Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk – Victor Mion

Victor Mion (57), is trainer, spreker en auteur op het gebied van mentale veerkracht in veranderende organisaties. Hij is de grondlegger van One Minute Coaching. Hij is getrouwd met Eugenie, en heeft vier kinderen en een kleinkind.

“Ik heb mijn roots in de tennissport. Als coach van professionele tennissers werkte ik met een time-out om de mindset van de spelers in korte tijd te beïnvloeden. Deze techniek heb ik doorontwikkeld tot One Minute Coaching en die pas ik nu dagelijks toe in het bedrijfsleven.”

Vertel eens iets meer over One Minute Coaching, Victor?

“In de One Minute Coaching trainingen maken we gebruik van een stemmings- of kleurencirkel en vier communicatietechnieken waarmee we de gemoedstoestand of mentale stemming van medewerkers of teamleden duiden. Als je weet in wat voor stemming iemand is, kun je deze in een korte tijd positief beïnvloeden door iemand te inspireren, provoceren, complimenteren of te confronteren. Daarmee maak je iemand bewust van zijn of haar stemming en gedrag. Je laat zien dat het gedrag van die persoon op dat moment een keuze is en dat zorgt voor een prettigere en efficiëntere werksfeer. One Minute Coaching is een perfecte manier om in het moment feedback aan mensen te geven en wordt veel gebruikt voor rondlopend coachen. Het vervangt ellenlange functioneringsgesprekken en is de manier om op een positieve manier mensen te stimuleren het beste uit zichzelf te halen.”

‘Ik vind het zo gaaf om mensen te trainen. En als motivational speaker vind ik het geweldig om grote zalen in beweging zetten, zorgen dat mensen met elkaar in gesprek durven gaan, dat de sfeer er lekker inkomt”.

“En ik schrijf heel erg graag. Ik heb nu net mijn derde boek afgerond, maar er zitten nog veel meer boeken in mijn hoofd. Ik doe alles wat ik doe met hart en ziel. Ik ben eigenlijk gewoon bloedfanatiek. In veel gevallen grenst mijn fanatisme aan het maniakale. Ik wil alles uit het leven halen dat er inzit.”

Waar komt dat vandaan? En wat heb je van huis uit meegekregen over geld?

“Ik kom uit een ondernemersgezin. Mijn ouders hadden een goedlopend bedrijf in terrazzo tegels. Mijn moeder was de zakelijke van de twee. Een echte bikkel. Mijn vader was creatief en artistiek. Van allebei mijn ouders, ze leven nog gelukkig, heb ik hun beste eigenschappen meegekregen. Het fanatisme, en de ontembare drive heb ik van mijn moeder, het creatieve van mijn vader.”

“Mijn ouders leerden me dat hard werken loont. Gek genoeg was mijn moeder een big spender en ze nam mijn vader daarin mee. Als 10-jarige jongen ergerde ik me enorm aan dat excessieve, en liet dat ook regelmatig merken, ging er tegenin, zei dat ik het zonde van het geld vond. Ik was heel verbaal ingesteld, en als oudste van vier kinderen, wilde ik de kinderen en ook mijn ouders beschermen. Waartegen? Geen idee eigenlijk, ik was niet bang voor armoede. Ik vond het gewoon niet nodig om zoveel geld uit te geven aan vakanties en andere onnodige zaken.”

“Die overtuiging heb nog niet eens zo heel lang geleden losgelaten. Toen ik zelf een gezin had beknibbelde ik ook nog regelmatig, vooral tijdens vakanties.”

“Gelukkig kan ik nu wel echt ontzettend genieten van dingen. En me echt rijk voelen. Bijvoorbeeld toen we pas geleden een paar dagen naar Ibiza gingen. Dan gaan we ook naar de Blue Marlin (dat is een hele dure club) om voor de lol een glaasje champagne te drinken.

Dan weet je van tevoren dat het hartstikke duur is. En dan maakt het me echt niet uit hoe duur het is, desnoods 100 euro per glas. Dan denk ik ‘what the heck, we zijn hier nu even om van dit moment te genieten’. En dan geniet ik er ook echt met volle teugen van.”

“Nee, ik voel me dan niet rijker. Wat het gevoel rijk maakt is dat ik mezelf toesta van mijn rijkdom te genieten. Daar bedoel ik veel meer mee de rijkdom van gezondheid, liefde en geluk. Het feit dat je daar op vakantie kunt gaan voor een paar dagen, dat dingen gaan zoals ze gaan, dat we gezonde kinderen hebben. Dat geeft zoveel meer geluk dan geld.”  

Als jij geld hebt, waar geef je het dan aan uit?

“….wat een leuke vraag! Wat ik ontzettend leuk vind om te doen is geld besteden aan dingen die me het gevoel geven dat ik rijk ben. En gek genoeg zit dat bij mij echt in de hele kleine dingetjes. Een luchtje voor in bad. Het is te stom voor woorden, maar daar kan ik zo blij van worden, dat ik weet dat we ons dat kunnen permitteren. Dan doe ik daar een paar druppeltjes van in bad en dan ruik je die geur! Dan voel ik me toch rijk, dat is niet te geloven!”

“Ja, het zijn vooral de kleine dingen. Zoals van de week. Mijn vrouw, Eugenie, was in de tuin de planten aan verpotten. Na een uurtje komt ze me uit mijn kantoor halen en dan lopen even samen door de tuin. Een paar potten en een paar plantjes, wat kost dat nou, en het stelt allemaal niks voor, maar daar kan ik zo van genieten.”

“Of zo’n korte vakantie naar Ibiza. Onderweg in het vliegtuig realiseer ik me dan diep hoe fijn het is dat we ons dat kunnen permitteren en het ons ook permitteren.”

“Dus nee, ik heb niet zozeer met materiele dingen. Auto’s interesseren me niet. Mijn huis, ja, ik vind ons huis het mooiste huis van de wereld, maar ik hoef er niet mee te koop te lopen.”

“Niet meer, moet ik zeggen. Vroeger had ik dat wel. Toen waren materiele zaken veel belangrijker voor me.”

Wat zou je doen met je laatste tientje?

Zonder aarzelen, “Ik zou al mijn kinderen meenemen naar een ijssalon”.

En wat zou je doen als je een tientje op straat vindt?

“Oh, dan zou ik het een apart plaatsje geven op mijn bureau. Dat is zo uniek. Het gebeurt niet zo vaak dat je een tientje vindt, toch? Daar maak ik een ‘gelukstientje’ van.”

Als je als het geld van de wereld zou hebben? Hoe zou je leven er dan uitzien?

“Wat ik zou willen kopen is beroemdheid.” Lachend, “dat kan ik wel tegen jou zeggen, toch? Ja, met al dat geld ga ik beroemdheid kopen. Dat is te koop, dat weet ik zeker.”

“En vervolgens, dat is mijn grootste wens…, ga ik kinderen op alle lagere scholen in Nederland ik een alternatief onderwijspakket aanbieden (naast het reguliere onderwijs) waarin ze leren hoe zij vriendjes met hun brein kunnen worden. Wat ik ga doen is allerlei boeken schrijven, stripverhalen en kinderboeken. Ik ga ze vertellen dat je een hele mooie auto of een prachtige boot in je hoofd hebt en dat je daar veel meer gebruik van kunt maken dan je misschien denkt. En ik ga ze leren hoe ze dat kunnen doen. Zodat ze van jongs af aan weten hoe je mindset werkt en wat je daarmee kunt bereiken.”

“Daar wil 150 mee worden, want dat vind ik wel het gaafste wat er is.”

“Ja, dat is echt mijn grootste droom. Maar voordat het zover is moet ik dus eerst beroemd worden. En dat ga ik voor elkaar krijgen door een televisieprogramma te kopen. En je hoort mijn stem op de radio. En ik heb de tijd om te schrijven dus dat ga ik heel veel doen. Dat is stap 1. En als ik eenmaal beroemd ben, dan is stap 2 niet zo moeilijk meer, want dan staat het onderwijs vast open voor mijn ideeën.”

Denk je dat die beroemdheid een voorwaarde is? Kan je niet gewoon nu beginnen?

“Nee, ik wil niet het platform van de kinderen gebruiken om bekendheid te generen. Ik moet eerst de autoriteit hebben, en dan is dat wat ik de kinderen geef een soort van ‘legacy’. Ik weet eigenlijk niet de goede Nederlandse vertaling van dat woord, maar je snapt wat ik bedoel.”

“Er is een duidelijke volgorde. Mijn missie kan pas slagen als ik mijn ego aan de kant kan zetten. Die speelt op het moment dat ik nog niet die bekendheid heb, een veel te grote rol. Om voor die kinderen alles te geven en echt voor hun er te zijn, moet ik vrij van mijn ego zijn.”

Dat is waarom je nu doet wat je doet?

“Ja, dat is waarom ik me nu nog richt op het bedrijfsleven.”

Wat maakt jou rijk?

“Ik ben ontzettend rijk. Ik voel mij multimiljonair. Dat ben ik echt. Nou financieel nog niet hoor, we moeten goed opletten op onze uitgaven. Zo werkt dat bij ondernemen, dat hoef ik jou niet te vertellen. Ondernemen is een soort continue in de gaten houden hoe het met je balans zit. Geld zie ik overigens meer als apennootjes of knikkers dan als euro’s.”

“Je maakt me niet gelukkig met het idee om de rest van mijn leven op een bounty eiland door te brengen. Na twee dagen zou ik bomen gaan kappen. Ik vind dat echt zonde. Ik kan ontzettend van de natuur genieten, maar vraag me niet om dat de hele dag te doen. Ik moet bezig zijn. En ik moet een droom hebben en voor mezelf doelen stellen. Als ik de hele dag in het hangmoet moet liggen, dan gaat het niet goed met mij.”

Lacht, “dan ga ik denk ik aan de drank ofzo.”

Heb je nog tips voor de lezers?

“Over geld gesproken. Ik ben in 2009 begonnen om al mijn overtuigingen op het gebied van geld eens op een rijtje te zetten. En vervolgens ben ik gaan denken welke van deze overtuigingen wil ik kwijt? En welke wil ik houden? Een heel interessant proces.”

“Zo kwam ik het credo van mijn vader tegen: ‘geld groeit niet op mijn rug’. Terwijl je juist wilt dat het geld je wel op je rug groeit. Je hoort mensen ook vaak zeggen ‘ik hoop maar dat ik het einde van de maand haal’, wat denk je dat zo’n negatieve gedachte met je geldbewustzijn doet? Je kunt echt invloed daarop uitoefenen. Probeer het maar eens.”

“Dat kun je ook toepassen met gezondheid. Ik ben mijn hele leven al kerngezond, ik ben pas de laatste jaren gaan beseffen wat een ontzettende zege dat is. Maar hoe komt het dat ik zo gezond ben? Ik ging bij mezelf na hoe vaak ik per dag positieve gedachten over mijn gezondheid heb. De hele tijd!”

“Als je altijd iets positiefs over geld denkt, dan kun je je omgang met geld gezonder maken.  En dit kun je op heel veel vlakken toepassen. Door iets te pakken in je systeem waar je goed in bent, te vertalen naar iets waar je minder goed in bent, of een negatieve overtuiging over hebt.” 

“Eigenlijk moet je discipline creëren rond de gedachten die je hebt en die je toelaat. Om dat te kunnen heb je een topsport mentaliteit nodig.”

Dat herken ik wel, toen ik vorig jaar ineens zelfmedelijden kreeg vanwege mijn ziekte, ging het heel snel bergafwaarts met mijn gezondheid en fitheid. Ik dacht mezelf zieker en zieker. En toen ik dat beu was, en besloot om mezelf niet meer zo naar beneden te praten, ging het direct een heel stuk beter. ‘Where focus goes, energy flows’, om met Tony Robbins te spreken.

“Ja, dat vind ik er zelf zo gaaf aan dat je dat je gedachten kunt sturen. Met de juiste mindset kun je echt al je dromen waarmaken en je doelen bereiken.”

Victor Mion

Meer weten over Victor Mion?

Op de website www.oneminutecoaching.com kun je meer lezen over One Minute Coaching en de verschillende trainingen die er aangeboden worden in de One Minute Coachingsacademy.

Victor’s boek Wat een geluk, jij hebt een topsportmentaliteit! komt over een paar weken uit.

Net als in zijn vorige boek One Minute Coaching, Impact in 60 seconden, staat ook in dit boek het gedrag, de mentale veerkracht van mensen en het herkennen, erkennen en beïnvloeden van de mentale stemmingen centraal. Aan de hand van 30 schetsen van allerlei situaties uit je dagelijks leven, word je je bewust van je eigen mentale stemmingen, hoe je hiermee om kunt gaan en een topsport mentaliteit kunt ontwikkelen. 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu