naar de bios of een stedentripje maken. Je kunt de belevenis zo duur maken als je zelf wilt.

9. Organiseer een kertbrunch in plaats van een diner

Vaak is een brunch goedkoper omdat je geen dure vlees of visgerechten hoeft te serveren.

10. Ga terug naar de basis

De belangrijkste tip voor de feestdagen is wat ons betreft: ga terug naar de basis. Bedenk wat je het belangrijkste vindt en leg daar de nadruk op tijdens de feestdagen.Het krijgen van een schat aan dure kado’s en de hele dag doorbrengen aan een tafel die bijna bezwijkt onder een overvloed aan eten is niet waar het in het leven om draait voor de meeste mensen. Waarom wordt daar dan toch zo de nadruk op gelegd?

Laat je niet meeslepen door de overdaad en het idee dat je eraan mee moet doen. Hou het simpel. Kies voor qualitytime met mensen van wie je houdt. Ga lekker wandelen samen, of rooster marshmellows bij een haardvuurtje, of houd een spelletjesdag. Maak het kadobudget kleiner. Trek lootjes, en geef 1 kado per persoon. Geef een nuttig of persoonlijk kadootje. Durf te vragen wat je graag wil ontvangen, en geef de ander ook wat hij of zij vraagt. Zo spendeer je geen geld aan spullen die iemand anders “per ongeluk kwijt” moet raken, of die “plotseling stukvallen op de keukentegels”.

Geef een goed doel kado (bijvoorbeeld een kip, geit of een muskietennet). Je geeft iemand symbolisch een geit of koe kado, die in een arm land een heel gezin van melk en/of kaas of inkomsten voorziet). Dat past ook mooi bij de sint- en kerstgedachte.

Hoe en met wie je de dagen ook doorbrengt; geniet van het moment en maak er vriendelijke feestdagen van 🙂

IMG_8252

Dit blog verscheen voor het eerst in december 2014.

Vergelijkbare artikelen

4 Reacties

 • Reply
  Decembermaand on a budget: Tips! |
  21 november 2015 at 10:14

  […] Nu de Goede Sint weer in het land is, is ook de tijd van kado-stress voor veel mensen aangebroken. Maar dat hoeft niet. Het kan ook anders. Even leuk en stukken goedkoper en relaxter. Check het blog over budgetkadoshopping en doe je voordeel met de 10 budgetvriendelijk Sint en Kerst tips! […]

 • Reply
  Slim omgaan met geld: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #3 |
  29 september 2015 at 10:07

  […] prijs van de kado’s, maar om de quality time, gaat. Lees ook het blog van De Rijke Meisjes over besparen met de feestdagen en budget […]

 • Reply
  Rijke Meisjes Weekendagenda (19, 20 en 21 december) |
  19 december 2014 at 11:21

  […] heb je iets gehad aan ons blog met 10 budgetvriendelijke Sint- en […]

 • Reply
  gouweleeuw
  3 december 2014 at 14:08

  Wat een leuke idee die tips is zeker handig als je weinig geld hebt. En nog wat hebben jullie website verandert is zo mooi of was dat al zo.

 • Voeg een reactie toe

  Menu