Dagmar Hartenvolger Gastblogs

Dagmar blogt #2: 4 tips om je hart te leren volgen met creativiteit

Hartenvolger leer je hart volgen traject Gewande Den Bosch Dagmar Aben

In dit blog schrijf ik over de verschillende (H)artvormen waar ik gebruik van maak om mensen in verbinding te brengen met hun hart. Welke vormen zijn dit en hoe werken ze? Je leest het in dit blog. Oh ja! Daarnaast geef ik je ook nog eens 3 leuke oefeningen om je te inspireren! Have fun! ?

Van kinds af aan was ik als ieniemienie Hartenvolger altijd al creatief in de weer en als afgestudeerd HBO vaktherapeut beeldend ben ik gewend om therapie te geven d.m.v. kunstvormen. Verf gooien, aquarel schilderen, krassen met oliepastel, creatief werken n.a.v. een thema, kleien, tekenen, hout en steenbewerking waren o.a. middelen waarmee ik werkte.

Alle materialen en creatieve vormen hebben allemaal een eigen appelwaarde. Creatieve vormen roepen namelijk iets in je op en zorgen voor beweging. Het geeft in mijn ogen absolute meerwaarde in een (zelf)ontwikkelingsproces. Door creativiteit kom je namelijk in aanraking met je intuïtie/ het onderbewuste. Je ratio en gedachten zijn vaak al zoveel aan bod en door kunstzinnig aan de gang te gaan kun je deze eens omzeilen. Het gevoel/onderbewuste geeft vaak de mooiste en meest waardevolle inzichten omdat we ons van deze vaak nog niet bewust zijn.

Toen ik met Hartenvolger begon wilde ik graag ‘mobiel’ zijn. Ik wilde niet afhankelijk zijn aan een atelier en kunnen werken op diverse plekken. Daarom bedacht ik mijn eigen unieke manier van creatief coachen  die ik gemakkelijk en overal in kan zetten. Hieronder deel ik de 4 (H)ART vormen die ik gebruik tijdens het creatief coachen van Hartenvolgers.

Vision boards

Wat heb je nodig?
  • Een stel tijdschriften, een schaar en lijm. 
  • Bedenk een thema en ga n.a.v. het thema (intuïtief) op zoek naar plaatjes.
  • Knip/ scheur ze uit en plak ze op een vel papier op.
  • Je kunt hierin zo creatief zijn als je wilt. Je kunt plaatjes combineren of groeperen.

Een collage maken is vaak een intuïtieve bezigheid. Het helpt je zaken om zaken te ordenen en overzichtelijk maken. Doordat je meerdere zintuigen gebruikt  blijven inzichten beter hangen. Daarnaast kun je er met regelmaat op terug kijken en aan herinnert worden wanneer je jouw visionbord op een zichtbare plek hangt.

Opdracht: Maak een visionbord: Verzamel plaatjes waar je blij van wordt en plak ze op! Laat je verrassen en geef je visionbord een geschikte plek in huis.

Hartenvolger volg je hart visionbord

Flowschrijven

Heel mijn leven schrijf ik al ‘alsof mijn leven er vanaf hangt’ en misschien is dat ook wel een beetje zo. ? Ik heb boekwerken volgeschreven. Tijdens hoorcollege’s gingen de schrijfblokken er als een malle doorheen. “Wat doe je ermee?” Werd me wel vaker gevraagd. “Tjaa.. Eigenlijk niet zoveel!” zei ik dan.. Soms las ik het terug wat ervoor zorgde dat de stof plots wel bleef hangen. Soms deed ik er ook niets mee omdat het schrijven me gewoonweg hielp om mijn aandacht erbij te behouden. Het helpt om zaken te ordenen en beter te onthouden.

Ook schrijf ik graag om inzicht te krijgen in mezelf. Door al dat geschrijf werd ik me op een bepaalde dag plots bewust dat dat het schrijven een intuïtieve flow opleverde en mij bij nog dieper inzicht bracht, gaaaaf!

Wil jij ergens meer zicht op? Ga dan flowschrijven!

  • Bedenk een thema waar je meer zicht op wilt of schrijf over een intentie die je neer wilt zetten.
  • Ga vervolgens schrijven (schrijven.. schrijven.. en nog eens schrijven…).
  • Zet een wekker op 15 á 20 minuten en haal je pen tijdens die 20 minuten niet meer van het papier!
  • Maak je geen zorgen over fouten, kromme teksten, punten of komma’s en schrijf alsof je leven er vanaf hangt. Ga lekker vrijuit! Wanneer je criticus erdoor heen babbelt mag je deze best de ruimte geven, schrijf maar op wat hij of zij zo nodig kwijt moet. Achteraf heb je alle tijd om te reflecteren of om zaken weg te strepen.

Opdracht: Neem wat papier en een (fijne) pen en ga 15 á 20 minuten schrijven over je Hartsverlangen. Wat wil je in het leven? Wat is er voor jou van belang?

Hartenvolger flowschrijven hartvormen artvormen kunstzinnig kunst creativiteit creatief je hart volgen gewande den bosch Dagmar

Mediteren/ visualiseren

Meditatie en visualisatie noem ik onder dezelfde noemer, omdat ik ze vaak samenvoeg. Mediteren kun je vooraf gebruiken om rust en verbinding te krijgen met jezelf, je lijf en het moment. Dit kun je doen door in stilte te zijn, bepaalde muziek te luisteren of bewust je aandacht te richten. Het schept verbinding met jezelf. Het zorgt voor ruimte om stilstaan en afstand nemen.

Visualiseren gebruik ik om zaken meer body te geven, daarnaast kan het ook weer een nieuw inzicht opleveren. Ik gebruik het vooral  om dat wat gevoeld is zichtbaar te maken door middel van beweging, vorm en kleur. Hierdoor zorg je dat het beter beklijft.

Intuïtief creatief

Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn! Het schept ruimte, verbinding met jezelf en het hier en nu. Het wakkert creativiteit aan, oftewel het denken in mogelijkheden. Intuïtief werken zorgt voor spelen, vrijer worden, waardoor je meer vertrouwen in jezelf en het proces gaat ervaren.

Dat is meeeeeeeega waardevol voor het volgen van je hart, want wanneer jij je hart gaat volgen, zul je echt een dosis vertrouwen ontwikkelen. Je zult namelijk steeds weer je comfortzone uit mogen stappen, de confrontatie met jezelf aan mogen gaan. Daarbij mag je gaan leren vertrouwen op het pad dat nooit echt concreet is. Creatief zijn kan helpen om hier meer vertrouwen in te ontwikkelen.

Opdracht: Ga intuïtief krabbelen! Hieronder vind je een filmpje waarin ik een opdracht met je deel. Heb je 5 á 10 minuten? Pak dan nu een stuk papier en een pen. Zet het filmpje aan en ervaar zelf wat het is. Je kunt direct met me meedoen!

Veel plezier!

PS. Laat je me weten wat je ervan vond? Daar maak je mij een blij mens mee! <3

 


 

Hartenvolger Hart coaching hartsverlangen gewande den bosch Dagmar Aben

Vind je het lastig om echt ruimte voor zichzelf te maken of om in actie te komen. Wil jij je hart wel volgen maar vind je het lastig om het écht te gaan doen?

Begin dan bij het jezelf gunnen van de eerste stap.

Plan ruimte en tijd in door jezelf op te geven voor de workshop ‘Hartsverlangen in beeld’ en ben verzekerd van de eerste stap!

Klik HIER voor meer informatie of om jezelf aan te melden.

Dagmar 

Meer weten over Dagmar Hartenvolger? 

Lees het interview met Dagmar over Wat haar rijk maakt.  

Dagmar geeft individuele coaching en workshops. Meer weten? Check haar website.

Wil jij 65 gratis Hartentips van Dagmar ontvangen? Check haar website voor het aanvragen van het Hartenliefs pakket met tips en 2 oefeningen voor meer Hartsverbinding.

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu