Cat Colnot Gastblogs

Cat Colnot blogt #14: Virtuele maagband

Sinds een maand heb ik een maagband. Een virtuele wel te verstaan.

Virtueel?

Hoe dan, hoor ik je denken? Via hypnose. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik nooit zoveel met, in mijn ogen, enge dingen als hypnose heb gehad. Remember Rasta Rostelli? Ik krijg de kriebels als ik eraan denk hoe hij mensen allerlei rare dingen liet doen terwijl ze onder hypnose waren. Dat schrok me toch een beetje af en toen mijn vriendin Margo vertelde dat ze een virtule maagband kan aanbrengen via hypnose was ik behoorlijk sceptisch. Maar ik had me voorgenomen om minder vooroordelen te hebben en dingen gewoon eens te ervaren. Dus toen ze me aanbod om haar proefkonijn te worden, heb ik ja gezegd.

De ‘operatie’ 

Op een zondag middag deden we een uitgebreide intake waarbij ze mij vragen stelde over mijn eetgewoonten en de dingen die ik graag aan mijn eetpatroon (en aan mezelf wilde veranderen). 

Ik heb me er al een hele tijd geleden sort of bij neergelegd dat ik behoorlijk wat kilo’s teveel meedraag. Het dik zijn is een van vele fijne bijwerkingen van de zware ‘chemo’ pillen die ik al 12 jaar tegen chronische leukemie slik. Maar ja, daarover ga ik natuurlijk niet klagen want ik ben zo blij dat ik nog op deze wereld rond kan huppelen. Of nou ja, huppelen is geen gezicht….;-) maar je snapt vast wat ik bedoel (stukje zelfspot mensen, ik heb geen complex). Alleen, soms is het wel eens frustrerend dat ik behoorlijk gezond eet, veel wandel en geen gram afval. De belangrijkste oorzaak van mijn gewichtstoename is dat mijn medicijnen naast het beperken van overmatige groei van cellen (wat top is), ook vet veel invloed op vrouwelijke hormonen hebben (mannen krijgen borsten van deze medicijnen en vrouwen komen er ontzettend van aan). En dat ging nogal rap ook, dat aankomen, voor ik het wist was ik 45 kilo zwaarder. 

Maar he, ik leef nog en de pillen doen hun werk verder goed, dus niet miepen en gewoon die kilootjes voor lief nemen. En lekker meezeulen de hele dag. Dit is mijn leven, niks aan te doen. Sonja Bakkeren, elke dag 10.000 of meer stappen lopen, vegan dieet, alleen maar groene sapjes, been there, done that, got the t-shirt en geen gram viel ik af. En omdat een operatie uit den boze is vanwege mijn ziekte kan ik ook geen echte maagband nemen. Veel te gevaarlijk.

Virtueel leek me dus wel een relaxt alternatief. En dat is het ook. De sessie was relaxt, viel me alles mee, ik ging helemaal niet van de wereld zoals ik had verwacht. Door middel van hypnose kun je je onbewuste herprogrammeren en jezelf positiever gedrag aanleren.

En dan?

Naast de sessie waarin de maagband wordt geplaatst, krijg je nog 4 andere sessies waarin je dieper ingaat op gedragsveranderingen die ervoor zorgen dat je gezondere keuzes maakt en dat je positiever over jezelf gaat denken. Dat moet je minimaal 30 dagen voldhouden omdat dat de tijd is die je nodig hebt om een nieuwe gewoonte aan te leren en onbewust gedrag om te toveren in bewust gedrag. Elke dag luister je naar een mp3 met instructies en verder is het de bedoeling dat je je aan de leefregels houdt.

Die zijn: elke dag 30 minuten bewegen, 3 maaltijden per dag eten, langzaam eten en ervan genieten en genoeg slaap. En het leukste: je mag alles eten wat je wilt, maar wel maar de helft. En het liefste zo gezond mogelijke keuzes.

Dat betekent dat je verlost bent van het gevoel dat je iets niet mag, dat je moet leven volgens strenge restricties die amper vol te houden zijn. Een verademing mensen. Want ik ben ook allergisch voor stomme regels en ‘moeten’. 

Zo energiek heb ik me lang niet gevoeld

Sinds ik de maagband heb ben ik 4 kilo kwijt en voel ik mij energieker dan ooit. Ik had altijd veel moeite om op het station (waar ik regelmatig kom) van de patat en marsen af te blijven, maar dat kost me nu geen enkele moeite meer, ik denk er helemaal niet meer over na. Ik loop gewoon direct naar het perron en koop in sommige gevallen een mok thee. Ook heb ik geen enkele moeite om gezondere keuzes te maken en geniet ik extra van patatjes als ik ze eet. Ik heb niet het gevoel dat ik me moet inhouden of moet afzien en dat is echt nogal nice kan ik melden. Binnen no time huppelt dit proefkonijntje als een malle ;-).

Wil en durf jij het ook? 

Mocht je graag kilo’s kwijt willen, maar vooral jezelf gezondere eetgewoontes willen aanleren dan is een virtuele maagband misschien wel iets voor jou! Margo start elke twee weken met een nieuwe groep. Meer informatie kun je op haar website vinden.

Vergelijkbare artikelen

3 Reacties

 • Reply
  Petra
  28 maart 2018 at 06:51

  Hoe gaat het nu?
  En het is toch nor.aal dat je af alt als je de helft eet en meer beweegt?
  Zelf eet ik niet e ht ceel maar snaai graag s avobds laat
  Gr. Petra

  • Reply
   Cat Colnot
   29 maart 2018 at 10:49

   Hey Petra, dank je wel voor je berichtje.

   Ik heb meer energie dan ik in jaren had, maar qua kilo’s gaat het superlangzaam. Dat komt door mijn ziekte. Voor mensen die geen zware (chemo) pillen slikken geldt in het algemeen dat ze afvallen als ze meer bewegen en de helft minder eten.

   De helft minder eten is in sommige gevallen echter niet perse gezonder. De helft minder Kentucky fried chicken of BigMac is nog steeds niet echt goed voor je. Door de hypnose leert je brein ook de juiste (gezonde) keuzes te maken. Dat is voor veel mensen het lastigst. Ook het volhouden van je voornemen om meer te bewegen en minder te eten is voor veel mensen een probleem.

   Als je jezelf herprogrammeert dan is het niet meer een kwestie van discipline, maar van het bewustworden van onbewust gedrag. Dat geeft dus een blijvende verandering in je gedrag.

   Dat ’s avonds snaaien wat jij doet, doe je waarschijnlijk ook onbewust. Het houdt verband met een bepaalde gewoonte. Op de bank zitten en de tv aan zorgt ervoor dat je hersens denken, ha, trek in een lekker knabbeltje. Of niet?

   Ook kan het feit dat je niet heel veel eet overdag ervoor zorgen dat je aan het eind van de dag nog een beetje honger hebt. Ik heb een tijd alleen maar crackers en sla gegeten. Dat is misschien wel weinig qua calorien, maar zorgde er ook voor dat ik de hele tijd trek had en me slap voelde. Ook dat kun je met een virtuele maagband beter reguleren.

   Ik ben in ieder geval blij dat ik er niet meer over na hoeft te denken en me ondertussen fitter dan ooit voel en bijna nooit meer trek heb. En mijn gewicht gaat heel langzaam naar beneden, maar het gaat zo snel als bij je past. Een aantal van de mededeelnemers aan het virtueel maagband traject zijn al behoorlijk veel afgevallen. Allemaal voelen ze zich superfit, en hebben ze meer zelfvertrouwen gekregen, een iemand is van zijn diabetes af en zien ze allemaal na 2m maanden al top uit omdat ze stralen.
   Groetjes!

   Cat

 • Reply
  Greetje Colnot
  14 januari 2018 at 15:13

  Lieve Cat, heb net je blog gelezen over je virtuele maagband, mooi en informatief geschreven en ik hoop echt dat het je helpt, want veel meer als je al deed kon je niet doen om je fitter te voelen, dus het zou fijn zijn als het op deze manier zou lukken. Succes en ik hoop dat je je er in ieder geval goed bij voelt. Liefs xxxxx

 • Voeg een reactie toe

  Menu