Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? (3 jaar later) – Shanti Silos

Shanti Silos skypt met me vanuit Suriname. Tegelijkertijd streamt ze het interview via Facebook. Het interview kun je via deze en deze link terugkijken.


Hey Shanti, wat leuk je weer te spreken. We hebben elkaar begin 2015 ontmoet. Hoe gaat het nu met je? Waar ben je mee bezig op dit moment?

“Ojee, je valt met de deur in huis”, lacht Shanti.

“Ik heb het gevoel dat ik een mooie sprong heb gemaakt in de richting die ik voorspelde in het vorige interview.”

“Eind 2017 was ik ook in Suriname en maakte ik de balans op. Ik zit bijna 20 jaar in het vak van mensen begeleiden om het beste uit zichzelf te halen. De afgelopen 11 jaar heb ik daarnaast intensief aan mezelf gewerkt.”

Do or die

“Het voelde voor mij als ‘do or die’. Ik zat in Suriname in de cabana van mijn vader en kreeg allemaal rekeningen binnen van de Belastingdienst, mijn hypotheek, rekeningen van de coaches die voor mij werken. Kortom, allemaal verplichtingen.”

“En toen dacht ik ‘Wauw, als je hier in Suriname woont, kan je gewoon voor een paar honderd euro een heel huis huren’. ‘Ik ben eigenlijk gek ook. Ik werk harder dan ooit en hou minder geld over dan toen ik gewoon een eenmanszaak had in plaats van een netwerkorganisatie’. Het klopte gewoon niet voor mijn gevoel.”

“Ik ben vorig jaar naast mijn eigen bedrijf (dat ik al sinds 2010 heb), samen met een business partner met een start up begonnen. Dat betekent keihard werken en vooral veel investeren in de vorm van tijd, geld en energie. Dit heb ik met liefde gedaan, maar ik bedacht me ineens, het kan ook anders. Ik wil mijn thuisbasis verplaatsen naar Suriname of een ander exotisch land en dan van daaruit kort naar Nederland vliegen en niet andersom.” 

Dit is het! Hier voel ik me thuis…

“Toen ik werd gevraagd om mee te gaan op excursie naar het binnenland van Suriname met derdejaars studenten van de Anton de Kom Universiteit, vielen voor mij de dingen op hun plek. We sliepen in de jungle, in hangmatten, maakten kampvuurtjes, en wasten ons onder de minidouche met rivierwater of gewoon in de rivier zelf. Ik begeleide team- en personal development sessies met de studenten en docenten.”

“Terwijl ik zo bezig was dacht ik ineens; ‘ja, dit is het! Hier voel ik me thuis!’”

“Al die jaren help ik mensen om het beste uit zichzelf te halen, sta ik ze bij om hun dromen en ambities te volgen en zichzelf waar te maken. Ik realiseerde me ineens ‘als ik tegen anderen zeg dat ze hun hart dienen te volgen, dan is het belangrijk dat ik dat zelf in deze ook doe’. En als dit zo goed voelt laat ik dan de ruimte en tijd nemen om te onderzoeken hoe ik deze wens ga realiseren.”

Shanti aan het werk tijdens team- en personal development sessies met derdejaars studenten van de Anton de Kom Universiteit in Suriname.

LightWorks Academy Suriname

“Ik zal dit of komend jaar LightWorks Academy Suriname oprichten. De Academy is gericht op leiderschap, transformatie en coaching. Transformeren in wie je daadwerkelijk bent. Dat is belangrijk voor iedereen. Ik ben al gestart met het opleiden van coaches in Nederland, Amerika en Suriname. Tot nu toe heb ik dit vooral gedaan vanuit Nederland, maar Suriname is natuurlijk wel de ideale omgeving.”

“Het zou geweldig zijn als ik hier iets kan op zetten, in het binnenland of tegen het binnenland aan. Een plek waar mensen naartoe kunnen komen om te ‘re-boothen’. Een plek waar ze weer in contact met zichzelf komen, zich kunnen opladen en werken aan hun groei en ontwikkeling.”

Interne reis

“Momenteel aan het onderzoeken hoe ik deze volgende fase daadwerkelijk vorm en inhoud kan geven. Dromen zijn er tenslotte om waar te maken. Je krijgt ze niet voor niets. Dit zaadje is in mij geplant en het is aan mij om het te voeden en uit te laten komen…”

“Maar het belangrijkste waar ik mee bezig ben is een intern proces. Eind vorig jaar heb ik best veel heftige dingen meegemaakt, businesswise en persoonlijk.”

“Ik kwam gelukkig bij een coach terecht. Een van de beste coaches die ik ooit heb gehad. Hij heeft me echt goed begeleid. Hij is gespecialiseerd in ‘mind reset’. We worden opgevoed met bepaalde gedachten patronen. Sommige zijn positief en andere destructief. Je kan zo hard werken als je wilt aan dingen in de buitenwereld, maar als je je binnenwereld niet rigoureus onder handen neemt en die giftige dingen blijft binnenhouden, dan verandert er niks.”

Mind reset

“Mijn coach gaf mij een opdracht. Hij zei tegen me: ‘Neem drie maanden een retraite waarin je niks doet, niks plant en geen doelen stelt. Je doet alleen wat je hebt afgesproken en verder niks’. Dat zijn nu juist de dingen die ik mijn hele leven al doe. Ik plan alles en doe niks anders dan doelen stellen. Dit was voor mij dus een van mijn grootste uitdagingen!”

“Die opdracht, heeft me zoveel gebracht, want het werkt! De laatste maanden doe ik minder dan ooit en bereik ik meer dan ooit. Veel mensen hebben het over de ‘law of attraction’ en dat vinden ze iets mysterieus.”

“Voor mij is het eigenlijk heel simpel: Ik heb de ‘law of ATTRACTION gecombineerd met the ‘law of ACTION’.”

“Ik plan niks en doe zo min mogelijk. Het enige dat ik wel doe zijn de dingen die in me opkomen en die voelen als ‘divinely inspired’. Sinds ik dat doe er gebeuren dingen die ik niet had durven dromen. Alle externe dingen die ik doe, komen uit de innerlijke reis voort. Je kunt echt veel betere keuzes maken in je leven als je jezelf goed kent en goed voor jezelf zorgt. Dat geloof ik echt.”

De reis van het hoofd naar het hart…

“Voordat ik een burn-out en depressie kreeg in 2007, leefde ik volledig vanuit mijn hoofd. Ik deed precies wat anderen zeiden en van me verwachten. Ik ben mezelf daarbij totaal vergeten. De belangrijkste reis die ik gemaakt heb is de reis van hoofd naar hart. En vervolgens van een gesloten hart naar een open hart. Waarbij ik open sta voor voor anderen. En ik volg nu echt de wetten van de natuur. Ik laat me ook meer dragen door God, het universum of hoe je het ook wilt noemen.”

“Ik geniet van mijn transformatie van human doing naar human being. In plaats van alles op wilskracht te doen, doe ik meer op ‘zijnskracht’. Vanuit wie ik ben.”

Vertrouwen is de basis

“Nu ik dit heb ontdekt is mijn leven zo veel makkelijker. En er is maar 1 ding dat je daarvoor nodig hebt, en dat is vertrouwen.”

“Dat is wat er bij veel mensen juist ontbreekt. Veel mensen hebben echt weinig vertrouwen in zichzelf, in het grote geheel en durven niet op anderen te vertrouwen. Of zelfs maar iets te vragen aan anderen. Dat werkt niet. Vertrouwen is wel echt de basis.”

Dat moet je misschien gewoon ervaren….

“Mijn moeder zegt altijd ‘bid en werk’. Mijn moeder gelooft in God, maar je kunt ‘bid’ ook vervangen door ‘vertrouw’ wat mij betreft. En ik geloof in die combinatie waar zij het over heeft.”

“Sommige mensen doen niks anders dan navelstaren. Ze focussen zich volledig op hun spirituele gewoontes en rituelen. Prima natuurlijk, maar ze vergeten zich te focussen op iets dat net zo belangrijk is, namelijk het antwoord op de vraag: Wat zet ik in de wereld? Wat ga ik DOEN?”

A life of purpose and service

“De basisvraag is eigenlijk ‘How can I live a life of purpose and service?’. De enige reden waarom we in mijn beleving hier op aarde zijn is om dienstbaar te zijn. Om een bijdrage te leveren. Net als een vruchtenboom, die draagt ook bij door te zijn. Door vruchten te dragen waar we allemaal van kunnen genieten.”

“En dat lukt in mijn ogen echt niet door bijvoorbeeld alleen maar te bidden en te mediteren. Anderen werken zich een slag in de rondte, leven van doelenlijst naar doelenlijst, zonder een moment stil te staan bij zichzelf en of ze eigenlijk wel gelukkig zijn. Het valt me op dat mensen zich vaak alleen richten op het een, of op het andere. Dat er geen tussenweg is.” 

“Een yogaleraar zei ooit ‘You have manifestation and connection. There is no connection without manifestation and no manifestation without connection’. Je hebt ze echt allebei nodig.”

Hoe weet je nou wat je purpose of bliss, zoals ik het noem, is? Met andere woorden; Hoe je weet wat voor soort boom je bent?

“Dat vragen heel veel mensen zich af. Het begint allemaal bij introspectie en reflectie. Voordat ik een burn-out en depressie kreeg, had ik geen idee wie ik was, waar ik voor stond, wat me inspireerde en wat me tegen hield. Laat staan wat mijn levensmissie was.”

From ‘mess’ to ‘message’ 

“Maar, ‘I made from my mess, my message’. Ik wil graag de verhalen over mijn geluk en ongeluk delen met anderen. Enerzijds om taboes te doorbreken, anderzijds om mensen te laten zien dat je een keuze hebt. Het is voor mij echte rijkdom, dat je je gift met de wereld kunt delen.”

Hoe kwam je erachter wat je gift was?

“Ik ben eigenlijk heel simpel begonnen. Ik ben gaan kijken ‘wat mijn behoeftes waren’ en ‘waar ik zin in had op een dag’. Toen ik dat een beetje onder de knie begon te krijgen ben ik gaan onderzoeken wat mijn dromen nu eigenlijk waren. Wat de dingen waren die ik altijd al wilde en nooit heb gedaan.’”

“Ik had 4 grootse dromen die ik ben gaan realiseren. Gaandeweg kom je er dan achter wat jouw ogen laat sprankelen, waardoor jouw hart een extra sprongetje maakt. Je ontdekt het door stappen te zetten op je pad en door de tekenen te volgen.”

Je dient tijd, geld en energie te investeren in het onderzoeken en de realisatie van je dromen

“Het is eigenlijk niet zo ingewikkeld, maar mensen maken het ingewikkeld. Je weet nooit van tevoren hoe het eindresultaat er precies uit zal zien of welke stappen je precies dient te zetten. Ook daar heb je weer dat vertrouwen nodig. De meeste mensen willen van tevoren weten wat er mis kan gaan. Ze willen direct alle antwoorden. Verdien ik wel genoeg geld met mijn droombaan? Ga ik wel succesvol worden? Zonder dat ze alle antwoorden op hun vragen hebben, zetten ze liever geen enkele stap. Maar zo werkt het helaas niet.”

“Een pastoor zei het mooi: ‘We worden allemaal geboren met cadeaus in ons; passies talenten, kwaliteiten, you name it. Jammer dat zoveel mensen sterven terwijl hun cadeaus nog onuitgepakt op het kerkhof liggen.”

“Want iedereen is gifted. Dat je geboren bent is al een wonder. Dat je een ‘gift’ hebt is de grootste rijkdom waar je over zal beschikken.”

Iedereen bezit goud! 

“In The Power of now vertelt Eckhart een verhaal over een voorbijganger die een bedelaar op een kist ziet zitten. De voorbijganger vraagt ‘Wat zit er in de kist?’ ‘Geen idee’, antwoordt de bedelaar. ‘Laten we die kist open maken’, zegt de voorbijganger. Samen openen ze de kist. Wat zat erin? Goud!” 

“Met andere woorden, mensen ‘hosselen’ om van alles, maar ze kijken niet naar binnen. Hierdoor ontdekken ze niet welke innerlijke schat ze hebben. Die gift die binnen in je zit geeft zoveel voldoening en vervulling. Dat is innerlijk geluk. En het is weggelegd voor iedereen. Maar je moet wel naar binnen durven kijken.”

“Get uncomfortable & then you get unstuck!”

“Je moet ook bereid zijn om oncomfortabel te zijn. De meeste mensen blijven liever in hun comfortzone. Ze doen lekker wat ze altijd deden. Mensen die gewend zijn om hard te werken en doelen te stellen, gaan nog meer doelen stellen en nog harder werken. Mensen die met spirituele zaken bezig zijn, gaan nog meer bidden of yoga en meditatie doen. Ieder mens kan kiezen wat hij van zijn leven wil maken en in hoeverre hij zichzelf waarmaakt. The choice is yours. Kies maar.”

Hoe ervaar je dat in de Surinaamse cultuur? Weten Surinaamse mensen beter wat rijkdom is? 

Community gevoel

“Omdat Suriname een groeiland is (een lief woord voor ontwikkelingsland), zijn de verschillen tussen arm en rijk wat groter. Maar hier in Suriname zijn de mensen in mijn ogen overall gelukkiger, zonder dat ze per se meer hebben. Mensen zijn hier meer verbonden met de natuur en meer onderdeel van een community. Dat vind ik het mooiste van Suriname. Mensen maken hier nog echt contact met elkaar. Dat is de reden dat ik hier heel graag ben; vanwege het warme weer, maar vooral vanwege de warme mensen.”

“En vanwege de spirit. Veel mensen van 70, 80 jaar werken hier nog gewoon. In de hitte maaien ze grasvelden, verkopen ze fruit op de markt of koken ze eten. Ze maken nog volledig onderdeel uit van de samenleving. Ik vind dat prachtig. Je zou denken dat ze dit alleen voor het geld doen, maar dat is bij velen echt niet het geval. Het zijn pittige en sterke mannen en vrouwen die weten wat het is om hard te werken en ook graag bezig willen blijven in plaats van weg te kwijnen achter de geraniums.”

“Ik ben op bijna 50 plekken in de wereld geweest, waaronder een aantal keer in Los Angeles. Venice Beach vind ik geweldig en ook daar is het community gevoel duidelijk aanwezig. Maar je moet wat meer naar het community gevoel op zoek in de meeste landen. Het mooie van Suriname is, dat dat gevoel overal is. In die zin is het hier wel heel bijzonder en ik heb begrepen dat het vroeger zelfs nog veel beter was!”

Shanti aan het werk tijdens team- en personal development sessies met derdejaars studenten van de Anton de Kom Universiteit in Suriname.

Alles is mogelijk

“Mensen maken zich hier in eerste instantie druk over of ze zich kunnen redden, ‘kan ik mijn kinderen in de toekomst een goed leven bieden?’ Eerlijk is eerlijk, het geloof dat alles mogelijk is, is natuurlijk makkelijker als je een Nederlands paspoort, geld op je bankrekening en een goed diploma op zak hebt.”

“Maar iedereen kan dit doen. Je moet alleen de prijs willen betalen. Voor de een is dat een hogere prijs dan voor de ander. Als je een gezin hebt, of minder geld, dan is kost het meer moeite. Maar waar een wil is, is een weg.”

“En waar je ook bent, de innerlijke reis is de mooiste reis die een mens kan maken. Het kan confronterend zijn, je komt dingen tegen waar je niet op zit te wachten, je moet er doorheen, de dingen durven aan te kijken en aan te gaan. De moed hebben om in je eigen grootsheid te stappen. Dat is een belangrijk onderdeel van zelfliefde.”

Als geld geen rol zou spelen, hoe zou je leven er dan uitzien?

“Leuke vraag! Als ik eerlijk ben zou ik nooit meer teruggaan naar Nederland. Ik wil leven als digital nomad. Ik zou een simpel leven willen hebben, met minder telefoon en minder online zijn. Het liefst zou ik ergens ‘remote’ wonen op een van de mooiste plekken in de wereld, met een community met ‘like-minded people’. Mensen kunnen ons dan komen opzoeken, genieten van onze pluktuin, gezond en lekker eten, leven met de natuur en onderdeel uitmaken van onze community.”  

“Tussendoor reis, schrijf en film ik. En misschien neem ik dan ook de tijd om die leuke vent tegen te komen en een gezinnetje te stichten. Het grappige is dat ik dit vlak nadat je mij interviewde, in 2015, had bedacht. Ik heb toen dit zaadje gepland en dat begint nu allemaal bij elkaar te komen.”

Heb je tips voor onze lezers/volgers?

“Ik denk mijn grootste tip zou zijn: ‘Dare to be great’. Wat daarvoor belangrijk is, is dat je oké bent met oncomfortabel zijn. Als jij echt het leven wilt van je dromen dan dien je offers te brengen.”

“Einstein zei: ‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’. Dus als je iets anders wilt, moet je iets anders doen. En iets anders doen begint bij anders denken, zegt mijn vader altijd. Het begint met een mind reset. Verbind je met jezelf en je ‘hogere zelf’, dan kom je ook sneller vooruit.”

“Ga het tegenovergestelde doen van wat je altijd deed. Als je meer van hetzelfde doet, krijg je ook meer van hetzelfde. Prima natuurlijk als je daar oké mee bent. Maar wil je iets anders, dan moet je een switch maken en echt iets anders doen, en dan krijg je ook andere resultaten.”

“Zak van je hoofd naar je hart, en laat je handen wapperen! En beweeg af en toe die heupen, maak er ook nog een dansje bij! Hoofd hart, handen heupen. Dat is mijn advies!”

“Het leven is een ontdekkingsreis. En de buitenwereld is slechts een weerspiegeling van je binnenwereld. Hoe mooier en beter jij je binnenwereld verzorgt, hoe mooier jouw buitenwereld zal zijn!”

Meer weten over Shanti? Op haar website Light Works lees je meer over haar missie. 

Het interview van drie jaar geleden kun je hier teruglezen. 

Shanti Silos

Fotograaf: Soben Giordan

 

 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu