Cat Colnot Gastblogs

Cat Colnot blogt #21: Amsterdam Noord heeft ’t #2: NDSM

Omdat er zoveel coole hotspots in Noord zijn dat je er wel drie blogs over kunt vullen, is hier deel 2 van het feuilleton Amsterdam Noord heeft ’t.

Vorige keer schreef ik over het Overhoeks gebied, recht tegenover het Centraal Station.

Nu pakken we de meest linkse pont op het ponton achter het Centraal en varen we naar de NDSM-werf.

Er gaat van Centraal Station elk kwartier een gratis pont, die er ca. 15 minuten over doet om op de NSDM te komen. Vanaf de Westerdoksdijk kun je ook met een pontje naar de werf, dat pontje doet er iets korter over om aan de overkant te komen. Terwijl je op de pont wacht kun je hier nog een drankje drinken of hapje eten bij Meneer Nieges, wat echt een toptent is dus een pont of twee, drie missen is niet erg.

Na een overtochtje met de pont, wat al als vakantie voelt, kom je aan bij de NDSM-werf, die jarenlang een rommelig en onaantrekkelijk stuk industriegebied was, maar dankzij pioniers en creatievelingen omgetoverd tot een van de places to be in Amsterdam.

Aan de linker kant van de pontsteiger vindt je De IJkantine. Een heerlijke plek om te dineren met uitzicht op het IJ. Een stukje verder naar links ligt de ouwerwetse maar knusse Pollux boot, het Botel, het Veronicaschip en de Siri van Greenpeace. Op het Veronicaship vinden soms feestjes plaats. Een stukje door naar links kom je langs het hoofdkantoor van HEMA en uit bij Loetje aan het IJ. Als je een bootje hebt kun je hier in het haventje aanleggen en biefstukken eten bij Loetje (als je daarvan houdt).

Maar je kunt bij de pontsteiger ook recht voor je op het dakterras van Bbrood een broodje eten met gaaf uitzicht op de aankomende- en vertrekkende pontjes en de onderzeeër die hier voor anker ligt.

Je kunt ook direct door naar Woodies at Berlin en Bistro Noord.  Of naar de Noordlocatie van Cannibale Royale.

Naar rechts ga je als je naar de IJhallen markt wilt om te marktstruinen voor vintage vondsten (entree is € 5,=). En hier vind je ook De Smederij, het Brooklyn hotel (met skylounge), en de beste tent van Amsterdam Noord (by far) Pllek! Deze uit containers opgebouwde hotspot met strandje (je kan niet zwemmen!) waar je geniet van een van de allerbeste uitzichten op Amsterdam heeft zoveel leuks op de agenda dat je hier dagelijks geëntertaind bent. Maar je kunt ook gewoon lekker op een bankje, of als het minder goed weer is op de Chesterfield, chillen.

Een andere topplek op de NDSM-werf is Noorderlicht. Hier worden veel leuke feestje georganiseerd en live muziek en er hangt een heerlijk sfeertje. Het is allemaal wat minder georganiseerd als bij Pllek, maar dat is ook tegelijk de charme van deze plek.

IMG_4874

Naast Noorderlicht is een brugje. Als je daarover heen loopt of fiets kom je bij Neef Louis, Van Dijk & Co, geweldige vintage zaken waar je ook bij het een vuurkorfje een homemade sapje kunt drinken, maar daarvoor passeer je nog evenementenlocatie UnderCurrent en sociëteit SexyLand.

Als je een stuk verder doorfietst of loopt (een vrij saai stukje Noord is dit) langs de meubelboulevard, je komt langs koffie/ontbijt/lunchtent Zwart, dan kun je rechtsaf nog naar een paar nieuwe tenten, zoals Dish aan de Kade, pop-up Pizzaria De Klaproos aan de Papaverweg. En aan de Distelweg zit Rolling Rock Kitchen.

Als je helemaal niet rechtsaf, maar rechtdoor gaat, dan kom je uiteindelijk uit bij de Papaverweg waar je naar De Ceuvel kunt of doorfietst naar de Van der Pek, en dan kom je uiteindelijk weer uit bij het Buiksloterpontje naar Centraal.

Deel 1 over Amsterdam Noord vind je hier.

Heb jij nog tips, laat me weten!

Cat

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu