Gastblogs Irene van Gent Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? (4 jaar later) – Irene van Gent

Vier jaar geleden vroegen we Irene van Gent (toen 35) wat haar rijk maakte. 

Ze had toen geen huis en een beperkt inkomen. Toch deed ze alles wat ze wilde. Ze volgde haar passie en woonde en werkte veel in het buitenland.  Ze vertelde: “Ik leef vanuit een koffer maar ik word hier veel gelukkiger van dan toen ik nog in de ratrace zat met een vaste baan, lease-auto en hypotheek.”

Het is inmiddels vier jaar later. En ik ben heel benieuwd hoe het met Irene gaat. 

Irene vertelt….

“4 jaar later, heb ik nog steeds een beperkt inkomen, of in ieder geval een onregelmatig inkomen en weinig kosten. Ik woon nu samen met mijn (nieuwe) vriend in een huurwoning in Utrecht en met weinig zijn we super gelukkig. De laatste paar jaar ben ik gaan onderzoeken of het wat voor me zou zijn om weer in de ratrace te stappen en meer geld te verdienen om zo meer zekerheid te hebben, maar ik heb geleerd dat niets zeker is en dat ik gelukkiger ben met meer vrijheid om te doen en laten wat ik wil. Mijn rijkdom haal ik uit de zon, de liefde en het werk dat ik doe.”

Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?

“Mijn ouders vonden het belangrijk om een buffer te hebben. Geld geeft zekerheid en als je hard werkt heb je geld”.

“Ik heb gestudeerd, en daarna jarenlang in de communicatie, consultancy en marketing gewerkt. In mijn omgeving zie ik dat geld status geeft maar ik werd niet gelukkig van de verwachtingen van andere mensen. Ik heb het roer omgegooid, heb mijn huis verkocht en ben gaan reizen”.

4 jaar later….?

“Ja hier is weinig in veranderd, nog steeds denken mijn ouders (en de rest van mijn familie) anders over geld dan ik en dat vind ik nog steeds wel lastig. Ik geloof echt dat geld de wereld kapot maakt en dat we allemaal veel gelukkiger kunnen zijn als we minder drang hebben om geld te verdienen om dingen te kopen. Dat we dan veel minder stress zullen ervaren en op zoek gaan naar andere manieren om aan eten te komen, en dat we minder geld uit hoeven geven om leuke dingen te doen, dingen die we nu alleen maar doen omdat werk ons geen voldoening geeft.”

Waar geef je graag geld aan uit en wat is een grote kostenpost? 

“Aan goed en gezond (biologisch) eten, maar ook aan cursussen en opleidingen. Ik investeer graag in kennis, wil dingen leren, mezelf verder ontwikkelen. Vorig jaar ben ik naar India en Indonesië gereisd waar ik een yoga opleiding heb gevolgd. Ik heb jarenlang een blog over eten gehad, heb als kok gewerkt en een kookboek uitgegeven”.

Hoe is dat nu?

“De jaren nadat dit blog uitkwam werd mijn financiële situatie een stuk slechter, ik leerde met nog minder te leven dan ik al deed en dat betekende dat ik moest schipperen in waar ik mijn geld aan uit gaf. Het bovenstaande vind ik nog steeds belangrijk, maar ik vind biologisch eten vaak heel erg duur. Nu ik een andere kijk op geld heb, vind ik het vaak ongelooflijk dat je zoveel meer betaald voor biologische producten. Maar goed eten blijft belangrijk voor me en ik geef liever geld uit aan eten dan aan kleding bijvoorbeeld. Cursussen doe ik nu alleen als ik er echt geld voor heb en het echt iets toevoegt aan dat wat ik nu nodig heb. Ik heb bijvoorbeeld bijna een jaar heel veel geld uitgegeven aan de huur van een appartement dat veel te groot was en waar ik niet blij van werd, maar ik deed het omdat ik probeerde weer onderdeel van de maatschappij te zijn…”

Wat is het duurste dat je ooit gekocht hebt? 

“Mijn eerste auto heeft veel geld gekost, dat was eigenlijk van de zotte. Nu kan ik me daar niet veel meer bij voorstellen. De hele dag word je via reclame en marketing verleid om van alles te kopen. Mensen denken dingen nodig te hebben waar je makkelijk zonder kunt. Veel spullen kopen en hebben geeft wat mij betreft frustratie. Als ik weer in Nederland ben en in de stad langs etalages met mooie spullen loop kan ik daar erg van genieten maar ik hoef het niet te hebben. Ik vraag me ook altijd af: “heb ik het echt nodig?”.

“Twee jaar geleden heb ik in Nederland een ongemeubileerd huis gehuurd. Via Marktplaats heb ik meubels en andere spullen die ik nodig had op de kop getikt. Veel was dat niet want de meeste dingen die je in huis hebt gebruik je toch niet. Ik ben heel veel in het buitenland, reis veel en ik kan dus weinig meenemen. Als ik het vliegtuig uitstap met mijn rugtas voel ik me vrij”.

Waar zou je je laatste tientje aan uitgeven?

“Dat geef ik uit aan voedingsmiddelen. Ik zou het ook aan een boek kunnen uitgeven maar dan heb ik niets te eten.”

Deze vraag heb ik je vier jaar geleden niet gesteld, maar wat doe je als je een tientje op straat vindt? Een kadotientje dus?

“Lastige vraag, ik vind het momenteel vaak lastig om geld aan ‘mezelf’ uit te geven. Dus iets leuks voor mezelf te kopen, omdat ik het verdiend heb doe ik niet zo snel. Het zal waarschijnlijk of in mijn portemonnee gaan en op gaan aan boodschappen of ik geef het weg aan iemand die het harder nodig heeft dan ik…”

Als je al het geld van de wereld zou hebben, hoe zou je leven er dan uitzien?

“Niet veel anders dan nu, het enige voordeel is dan, dat ik me geen zorgen meer hoef te maken over hoe ik geld kan verdienen, iets waar ik nu nog vaak mee worstel….”

Wat geeft jou een rijk gevoel?

“Samen met mijn vriend trek ik komende maanden met een camper door Europa. Mijn vriend is gek op golf en op uitnodiging bezoeken we golfcourses. Ik wil mijn passie voor gezonde voeding en yoga combineren met coaching en zingeving. Kunnen doen wat we willen geeft mij een rijk gevoel.”

Kijk je hier nu anders tegenaan, Irene?

“Hoewel die laatste zin nog steeds geldt, werd de reis in de camper geen succes… Niet zo’n rijk gevoel dus. Uiteindelijk ben ik na een paar weken uit de camper gestapt en hebben we onze relatie verbroken. Nu heb ik een nieuwe relatie en kan ik enorm genieten van samen met mijn partner zijn. Niets hoeven, alleen maar samen zijn en genieten van elkaar. En dat geldt ook voor samenzijn met anderen, het niets hoeven, niet haasten, niets plannen en laten ontstaan wat er komt, geeft me een vrij gevoel en vrijheid is voor mij rijkdom ;-).”

Heb je tips voor de lezer?

“Wil je een rijker leven leiden, ga dan heel goed kijken waar je op kunt besparen. Je kunt met zoveel minder een leuk leven leiden, zonder dat je daar veel voor hoeft te laten. Maar kijk vooral naar de achterliggende redenen waarom je bepaalde dingen niet kunt laten liggen/staan.”

“Ik heb mezelf een paar jaar lang bijna dagelijks getrakteerd op een latte macchiato of cappuccino, ik kon het niet laten staan. En ik werd er niet eens echt heel gelukkig van. En de reden dat ik het deed? Omdat ik mezelf vaak heel zielig vond en besloot dat die paar euro niet veel uitmaakte, maar stiekem werd het best wel een kostenpost. Ik kocht het omdat ik mezelf wilde troosten, omdat ik iets miste in mijn leven en dacht dat die kopjes koffie dat op konden lossen. Wat natuurlijk absoluut niet het geval was. Toen ik op een gegeven moment echt geen geld meer had en dus geen koffie meer kon bestellen, besefte ik hoe goed ik zonder die koffies kon leven ;-).”

Meer weten over Irene? Lees het blog over haar boek Geluk in 8 koppen thee en alle gastblogs die Irene schreef voor De Rijke Meisjes: 

Gastblog Irene van Gent: Creëer het leven dat echt bij je past #1
Gastblog Irene van Gent #2: Stop je dan met werken?
Gastblog Irene van Gent #3: een weekje op Ibiza
Gastblog Irene van Gent #4: Onthechten maakt vrij
Gastblog Irene van Gent #5: De Rat Race?
Irene blogt #6: Dream your life, live your dream

Portret van een powervrouw #1 door Irene van Gent
Portret van een powervrouw #2 door Irene van Gent
Portret van een powervrouw #3 door Irene van Gent

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu