Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? (1 jaar later) – Mariska Bosch

Mariska Bosch (1976) woont met haar man Bastian in Twente in hun droomhuis. Mariska is leerkracht groep 8, coach en therapeut gespecialiseerd op het gebied van mindsets, mindfulness en mentale veerkracht.

Daarnaast is Mariska spreker en is ze de host van de podcast Inspire2teach.nl.

Inspire2teach.nl

Inspire2teach is de academie voor bevlogen leerkrachten en hulpverleners die meer uit hun leven willen halen, zonder zichzelf voorbij te rennen. Ze hebben vaak behoefte aan meer rust, energie en vreugde. Mariska geeft al jaren coaching, lezingen en workshops voor onderwijzers en hulpverleners, op het gebied van mindsets, mindfulness en mentale veerkracht.

“De online academie groeit ook. Ik zag dat leerkrachten en hulpverleners na een dag werken hun hoofd vol hebben. Daarom heb ik veel lezingen en trainingen omgezet in een online training, zodat zij lekker thuis of in een vakantiehuisje een workshop kunnen volgen.”

Elke dag groeit de site met content. Van podcasts tot gratis trainingen.

“En ik blijf ook voor groep 8 staan, dat is het mooiste wat er is, daar wordt mijn onderwijshart warm van!”

Wat heb jij van huis uit meegekregen over geld?

“Ik ben opgevoed met geld als in voorkom schulden, geef niet uit wat je niet hebt, leen niet van vrienden en liever ook niet van de bank. Leen nog liever bij ons, zeiden mijn ouders altijd. Ik heb nog nooit geleend, totdat we een huis kochten.”

 “‘Organiseer de boel goed’ was het devies thuis. Op mijn 18e zei mijn moeder ‘kom eens aan de keukentafel zitten. Kijk, zo moet je het organiseren, zo doen we dat hier’. Ik kon de administratie zo overnemen, alles was tot in de puntjes georganiseerd.”

Dat doe je nog steeds zo?

“Haha, nee, mijn man doet de financiën. Die vindt dat echt leuk. Me bezighouden met geldzaken en boekhouden daar word ik niet blij van. Laat mij maar met mensen omgaan. Bas is werktuigbouwkundige, die houdt van cijfers, haalde altijd tienen bij Wiskunde.”

Als je geld hebt, waar geef je het dan aan uit?

“Vooral aan dingen als festivals, concerten enzo. Wij gaan naar Paaspop en dat soort festivals. Daarnaast geef ik geld uit aan sauna, uit eten, trainingen en zelfontplooiing. Ik studeer me helemaal suf en ik heb nog een hele lijst van dingen die ik graag wil leren: EMDR, alles over ACT en nog veel meer.”

“Ook koop ik veel boeken. Vooral informatieve, educatieve boeken. Dingen waar ik iets van leer. Boeken over Mindfulness, omdenken, ACT en over het brein. Ik ben gewoon heel nieuwsgierig en leergierig. Als je vraagt wat mijn hobby’s zijn: dansen, luisterboeken en podcasts luisteren, muziek, en studeren.”

“Ik heb geen televisie, ik vind dat zo zonde van mijn tijd. Ik heb wel een Netflix account. Ik kijk heel bewust en het liefst programma’s waar ik wat van kan leren. Documentaires als Kosmos. En TED Talks vind ik zo interessant. Een Ted Talk die me erg inspireerde was die van Susan Cain – The power of introverts (Ze schreef ook een boek waarvan de Nederlandse titel ‘Stil’ is). De TED Talks die ik kijk gaan veelal over mindset, psychologie en wetenschap. En een klein beetje over spiritualiteit. Maar van mij hoeft het allemaal niet te zweverig. In die zin ben ik wel een Twentenaar geworden. ‘Ie moe wel een beetje normaal doen, haha’. Het moet kloppen. Onderbuikgevoel is oké, maar soms voelen we dingen en dan klopt dat soms niet helemaal. We zien de wereld toch een beetje gekleurd. We hebben een filter in ons brein. Je eigen kijk is niet zo betrouwbaar als je denkt. Ik geloof niet in een regel die voor iedereen geldt. Het ligt allemaal wel wat genuanceerder, denk ik.”

Wat doe je met je laatste tientje?

“Dat is moeilijk…maar ik denk een kaasplankje aanschaffen, met hele lekkere Stilton, van die blauwe kaas, oh…het water loopt me al in de mond.”

“Ik ben pas op late leeftijd meer dingen gaan proeven. Ik was een moeilijke eter vroeger, ik at het liefste alleen kaas en vla. Mijn ouders waren er bezorgd over en gingen met me naar de huisarts. Die kwam met zo’n eng verhaal, dat ik toch maar heb geprobeerd alles te eten. Daar ben ik wel dankbaar voor. De liefde voor goed en gezond eten heb ik nu gelukkig wel gekregen en nu lust ik bijna alles en kan ik er echt van genieten.”

“Mijn man Bas zorgt heel goed voor me, die kookt voor mij. ’s Ochtends staat het ontbijt al voor me klaar. Daar voel ik me zo rijk mee. ’s Middags maakt ie heerlijke lunch. “Ik heb speciaal van die gezonde crackers voor je gemaakt, met humus”, zegt ie dan. Hij vindt het leuk om te doen, hij heeft er tijd voor en ik vind het heerlijk!!!”

Wat doe als je een tientje op straat vindt?

“Hetzelfde! Dan ga ik op zoek naar bijzondere kazen. Als ik er zo bij nadenk denk ik dat ik voor Bas een mooi flesje rode wijn koop. Dat heeft hij wel verdiend.”

Hoe zou jouw leven eruitzien, als geld geen rol zou spelen?

“Als ik gewoon geld had wat niet op kan? Gigantisch veel geld? Oh dan zou ik dat heel graag willen delen met de familie. We hebben er wel eens over gefantaseerd.

Ik zou de hypotheek van mijn broer en zus afbetalen en die van mezelf ook. Een leuk huisje voor mijn neefje kopen. We hebben wat asielzoekersvrienden, die kunnen ook wel dingetjes gebruiken. Die geef ik ze graag.”

“Daarnaast zou ik een prachtig centrum op een mooie buiten locatie willen hebben, waar topcoaches kunnen werken, waar mijn vriendin die yoga docente is, een studio kan hebben.

Waar mensen elkaar ontmoeten en inspireren. Een soort helende omgeving. Waar mensen met problemen terecht kunnen.”

“Ik zou ook mijn eigen festival willen organiseren. Met mijn zus als dj. Lekker dansen! En Bas mag dan, als hij wil, lekker met een stel vrienden in de keuken staan. Maar misschien wil hij juist wel gewoon meegenieten van het festival. Ik zie het helemaal voor me muziek, tipi’s een groot kampvuur. Een soort Permanent Beta Festival, maar dan in Twente.”

“Ik woon al in mijn droomhuis. Ik heb nu een praktijk aan huis, dat vind ik wel heel fijn. Dus ik hoef niet ergens anders heen. Ik zou Bas wel een mooie werkplek gunnen. Verwarmd, en met het beste gereedschap, waar hij lekker kan klussen aan zijn vintage campers.”

“Ik zou voor mijn ouders een mooie plek willen regelen waar ze samen heel oud kunnen worden. Mijn vader is 70, en mijn moeder is met pensioen en die werkt maar door. Ze werkt in thuiszorg. Het lijkt me fijn voor ze als ze zich nergens druk over hoeven maken.”

“Op zich is mijn leven al behoorlijk perfect hoor. Maar….als ik zo rijk zou zijn als bijvoorbeeld Donald Trump dan zou ik heel veel delen.”

Waar word je blij van?

“Van muziek van dansen van festivals, van massa’s mensen die allemaal blij zijn. De energie van grote groepen blij mensen. Heerlijk!”

“Ik word blij van studeren en mediteren. In mezelf gekeerd zijn is fijn.”

“Met mijn beste vriendinnetje bellen, met een glaasje wijn en olijfjes, en dan kunnen we drie uur lang praten. Een heerlijke traditie is dat.”

“Ik ben me zo bewust dat ik zo dankbaar mag zijn met de hele goede band die ik met mijn zus heb en met mijn man, en met mijn ouders.”

Wat maakt jou rijk?

“Mijn leven zoals ik dat nu heb. Als ik nu dood zou gaan, dan heb ik echt een fantastisch leven achter de rug. Ik heb de mooiste baan van de wereld. Ik heb een geweldige man, hij is nog veel leuker als ik vertelde. Hij is lief, en hij ziet er ook heel leuk uit.“

“En mijn familie.”

“Mijn beste vriendin ken ik nu 20 jaar en we zijn laatst naar een woonboot in Groningen geweest om te vieren dat we 20 jaar bij elkaar zijn. Dat was zo’n mooi moment. Ik koester dat echt.”

Heb je nog tips voor de lezers?

“Weet dat je je bewust mag zijn dat je nu leeft en dat de tijd voorbijvliegt.  Verspil die tijd niet met tv kijken of met scrollen door Facebook. Bouw quality time in. Laat je leven alsjeblieft niet zomaar aan je voorbijgaan.”

“Ik had een collega gehad die klaagde dat ze het altijd zo druk had en geen tijd had om zichzelf te ontplooien of leuke dingen te doen. Toen vroeg ik ‘Wat heb je nou gister gedaan?’. Toen bleek dat ze allemaal televisieprogramma’s had gekeken. Ik vertelde dat ik een boek had gelezen, gesport, met vrienden afgesproken en naar het theater geweest was. Als je tv kijkt gooi je zoveel tijd weg.”

“Dus gooi die tv je huis uit!”

“Werk hard, geniet harder.”

“En mediteer elke dag! Gewoon met Andy (Headspace)”

Mindfulness in de natuur

Meer weten over Mariska en Inspire2Teach?

Check haar website www.inspire2teach.nl

Mariska schreef ook een aantal mooie blogs voor De Rijke Meisjes:

Mariska Bosch blogt #1: Moeilijk
Mariska Bosch blogt #2: Een vluchteling, wat moet je ermee?
Mariska Bosch blogt #3: Mindfulness, de normaalste zaak van de wereld.
Mariska Bosch blogt #4: Mindfulness tip 1
Mariska Bosch blogt #5: Mindfulness tip 2: Slaapoefening
Mariska Bosch blogt #6: Natuur snuiven

Vergelijkbare artikelen

3 Reacties

 • Reply
  Mariska Bosch blogt #5: Mindfulness tip 2: Slaapoefening - De Rijke Meisjes
  2 mei 2020 at 17:35

  […] lees het interview over wat haar rijk maakt en haar eerdere […]

 • Reply
  Mariska Bosch blogt #6: Natuur snuiven - De Rijke Meisjes
  2 mei 2020 at 17:33

  […] lees het interview over wat haar rijk maakt en haar eerdere […]

 • Reply
  Mariska Bosch blogt #7: Hoe houd je je hoofd koel tijdens de feestdagen? - De Rijke Meisjes
  2 mei 2020 at 17:32

  […] lees het interview over wat haar rijk maakt en haar eerdere […]

 • Voeg een reactie toe

  Menu