Cat Colnot Gastblogs

Cat Colnot blogt #20: 16 boeken tips van ondernemers voor ondernemers

Op mijn oproep op LinkedIn naar jullie favoriete ondernemers boeken werd enthousiast gereageerd. Wat een toffe en inspirerende boektitels kwamen er naar boven. Dit lijstje (in willekeurige volgorde) is samengesteld uit jullie reacties. 

1. Calimeromarketing – Karen Romme

De Calimeromarketingboeken van Karen Romme zijn al bijna tien jaar enorm populair onder Nederlandse ondernemers. Een praktijkboek boordevol tips over waar marketing echt om draait. Uitgaan van je eigen kracht en zorgen dat mensen of organisaties juist met jou zaken willen  doen. Het gaat over staan waar je voor staat. De Calimeromarketing boeken zijn te bestellen via deze link. 

2. Ondernemershout bestaat niet – Linda van Spaandonk

Waarom bestaan veel ondernemingen na vijf jaar niet meer? Vaak werken ondernemers vooral in hun bedrijf en niet aan hun bedrijf. Linda Spaanbroek beschrijft de eenvoudige stappen waarmee iedere zelfstandige professional succesvol kan ondernemen. Dit boek is een must read voor iedere zelfstandige ondernemer die met minder moeite meer omzet wil halen. 

Ondernemershout bestaat niet kost € 21,= en is te bestellen via deze link

3. Maak ze gek – Aartjan van Erkel

Veel ondernemers klagen dat ze te weinig klanten binnenhalen via internet. Verrassend, want de online bestedingen groeien gigantisch. Onderscheid jezelf en maak je klanten gek. In dit boek krijg je van bestsellerauteur Aartjan van Erkel de geheime formule voor opvallende online marketing. Zijn boek zit bomvol tips, slimme psychologische verkooptrucs, en hands-on adviezen over hoe je nieuwsbrieven schrijft die klanten direct openen. Als je aantrekkelijk wilt leren schrijven is dit boek een must. Ik vond het een heerlijk boek en heb er dagelijks voordeel van dat ik het gelezen heb. 

Maak ze gek kost € 22,50 en is te bestellen via deze link. Het boek is ook te beluisteren als audioboek via Storytel. 

4. Semco Stijl – Ricardo Semler

Dit boek is alweer 25 jaar oud maar nog steeds heel relevant. Het bedrijf van de braziliaan Ricardo Semler, Semco, is een bijzonder bedrijf: geen conventionele regels, geen vaste werktijden, geen verplichtingen; wel duizenden medewerkers, buitengewone bedrijfsresultaten en honderden miljoenen winst. Medewerkers bepalen zelf hun salaris. Het verhaal over de Semco stijl is geen management verhaal, maar een verhaal over vertrouwen, participerend leiderschap en de medewerkers betrekken bij beslissingen en inzicht geven in alle bedrijfsinformatie. 

Semco Stijl kost € 19,99 en is te bestellen via deze link.

5. Stealing Fire – Steven Kotler & Jamie Wheal

De auteurs van de bestseller Bold and The Rise of Superman onderzoeken veranderde bewustzijnstoestanden en hoe ze passie kunnen ontketenen en creativiteit stimuleren. De schrijver beantwoorden de vragen: Waarom gaan zakenmensen naar Burning Man? Waarom is meditatie een miljardenindustrie geworden? Waarom veranderen technologiegoeroes psychedelische drugs om creativiteit te ontsluiten? Al deze mensen proberen hun gemoedstoestand te veranderen als een manier om hun ware potentieel te ontsluiten. Het veranderen van je staat van zijn, je mindset scherpt onze beslissingsmogelijkheden, zorgt voor verhoogde creativiteit, en geeft inspiratie die normaal niet toegankelijk is. Dit baanbrekende en provocerende boek bouwt een brug tussen het extreme en de heersende stroming en onderzoekt hoe ’s werelds beste en meest succesvolle ondernemers deze techniek gebruiken om prestaties radicaal te versnellen en hun leven enorm te verbeteren. 

Stealing Fire kost € 21,99 en is te bestellen via deze link. Het boek is ook te beluisteren als audioboek via Storytel. 

6. Bold – Peter Diamandis & Steven Kotler

Bold is een radicale, praktische handleiding voor het gebruik van exponentiële technologieën, moonshot-denken en crowd-powered tools. Deel één van het boek concentreert zich op de exponentiële technologieën die de Fortune 500-bedrijven van vandaag verstoren en die beginnende ondernemers in staat stellen om succes te boeken. De auteurs bieden uitzonderlijk inzicht in de kracht van 3D-printen, kunstmatige intelligentie, robotica, netwerken en sensoren en synthetische biologie. Deel twee onthult de ondernemersgeheimen van giganten als Larry Page, Elon Musk, Richard Branson en Jeff Bezos. Ten slotte sluit Bold af met adviezen over hoe je optimaal gebruik kunt maken van de zwerm. 

Bold kost € 15,99 en is te bestellen via deze link. Het boek is ook te beluisteren als audioboek via Storytel. 

7. Getting Things Done – David Allen 

Getting Things Done is de ultieme methode om productiever te worden. De techniek stelt je in staat om razendsnel relevante van irrelevant informatie te onderscheiden. Hierdoor heb je overzicht om met de juiste dingen bezig te zijn en de rust om hier echt je volledige aandacht aan te geven.

Getting Things Done kost € 24,95 en is te bestellen via deze link. Dit boek is ook te beluisteren als audioboek via Storytel. 

8. Delivering Happiness – Tony Hsieh

Tony Hsieh vertelt het verhaal over het ontstaan en verdere ontwikkeling van Zappos. De rode draad in dit verhaal is hoe hij erin geslaagd is om waarde en warmte in de eigen organisatie te creeeren en te borgen en hoe dit heeft bijgedragen aan het succes van het bedrijf.  
Dit is een heel inspirerend boek voor iedereen die meer happiness in zijn bedrijf wil brengen. Het boek geeft ook veel handvaten zodat je zelf ook aan de slag kunt. 

Delivering Happiness kost € 24,99 en is te bestellen via deze link. Een samenvatting van dit boek kun je luisteren als audiobook op Storytel. 

9. Nooit Af – Erwin Witteveen en Martijn Aslander 

Een van mijn persoonlijke favorieten is Nooit af. Het geeft een frisse nieuwe kijk op de wereld en het leest lekker weg. De meeste plannen al achterhaald zijn op het moment dat de inkt van het contract droog is, of het geld bij elkaar geschraapt is, en het is daarom veel effectiever, slimmer en leuker om gewoon te beginnen en je niet te laten tegenhouden door geld en papier. Verfrissend! 

Nieuwe technologieën, vormen van samenwerken en verdienmodellen: de kranten staan er bol van. De veranderingen gaan nu zo snel dat onze organisaties en werkvormen, die nog gericht zijn op het vinden van langdurig werkende oplossingen, steeds vaker vastlopen. ‘Nooit af’ van Martijn Aslander en Erwin Witteveen is het vervolg op ‘Easycratie’, dat gaat over deze nieuwe netwerk- en informatiesamenleving en hoe deze is ontstaan. In ‘Nooit af’ ligt de focus op de gevolgen ervan.

‘Nooit af’ gaat over wat er gebeurt nu iedereen vrij kan publiceren, dupliceren en produceren en wat de impact is op de maatschappij en economie als mensen dit niet alleen om financiële redenen doen, maar ook om een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Dit levert ongekende mogelijkheden op die bovendien voortdurend groter en beter worden. Er is helemaal geen tijd meer voor blijvende oplossingen. Burgers, bedrijven en organisaties moeten leren het ‘Nooit af’-principe te omarmen. We moeten onze zaken regelen met oplossingen die juist tijdelijk zijn, zodat we ons voortdurend kunnen aanpassen en verbeteren. Dit vereist een totaal nieuwe kijk op de fundamenten van ons leven: werk, school, wonen, relaties, overheidstaken, management en wetgeving. ‘Nooit af’ zet de eerste stap.

Nooit Af kost € 24,99 en is te bestellen via deze link. De samenvatting van dit boek is ook te beluisteren als audioboek via Storytel. Het heet Een beetje nooit af. 

10. Think and grow rich – Napoleon Hill

Dit boek wordt gezien als de absolute bijbel voor ondernemers. Toen ik het heel lang geleden las was ik al ontzettend geïnspireerd, inmiddels heb ik het keer of vier gelezen. Het boek stamt uit 1928 maar is zo actueel.

Schrijver Napoleon Hill deed onderzoek naar welke eigenschappen en leefregels succesvolle ondernemers gemeen hebben.

Michael Pilarczyk heeft van dit boek trouwens een prachtige Nederlandse vertaling gemaakt. Think and Grow Rich is te koop vanaf € 21,99 en kun je hier bestellen. De originele versie van dit boek te beluisteren als audioboek via Storytel. 

11. The four agreements – Don Ruiz

Dit boek gaat over de ideale manier waarop mensen met elkaar zouden moeten communiceren. Ik besloot dit boek te luisteren tijdens mijn ochtendwandelingen en het bleek echt een eye-opener te zijn. 

Er zijn volgens Don Ruiz vier basisafspraken met betrekking tot communicatie : 1. Speak impecable. 2. Don’t take anything personal, 3. Don’t assume en 4. Always do your best. 

Wat me enorm raakte was de opvatting van Ruiz dat je best doen de ene dag van een andere kwaliteit is dan de andere dag. Ik probeer de four agreements in mijn dagelijks leven toe te passen. Met name ‘Speak impecable (proberen niet negatief te zijn, niet vloeken etc) en don’t assume (geen vooroordelen hebben, of aannames doen) vind ik best lastig.

De vier inzichten’ van Don Miguel Ruiz is wereldwijd al jarenlang een van de grootste spirituele bestsellers, met meer dan 5 miljoen verkochte exemplaren. 

The Four Agreements is te koop vanaf € 27,99 en is hier te bestellen.

12. Miracle Morning – Hal Elrod

Dit boek is niet alleen voor mij, maar ook voor veel van mijn vrienden een inspiratie gebleken. Het boek gaat over ochtendroutines om je dag goed te starten. 

Ik noem het zelf geen routines maar rituelen, omdat dat minder als moeten, en meer al willen voelt.  De Miracle Morning van Hal Elrod las ik toen ik in een nogal ernstige energie dip zat. Hij schrijft: ‘Als je geen zin hebt om ’s ochtends je bed uit te komen, waarom leef je dan?’. Die kwam binnen. Ik besloot het boek te luisteren en begon direct met het implementeren van mijn eigen ochtendritueel. Introduceer 6 simpele, nieuwe gewoontes in je leven: stilte creëren, affirmeren, visualiseren, bewegen, lezen en schrijven, en merk zelf het verschil. Elrod laat in deze praktische gids zien hoe iedereen aan de hand van deze zes nieuwe gewoontes in 30 dagen kan werken aan meer focus, positiviteit, regelmaat en bewustzijn. En dat allemaal voor 8 uur ’s ochtends. 

Ik zal eerlijk toegeven dat het me niet elke dag van de week lukt, maar als ik het gedaan heb dan begint mijn dag zoveel beter. Het is echt een aanrader om op een of andere manier een mooi ochtend ritueel in voeren.

Met Miracle Morning heeft auteur Hal Elrod – zelf het levende bewijs dat deze methode werkt – mensen geholpen meer in het leven te bereiken. Tienduizenden mensen zijn er met behulp van dit boek al in geslaagd grote veranderingen in hun leven door te voeren. Deze methode hielp hen een succesvoller, rijker en gelukkiger bestaan te leiden. 

Miracle Morning is te koop vanaf 17,50 en kun je hier bestellen.

13. The Subtle Art of not giving a fuck – Mark Manson

Mark Manson windt er geen doekjes om. Zijn taal is krachtig en zijn boodschap ook. Stop met je druk te maken over alles. Grappig genoeg gaat het boek niet over nergens een ‘f’ om geven maar juist om hele weloverwogen keuzes te maken over waar je WEL om geeft. Dat maakt het leven veel overzichtelijker.

Daarnaast heeft Mark nog een paar indrukwekkende statements over geluk en wat dat eigenlijk is. By far is dit een van de boeken die mij het meest deed. Ooit. Ik heb namelijk nogal moeite met keuzes maken.

Een van de inzichten is dat Mark zegt dat het tijd is om te stoppen met altijd ”positief” te zijn, zodat we echt betere, gelukkiger mensen kunnen worden. Al tientallen jaren wordt ons verteld dat positief denken de sleutel is tot een gelukkig, rijk leven. ”F ** k positiviteit”, aldus Mark. ”Laten we eerlijk zijn, het leven is soms klote en daar moeten we meer leren te leven. Het doel is niet om citroenen om te zetten in limonade, maar om te leren om citroenen beter te verteren”. Manson raadt ons aan om onze beperkingen te leren kennen en ze te accepteren. Als we eenmaal onze angsten, fouten en onzekerheden omarmen, kunnen we beginnen met het vinden van de moed, doorzettingsvermogen, eerlijkheid, verantwoordelijkheid, nieuwsgierigheid en vergeving die we zoeken, als we stoppen met rennen en vermijden en confrontatie aangaan met pijnlijke waarheden.

Er zijn maar zoveel dingen waar we een f ** k over kunnen geven, dus we moeten uitzoeken welke er echt toe doen, maakt Manson duidelijk. Hoewel geld leuk is, is het beter om je te bekommeren om wat je met je leven doet, want echte rijkdom gaat over ervaring. 

The Subtle Art of not giving a fuck is te koop vanaf € 11,99 en kun je hier bestellen. Dit boek is ook te beluisteren als audioboek via Storytel. 

 

14. De logica van geluk – Mo Gawdat 

Mo Gawdat was succesvol, gezond en extreem rijk en Chief Business Officer van de futuristische ‘Moonshots’ afdeling van Google ‘X’. Hij kon op 1 middagje twee van de duurste auto’s bestellen, maar realiseerde zich dat hij er niet gelukkig van werd.

Hij besloot het fenomeen geluk te onderzoeken als een ingenieur: combineer de bewijsbare feiten en pas een analytische logica toe. Hij stelde zichzelf ten doel om een geluksformule te vinden voor iedereen toepasbaar zou kunnen zijn. Zijn zoektocht naar geluk kreeg een onverwachte wending toen zijn 21-jarige zoon Ali plotseling overleed. Ondanks zijn verdriet besloot hij door te gaan met zijn onderzoek met zichzelf als proefpersoon. Tijdens de verwerking van zijn verlies vond Mo een nieuwe missie: hij zou zijn bevindingen delen met de hele wereld om zo veel mogelijk mensen te helpen gelukkiger te worden. 
Ongeacht de hindernissen op ons pad, de lasten die we met ons meedragen en de beproevingen die we doorstaan, bezit ieder van ons het vermogen om gelukkig te zijn met het bestaan zoals het is. Hoe? Dat lees je in dit zeer inspirerende boek. 

De Logica van geluk is te koop voor € 20,=. Je kunt het hier bestellen. Het is ook te beluisteren als audioboek via Storytel. 

15. Start with why – Simon Sinek 

Waarom zijn sommige mensen en organisaties inventiever, pionier en succesvoller dan andere? Sinek stelt dat het niet belangrijk is wat je doet, maar waarom je het doet. Begin met Why analyseert leiders zoals Martin Luther King Jr en Steve Jobs en ontdekt dat ze allemaal op dezelfde manier denken – ze zijn allemaal begonnen met het waarom. Waarom doen we wat we doen?

Een perfect boek voor iedereen met een leidinggevende functie. In Start With Why is beschreven hoe je mensen kunt inspireren om actie te ondernemen.

Start with why kost € 9,99 en is hier bestellen. Dit boek is ook te beluisteren als audioboek via Storytel. 

16. Master Your Mindset – Michael Pilarczyk

Master Your Mindset – Leef Je Mooiste Leven gaat over persoonlijke en spirituele groei, maar ook over zakelijk succes. Die combinatie maakt dit boek uniek. Michael Pilarczyk schreef een persoonlijk verhaal over mindset, bewustzijn en de kracht van gedachten. Zijn filosofie en strategie ontwikkelde hij in de afgelopen vijfentwintig jaar op basis van eigen ervaringen. Hij liet zich inspireren door Napoleon Hills Think and Grow Rich en door Quantum Leap Advantage van zijn zakelijk mentor Dan Peña. 
‘Het recept voor een gelukkig en succesvol bestaan is eenvoudig: doe wat je écht leuk vindt en word daar heel goed in.’ Het leven dat je op dit moment leidt en de persoon die je bent geworden zijn het resultaat van je gedachten en je beslissingen. 

Master Your Mindset kost € 19,95 en is hier bestellen. 

Wat is jouw favoriete ondernemersboek?
Welk boek heeft jou geïnspireerd en waarom? 

Meer weten over Cat Colnot? Klik hier voor haar website

Eerdere blogs: 

Cat Colnot blogt #1: Miraculeuze ochtenden
Cat Colnot blogt #2: verslag Boost Your Business Event bij Dutch Design Week
Cat Colnot blogt #3: Ultieme Utrechtse hotspots, de fijnste tentjes op een rij
Cat Colnot blogt #4: Mijn 10 fijnste Ibiza hotspots
Cat Colnot blogt #5: Budapest; ‘sjabbie’ meets ‘sjiek’!
Cat Colnot blogt #6: Geldnood op een Thais eiland
Cat Colnot blogt #7: Adoro Lisboa
Cat Colnot blogt #8: Amsterdam Noord heeft ‘t. Deel 1: Overhoeks en omgeving
Cat Colnot blogt #10: De Hero’s Journey
Cat Colnot blogt #13: Maakt geld gelukkig?
Cat Colnot blogt #14: Virtuele maagband
Cat Colnot blogt #15: When in Rome
Cat Colnot blogt #16: Overvloed en op zoek gaan naar je bliss
Cat Colnot blogt #17: Avonturen op Ibiza
Cat Colnot blogt #18: Rotterdamse routes: de leukste hotspots van Rotterdam
Cat Colnot blogt #19: Wat wilde jij worden toen je 15 was?

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu