Lijstjes

15 nieuwe voornemens die gratis zijn of je geld besparen

1. Probeer positief in het leven staan

Positieve ervaringen geven energie. Omring jezelf met positiviteit, en mensen die het leven positief zien of het leven kunnen relativeren. Sta open voor plezier, humor, vrolijke mensen en leuke dingen en avonturen. Omarm wat op je pad komt. Je zult merken dat je er veel energie van krijgt.

2. Volg je hart

“Do more of what makes you happy”. Kijk eens naar je leven en vraag je af of je doet wat je graag doet. En als dat niet het geval is, kijk dan eens of er een paar simpele aanpassingen in te voeren zijn, waarmee je meer plezier krijgt. Je hoeft natuurlijk helemaal niet direct je baan op te zeggen als je merkt dat je er niet blij mee bent, maar je kunt wel een uurtje per week vrijmaken voor iets wat jij altijd al hebt willen leren of proberen. Maak een collage om een beeld te krijgen wat je wil. Of schrijf het op in je morning pages.

3. Ont-moet

Dit is op twee manieren op te vatten. Moet eens wat minder; schrap af en toe wat verplichtingen van je lijstje. Doe even alleen waar je zin in hebt, als is het maar een kwartiertje. En “ontmoet”: Ga lekker op pad, loop ergens binnen, struin en praat met mensen. Je ontmoet zoveel leuke mensen onderweg. Met mooie verhalen. Dat is allemaal gratis rijkdom.

4. Wijk af van de gebaande paden

Neem eens een andere route. Je zult versteld staan wat je tegen kunt komen. Doe eens iets anders dan het gebruikelijke en verwonder je. Het is ook nog eens heel goed voor je hersens om af te wijken van je routine, het activeert je creativiteit, je ervaart nieuwe prikkels en dat geeft veel goede energie.

5. Deel meer/word een gulle gever

We lazen in een psychologie tijdschrift dat gierigheid stress geeft. “Anderen fair behandelen is ook goed voor ons zelf”. En het is goed voor je karma. Kijk eens op Facebook voor leuke groepen waar je dingen, talenten of kennis kunt delen en check ons blog over ruilen.

6. Laat de auto een keertje staan

Bijna iedereen neemt zich op 1 januari voor om drie keer per week naar de sportschool te gaan, en dat is natuurlijk supercool, maar als je hiervoor geen geld of tijd hebt, kun je al op een eenvoudige manier wat aan je conditie doen. Doe je dagelijkse boodschappen op de fiets of lopend. Stap een halte of twee (of drie) eerder uit de bus of tram en loop het laatste stuk. Ga eens aan de andere kant van de stad winkelen, niet alleen lekker om wat beweging te hebben, maar ook om een beetje aan siteseeing te doen. Pak lekker de fiets, ga lopen als het kan (kan je ondertussen nog mediteren of je hoofd leeg maken, of als je veel te doen hebt notities inspreken op je telefoon).

7. Leef licht

Ontspul, doe alles weg wat geen functie meer heeft in je leven. Het geeft rust en ruimte. Voor tips kun je even ons blog met opruimtips.

8. Pak je rust

Leer yoga, mediteer en las een chilldagje in. Check ons blog met 10 locaties waar je (gratis) yoga en meditatie kunt doen in Amsterdam.

9. Count your blessings 

Vertel jezelf elke avond voor het slapen gaan wat er goed gegaan is die dag. Uit je dankbaarheid voor alles wat je hebt en wat er is in je leven. Schrijf het op een klein papiertje en stop het in een glazen pot. Het is geweldig om te zien hoe de pot zich vult met koestermomenten.
Er is ook een leuke app waarmee je dagelijks je dag even kunt evalueren. Het heet Momento en je kunt het koppelen aan Facebook en je agenda, zodat je weet wat je die dag allemaal hebt gedaan.

10. Zeg eens wat vaker “ja” (als je geneigd bent om vaak ‘nee’ te zeggen)

In de “ja…en” modus is alles mogelijk. Zeg maar eens “ja…en” in plaats van “ja…maar” als je in een creatief proces zit of een plan moet maken. Dat helpt echt. Er komen meer ideeën en meer energie vrij.

11. Geniet meer

 Leuke dingen dingen kosten geld, maar er zijn zoveel gratis en goedkope alternatieven.

12.  Zorg goed voor jezelf 

Probeer af en toe even bij te slapen als het je niet lukt om tijd naar bed te gaan elke dag. Trakteer jezelf op iets dat je leuk vindt, tijd, of een moment voor jezelf. Eet gezond en gevarieerd, dan kun je veel meer aan.

13.  Socialize! 

Denk aan Pakhuis de Zwijger, de OBA, Huizen van de Wijk en Meet UpEr worden bijeenkomsten georganiseerd over actuele maatschappelijke zaken, de nieuwste boeken, voorstellingen, cursussen in van alles en nog wat, lezingen etc. Binnenkort verschijnt er een blogje met allerlei tips.

14. Dans en/of zing 

Zet je lievelingsmuziek op een maak een dansje in de kamer. En zing! Als je zin hebt in uplifting muziek check dan even deze playlist

15. Voed jezelf met cultuur

Verwen jezelf af en toe met een leuke (last-minute) voorstelling. Als je je abonneert op Last Minute Ticket Shop krijg je elke dag voor lunchtijd het aanbod van die dag in je mailbox.

2015/01/img_1906.png

Dit blog verscheen voor het eerst op 12 januari 2015 op www.derijkemeisjes.com

Vergelijkbare artikelen

4 Reacties

 • Reply
  Slim omgaan met geld: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #2 |
  14 september 2015 at 10:03

  […] bespaartips lees je in onze blogs over De Week van het Geld, 15 goede voornemens die gratis zijn of geld besparen en 14 dure hobbies en goedkope […]

 • Reply
  Slim omgaan met geld: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal |
  31 augustus 2015 at 09:22

  […] bespaartips lees je in onze blogs over De Week van het Geld, 15 goede voornemens die gratis zijn of geld besparen en 14 dure hobbies en goedkope […]

 • Reply
  Lili Grapendaal
  13 januari 2015 at 10:17

  Wat een goed article, vol met goede tips voor een leven met meer gezondheid en vreugde.

 • Voeg een reactie toe

  Menu