Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Jaro Broeklander

 

Jaro Broeklander (25) werkt als freelance schrijver / blogger en reist samen met zijn vrouw Charlie Gagné en hun hondje al werkend de wereld rond. Zijn vrouw is ook freelancer en samen willen ze nog lang blijven reizen. 

Jaro: “Ik schrijf voornamelijk voor klanten, maar heb sinds kort ook mijn eigen website/blog, www.tipify.nl. Een online platform dat zich richt op jongvolwassenen”.

 

Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?

“Mijn ouders waren niet arm, maar hadden ook niet overdreven veel te besteden. Ik heb vanaf jongs af aan zelf gewerkt om spullen als merkkleding of videogames te kopen. Verder is mij altijd geleerd nooit schulden te maken. Op jongere leeftijd hield ik mij daar niet echt aan, maar momenteel krijg ik al de kriebels als mijn geld ‘op’ raakt.”

 

Als je geld hebt, waaraan geef je het dan uit?

“Relatief veel geld gaat naar onze reizen. Omdat we een hond hebben, zijn we eigenlijk met 2 en een half en zitten we dus liever in iets grotere appartementen, welke uiteraard ook duurder zijn. Daarnaast houden we erg van lekker koken en eten. We gaan niet vaak uit eten, maar geven wel relatief veel uit aan voornamelijk verse ingrediënten.”

 

Wat zou je doen met je laatste tientje?

“Ik zou een pakje sigaretten kopen en een fles wijn. Hoewel ik inmiddels een jaar gestopt ben met roken, zou deze situatie mijn (tijdelijke) terugval betekenen.”

 

En wat zou je doen als je een tientje op straat vindt?

“Gelijk uitgeven aan een ‘verwennerij’, voordat ik het vergeet. Een lekker broodje of een luxe kop koffie bijvoorbeeld.”

 

Als geld geen rol zou spelen, hoe zou je leven er dan uit zien?

“Ik zou meer voor goede doelen doen en dan in het speciaal iets voor zwerfhonden. Ik heb een jaar lang in een asiel in Spanje gewerkt en dat gaf me een erg goed gevoel. Naast het zelf adopteren van een zwerfhond, doneer ik af en toe iets, maar ik zou graag meer willen doen. Helaas kosten deze dingen geld in plaats van dat het geld oplevert en ik houd ook wel erg van reizen, dus die dingen gaan een beetje lastig samen… In de toekomst willen mijn vrouw en ik wel 10 (of 20) honden hebben. Uiteraard allemaal geadopteerd!”

 

Wat geeft jou een rijk gevoel?

“Het voor mijzelf werken. Ik werk wanneer ik wil, waar ik wil, hoeveel ik wil. Daarnaast vind ik mijn werk ook nog eens ontzettend leuk. Die vrijheid geeft mij een rijk gevoel.”

“Ook krijg ik geregeld vragen van mensen die ook graag als Digital Nomad door het leven willen gaan. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: ‘Waar begin je?’ en ‘Hoeveel geld had je gespaard voordat je vertrok?'”

“Dan realiseer ik me wel even dat ik het echt goed voor elkaar heb!”

 

Heb je tips voor de lezers?

“Ga niet opzoek naar ‘het werk van je dromen’, maar denk liever na over ‘het leven van je dromen’.”

“Voorbeeld: Ik wil mij niet binden aan een vaste woon- en werkplek. Dat maakt mij angstig. Ik wil dus graag (rustig) rondreizen en steeds maar weer uitkijken naar het opnieuw intrekken in een appartement. Ik kan deze dingen doen omdat ik mijn geld verdien als freelance schrijver.

Hoewel ik erg veel plezier in het schrijven heb, had ik voor hetzelfde geld ‘freelance illustrator’, ‘freelance webdesigner’ of zelfs ‘online pokerspeler’ kunnen zijn. Ik durf te wedden dat ik dan net zo gelukkig was geweest.”

 

Jaro en zijn vrouw

 

Meer weten over Jaro? Dit is zijn zakelijke website. Jaro’s vrouw Charlie is ook freelancer. Haar creative studio website heet Dinos and teacups

De reisavonturen van Jaro, Charlie en hun hondje vind je op hun persoonlijke blog: Dondestabanana (ofwel ‘Waar is Banana?’) en natuurlijk kun je hun avonturen ook volgen via Instagram

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu