Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk – Kim Kroone

Kim Kroone (45) is coach/trainer en oprichter van het Ministerie van Mogelijkheden. Het Ministerie van Mogelijkheden biedt opleidingen, (in-company) trainingen en individuele coaching op het gebied van Interculturele NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Kim woont met haar vriend Ger en haar kinderen Zwier en Keet in Scheveningen.

Interculturele NLP? Dat maakt me nieuwsgierig, Kim…

“Interculturele NLP biedt je inzichten in de verschillende manieren waarop mensen leren en zich motiveren. Dat kenmerkt een cultuur. Je kan het toepassen op landen en organisaties maar ook op het individu. Het geeft inzicht in welke specifieke vaardigheden mensen hebben, welke waarden van belang zijn, hoe ze omgaan met nieuwe situaties, hoe de interactie verloopt met anderen, en hoe het groepsdynamische proces verloopt. Naast inzichten biedt het je krachtige vaardigheden op die je kan gebruiken in je werk en privé.”

“Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Nederlandse cultuur dan valt op dat het een procedureland is; we zijn constant bezig om alles te vatten in regels en procedures. Nederland is heel genormeerd en gericht op veiligheid en zekerheid. Vergelijk je dat met bijvoorbeeld veel landen in Afrika dan zie je dat de nadruk daar ligt op samen dingen doen, je opties openhouden en gemak en plezier hebben. Vertaal je deze culturen naar het individu dan zie je dat de één graag binnen een duidelijk kader met de inhoud bezig is terwijl de ander steeds nieuwe mogelijkheden ziet en in teamverband wil uitzoeken wat voor iedereen prettig werkt. Werken deze twee mensen samen in één team dan zijn er duidelijke verschillen die, zodra ze elkaars manier van leren begrijpen, elkaar prachtig kunnen aanvullen.”  

“Door inzicht te krijgen in je eigen cultuur vergroot je je zelfkennis en krijg je ook zicht op hoe het anders kan zijn voor de ander. Hiermee vergroot je het begrip voor elkaar en daarmee de communicatie.”

“NLP is ontstaan in Amerika, en veel van de technieken sluiten dus ook met name aan op die cultuur. Interculturele NLP biedt je de technieken en vaardigheden om cultuurverschillen te overbruggen en het geeft een helder inzicht in je eigen gebruiksaanwijzing. Daarnaast geeft het de samenhang tussen alle NLP-patronen weer zodat je het optimaal kan toepassen.”

Hoe ben je ertoe gekomen om zelf de opleiding in interculturele NLP te gaan doen?

“Vijftien jaar geleden volgde ik een reguliere NLP-opleiding. Het bood me handige tools om mijn gedrag en communicatie op een ander af te stemmen en te verbeteren. Maar het raakte niet wat ik zocht; verbinding met waar ik écht over ga en hoe dit voor een ander anders is. Ik reisde op dat moment als trainer de hele wereld over en dat zette mijn nieuwsgierigheid aan naar hoe anderen, in welke cultuur dan ook en op individueel of op groepsniveau, leren en wat ze motiveert. Ik vervolgde mijn NLP opleidingstraject met de Interculturele NLP opleiding en er ging een wereld voor me open. Ik kreeg onbewuste processen helder en leerde ermee omgaan, zag hoe dit anders is voor een ander en leerde hoe je een veranderingsproces faciliteert. Interculturele NLP biedt mij begrip en inzicht in mezelf en de ander en een logische verbinding tussen alle waardevolle NLP technieken. Het heeft mij geleerd om uit de inhoud te stappen en te kijken naar het proces. Ik zie het leven daardoor als een mooi speelveld vol mogelijkheden.

Het klinkt een beetje eng: Neuro Linguïstisch Programmeren. Alsof je in staat bent om iemands hersenen te herprogrammeren. Mensen zijn een beetje bang voor controleverlies; ‘ik laat me niet beïnvloeden hoor!’

“Ja, haha. Inmiddels heeft er volgens mij wel een bepaalde verandering plaatsgevonden. Jaren geleden gebruikte ik de NLP technieken ook maar benoemde ik ze niet als zodanig. Dit had destijds met name te maken met Emile Ratelband en hoe hij NLP neerzette. Inmiddels staat het gelukkig weer in een ander daglicht.”

“Dat een ander je hersenen kan herprogrammeren is natuurlijk niet waar. Alleen jij kan jezelf aansturen. Door de NLP technieken kun je wel zelf een andere betekenis geven aan ervaringen. Dat wat je bijvoorbeeld als negatief ervaart kun je daarmee omvormen naar een positieve ervaring zodat je er anders mee om kan gaan.”

“Mijn manier van werken als trainer en coach kenmerkt zich door openheid, vertrouwen en humor. ‘Come as you are’ want daar zit je kracht en je unieke potentie waarmee we aan de slag gaan.”

Over verantwoordelijkheid gesproken….Wat heb jij van huis uit meegekregen over geld?

“Dat het een schaars goed is en dat je er zuinig mee moet zijn. Drie opgeroeiende kinderen en een hypotheek zorgden ervoor dat de middelen beperkt waren. Ik heb ervan geleerd dat je niet alles alles kunt kopen wat je wilt.”

Heb je daar in het dagelijks leven nog last van?

“Ik kan slecht met geld omgaan. Ik wil er het liefst helemaal niet mee bezig zijn. Eigenlijk zou het wel veel relaxter zijn als ik er beter mee om kon gaan, maar voor mij is geld niet de leidraad in mijn leven.”

Als je geld hebt, waar geef je het aan uit?

“Aan ervaringen. Ik ben bijvoorbeeld momenteel bezig met het wandelen van de Camino del Norte in Spanje. Twee keer per jaar ga ik er een week heen en loop dan een deel van de route. De Camino del Norte loopt langs de ruige kust, door prachtige natuur en de route is een stuk rustiger dan de bekende Camino de Santiago. Je loopt hier gelukkig niet de hele tijd ‘bon camino’ te roepen.”

“Ik geef ook geld uit aan concerten en lekker eten. Eigenlijk aan de goede dingen van het leven. En aan mijn eigen ontwikkeling, workshops en opleidingen.”

Wat zou je doen met je laatste tientje?

“…….dan zit ik toch met de smoeltjes van mijn kindjes in gedachten. Ik maak ze blij met een lekker ijsje of iets gezelligs doen aan het strand.”

Als je een tientje op straat vindt? Een cadeau tientje?

“In Barcelona (waar ik een lange tijd gewoond heb) vond ik samen met mijn zoon Zwier die destijds 4 jaar was, vijf euro op straat. Voor hem was het een echte schat! Hij werd er zo blij van. ‘Nu kan ik een auto kopen! Ik ben rijker dan jullie’. De verwondering van Zwier was echt goud waard!”

Wat als je onbeperkt geld hebt, hoe zou je leven eruitzien?

“Grotendeels zoals nu. Ik hou van wat ik doe, ik hou van trainingen geven en mensen begeleiden bij persoonlijke groei. Dat zal ik altijd blijven doen.”

“Maar ik zou uiteindelijk wel (weer) in het buitenland willen wonen. Op een mooie locatie waar mensen ook naartoe kunnen komen om trainingen te volgen. Of verschillende locaties, voor zover dat te combineren is met mijn kinderen.”

Heb je ook een land in gedachten?

“Ik vind Spanje een onwijs fijn land. Een misschien vind ik Portugal ook wel wat, maar ik ken Portugal niet zo goed. Voor mij heeft Spanje alles. Ik vind de cultuur van Spanje heel prettig. Het is anders dan mijn eigen cultuur en daarom sluit het juist goed aan. Spanjaarden zijn  lekker contactueel. Ik kan ervan genieten dat als je op straat loopt, je nageroepen wordt door mensen. ‘Hola guapa!’ (schoonheid), ‘hola reina!’ (koningin). Ze maken meteen een praatje. Het gaat niet diep, maar je hebt binnen de kortste tijd overal je babbeltjes, bij de bakker en de slager. Ik vind dat echt geweldig! Ik mis het nog wel eens in Nederland. Hier  is de cultuur echt anders, meer gesloten.”

“Toen ik net vanuit Spanje, terug in Nederland kwam wonen, kwam ik bij een bedrijf voor een in-company training. Ik had nog helemaal het Spaanse groeten in mijn systeem. Heel spontaan liep ik door de gangen, zo van ‘hallo!’, maar ik zag echt geschrokken gezichten. De opdrachtgever zei: ‘Kim, dit zijn ze echt niet gewend’.

Wat maakt jou rijk?

“Voor mij is het leven als een wandeling; ik vind mijn weg door te zoeken naar mogelijkheden. Ik geniet van het uitzicht en ben nieuwsgierig naar wat me te wachten staat na iedere bocht. Zelfkennis is in mijn optiek fundamenteel om te groeien en verrijkt mijn leven.”

“Persoonlijke groei maakt mij echt heel rijk. Het zit bij mij vast aan vrijheid. Vrijheid in de zin van kunnen ontdekken wat ik wil. Er zit een soort oergevoel in mij, een vat van ongekende potentie. Die groei wordt ook gestimuleerd door de ontwikkelingen van anderen om me heen. Het is altijd in interactie met je omgeving.”

Maar met twee kids heb je toch helemaal geen vrijheid?

“Ja, natuurlijk wel. Jij denkt bij vrijheid aan dat je geen verplichtingen hebt en kunt gaan en staan waar je wilt. Dat is een andere vrijheid. Mijn vrijheid zit niet in waar ik naartoe kan gaan, maar in hoe ik in het leven sta en hoe ik mij persoonlijk kan ontwikkelen. Dit heb ik moeten leren, want ik voelde altijd een soort onrust, wilde de hele tijd het leven verder ontdekken door op pad te zijn. Toen we kinderen kregen en mijn vriend Ger en ik ons in Nederland settelden, vroeg hij heel lief aan me of we alsjeblieft een tijdje gewoon pas op de plaats konden maken. Of ik mijn onrust een beetje wilde bedwingen. Dat heb ik gedaan, maar na een jaar merkte ik toch dat ik het saai begon te vinden en gewoon graag toegeef aan avontuur. Het fijne is, dat Ger het helemaal met me eens was en ook concludeerde dat het leuker is als ik gewoon mijn nieuwsgierige zelf ben.”

Heb je nog tips voor de lezer?

“Ja, mijn persoonlijke tip is: Zet je nieuwsgierigheid aan, want daarmee creëer je beelden. En in die beelden is je creatieve vrijheid oneindig en kun je alles realiseren wat je wilt. Daarmee stuur je jezelf aan in het dagelijks leven.”

Maar hoe zet je je nieuwsgierigheid aan dan?

“Heel simpel: Ga maar eens achterover leunen op je stoel met je armen achter je hoofd. Stel jezelf een vraag (bijvoorbeeld “Waar wordt ik diep gelukkig van?”) en richt je ogen schuin naar boven, alsof je naar een filmscherm kijkt. Laat het beeld zich vullen met de antwoorden die naar voren komen. Dit zijn allemaal mogelijkheden en het is een fijne manier om creatieve oplossingen te vinden als je voor een dilemma staat.”

“Ik gebruik deze techniek dagelijks en meestal volledig onbewust. Het is onderdeel van mijn manier van leren en het motiveert me om in actie te komen. Ieder mens heeft een eigen manier van leren, je zou kunnen zeggen een bepaalde strategie waarmee je door het leven gaat. Door middel van Interculturele NLP kun je achterhalen hoe je eigen strategie in elkaar steekt en hoe deze anders is dan die van een ander. Op deze manier kun je ontdekken waar je overeenkomt of van elkaar verschilt en waar je elkaar kan aanvullen. Daarnaast kun je, door middel van een techniek die modelleren heet, je strategie verrijken met stukken die je bewondert in een ander en graag aan je eigen strategie wilt toevoegen.”

“Een tweede tip die ik heb: moeten is niet willen! Moeten is verbonden met normen, met dingen waarvan je vindt dat je ze zou moeten doen. Willen is verbonden met je creativiteit, je intuïtie en gevoelswereld. Doelen die vanuit je ‘willen’ zijn geformuleerd, komen uit terwijl doelen waar ‘moeten’ in voorkomt (“ik moet meer sporten.”) meestal op de bank sneuvelen.”

Kim Kroone

Wil je meer weten over Kim? Bekijk dan even de website van het Ministerie van Mogelijkheden. Of volg het Ministerie van Mogelijkheden op FacebookLinkedIn of Instagram

 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu