Cat Colnot Gastblogs

Cat Colnot blogt # 24: ToerMee met de VIPbus voor de SDGs (II)

In mijn vorige blog schreef ik al over het ToerMee project waar ik bij aangehaakt ben sinds kort.

Officieel bestond de ToerMee voor de #sdgs uit 6 themadagen, maar in de praktijk ontstonden er elke dag mooie ontmoetingen. Ik was niet bij alle events maar heb een aantal dagen meegelopen om de sfeer te proeven en mee te praten over de thema’s. We hebben zulke bijzondere mensen ontmoet, verhalen gehoord en ervaringen gedeeld. Voelt echt als rijkdom om dit te mogen doen. 

Nu zit de ToerMee voor de #SDGs pilot in Amsterdam er bijna op. Op 30 september komen de deelnemers (en jij?) aan de ToerMee samen op het festival Future Play bij Nieuw en Meer. Houd de Facebook pagina in de gaten voor meer info. 

Het idee voor de ToerMee is niet nieuw overigens. Dennis Nolte toert met De VIPbus al meer dan 10 jaar door het land om Very Inspiring People, Places en Projects met elkaar te verbinden en dromen te inventariseren, in te blikken en uit te laten komen. Zijn verhaal kun je binnenkort ook op dit blog lezen. 

Op het YouTube kanaal van De VIPbus kun je video’s bekijken van diverse projecten die Dennis eerder heeft geïnitieerd in Utrecht en op allerlei andere plekken in Nederland. Heel inspirerend om te zien. 

Een nieuwe beweging 

De beweging is ingezet en maakt een grote vlucht. Er zijn al prachtige verbindingen gemaakt en er staat nog heel veel meer moois te gebeuren.

ToerMee Themadag: Geld & Waarde (29 augustus) 

Zie mijn vorige blog. Dit is het videoverslag. 

ToerMee Themadag: Gezondheid en geluk! (31 augustus 2018)

Over geestelijke gezondheidszorg is veel te doen. Voor je het weet krijg je een stempel opgeplakt of stoppen ze je in het hokje ‘ziek’. Maar wat gebeurt er met je geluksgevoel als je niet alles slikt en weer op de driversseat van je leven gaat zitten?

De dag begon met een besloten programma bij Nieuw en Meer. We spraken met onze gasten Pepijn van der Weide (Astare), Jan Willem Vonk (Astare), Ruud West (sjamaan), Julia Matser van Jongerenorganisatie Dwars en Erik Hobijn (kunstenaar).

Daarna vertrokken we met de bus naar het Bos en Lommerplein voor het publieke event.

Bij de VIPbus kon je jezelf laten diagnosticeren volgens de DSM en raakten we met diverse bezoekers van de markt in gesprek over labels, gezondheid, het leven en hun dromen.

Een aantal prachtige dromen zijn ingeblikt.

 

ToerMee Themadag: Lokale helden (4 september) 

Op 4 september ging Dennis samen met Carl Steinmetz langs bij buurtondernemers in Bos en Lommer, lokale helden. De kernvraag was:  Wat bindt deze lokale ondernemers en bewoners aan Amsterdam. En welke belemmeringen komen zij tegen?

Carl Steinmetz, Wesley Amsland (van de Gemeente Amsterdam) en Dennis Nolte gaan in gesprek met marktkoopmannen op het Bos en Lommerplein en brengen een bezoek aan de eigenaar van buurtslager Sera Beydogan. Hij is volgens Carl ‘de man van hoop en liefde van Bos en Lommer’.

Het videoverslag geeft een beeld van de gesprekken van die dag. 

Meer over Carl Steinmetz lees je hier

 

ToerMee Themadag: Amsterdam spreekt boekdelen (5 september) 

Deze dag stond in het teken van verhalen. Je kon je laten knippen door kapper Raymond van der Vlist en betalen met je verhaal. Ook de mensenbieb was aanwezig. Hier kun je ipv van een geschreven verhaal een levend verhaal lenen.

Creative chef Jasper Udink ten Cate was ook weer van de partij. Ook dit keer serveerde hij foodart van de bovenste plank. Alles biologisch, uit eigen tuin en vegetarisch.

Speciaal event: het bezoek van de Deputy secretaris-generaal van de VN aan de VIPbus

De op één na hoogste baas van de Verenigde Naties, Plaatsvervangend Secretaris-Generaal Amina Mohammed bracht op 6 september een flitsbezoek aan Nederland. In Amsterdam ging zij langs bij het SDG House waar zij plaatsnam achter het stuur van de VIPbus en in gesprek ging met Dennis Nolte. 

De video van dit bezoek vind je hier. 

 

ToerMee Themadag: Toekomst (14 september) 

Hoe zie jij de toekomst?

Futuroloog Peter van der Wel is te gast in de VIPbus en daagt onze gasten tijdens een lunch uit om te delen hoe zij de toekomst zien. Aan het begin van zijn betoog spreken een aantal mensen hun onzekerheid en twijfel over de toekomst uit, maar na een lang en boeiend gesprek concluderen we dat er zeker wel hoop is voor de toekomst en dat er oneindig veel scenario’s mogelijk zijn, dus ook positieve.

Wat betreft voedsel en met name voedselverspilling zijn er veel goede ideeën. Zdeno van Food Waste Fighters doet supermooi werk om voedsel in te zamelen voor mensen die niet voor de voedselbank in aanmerking komen. We krijgen ook een rondleiding bij de Kaskantine van Menno die gepassioneerd vertelt over alle duurzame ideen die zij uitgewerkt hebben en dagelijks in de praktijk brengen. Ook Jacqueline van Duurzaam Amstelveen is te gast. 

In de VIPbus lunchen we samen met een boterhammetje met gebakken ei (met rode mieren en meewormen en een krekel, als je durft), En er is ook duurzame pindakaas van De Pindakaaswinkel. 

SDG Action Day (25 september) 

Op 25 september a.s. brengt Dennis Nolte van de VIPbus verslag uit van de ToerMee tijdens de SDG Action Day in het KIT in Amsterdam. Wil je daarbij aanwezig zijn en nog veel meer boeiende lezingen bijwonen, koop dan hier je ticket. 

ToerMee Themadag: Superdiversiteit (30 september 2018) 

Vier de verschillen! En de overeenkomsten! 

Verschillen kunnen lastig, confronterend en ingewikkeld zijn. Maar kunnen je ook verrijken, nieuwe perspectieven op de wereld geven, je (voor)oordelen blootstellen en ervoor zorgen dat je jezelf ontwikkelt. 

De VIPbus staat op het Future Play Festival bij vrijplaats Nieuw en Meer (Oude Haagseweg 53 Amsterdam).

De vrijplaatsen in en rond Amsterdam staan onder druk en het is belangrijk dat ze blijven bestaan omdat ze een broedplaats, de geboortegrond zijn voor experimenten, voor nieuwe ideeën en perspectieven. Op de vrijplaatsen is nog ruimte voor klooien, uitproberen, vallen en opstaan. Vaak zijn de vrijplaatsen de plek waar dingen worden getest voordat ze elders in de stad worden uitgevoerd. Daarnaast wordt op de vrijplaatsen al decennialang duurzaam samengeleefd, en is zelfvoorzienend leven dagelijkse praktijk, en is open staan voor elkaar vanzelfsprekend. Als ergens de #SDGs in de praktijk worden gebracht is het daar. Logisch dus dat deze plekken niet mogen verdwijnen. Het belangrijk dat iedereen die hart voor deze plekken heeft, of die nieuwsgierig is naar de waarde van deze bijzondere communities een kijkje komt nemen om te ontdekken wat er zo goed aan is. Lees hier waarom het belangrijk is. 

Het idee is om daar een feestje van te maken. Want Why have a meeting if you can have a party? De liefde voor de vrij- en broedplaatsen wordt als een lopend vuurtje worden verspreid. Misschien wel door jou?  

Kom naar Nieuw en Meer dus, check de VIPbus van binnen en laat je inspireren! Tickets bestel je hier. 

Want we zijn allemaal hetzelfde en ook allemaal anders. En hoe gaaf is het als we meer gaan luisteren naar anderen en onze verhalen en dromen met elkaar gaan delen. 

Meer weten over de ToerMee of de toekomst plannen van Dennis en de VIPbus. Check en volg de Facebookpagina, dan blijf je op de hoogte. 

 

Credits: De geweldige video’s en foto’s in dit blog zijn gemaakt door de supergoede en leuke John Akerman Özgüç van Aquinox Media. 

 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu