Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Marja Godvliet

Marja Godvliet (41 jaar) woont in Haarlem met haar dochter Puk (9 jaar). Haar werk is gericht op het verbinden van mensen met zichzelf en elkaar. Dat doet ze door nieuwsgierig te zijn, vragen te stellen en te laten zien hoe van ‘voelen’ je super power kan maken.    

Wat doe je?

“Mijn leven is eigenlijk in twee delen geknipt. Tot vier jaar geleden deed ik wat er van me verwacht werd en werkte ik vanuit mijn hoofd. Ik had een leuke baan waar veel mensen jaloers op zouden zijn en mede daardoor was het moeilijk om er afscheid van te nemen. Op een bepaald moment voelde ik dat ik vastliep, ik dacht ‘is dit alles’, maar ik had echt geen idee wat ik nog meer kon.”

“Ik was inkoopmanager en ik wist heel veel van collectioneren, inkopen, het Verre Oosten, importeren en logistiek. Ik kende heel veel mensen in de mode- en interieurwereld. Ik shopte voor mijn werk in New York, Parijs en Berlijn. Harstikke gaaf allemaal, maar het was ook nogal oppervlakkig. En op een bepaald moment nam ik mezelf niet meer mee.”

“Het was een rare tweedeling. Thuis was ik bezig met bewuster en duurzaam leven en aan het minimaliseren. Toen mijn dochter in 2008 werd geboren bracht dat nog een extra verdieping. Ik vroeg me af ‘waar gaan we heen met de wereld en is er wel een goede toekomst voor mijn meisje?’.”

“Terwijl ik thuis aan het Marie Kondo’en was en mijn afval scheidde tot op de milligram, kocht ik voor mijn werk containers vol met kleding uit China. Elke dag. Het stond me tegen. De wereld van de mode is niet vraag gedreven, maar zo ontzettend aanbod gestuurd. Toen ik met mijn opleiding technisch-commerciële confectiekunde begon vond ik het geweldig want ik hou van mooie kleding, fijne stoffen en mooie kleuren. Maar daar gaat het helemaal niet om in de mode. De modewereld bestaat uit het continue voeden van de ‘te kort gedachte’. Door continue nieuwe collecties en nieuwe stijlen te creëren en te presenteren als ‘de nieuwe standaard’, ontstaat het gevoel ‘als ik dit niet koop dan doe ik niet meer mee’. En je moet wel mee, want stilstand is achteruitgang in onze maatschappij. “Heb je al een teddy jas en fluwelen broek? Je kunt nu echt niet zonder!” Elk seizoen iets nieuws kopen, en we denken nog steeds dat we daar gelukkig van worden… Ik was onderdeel van een systeem dat ik begon te zien als misdadig.”

“Een tijdlang heb ik voor mezelf proberen recht te praten ‘het is mijn werk, ik moet toch ergens mijn geld mee verdienen, ik heb hier nu eenmaal voor gestudeerd, dit is wat ik ben en ik kan helemaal niks anders.’ Het was pure angst; ‘wat als ik dit opgeef, wat moet ik dan? Toen mijn man op een gegeven moment zei ‘als je echt niet gelukkig bent met je werk, dan moet je ermee stoppen’ heb ik mijn moed bij elkaar gegrepen en mijn baan opgezegd.”

“Toen ik durfde te gaan experimenteren, ontdekte ik wie ik ben en wat ik ook allemaal kan, en zelfs dat ik daar nog veel beter in ben dan in wat ik deed. Ik vroeg me zelfs af ‘hoe ben ik in mijn baan zo goed geworden in dingen die me eigenlijk helemaal niet gemakkelijk van nature afgingen, zoals planning en logistiek?’ Nu weet ik dat ik het me met veel hard werken heb eigen gemaakt. Het zijn totaal andere dingen dan de dingen die me moeiteloos af gaan en energie geven. Van nature ben ik heel creatief, kan ik verbindingen maken en zien waar mensen van ‘aangaan’.”

“Wat ik nu doe is mensen in verbinding brengen met hun essentie. Ze laten stralen voor de camera en in contact met zichzelf en anderen. En ze leren hoe ze die super power in hun werk kunnen aanzetten. Door interviews te doen met mensen die mij inspireerden, door bijeenkomsten en workshops te organiseren en door te luisteren wat mensen mij teruggaven, kwam ik erachter waar mijn ware talenten lagen. Het was echt ‘al doende leert men’.

“En nu ben ik eindelijk zover dat ik kan zeggen, hier ben ik goed in. Maar hoe noem je dat? Ik ben niet een accountant of een coach. Het is lastig om één woord te vatten. Gister noemde een vakgenoot me ‘Authentic Connections Creator’.”

Ik blink uit in het zicht- en voelbaar maken van authentieke verbinding. Met mezelf, maar ook met anderen. Ik deel veel van mezelf zien en daarmee nodig ik anderen uit om hetzelfde te doen, daardoor ontstaan er (h)echtere verbindingen.

Wat is ‘authentieke verbinding’ voor jou?

“De twee woorden hebben met elkaar te maken. Authentiek is wat voor jou echt is. Waar je mee bent geboren. Het is niet een bepaalde eigenschap, het is voor iedereen anders. Als je mensen ziet stralen dan weet je dat ze bij hun authenticiteit zijn. Stralen is eigenlijk het uitdelen van energie en overvloed. Als je wat je in overvloed hebt deelt, dan ben je authentiek en daarmee kun je anderen dan weer, bijna letterlijk, aansteken.”

“Verbinding gaat over voelen. Voelen dat je contact hebt, dat je aankomt bij de ander. Je voelt het letterlijk stromen. En verbinding is ook de connectie tussen mijn hoofd, mijn hart en mijn buik. Je herkent jezelf in de ander en verbindt je met hem of haar. Als je een klik hebt, heb je dezelfde hartfrequentie. Dat is wetenschappelijk aangetoond.”

“Het grote geluk, mijn rijkdom, is dat er steeds vaker en makkelijker ontmoetingen zijn die mij dat gevoel geven. En het lukt me ook om in verbinding te komen met mensen waarvan ik dat niet had verwacht. Door me open te stellen, nieuwsgierig te zijn en volledig te willen ontvangen wat zich aandient kan ik échte connecties maken.”

“Ik ben een aantal jaar geleden de Women Entrepreneur Club (WE Club) begonnen. Dat is eigenlijk mijn permanent bèta community. Ik heb daar coach vaardigheden ontwikkeld, ontdekt hoe ondernemerschap werkt, en hoe belangrijk je netwerk en community is.”

“WE Club en Connect & Rise zijn eigenlijk ontstaan uit een soort frustratie. Ik ging regelmatig naar netwerkevents waar dan diverse boeiende sprekers waren, maar waar het publiek totaal niet met elkaar in contact kwam. Je denkt dat zo’n event wordt georganiseerd om mensen met elkaar te verbinden, maar eigenlijk ben je als publiek gewoon klapvee voor de spreker. Die irritatie werd almaar groter.”

“Ik was een tijd geleden bij een lezing van kanteldenker Jan Rotmans. Het onderwerp van de bijeenkomst was verbinding maken. Voor een zaal vol met ontzettend boeiende change-makers en frisdenkers die van heinde en verre waren gekomen, oreerde Rotmans 2 uur lang non-stop over verbinding. Toen aan het einde van zijn lezing bleek dat er nog 2 minuten vragen gesteld konden worden in plaats van 10 omdat hij uitgelopen was, werd het me teveel. Ik ben naar voren gerend, heb de microfoon gepakt en ik vroeg Rotmans hoe hij 2 uur lang over verbinding durfde te praten zonder iemand de gelegenheid te geven zich met een ander te verbinden. Ik kreeg een staande ovatie. Toen ik naar mijn plek liep stonden er 20 mensen met een visitekaartje ‘met jou wil ik praten’. Dit had zo’n geweldig inspirerend event kunnen zijn als Rotmans de bezoekers in het verhaal had betrokken, als mensen de kans hadden gehad om met elkaar te praten. En ik voelde (als een soort donderslag bij heldere hemel): Dit is mijn ding! Ik voel het zo sterk want ik moet er iets mee.”

De vorm waarin wij elkaar ontmoeten in het bedrijfsleven en in het zakelijke verkeer is net zo belangrijk als de inhoud!  

“Door middel van interviews, ijsbrekersessies en door zelf te spreken en daarbij wel mensen mee te nemen, laat ik zien hoe je helemaal jezelf kan meenemen in je werk. Als je in verbinding staat met jezelf en je bewust bent, dan kun je niet anders dan beslissingen maken die congruent zijn aan je gevoel. Je wordt echt zoveel blijer en sterker van als je je waarheid leeft. Dan heb je je super power te pakken en bestaan er geen burn-out en stress meer.”

“En als alle mensen dat zouden doen, dan zijn we veel meer in harmonie en daarmee wordt de wereld een stukje beter en mooier. Van die gedachte word ik blij en maakt dat het iedere dag een feestje is om dit werk te doen, maar ook ik moet iedere dag weer bewust kiezen en voelen ‘klopt het wat ik nu doe’. Steeds weer de verbinding opzoeken. Die magie vind ik in het onder gesprek met anderen.”

Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?

“Ik kom uit een ondernemersgezin. Wat mij bijgebleven is het geloof dat wij altijd de hoofdprijs betaalden. Iedereen krijgt aanbiedingen en deals, maar wij op een of andere manier niet. Bij ons thuis gold echt de niet lullen maar poetsen mentaliteit. Hard werken voor je geld. Een vertegenwoordiger, die een beetje de hele dag rondrijdt en aan de deur verkoopt, dat is geen werk.”

Als je geld hebt, waar geef je het dan aan uit?

“Aan spirituele ontwikkeling. Aan diensten waar ik blij van word en die ik graag zie groeien. Een retreat ergens in Nederland; tantra, adem workshop of dans. Of aan dingen die mijn leven makkelijker maken, zoals Slimmer werken sessies met Mike Verbruggen. Die leert mij hoe ik mijn computer het werk voor me laat doen. Heel fijn is dat!”

“Maar dus niet aan spullen. En met verre vakanties heb ik ook niet veel op dit moment. Ik ben ook degene die het laatst vertrekt op een feestje, omdat ik echt zo blij kan zijn dat ik ergens ben.”

Ik geloof echt ‘waar ik ben is het gewoon het leukst’. Ik verbind écht met de plek waar ik ben. Ik verbind me optimaal met het moment en de met ruimte.

“Als ik ergens kom waar ik me niet thuis voel dan ben ik ook direct weg. Dan kan ik er niet aarden. Ik ben heel gevoelig voor energie, voor stemming, voor kleuren en voor de inrichting. Ik zorg dat ik wat dat betreft op de goede plekken ben. Dus ik geef graag geld uit aan een koffie drinken op een fijne plek.”

Wat doe je met je laatste tientje?

“Ik ga er iets mee ondernemen om er meer van te maken, zie het als investering om het te laten groeien. Waarschijnlijk met de trein ergens naar toe waar klanten kan vinden.”

Wat doe je als je een tientje op straat vindt?

“Ik zou een dansje maken en lachen van blijheid. En daarna zou ik het vier of vijf keer uitgeven. Omdat ik het zo leuk vind.”

Als geld geen rol zou spelen, wat zou je dan doen?

“Dan doe ik wel wat ik nu doe. Het voelt nu al alsof ik plenty heb. Ik heb genoeg toegang, genoeg middelen om te kunnen doen wat ik wil. Genoeg vangnet. En ik kan heel goed terugschakelen op het moment dat er minder toevoer is. Ik heb mijn leven best wel geminimaliseerd. Het enige waar ik geld aan uit geef zijn mijn dagelijkse boodschappen.”

“Ik heb niet het gevoel dat ik iets mis. Ik heb ook niet het idee dat ik per se ergens bij moet zijn, ergens naartoe moet of iets moet hebben. Ik kan net zo goed supergelukkig worden van een koffietentje dat ik nog niet kende, dat geeft me het gevoel dat ik op wereldreis ben. Ik had ooit wel last van FOMO (Fear Of Missing Out), maar ik heb heel bewust losgelaten, en veel prikkels uit mijn leven gehaald om van mijn FOMO af te komen.”

“Als ik echt geld uit zou moeten geven dan zou ik met mijn dochter naar Costa Rica gaan voor een paardrij cursus. Of naar een hippie festival zoals Envision, Burning Man of Afrika Burn. Of dansen op Ibiza. Gekke wilde avonturen beleven.”

Maar het verbinden met het nu, en mijn focus op de verbinding met mezelf vind ik zo waardevol. Er is eigenlijk niets materieels dat daar tegenop kan. Het is echt goud. Omdat ik mij zo goed voel! Die energie is echt heel erg lekker.

“Ik kan nog steeds weleens rotdag hebben, maar ik weet wel steeds beter hoe ik het terug kan halen. Dan ga ik bruggetjes creëren naar de plekjes waar het dan wel is, me verheugen op een kopje thee op de bank, of een wandeling op een plek waar ik blij van word. En omdat ik me realiseer dat voor mij de rijkdom in de verbinding zit, en ik daar steeds meer ruimte voor maak, blijft het ook continue gevoed. Ik leef niet meer voor een moment in de toekomst waarin ik weer eens kan ontspannen of iets gezelligs doen met vriendinnen, het is er allemaal nu al.”

Jij bent echt een rijk meisje! Heb je tips voor de lezers?

“Doe je tv de deur uit. Alles waar je op focust groeit. Dan kies je toch voor jezelf i.p.v. een halve BN-er?”

“Vraag eens professioneel kleur en stijladvies voor je garderobe. Dan weet je precies waar jij het beste in tot je recht komt, hoe je het combineert en dan heb je nooit meer een miskoop. Mijn kleding kan daardoor eindeloos mee. Ik doe niet meer mee met de mode.”

“Lees geen huis-aan-huisbladen (en alles waar reclame in zit) meer. Laat je niet verleiden tot het kopen van dingen die je niet nodig hebt, en die je niet verrijken.”

“Geluk komt niet pas als je het ding, promotie of relatie krijgt. Het is op de weg ernaar toe dat je geluk ervaart, omdat je datgene doet waarvan je blij van wordt. Doe het anders niet, Echt verspilde moeite! Abraham Hicks zegt daarover: “unhappy stories do not have happy endings.”

“Ben dankbaar. Ik heb een pot waarin ik elke avond een briefje stop met daarop mijn geluksmoment van die dag. Soms zijn het bijna speldenprikjes in een dag met leuke dingen. Dingen die echt binnenkwamen van ‘oh dat is echt gaaf’. Vaak zijn het onverwachte momenten die ik in mijn buik voel. Een knipoog van een onbekende en spontaan bijzonder gesprek. Dan loop ik echt te huppelen van blijheid. Geen geld kan daar tegenop.”

“Voel. Alles wat ik doe heeft te maken met voelen en gewaarworden, vanuit je hoofd in je lijf zakken. Het is nu, het is hier, het zit in jou. Alle antwoorden heb je bij je. Hoe reageer je op wat anderen zeggen? Waar zit het in je lijf? Als je die signalen volgt dan kom je waar je zijn wilt…namelijk echt in het hier en nu.”

Wil je meer weten over Marja Godvliet?

Women Entrepreneurs Club – Gatherings to create valuable connections for women entrepreneurs
Connect and rise – Authentic Connections at Events
Tomato Tuesdays – Online Co-working from Home

Vergelijkbare artikelen

1 Reactie

  • Reply
    Marja Godvliet en Cat Colnot in gesprek over goudzoeken - Cat Colnot
    22 februari 2020 at 12:57

    […] In december 2017 had ik een gesprek met Marja Godvliet (nu 42 jaar) over wat haar rijk maakt. Dat was een mooi gesprek. Je kunt hier nalezen. […]

  • Voeg een reactie toe

    Menu