Cat Colnot Gastblogs

Cat Colnot blogt #23: ToerMee themadag: Geld & Waarde

Veel mensen hebben een haat-liefde verhouding met geld. Maar money makes the world go round. Stel dat je geld ziet als waarde, liefde of energie. Hoe voelt dat? Wat is waarde? Hoe kunnen we met geld en waarde onze gedroomde toekomst vormgeven? 

VIPbus op de Zuidas

Daarover gingen we vandaag in gesprek in de VIPbus die voor de gelegenheid op de Zuidas stond. Want wat is een betere plek om over waarde te praten dan in het kloppend hart van the financial business area van Amsterdam? 

De bus stond geparkeerd naast Circle, een initiatief van ABN Amro dat druk bezig is met duurzaamheid. 

Om 10.00 uur verzamelden we met een groep mensen aan de tafel in de bus. Bewoners van vrijplaatsen als ADM, Bajesdorp en Nieuwe Meer, succesvol kunstenaar en bankdirecteur van zijn eigen Exchanghibition bank Dadara, een oud-directeur van de ABN Amro (die zich toen hij bij de bank werkte hard maakte voor innovatieve, creatieve en duurzame initiatieven), kunstenaar en VIPbus initiatiefnemer Dennis Nolte en onze chauffeur Fenna. 

Het gesprek ging al gauw over de verschillen tussen de mensen die rijk en succesvol zijn en de mensen die op plekken als ADM wonen. Hoe graag ze eigenlijk elkaar willen begrijpen. Van dit gesprek komt binnenkort een video online die ik zeker met jullie zal delen. 

Ondertussen raakte ik buiten de bus in gesprek met een aantal Israëlische kunstenaars die sinds een aantal jaar bij Nieuw en Meer wonen. Ze vertelden over een festival dat ze in september organiseren, waarin een speurtocht naar munten en een kunstveiling onderdeel zijn. Meer info over dit festival vind je hier

In de VIPbus (een omgebouwde SRV-wagen) zit aan de buitenkant een automatiek, met daarin verrassingen. Een van de verrassingen zijn bonbons met krekels en meelwormen. Eerst zie de bonbon en je denkt ‘lekker’. Vervolgens zie je er een insect bovenop zitten. De meeste mensen schrikken en durven de bonbon niet op te eten. We dagen mensen uit om de bonbon toch te proeven. Leuk om te zien hoe iedereen daar verschillend op reageert en hoe er bij sommige mensen echt even een knop om moet. Het zorgt voor veel hilariteit rondom de bus en is een perfecte conversation starter. 

Een andere verrassing is de cloche waaronder een spiegel, een bergje van de zuiverste cacao, creditcards en geldbiljetten liggen. Hoe grappig is het om op de Zuidas een lijntje chocolade te snuiven? Langslopende mannen in pak vonden het vermakelijk en tijdens de kantoorpauzes kregen we heel veel aanloop bij de bus van werknemers van de banken en advocatenkantoren op de Zuidas. Mooi om samen met hen in gesprek te gaan over de Global Goals en over wat zij zelf doen om hun toekomstdromen waar te maken. 

Met door Dadara ontworpen biljetten in de hand gaan we in gesprek met passanten over geld en waarde. Welke overtuigingen, dromen en angsten kleven aan geld? 

We vragen bezoekers van de VIPbus naar hun blik op de toekomst en blikken hun dromen/verse voornemens in. 

Teaser van de #ToerMee. Dennis Nolte in gesprek met allerlei inspirerende mensen. 

Deze film van het Transformoney project op het Burning Man festival geeft een mooi beeld van het onderzoek van Dadara naar de kunst van geld. 

 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu