Irene Filmer Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk – Irene Filmer

Irene Filmer (38), woont in Haarlem en is eigenaar en bedenker van GIV>IT en Way To Give.  

Bij Café Droog in Amsterdam spraken we over wat Irene rijk maakt.

Irene: “Jij blogde laatst over de Hero’s Journey”.
Ik: “Ja, dat klopt, ik vond dat zo fascinerend, dat ik ineens mijn rode draad vond.”

Irene: “Dat is zo grappig, want dat had ik afgelopen december. Ineens viel alles voor mij op zijn plek. Alles van mijn jeugd tot nu kwam langs en ik voelde zo sterk: dit klopt! Van sommige dingen die ik heb gedaan, zoals bijvoorbeeld Lean Six Sigma Black Belt, snap ik nu waarom. Het past helemaal bij waar ik voor sta en hoe ik de dingen doe”.

“Ik ben van de efficiëntie en effectiviteit. Ik hou van het verbeteren van processen en onderzoeken hoe dingen beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Bij alles wat ik doe ben ik een projectleider die ervoor zorgt dat het project soepel en succesvol verloopt. Dat lukt omdat ik van nature veel oog heb voor mensen. Ik verdiep me in de persoonlijkheden, achtergronden en perspectieven van het team en voel feilloos aan hoe mensen optimaal top hun recht komen en wat een project nodig heeft. Ik leg de verbinding tussen wat er is en wat er nodig is. En dat doe ik bij alles waar ik me bezighoud. Dat vergt mensenkennis, goede communicatie, inlevingsvermogen en een goede intuïtie”.

“Dat talent gebruik ik met heel veel plezier bij commerciële opdrachten als projectleider, maar met mijn ervaring en kennis geef ik ook een boost aan de geefwereld. Ik wil de geefwereld zo graag laten ervaren en zien echt anders, beter en optimaler kan. Er zijn zoveel goede manieren om mensen te laten aanhaken bij goede doelen. Ik sta te popelen om organisaties daarbij te helpen”.

“Ik heb bij grote corporates en in de goede doelen wereld gewerkt en ik wil dat die twee van elkaar snappen waar ze mee bezig zijn. Dat doe ik bijvoorbeeld met GIV>IT, dingen die ertoe doen”.

‘’GIV>IT is een online geef-systeem dat de behoefte van iemand onder de armoedegrens direct verbindt met de vrijgevigheid van de online shopper. Je bestelt een product voor jezelf bij een webshop en via de GIV>IT knop koop je er ook meteen eentje (of een deel daarvan) voor iemand die het product zelf niet kan betalen. Het systeem is zo ingericht dat je kunt zien wie bij jou in de buurt behoefte heeft aan welk product. Op het moment dat jij dat product aanschaft, en iemand onder de armoedegrens in jouw buurt heeft dat ook nodig, dan krijg je een melding en kun je met een druk op de knop het product ook voor die ander aanschaffen. GIV>IT is dus heel concreet en heeft directe impact. Je weet precies wat je geeft en aan wie. Het is geen ver van je bed show zoals bij de meeste goede doelen. Hierdoor wordt geven veel meer van deze tijd en ook veel betrouwbaarder. Bovendien is het veel relevanter want de ontvanger geeft zelf aan wat hij of zij nodig heeft. Door de vrijheid van keuze blijft ook de waardigheid in tact. Dat vind ik heel belangrijk, want niemand bepaalt voor jou wat jij nodig hebt”.

“Je ziet die trend langzaam op meer plekken ontstaan. De voedselbank gaat een pilot doen met een soort voedselbibliotheek, waar je in plaats van standaardpakketten zelf mag aangeven wat jij in je pakket wilt.”

“Tegelijkertijd ben ik bezig om goede doelen en stichtingen te helpen met omdenken. Om veel meer potentie uit hun doelstelling te halen. Op 3 vlakken: Ten eerste communicatie. Veel goede doelen richten zich op de emotie van de gever of donateur. Terwijl een hele grote groep mensen niet gevoelig is voor emotie of de ‘zielige’ verhalen gewoonweg beu is. Veel potentiele donateurs hebben een hele andere communicatiestijl. Wist je dat 80% van het geld dat gedoneerd wordt komt van 20% van de huishoudens? Dat vind ik mega interessant. Want de andere 80% van de huishoudens wordt dus amper of helemaal niet getriggerd om te geven op basis van hun emotie. Terwijl ze waarschijnlijk helemaal niet te beroerd zijn om anderen te helpen”.

“Het tweede vlak is de primaire doelgroep, de begunstigde. Veel ‘do good’ organisaties verliezen deze bij hun doelstellingen uit het oog. Dan neemt de donateur opeens de overhand. De aandacht is volledig gericht op het binnen halen van zoveel mogelijk geld. Veel belangrijker is, wat heeft de hulpbehoevende daadwerkelijk nodig? Dat is trouwens vaak niet wat jij denkt dat nodig is. En wat willen organisaties precies voor hun doel bereiken? Dat gaat veel dieper dan puur en alleen je visie en missie communiceren. Zoom in, maak het tastbaar en inzichtelijk. Van daaruit maak je je verhaal krachtig en sterk, waardoor je sneller donateurs aantrekt”.

“Het derde vlak is: geld versus goederen. Bij de vraag ‘wat heb je nodig?’, hoor ik 9 van de 10 keer een geldbedrag. Het is veel effectiever om te kijken naar WAT je nodig hebt, in plaats van HOEVEEL. Wat ga je met die € 100.000,= doen? Als je weet wat je nodig hebt, kun je door middel van het matchen van vraag en aanbod en het vinden van connecties tussen bedrijven en goederen veel meer bereiken, in minder tijd en voor minder geld. Op deze manier creëer je namelijk een legio aan mogelijkheden voor kwalitatief donateurschap en meerjarige samenwerkingsverbanden met bedrijven”.

Daar verdien je geld mee, dus. Maar wat heb jij van huis uit meegekregen over geld?

“Waarom ik doe wat ik doe komt voort uit dat ik weet dat ik een groot hart heb voor de wereld en voor de mensen. Maar eerlijk gezegd heb ik zelf nooit aan goede doelen gegeven. Ik ben opgevoed vanuit het principe dat je gewoon goed voor mensen bent.”

“En ik heb meegekregen dat als je wat wil, je ervoor moet werken. We hadden allemaal gewoon bijbaantjes en een krantenwijk om leuke dingen te kunnen kopen. Het was niet vanzelfsprekend dat we alles maar kregen. We kwamen helemaal niks tekort, maar we hadden het ook niet enorm breed.”

Als je geld hebt, waar geef je het dan aan uit?

“Wat ik in mijn werk doe, het optimale ergens uit halen, dat vind ik ook interessant bij mezelf. Ik vind persoonlijke ontwikkeling onwijs interessant. Trainingen, retraites, cursussen. Daar geef ik eigenlijk het meeste geld aan uit. En ik kom graag meer te weten over de wereld en dat doe ik door reizen te maken.”

Maar niet aan spullen dus?

“Wat ik nodig heb, heb ik nodig. Tuurlijk vind ik het soms wel leuk om mooie kleding te kopen, maar daar ligt zeker niet mijn prioriteit.”

Wat doe je met je laatste tientje?

Lange pauze…

“Ik denk dat het heel afhankelijk is van waar ik op dat moment heel erg van kan genieten. Het kan zijn dat ik een heerlijk taartje ga eten, maar ik moet opeens denken dat ik ergens een tijd werkte, en dat voor dat kantoor elke dag een man stond te spelen op zijn gitaar. Regen of geen regen. Dat vond ik zo’n goed begin van de dag! Mijn opdracht eindigde en op de laatste kantoordag heb ik € 20 in een enveloppe gestopt met een briefje erbij, om hem te bedanken. En dan denk ik “Oh wat fijn en wat leuk dat hij dat dan straks openmaakt en weet hoe blij hij mij elke dag maakte”.

Wat als je een tientje vindt?

“Daar ga ik iets extra’s voor doen. Een bloemetje kopen voor mijn moeder, of dat ik denk, vanavond komt die vriendin, oh leuk, ik koop een kleinigheidje voor haar. Of ik wilde dat armbandje, oh leuk dan koop ik dat armbandje. Het zit wel erg in de lijn van waar ik op dat moment kan genieten.”

Stel dat geld geen enkele rol zou spelen.

Zonder aarzeling…“Dan zou ik hetzelfde doen als ik nu doe. En…heel grappig….ik wilde bijna zeggen qua werk, maar ik zie mijn werk niet als werk. Ik heb altijd gezegd; ik wil doen wat ik leuk vind. Vriendinnen hebben vroeger weleens tegen me gezegd, jij bent de meest ambitieuze van ons allemaal. Nee, ik doe gewoon wat ik leuk vind. Ik ben wel heel doelgericht. Ik bedenk wat ik wil en hoe ik dat voor elkaar ga krijgen. Dat is gewoon wie ik ben. Ik zie daarin geen verschil tussen werk en privé. Dat loopt gewoon door elkaar.”

En verder….?

“Ik zou Nederland niet per se definitief verlaten, maar ik zou wel graag een huis in Italië  willen. Dat zie ik helemaal voor me; zo’n mooi wit huis met van die paarse bloemen en voornamelijk gewoon uitzicht op groen, een beetje bergen en een meer. Dat lijkt me fantastisch. De rest van de invulling van mijn leven zou ik niet anders willen.”

Wat maakt jou rijk?

“Nou, de mogelijkheid dat ik kan doen wat ik doe. Maar wat mij eigenlijk het meest rijk maakt is de realisatie wat er allemaal niet te ontdekken valt in het leven. De potentie van het leven en wat het met zich meebrengt. Hoe groots en hoe mooi het leven is. Dat maakt me heel erg rijk! Ik word er helemaal emotioneel van”.

Jij ziet dat. Jij bent je daar heel bewust van  

“Ja, ik ben me heel bewust van hoeveel potentie er in het leven zit, en dat wij zelf de belemmerende factor zijn daarin.”  

“Het maakt mij rijk dat ik de kansen kan zien. Daar wil ik eigenlijk ook de goede doelen en stichtingen mee helpen. De potentie eruit halen. Ik zie dat ik mezelf in sommige dingen ook nog belemmer en dan vind ik het supermooi om een training te volgen en te ontdekken dat die potentie erbij mij ook inzit. Ik kan heel groots dromen. Ik geloof echt ‘if you can see it, you can do it’. Alles kan, als jij maar wil. Ja, echt! Alles kan.”

“Soms hoor ik dan mensen tegensputteren ‘ja maar, ik kan het niet want …’. Dan zeg ik, ‘nee, je wil niet…en dat maakt niet uit he, er is niks vies aan iets niet willen’.  Ik vind het niet erg dat je het niet wil, maar zeg niet dat je het niet kan. In ‘niet kunnen’ zit een beperking en in het ‘niet willen’ zit een keuze. Het is een mindset ding.”

“Ik denk dat heel veel mensen niet weten wat ze echt willen. Ik stel mezelf die vraag ook nog af en toe. Om even te voelen of ik nog de juiste richting op ga. Ik ben zelf vrij intuïtief. I go with the flow. Zoveel mogelijk dan, want dat lukt mij natuurlijk ook niet altijd. Maar als je zo leeft dan moet je ook heel bewust van binnen zijn, anders kom je er ook never nooit achter wat je echt wil. En ik weet, volgend jaar kan ik opeens weer iets heel anders willen. Leidt het leven je weer een andere kant op. En dat is oke!”

“Mijn lichte burn-out is een van de beste dingen die mij is overkomen. Voor mij is dat het keerpunt geweest. Toen werd ik me ineens heel erg bewust van mijn energie en van wat mijn lijf mij wilde vertellen. Als ik aan mensen vertel dat ik een burn-out had, dan hebben mensen snel medelijden met je, maar ik ben zo dankbaar. Ik gun het iedereen. Nou oké, niet die burnout, maar wel die lessen.”

Die lessen zijn eigenlijk een heel mooi proces. Want natuurlijk mislukken dingen ook weleens, of maak je keuzes waar je op dat moment niks mee kunt. Maar dat is niet erg, love your mistakes, leer ervan, zoek, probeer en blijf lekker in de actiestand.”

Nog even terugkomend op de Hero’s Journey, waar we het in begin over hadden…Hoe weet je dat de keuzes die je maakt bij je passen en dat je op de goede weg zit? Welke dingen deed jij als kind die je nu nog terugziet?

“Ik kan alle puzzelstukjes van vroeger tot nu bij elkaar plaatsen. Ik analyseerde van alles, voelde dingen aan en wilde altijd alles snappen. Hierdoor denk ik nu onder andere automatisch 10 stappen vooruit, kan ik snel dingen met elkaar linken en voel en zie ik duidelijk wat er nodig is”.

Waarom doe je wat je doet?

Met GIV>IT wil ik de zorgen verlichten van mensen onder de armoedegrens. Waarom heb ik dat en waarom doe ik dat voor deze doelgroep? Het is wetenschappelijk bewezen dat op het moment dat je (geld)zorgen hebt, je wereld versmalt en je geen ruimte hebt voor andere dingen (die eigenlijk goed voor je zouden zijn). Ik heb zelf nooit geld tekort gehad. Maar ik ontdekte dat ik schaarste op een ander vlak had. Vroeger was ik een pleaser en altijd bezig met anderen. Ik maakte me heel erge zorgen over anderen. En omdat ik zo bezig was met anderen analyseren, kwam ik niet aan mijzelf toe. Dat heeft me weerhouden in mijn eigen geluk en mijn eigen ontwikkeling, mijn open blik, en mijn vrijheid. Het stond mijn geluk in de weg. Gelukkig had ik wel het geld om mezelf uit die situatie te helpen. Dat gun ik mensen die onder de armoedegrens leven ook. Dat ze zich in ieder geval geen zorgen over praktische zaken hoeven te maken en weer ruimte krijgen om meer geluk te ervaren.. Dat is de reden waarom ik doe wat ik doe

Heb je tips voor de lezers?

“Heel cheesy ‘Go with your innerflow’. Doe wat jij denkt dat goed is. Ik heb ook veel mensen op mijn pad gehad die zeiden ‘je moet dit doen en je moet dat doen’. En dan beledigd waren dat ik hun advies niet opvolgde. Ja sorry, maar het is jouw journey. Volg de adviezen op waarvan je denkt ‘dat past of dat voelt goed’ en laat de rest naast je liggen. En als je adviezen opvolgt, doe dat op jouw moment. Jouw reis is het belangrijkste wat er is. Als je de hele tijd doet wat anderen zeggen, dan ben je iemands anders zijn leven aan het leven. Als ik had gedaan wat alle professionals me hebben geadviseerd, dan had GIV>IT en Way To Give nu niet bestaan. Ik moest eigenwijs zijn en mijn eigen ding doen. Dit is mijn pad. Luister echt naar jezelf.”

Irene Filmer

Meer weten over Irene? Check de website van GIV>IT en Way to Give (links)

https://www.givvit.nl/

www.waytogive.nl (sorry, deze wordt nu ge-update, maar 1 juli is hij weer live!)

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu