Irene Filmer

Irene Filmer blogt #1: Planet of plastic? Doe je mee met de challenge?

Als oprichter van Way to Give help ik fondsenwervende organisaties meer impact te realiseren door hun business te optimaliseren. Dit doe ik vanuit de filosofie dat iedereen sociaal, duurzaam en vrijgevig is. Soms merk ik dat mensen niet (genoeg) kennis, bewustzijn, ruimte of mogelijkheid hebben om dat ook echt te zijn.

In dit blog, speciaal voor de rijke meisjes, deel ik mijn gedachten over, mijn ontdekkingen, mijn kijk op en mijn nieuwsgierigheid naar wat er op mijn pad komt rondom het thema ‘goed doen’.

“Beat the Plastic Pollution”

Het begin van de maand was het World Environment Day en het thema dit jaar is “Beat the Plastic Pollution”. Want onze oceaan is één grote plastic soup geworden en dat heeft serieuze gevolgen.

En tuurlijk heb ik al mijn eigen reusable drinkbottle en standaard een boodschappentas in mijn handtas. Maar dat alleen gaat het ‘em natuurlijk niet doen.

Ik kan, wil én moet eigenlijk meer doen, vind ik zelf. Maar hoe zorg ik er nu voor dat ik dat ook echt ga doen? 

Negen feiten over het plastic probleem en 3 bewustwording tips om jouw plastic ‘footprint’ te verkleinen.

Doe je mee?

De ijsberg illusie

Naast de hartverscheurende foto’s van dieren ingepakt in plastic en dichtgeslibde plastic rivieren, heb je misschien ook wel de cover van National Geographic voorbij zien komen. Ik moest meteen denken aan de ijsberg illusie. Als je een ondernemer bent, ken je die vast wel. Het topje van de ijsberg is wat mensen zien (het succes van iets of iemand). En onder water staat voor wat mensen niet zien (de struggles, nieuwe gewoontes en toewijding die nodig is om dat succes te bereiken).

Dit principe kunnen we natuurlijk 1 op 1 plakken op duurzaamheids- en milieukwesties. Het topje is wat mensen zien; vooral het gemak en de voordelen van plastic, het zogenaamde ‘succes’. Maar onder de oppervlakte, en in dit geval soms ook letterlijk onder water, ligt hetgeen wat we niet zien; de plastic microdeeltjes, de miljoenen gestorven vissen en het vervuilende productieproces. 

Zonder nieuwe gewoonten, toewijding en misschien wel een beetje ongemak worden onze echte ijsbergen echt steeds kleiner en valt er weinig meer te beleven onder water. En als ik ergens succes wil zien, is dat wel in het behouden van onze mooie planeet.

Hoe zit het nu precies?

Nu doen die best confronterende foto’s van opengesneden vogels vol plastic me wel iets, het voelt ongemakkelijk, maar ik kom er niet echt van in actie.

Ik ben iemand die feiten nodig heeft om te bedenken hoe ik in actie kan komen. Ik wil een totaalbeeld hebben van de situatie, zodat ik een heldere visie kan vormen. Want hoe zit het nu precies?

Hieronder 9 (shocking!) feiten die mij in ieder geval triggeren om meer te gaan doen. Of eigenlijk te laten…

 1. De plastic soup in de oceaan is een direct gevolg van ons consumptiegedrag. Het is inmiddels een onvoorstelbaar complex milieugevaar geworden. Er is tot op de dag van vandaag 9.2 biljoen (!!!!)  kilo plastic geproduceerd, waarvan de helft in de afgelopen 15 jaar!
 2. De plastic productie blijft wereldwijd razendsnel toenemen. Van 311 miljard kilo in 2014 naar 622 miljard kilo over twintig jaar. Gaan we zo door dan zouden we de aarde in 2050 met de productie van plastic uit dat jaar 800 keer kunnen inpakken.  
 3. Al het plastic dat ooit in de wereld is gemaakt bestaat op de één of andere manier nog steeds. Plastic vergaat bijna niet. Schattingen over hoe lang plastic in stand blijft variëren van 450 jaar tot eeuwig.
 4. De mogelijkheden om al dit afval te verwerken, zijn tot nu toe zeer beperkt. Wereldwijd wordt slechts 18% van al het plastic gerecycled (Europa 30%, China 25% en US slechts 9%) Storten van afval is nog de meest gangbare ‘oplossing’  ter wereld, met alle desastreuze gevolgen van dien…
 5. Van al het geproduceerde plastic is 40% verpakkingsmateriaal. Dat wordt dus maar 1 keer gebruikt en dan weggegooid. Zo worden er bijvoorbeeld wereldwijd 1 miljoen plastic drinkflesjes per minuut verkocht. Bizar toch?
 6. 9 miljard kilo plastic komt er per jaar in de zee terecht. Dat is een kleine 25 miljoen kilo per dag! Meer dan 5 biljoen stukjes plastic drijven nu al in onze oceanen.
 7. Tot op heden zijn er 700 soorten zeedieren gerapporteerd die het plastic eten of hierin verstrikt raken. Volgens de VN gaan er elk jaar 100.000 zeezoogdieren en 1 miljoen zeevogels dood door afval op zee.
 8. En dat niet alleen… Plastic valt in de oceaan uiteen in steeds kleinere plastic deeltjes genaamd microplastic. Deze kleinere plastic deeltjes trekken giftige deeltjes aan en worden door vogels en vissen gegeten. En deze komen, de voedselketen omhoog, zo op ons bord terecht.
 9. In de Grote Oceaan drijft een plastic massa welke ongeveer 34 keer zo groot is als Nederland. Wetenschappers zeggen dat het drijvende eiland van plastic in de Stille Oceaan sinds de jaren zeventig in omvang is verhonderdvoudigd.

Ja maar wij in Nederland…

Nu is het nog steeds voor veel mensen een ver van hun bed show, het is ongrijpbaar. Misschien heb je ook wel het idee dat je bijdrage niets uithaalt. Een druppel op een gloeiende plaat is. Of dat het probleem niet in Nederland gecreëerd wordt. De afvalverwerking is inderdaad in Nederland top geregeld, alleen wij zijn wel echt een consumeer maatschappij. En dus verantwoordelijk voor de productie van enorm veel plastic.

In mijn optiek zijn juist wij in de gelegenheid om een positieve verandering extra te stimuleren. Gewoon jij en ik als individu, wij met zijn allen.

Wat kunnen we doen?

 • We kunnen bedrijven pushen om na te denken over nieuwe toepassingen en oplossingen, doordat we hun producten niet meer of minder afnemen. En hoe sneller die oplossingen of toepassingen er zijn, hoe sneller die ook de wereld over kunnen. Hoe gaaf zou dat zijn!
 • We kunnen zelf minder plastic kopen.

Maarre….Je stopt ook niet zomaar met suiker eten…

Nu is het natuurlijk zo dat ik ook niet in 1 keer stop met suiker eten (al heb ik dat 1 keer gedaan voor 3 maanden. En dat was geen pretje ;)) Daar zit een proces vooraf. Zo’n heel fijn mentaal proces. Waarbij je totaal geen zin hebt om uit je comfort zone te gaan. Waar de voordelen nog te veel opwegen tegen de nadelen (denk je).

Dus hier 3 leuke bewustwording tips om je een beetje te helpen de eerste stapjes te zetten naar het consuminderen van plastic.  

 1. Waarom?

Waarom doe ik eigenlijk wat ik doe? Waarom vind ik iets wel of niet belangrijk? Zonder heldere ‘waarom’ voor jezelf, zal je nooit echt verandering doorvoeren. Dit is namelijk je drive, je motor om ergens voor te gaan. Zo ook voor het verminderen van plastic.

Mijn persoonlijk waarom als het aankomt op plastic: Ik ben dol op de natuur en als ik ooit kinderen mag krijgen, wil ik dat zij er net zo van kunnen genieten en er net zoveel energie van krijgen als ik. 

2. Eye-opener

Vaak loop je over straat zonder je eigenlijk te realiseren wat er allemaal op de grond ligt.

Probeer daarom eens 1 stuk plastic afval per dag op te ruimen. Je komt soms ook de raarste dingen tegen, zoals deze knijper. Of ga ‘ploggen’!

Yep! Het bestaat echt en komt uit Zweden, waar het een nieuwe fitnesstrend is. Het gaat om een combinatie van joggen en het verzamelen van plastic zwerfvuil. Op beide manieren opent het echt je ogen voor hoeveel afval er op straat ligt en je zorgt meteen dat dat stukje in ieder geval niet meer in de oceaan terecht komt.

3. Challenge

Om heel eerlijk te zijn, had ik nooit een idee hoeveel plastic ik dagelijks verbruik.

Misschien scheid je je plastic al, maar als je dat nog niet doet, probeer het eens een maandje uit. Bewaar al het plastic, zodat je na een maand een goed beeld hebt van de hoeveelheid. Na een maand begin je weer opnieuw, maar probeer je nu minder plastic afval te collecteren dan de voorgaande maand. Herhaal dit totdat je echt niet minder kan. En mooi meegenomen, nu je het toch al hebt gescheiden, kan je het meteen in de plastic afvalbakken van de gemeente doen.

En als afsluiter een mantra die bij mij lekker blijft hangen

If you can’t re-use it, refuse it

Als ik in een supermarkt loop, op een terras zit en een rietje in mijn drankje zie, popt hij weer op! En betekent het dat ik nu helemaal geen plastic meer gebruik? Nope! Maar 1 ding is zeker. Ik gebruik steeds minder, voel me toch wel een beetje ongemakkelijk met het rietje in mijn drankje en ben stapje voor stapje plastic aan het consuminderen.

Kies jij voor de planeet of voor plastic?

Neem jij de challenge aan en doe je met me mee? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Deel ze in de comments.

Succes!

Irene Filmer

Bron: www.plasticsoupfoundation.org / www.nationalgeographic.com

Meer weten over Irene? Check de website van GIV>IT en Way to Give (links)

https://www.givvit.nl/

www.waytogive.nl (sorry, deze wordt nu ge-update, maar 1 juli is hij weer live!)

 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu