Cat Colnot Gastblogs

Cat Colnot blogt #10: De Hero’s Journey

Photo by Ian Froome on Unsplash

  
Al een half jaar ben ik lid van de Wild & Free Society de creatieve online community van Lou Niestadt.
Eigenlijk was het mij in eerste instantie helemaal niet echt helder waarom ik lid was geworden van de Wild & Free Society (behalve dan dat de naam me enorm triggerde) en ik was van plan het op te zeggen, maar ja, ik al een paar maanden betaald, toch wel zonde…dus ik ging de site eens nader onderzoeken.
 
En toen kwam ik de ‘Hero’s Journey’ cursus tegen…. Een naam die me de laatste tijd vaker was opgevallen, die me enorm aansprak, maar waar ik me nog niet in had verdiept. Ik besloot me er een weekend volledig in te storten. 
 

Hero’s Journey

Ik kwam erachter dat de Hero’s Journey is bedacht door Joseph Campbell (hoogleraar in de mythologie en schrijver, die leefde van 1904-1987). Campbell deed onderzoek naar verhalen en ontdekte dat alle verhalen eigenlijk hetzelfde zijn opgebouwd. Of het nu filmverhalen, sprookjes, sages, mythes of legendes  zijn. Campbell vergeleek 1000 verhalen en schreef daarover het boek The Hero with the thousand faces. Het patroon dat hij ontdekte was het volgende: alle verhalen beginnen met een held die een normaal, alledaags leven leidt, maar plotseling een uitdaging op zijn of haar pad tegenkomt (beren op de weg, draken, een queeste). Daar moet hij of zij mee dealen (ontberingen overwinnen, draken verslaan, onmogelijke keuzes maken etc.) en daarbij wordt hij of zij eventueel geholpen door ‘allies’ (helpers).  Uiteindelijk keert de held terug naar zijn of haar oude wereld die nooit meer hetzelfde zal zijn omdat de held tijdens zijn reis wijzer is geworden. 
 

Je bent je eigen hero en je hebt je eigen reis te maken

In je eigen leven ben je natuurlijk zelf de hero en krijg je zo je eigen uitdagingen en obstakels op je pad. Die moet je zien te overleven en uiteindelijk kom je daar wijzer uit. Simpel. 
 
De cursus van Lou daagt je uit over jouw alter ego/held na te denken, deze ook de verbeelden en te bedenken wat jij nodig hebt tegen alle draken en beren (angsten etc.) op jouw pad. Daarnaast onderzoek je wie jouw tegenstanders en je medestanders/helpers zijn en wat jij nodig hebt om jouw queeste te volbrengen. De wijsheid/kennis/ervaringen die je op je pad rijker wordt neem je mee terug en mag je vervolgens delen met je omgeving.

De zoektocht naar jouw bliss (dat wat jou rijk maakt in de breedste zin van het woord) en het teruggeven daarvan aan anderen is je levensdoel. En dat kan dus groots en meeslepend zijn, maar ook klein en schijnbaar onbetekenend. Voor een kleine groep kan dat wat jij te geven hebt van onschatbare waarde zijn. 

Deze manier van naar het leven kijken zat er bij mij altijd al ingebakken, maar begint steeds meer betekenis te krijgen. 

De logica van geluk

Vorige maand was ik (toevallig?) bij een masterclass van Mo Gawdat (directeur van Google X en schrijver van het immens populaire boek Solve for Happy / De logica van geluk). Deze man kan ontzettend boeiend vertellen over geluk en welke zaken ons geluk in de weg staan.
 
Geluk is volgens Mo overigens niet een soort permanente staat van opperste blijheid, fun en hiephiephoera, maar een serene staat van zijn, waarin je content (tevreden) bent met wat er is. Niks extatisch of hoogdravends en niet saai en verveeld. Gewoon helemaal prima. 

Zijn formule voor geluk (die heel veel raakvlakken heeft met oa. het boeddhisme), is echt mindblowing eenvoudig:

 

Geluk is het gevoel dat je hebt als dingen aan je verwachtingen voldoen.

Als je namelijk meer verwacht dan er wordt ingelost, voel je teleurstelling, verdriet, verveling (negatieve gevoelens). Als de gebeurtenissen boven verwachting zijn, dan kan je je tijdelijk een enorme mazzelaar of een blij ei voelen, maar dat gevoel en de verwachtingen zijn meestal maar van zeer korte duur.

Voorbeeldje:

Als het keihard regent op je trouwdag ben je vermoedelijk behoorlijk teleurgesteld en verre van gelukkig. Als je een prachtige tuin hebt aangelegd en je zit zonder water en het begint keihard te regenen, dan juich je de regen toe als een welkom kado.

De situatie is hetzelfde: het regent keihard, maar jouw gevoel erover is totaal verschillend.

Wat maakt jou dus gelukkig of ongelukkig? Niet het feit of de situatie zelf, maar de manier waarop je naar de situatie kijkt.

Wat mij ook aansprak in Mo’s boek (dat ik als mijn bijbel beschouw) is dat hij de mens ziet als een avatar in zijn eigen leven. Het leven is een game en jij moet als avatar allerlei obstakels overwinnen om naar een next level te kunnen. Er komen allerlei challenges op je pad die je moet aangaan om te leren wat jij in je leven te leren hebt. Pas als je jouw persoonlijke les echt snapt, mag je door naar de volgende les. Als je hardleers bent krijg je bepaalde challenges dus meerdere keren aangereikt. Maar je kunt soms ook niet verder omdat je ergens op je pad nog een sleutel had moeten vinden, of een opdracht moest vervullen. Met de tools en inzichten kom je telkens een stap verder. En het gaat er om dat je er iets mee doet en de tools inzet waar dat nodig is. Je krijgt ook de tools die jij moet hebben. Jouw avatar begeeft zich zo over zijn eigen pad en komt uiteindelijk op het hoogste level uit. En dan is het game over en mag je weer van voren af aan beginnen. 

De kwartjes vallen

Voor mij vielen bij het onderzoeken van mijn eigen Hero’s Journey (waar ik nog midden in zit) heel veel dingen op hun plek. De kwartjes bleven vallen. De reden waarom ik film- en tv wetenschappen heb gestudeerd, jarenlang in een boekhandel werkte, boek editor en tekstschrijver werd en nu mensen help om zichzelf te laten zien en hun verhaal te vertellen. De reden waarom ik heel erg geïnteresseerd ben in de verhalen van anderen. In hun Hero’s Journeys. 
 

Wil je meer weten over de Hero’s Journey?

De documentaire Finding Joe is geïnspireerd op de theorie van Joseph Campbell en ik mag via Gaia deze documentaire gratis met jullie delen. 
 
De komende tijd zal ik meer delen over mijn eigen Hero’s Journey. Weet je hoe mijn alter ego heet? Rijk Meisje (hoe verrassend :-)). 

Wat is jouw verhaal? Welke journey ben jij aan het maken?
Laat het weten in de comments…
 

Wil je meer weten over Cat Colnot? Check mijn website voor zzp’ers of MKB’ers en mijn blogs voor Rijke Meisjes. 
 
 

Vergelijkbare artikelen

3 Reacties

 • Reply
  Overvloed en op zoek gaan naar jouw ‘bliss’ - Cat Colnot
  9 februari 2021 at 11:23

  […] missie, visie, bliss, purpose, calling, noem het wat je wilt. Het is aan jou om op reis te gaan (Hero’s Journey), het te ontdekken en vervolgens te delen met de […]

 • Reply
  Cat Colnot blogt #25: Mijn "Why" - De Rijke Meisjes
  9 oktober 2018 at 09:06

  […] Adoro Lisboa Cat Colnot blogt #8: Amsterdam Noord heeft ‘t. Deel 1: Overhoeks en omgeving Cat Colnot blogt #10: De Hero’s Journey Cat Colnot blogt #13: Maakt geld gelukkig? Cat Colnot blogt #14: Virtuele maagband Cat Colnot blogt […]

 • Reply
  Adine van LekkerLevenMetMinder
  7 januari 2018 at 09:43

  Hé, wat toevallig! Ik kwam dit weekend in het boek Principles van Ray Dalio ook al Joseph Campbell en zijn Hero’s Journey tegen. Die gaat op mijn leeslijstje!

 • Voeg een reactie toe

  Menu