Meike van Zandvoort Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort is coach en financieel lifeplanner en eigenaar van Rijker Leven. Ze woont samen met haar man en twee kinderen in Tilburg.

We praten over dat je dingen moet doen die je gemakkelijk afgaan. “Ja, zo leuk, mensen gaan echt heel blij de deur uit hier”, lacht Meike. “Soms moeten ze ook wel huilen hoor, maar ze komen wel echt verder. Coaching past echt bij me en het ligt zoveel dichter bij me dan ik had gedacht”.

“Eigenlijk ben ik al jaren met het thema geld en rijker leven bezig. En ik kom steeds meer raakvlakken tegen. Ik heb een journalistieke achtergrond. Interviewen en op een journalistieke manier tot de kern van de zaak komen is eigenlijk niet veel anders dan je bij coaching doet. Je luistert heel erg goed, vraagt door en geeft terug wat voor jou de kern van het verhaal is. En dan stel je een volgende vraag. Met coaching dien je een ander doel, maar deze interviewtechnieken kun je gewoon toepassen”.

“Ik hou heel erg van schoonheid. Mijn producten stralen dat ook uit. Ik vind het belangrijk dat mijn website, werkbladen, huisstijl er stijlvol uitzien. Mijn ideale klant waardeert dat ik aandacht besteed aan hen en aan hoe iets er uitziet. Het kost misschien wat meer tijd en geld, maar je hebt wel iets waar ik en ik hoop ook anderen blij van worden.”

Wat doe je eigenlijk?

Lacht, “Wat doe ik eigenlijk niet? Ik help mensen om opnieuw te gaan zien wat ze werkelijk verlangen in en van het leven. Om daar vervolgens doelen aan te koppelen zodat ze met een plan de deur uitgaan om hun verlangen ook daadwerkelijk waar te maken”.

“Iedereen heeft verlangens en dromen, en ik geloof dat als je daarmee aan de slag gaat, je leven echt een stuk gelukkiger wordt. Soms heb je niet de moed of de tijd om ernaar te kijken en in actie te komen, maar als het bij dromen blijft, dan heb je er niks aan. Alleen maar verlangen frustreert. Bovendien vind ik het interessant om te kijken naar wat er achter die dromen zit. Hoe zorg je dat wat meer dromen in je leven fietst? Vaak blijken dingen heel erg haalbaar te zijn in de praktijk.”

Meike vervolgt, “dat kan over hele grote en kleine dingen gaan. Waarom doe ik het eigenlijk niet wat ik echt wil? Wat zit er in de weg? Belemmeringen op het gebied van geld komen daarbij vaak naar boven. Gedachten als ‘nee, maar dat kan toch niet want daar heb ik geen geld voor’ of ‘dat is voor mij niet weggelegd’.

“De coaching methode die ik gebruik, Financial Life Planning, is bedacht door de Amerikaan George Kinder. Mijn coaching bestaat uit 6 sessies waarin we alle stappen doorlopen en waarna je met een gedegen plan de deur uit stapt. Het traject is afgebakend en praktisch. Die werkwijze past heel erg bij mij. Wat ik problematisch aan de meeste coaching vind, is dat het oneindig kan zijn. Je kunt eindeloos blijven praten, zonder echt in actie te komen. Ik vind het belangrijk dat mijn cliënt echt de tools in handen krijgt om te veranderen. Dat is toch waar je voor komt. Je wilt op zoek naar wat drijft mij, waar word ik gelukkig van? Je wil dat dat vorm krijgt. Ik geef hele praktische oefeningen mee naar huis. We kijken heel erg naar wat is nou de haalbaarheid en hoe bereik ik dat.”

Ligt de focus daarbij voor jou op de financiële drempels die mensen opwerpen?

“Dat is wel wat mij fascineert. Ik heb een gratis onlinecursus, die niet voor niets “It’s not about the money” heet. Dat is namelijk mijn sterke overtuiging: It is not about the money. Het gaat bijna nooit over geld, dat lijkt maar zo. Hoe jij omgaat met geld zegt alles over hoe je met alle andere dingen in het leven omgaat. Mensen zien geld soms echt als een drempel. Als je bevrijd wordt van die gedachten en overtuigingen, dan gaat er een wereld voor je open.”

“Geld is zo’n enorm taboe. En dat is heel jammer want geld kan ook heel erg voor je werken. Waar ben ik nou goed in als het om geld gaat? Hoe kan ik dat stuk sterker maken?, zijn vragen die we gaan beantwoorden. De structuur van de coaching zit heel erg in de methode, maar als iemand behoefte heeft om uitgebreider op haar relatie met geld in te gaan is dat natuurlijk prima. In die zin werk ik op maat. Ik coach vooral 1 op 1 live of soms ook via Skype. Dat werkt ook prima.”

“Naast de Financial Life Planning methode van George Kinder maak ik ook gebruik van de Sacred Money Archetypes van Kendall Summerhawk. Om erachter te komen welk geldarchetype je bent, doe je een korte test. Er zijn in totaal acht geld archetypes, die allemaal hun eigen eigenschappen hebben. Uit de test komen je drie belangrijkste archetypes, waarmee je vervolgens aan de slag kunt gaan. Ze geven je inzicht in hoe je naar geld kijkt en wat je staat te doen in het leven. Hoe kun je ondervangen waar je niet zo goed in ben. Werken met de archetypes is een luchtige en leuke manier om te kijken naar hoe je met geld omgaat.”

“Een verzamelaar zit bijvoorbeeld bovenop zijn geld en durft geen cent uit te geven. Een alchemist daarentegen weet op bijzondere manieren aan geld te komen. Mensen die last hebben van geld of gevoelens rond geld; daar zit vaak een donkere wolk erboven. Als je deze manier van kijken naar geld koppelt aan de structuur van lifeplanning krijg je een helder beeld en plan. Geld is tenslotte slechts een middel om verder te komen in het leven.”

“Vaak zie je dat mensen geld de baas laten zijn. Terwijl jij beslist. Als jij geld de baas maakt, hoe komt dat dan en hoe ga je dan om met werk, vrienden en relaties. Dat is allemaal met elkaar verbonden. Je kan maar beter zorgen dat je geld voor je laat werken in plaats van andersom.”

“Heeft ook te maken met wat je nodig hebt. Veel mensen nemen nooit de moeite om te kijken wat er precies inkomt en uitgaat. Hoeveel heb je nodig om je droom te verwezenlijken? Waarom wil je eigenlijk per se een ton verdienen? Wat zit daarachter? Mensen weten de antwoorden wel, maar kunnen dat niet altijd goed formuleren.” 

Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?

“Mijn vader gaf mij al vrij jong een budget (vanaf 11/12 jaar). Ik kreeg de kinderbijslag op mijn rekening gestort. En daar moest ik cadeautjes voor verjaardagen, kleding, en alle andere dingen die een tiener wenst, van kopen. Ik moest het opschrijven in een kasboekje. Echt letterlijk: datum, item, prijs. Daardoor leerde ik al op hele jonge leeftijd hoe je met geld omgaat. Ik leerde plannen. Ik kan mij herinneren dat ik ook een buis had, waarin ik guldens spaarde. Dat vond ik mooi want je ziet dan je kapitaal aangroeien. Ik ben altijd gefascineerd geweest door de kracht van geld.”

“Mijn vader was ook wel een beetje van ‘ja, maar dat is toch niet nodig’. In mijn coaching heb ik ook veel aandacht voor geldovertuigingen. De meest mensen vinden iets van geld. Als je letterlijk naar het stemmetje in hoofd gaat luisteren (dat de kop opsteekt op het moment dat jij bij de HEMA een kek opschrijfboekje ziet dat je totaal niet nodig hebt), dan kom je erachter dat het niet jouw stem is maar bijvoorbeeld de stem van je ouders of opvoeders. ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.’ Heel boeiend om te onderzoeken.”  

Als je geld hebt, waar geef je het dan aan uit?

“Ik ben heel erg van de veiligheid. Mijn hoofdarchetype is de verzamelaar, en die heeft een grote behoefte aan veiligheid. Met veiligheid creëer je een grote financiële zelfstandigheid en vrijheid. Ik wil niet vastzitten in een baan of opdracht. Mijn man en ik hebben altijd versneld onze hypotheek afgelost. We kunnen daardoor veel sparen. Daardoor zijn mijn maandlasten zo laag dat ik de switch heb te kunnen maken van filmprogrammeur naar ‘geldcoach’. Zo kan ik met een gerust hart de tijd nemen om mijn bedrijf op te bouwen.”

“In Amerika is de FIRE beweging in opkomst. FIRE staat voor Financial Independence and Retire Early. Hun doel is om extreem veel minder geld uit te geven dan er inkomt. Alles wat overblijft investeren ze. Door deze strategie kunnen je binnen een X aantal jaar (afhankelijk van hoeveel je spaart) volledig financieel onafhankelijk zijn. Het is pas echte vrijheid als je niet hoeft te werken voor je geld omdat je assets zorgen voor je inkomen.  Dat wil niet zeggen dat je achter de geraniums hoeft te gaan zitten natuurlijk. Het geeft je ruimte om alles te doen wat je wilt. Geld is geen issue meer dan.“

“Geld voor je laten werken is het ultieme doel. Maar dat heeft ook twee kanten. Want als je al je geld oppot voor later hoe is je leven nu dan? Ik vind het lastig om geld uit te geven voor mezelf. Ik ga binnenkort naar Malta met mijn zoon van 11. Geld uitgeven aan de vliegtickets vind ik dan echt moeilijk. Maar dan bedenk ik dat herinneringen altijd belangrijker dan het geld dat op je bank staat. Dat is mijn persoonlijke balanceren tussen mijn sterke en zwakke kanten met betrekking tot mijn archetype”.

“Veel financial planners gaan uit van het geld, ik wil uitgaan van de mens. Wat is voor jou belangrijk en hoe gaan we zorgen dat je dat gaat bereiken? Je moet weten wat je doel is. Dat praat vervolgens ook makkelijker met financiële adviseurs, hypotheekverstrekkers etc. Als je weet waarvoor je iets doet dan sta je veel sterker. Je bent de baas. En dat is belangrijk voor elk budget. Of je nu een miljoen verdient of in de bijstand zit.”

Wat zou je doen met je laatste tientje?

“Dan zou ik toch wel heel praktisch worden. Voor 2 weken boodschappen doen zodat ik in ieder geval geen honger heb.”

Stel dat je een tientje op straat vindt?

“Ik denk dat ik het dan ook als cadeautje zou behandelen. Bijvoorbeeld door iemand te trakteren op een kopje koffie of iets leuks voor mijn kinderen kopen. Of dat opschrijfboekje van de HEMA waar ik het over had.”

Stel dat geld geen enkele rol zou spelen, hoe zou je leven er dan uit zien?

“Ongeveer hetzelfde. Maar ik zou een fonds hebben voor creatieve ondernemers en filmmakers. Dat is mijn achtergrond natuurlijk. Ik ben gefrustreerd over wat je kunt verdienen in de culturele sector. Er zit echt een plafond aan en je moet altijd maar leuren. Dat is een van de redenen dat ik iets anders ben gaan doen. Ik heb een enorm grote liefde voor film en ook voor creativiteit. Als ik heel rijk zou zijn dan zou ik een groot deel van mijn geld uitgeven om mensen te helpen om mooie dingen te maken.”

“En ik zou denk ik ook investeren in kunst in mijn huis. Ik hou van mooie dingen, maar ben tegelijkertijd ook een echte minimalist. Er mogen alleen maar dingen in mijn huis die of super praktisch of supermooi zijn en het liefst een combinatie van die twee. Als ik geld zou hebben dan zou ik dus wel een designbank kopen in plaats van iets van IKEA.”

Maar niet aan reizen dus?

“Ik ben niet zo goed in reizen. Maar wij doen wel iets heel leuks en verrassends met het gezin. In plaats van elkaar cadeautjes geven met verjaardagen gaan we een dagje weg. De jarige mag kiezen waarheen. Soms is dat de Efteling, maar toen ik jarig was stapten we in de auto om bij elke kruising te beslissen welke kant we op zouden gaan. Na een uur aten we op de plek waar we uitkwamen, een taartje.

“Op de verjaardag zelf vinden de kinderen vinden het soms lastig omdat je niks hebt om uit te pakken, maar het is heel speciaal om dit met het gezin te doen. Je neemt echt tijd voor elkaar.”

“Op vakantie zou ik ietsje meer luxe kiezen misschien, maar ik ga zeker niet uit de band springen. Ik denk dat miljonairs miljonair zijn omdat ze goed zijn in geen geld uitgeven. Ik denk dat als ik plenty zou hebben ik nog steeds geen geld aan frivole dingen zou uitgeven. Liever zorg ik ervoor dat de geldstroom altijd blijft. Voor de rest zou ik niet zoveel veranderen.”

Wat maakt jou rijk?

Meike denkt heel lang na. “Eerlijk gezegd, in allereerste instantie het vinden van rust en stilte in mezelf. En dan vanuit die rust en stilte anderen kunnen helpen door heel erg goed en geconcentreerd te luisteren. Dat maakt mij heel gelukkig”.

“Oh, en dat je je eigen materiaal bent. Dat vind ik iets heel prachtigs! Door bij jezelf te blijven heb je de ruimte om te geven. En dat je daarmee dan je geld kunt verdienen, vind ik waanzinnig. Ik heb ontdekt dat het eerste stuk echt heel belangrijk voor mij is. Ik ben daar vroeger wel mee de mist ingegaan. Ik probeer nu steeds meer de rust op te zoeken”.

“En natuurlijk de lieve mensen om me heen. Dat maakt me heel rijk. Dat je liefde kunt geven en ontvangen.”

“En dat het me goed lukt om mijn eigen keuzes te kunnen maken als ondernemer. Dat heeft ook te maken met dat geld stuk. Hoe zet ik mijn geld in? Dat geeft je bewegingsvrijheid. Het is zo fijn om alles zelf te kunnen bepalen en te pionieren”.

“Pionieren is een van mijn lievelingsdingen om te doen. Nieuwe dingen uitproberen en kijken hoever ze je brengen.”

Dat vind ik wel grappig, want mensen die heel erg op hun geld passen, staan meestal niet bekend om hun pionierschap.

“Dat komt omdat een van mijn andere hoofdarchetypes de rebel is. Mijn rebelse kant wil bitcoin kopen, en risico’s nemen. En is zelfs in voor een gokje. En dan komt mijn verzamelaar, die zegt ‘neeeee niet doen!’ Maar ik hou heel erg van avontuur alleen niet in de zin van reizen. Meer in het ondernemerschap. Anderen bewonderen dat in me, maar voor mij is het vanzelfsprekend. Ik heb geen andere keuze, natuurlijk doe ik dit. Definitely gaan we er alles aan doen om het te bereiken. Daar komt ook mijn archetype heerser om de hoek. De heerser is iemand die een imperium wil bouwen. Iets wil neerzetten dat groter is dan hemzelf. In die zin vind ik dat een hele mooie top 3 is die goed past bij wie ik ben en wat ik doe.”

“Als je met geldarchetypes werkt is dat ook de truc. Hoe hou je die dingen in balans. Hoe zorg je dat het geen intern drama wordt doordat je hoofdarchetypes tegengestelde eigenschappen hebben. Mensen zeggen dan ‘geen wonder dat ik heel vaak worstel’. Een archetype is iets dat je niet kunt veranderen. In de basis blijft het toch dezelfde. Maar het is waardevol om te kijken hoe je met je eigenschappen om kunt gaan. Ieder archetype heeft zijn eigen sterke en minder sterke kanten en stijl van omgaan met geld en allemaal hebben ze de mogelijkheid om rijk te worden”.

Heb je nog tips voor de lezers?

“Eigenlijk heb ik 1 tip, heel basic: Breng in kaart wat er elke maand uitgaat en inkomt qua geld. Gewoon doen. Het is geen rocketscience. Het is echt optellen en aftrekken. Open je betaalrekening. Bekijk het afgelopen jaar. De huur, verzekeringen, dingen die er een keer per drie maanden uitgaan. Zet het op een rijtje. Veel mensen vinden het spannend om te doen, maar als je ernaar durft te kijken, zeker als je in de shit zit, geeft dat zoveel inzichten.”

“Ik had een klant met een grote droom. Ze zaten heel goed in de slappe was en toch leek het doel onhaalbaar. Het heeft hen erg geholpen om inzicht te krijgen waar ze hun geld aan uitgeven. Vervolgens kun je prioriteiten gaan stellen om te bereiken wat je in je hoofd hebt. Zorg van elke euro dat je weet hoe die bij je komt en hoe die bij je vertrekt.”

“Het komt neer op inzicht, overzicht en uitzicht. Ik werk vanuit de drie basiscomponenten met betrekking tot omgaan met geld.

  • Hoe zit het met geld en emotie
  • Hoe zit het met geld en kennis
  • Vervolgens kijk je hoe kan je dit gebruiken om je droomdoelen te bereiken.

Als je dat inzicht hebt dan ben je de baas over de euro’s die rollen en kan je bepalen welke kant ze oprollen. Dat kan zoveel veranderen in je leven!”

Meike van Zandvoort

Meer weten over Meike van Zandvoort?

www.rijkerleven.nl

De rijker leven podcast:

In de Rijker Leven Podcast luister je naar bijzondere geldverhalen van gewone mensen zoals jij en ik. Daarnaast interview ik experts die hun tips en tricks voor een rijker leven met je delen. Abonneer je via itunes als je nooit meer een aflevering wilt missen.

Inschrijven voor de Rijker Leven nieuwsbrief kan hier: https://www.rijkerleven.nl/gratis/

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu