Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk – Jeroen Le Duc

Jeroen Le Duc (31) is initiatiefnemer en eigenaar van Crohnproof. Hij begeleidt mensen met vooral de chronische darmziekte Crohn en Colitis Ulcerosa naar een leven waarin ze geen pijn hebben, geen medicijnen nodig hebben en lekker in hun energie staan.  

“Bij mijzelf is in 2015 de ziekte van Crohn geconstateerd. Ik heb een periode gehad dat ik steeds vaker heftige steken in mijn buik kreeg. Dat je denkt ‘holy shit wat gebeurt er?’ Die steken zijn zo pijnlijk dat de hele wereld niet meer bestaat, want binnen in je lijf is er paniek. Na een aantal seconden trekt het weer weg. Eerst had ik het af en toe. Ik dacht ‘kan gebeuren’. Maar die steken kwamen vaker….totdat ik het meerdere keren per week had. Ik ben het bij gaan houden. Toen kon ik niet meer ontkennen dat er iets fout zat.”

“Door de huisarts werd ik doorverwezen naar de internist. Na onderzoeken werd me verteld dat ik ziekte van Crohn had. De internist zei: ‘Kom volgende week maar terug, dan gaan we bespreken welke medicijnen je krijgt’. Maar ik ben vanuit huis met homeopathie opgevoed. ‘Liever geen medicijnen als het ook zonder kan. Eerst kijken wat je zelf kan doen voor je er medicijnen tegenaan gooit’, was het devies. Een chronische darmziekte betekent waarschijnlijk de rest van je leven medicijnen slikken. Klachten onderdrukken maar niet oplossen. Als je geluk hebt mag je een tijd stoppen met medicijnen tot je een terugval krijgt.”

Optie b…

“Dat leek me geen goede voorspelling voor de toekomst. Dus ik ben niet teruggegaan naar het ziekenhuis en koos mijn eigen pad. Ik dacht: ‘Ik weet wat optie a is, die staat me niet aan, eens kijken of er een andere weg is.’ Ik heb alles gelezen wat los en vast zat over voeding in relatie tot darmklachten, darmziekten, Crohn en de IBD waar het onder valt. En ik heb alles wat ik las toegepast op mezelf.

Mijn eigen proefkonijn

Ik was mijn eigen proefkonijn. Ik ging bijvoorbeeld glutenvrij eten om te kijken wat voor effect dat op mijn lichaam had. Zo heb ik van alles gelezen en op mezelf uitgeprobeerd, tot ik na een half jaar pijn- en klachtvrij was.”

“Ik dacht ‘Als ik nu iets doe dat volgens de medische wereld niet kan, dan heb ik iets ontdekt dat de wereld moet weten’. Dus vrij snel riep ik al tegen iedereen die het wilde horen ‘ik wil hier wat mee doen’. Mijn omgeving vond dat ik hard van stapel liep. Ze zeiden ‘dat is leuk dat je al een half jaar geen pijn hebt, maar misschien moet je even afwachten hoe lang het zo goed blijft gaan”.

Wereldontdekking

“Ik ben een handleiding gaan schrijven over hoe ik het gedaan heb. ‘Jeroen heeft op zichzelf uitgeprobeerd en ontdekt dat…..’ is een fantastisch verhaal voor een boek, maar commercieel is het niet handig. Ik besloot het goed aan te pakken en heb een opleiding gedaan tot orthomoleculair voedingsdeskundige. In die opleiding werd bevestigd met theorie wat ik in de praktijk al had ontdekt.”

Jeroen lacht: “Jammer genoeg bestond mijn ‘wereldontdekking’ al. Maar ik heb natuurlijk wel het verhaal en de ervaring die heel veel andere mensen niet hebben en ik kan hele praktische tips geven. Ik ben tenslotte zelf uit het dal geklommen. Inmiddels weet ik veel meer, veel breder en veel beter waarom de dingen die ik deed werken en daarbij heb ik ook nog een paar dingen geleerd die ik nog niet wist.”

Foto door: Valery van der Walle

Wist je waardoor het gekomen is?

“Ja, maar dat kunnen heel veel redenen zijn. Er zijn legio dingen die tot chronische darmziekten kunnen leiden. Bijvoorbeeld de voeding die we nu eten. Als je kijkt naar onze voorouders; die aten vooral groenten, fruit en een beetje vlees vis of gevogelte. Tegenwoordige eten we iedere maaltijd graan. We hebben een vitamine en mineralen tekort waardoor systemen niet meer goed kunnen werken. Granen hebben een beschadigend effect op de darmen. Als je structureel te veel graan en te weinig groente eet gaat het op een bepaald moment bergafwaarts.”  

At je dan zo ongezond?

“Ik dacht dat ik heel gezond at. Maar best veel mensen denken dat.

Je eet gevarieerd; ’s ochtends een bakje muesli, tussendoor een liga, bij de lunch een boterham, rond 4 uur een koekje, bij het avondeten pasta of rijst, maar het zijn allemaal granen. En wat we eigenlijk nodig hebben, groenten, krijgen we maar 1 keer per dag binnen en vaak nog te weinig. Die bewustwording is wel een belangrijk ding.”

“Als ik mensen begeleid is de eerste stap: granen eruit. Binnen 2 weken krijg ik te horen dat mensen meer rust in hun buik en meer energie hebben”.

“Ik begeleid mensen met klachten persoonlijk. In Heerenveen of via een videoverbinding online. Een op de 200 mensen heeft Crohn of Colitis en die wonen niet allemaal bij mij in de buurt, ik heb ook cliënten in België en Engeland.”

 

Wat heb jij van huis uit meegekregen over geld?

“Eh, ik zie heel vaak gouden bergen, maar die blijven in de verte”, zegt Jeroen lachend.

“Toen ik opgroeide heb ik nooit het idee gehad dat we geld tekort hadden. We konden altijd doen wat we wilden doen. Er was altijd genoeg van alles. Maar ik heb echt wel een tijd gehad dat ik slecht met mijn geld kon omgaan. Ik ben op mijn 18e het leger ingegaan. Toen ging ik € 300,= per maand meer verdienen, maar dat had ik al dubbel en dwars uitgegeven voordat het op mijn rekening stond. Ik heb een hele tijd gehad, dat ik aan het einde van mijn geld nog een stukje maand overhield.”  

“Toen ik nog thuis woonde werkte ik in de zomers altijd bij de leliekweker. Ik wist wat ik zou gaan verdienen (gouden bergen in de toekomst) en onderhandelde al aan het begin van de zomer met mijn vader over een mountainbike of ander duur ding wat ik gezien had. Of ie dat wilde voorschieten. Dat mocht altijd. Maar daardoor heb ik nooit leren sparen. Ik kon het toch wel lenen om het terug te betalen. Pas sinds een paar heb ik heb echt met geld leren omgaan.”

Geld lijkt voor jou vanzelfsprekend. Je hebt er gewoon een heel positief beeld bij. Zo van ‘komt wel goed’.  

“Ja, maar ik kijk soms wel op tegen mensen die echt goed met geld kunnen omgaan. Ik had graag beter met mijn geld willen leren omgaan. Dat had me veel geldzorgen gescheeld.”

 

Als je nu geld hebt, waar geef je het dan aan uit?

“Er zijn in de wereld 5 miljoen mensen met Crohn of Colitus. Ik wil van in mijn eentje mensen begeleiden naar een organisatie toe met veel verschillende therapeuten. Ik investeer dus bijna al mijn geld in groei, in samenwerkingen met een strateeg en een businesscoach. Zodat het terug mijn bedrijf in vloeit.”

“Verder ga ik wel eens een lang weekend met vrienden weg op de motor. En een keer per jaar lekker op vakantie met mijn vrouw Jorien. Maar verder heb ik geen spannende uitgaven.”

“Ik heb een tijd gehad in mijn leven dat ik mijn geluk kocht. Dat was kortdurend. Ik was een beetje een ekster, als ik iets moois zag moest ik het hebben, en dan was ik heel even gelukkig. Ik kwam erachter dat het niet zo werkte. Mijn zielswezen is iemand die alles wil ervaren. Dat is niet altijd makkelijk maar wel heel interessant. Het brengt een hoop shit op je pad, maar ook veel levenslessen.”

Hoe je pad soms anders loopt…

“Een voorbeeld: ik heb 11 jaar in de veiligheidswereld gewerkt. Ben op mijn 18e begonnen bij de landmacht en daarna in de evenementenbeveiliging gaan werken. Ik heb op de mooiste en grootste feesten in Nederland gestaan. Daarna ben ik bij spoorwegpolitie gekomen. Daar heb ik vier jaar gewerkt in een heel leuk team.”

“Tot de ziekte van Crohn op mijn pad kwam. Alles in mijn lijf was zo zwaar geïrriteerd en ontstoken. Een slokje drinken deed al pijn. Als ik op de bank ging verliggen, verging ik van de pijn. In een week viel ik 10 kilo af. Als ik met de auto naar de supermarkt ging was ik al kapot. Ik was een zombie. Had nul energie. Het heeft 2,5 maand geduurd voor ik uit het dal was, voor dat ik weer een klein beetje mezelf was.”

“Via een opbouwtraject ging ik langzaam weer aan de slag. Een paar uurtjes per dag, overdag. Daarna ging ik terug naar onregelmatige diensten. Maar die zorgden ervoor dat ik weer heel veel pijn kreeg. Ik bedacht ‘ik ben net 2,5 maand uit de running geweest, als onregelmatige diensten mij weer terug in het dal sturen, no way dat ik dat weer ga doen’. Uiteindelijk werd ik functie ongeschikt bepaald verklaard. Ik heb daarop aangestuurd. Ik had een superleuk team, maar het soort werk was niet meer goed voor me.”

Onzekere periode

“Ik wist dat er een grote onzekere en onbekende periode zou aanbreken, maar toen het zover was, was het wel erg heftig. Alle functies waar ik qua ervaring voor in aanmerking kwam waren ineens ongeschikt voor me. Ik viel in een diep gat. Elf jaar heb ik in de beveiligingswereld gewerkt, ik deed een opleiding om hogerop te komen. En plots ging er een streep door mijn toekomstplannen. Ik ben daar echt de kluts van kwijt geweest.”

Ondernemen

“En ik wist totaal niet wat ik moest gaan doen. Want als ik alles mag kiezen wat overblijft, dan klap ik dicht. Ik heb voor mezelf op geschreven wat zijn mijn eisen voor mijn werkleven. Door uiteindelijk te kijken naar wat ik niet meer wilde en kon, kwam er ik erachter wat ik wel wilde. Jorien gaat de hele wereld over voor het schaatsen dus ik schreef op ‘ik wil vrijheid hebben, zodat ik lekker met haar de hort op kan voor het schaatsen’. ‘Ik wilde zelf bepalen wanneer ik vrij ben’. En ik kwam tot de conclusie: ‘Het enige dat jou past, is ondernemer worden.”

“Ik heb een minor ondernemer gevolgd waarin ik de eerste maanden aan mijn bedrijf bouwde en les kreeg van ondernemers en docenten. Vanuit daar ben ik mijn bedrijf verder gaan opbouwen. Ik wil niet alleen de 10 mensen in mijn buurt helpen, maar ik wil een grote wereldorganisatie leiden. Ik doe nu nog veel zelf, op een paar dingen die ik uitbesteed, maar in de toekomst moet het een volledige organisatiestructuur krijgen, met voor iedere specialisatie iemand anders.”

Wat ben jij gedegen 😉

“Haha, ja ik merk dat de dingen die ik nodig heb op mijn pad komen. En ik herken ze.”

 

Even terug naar geld….Wat doe je met je laatste tientje?

“Rustig vasthouden tot ik het ergens voor nodig heb.”

En wat als je een tientje vindt?

“Dat steek ik bij me. Voorheen was dat misschien anders geweest, maar nu geef ik alleen geld uit voor het groter maken van mijn bedrijf. Van met geld smijten om je geluk te kopen ben ik wel genezen.”

“Ah, of misschien gooi ik de tank van mijn motor vol en maak ik een lekkere rit”.  

 

Als je oneindig veel geld zou hebben, hoe zou jouw leven er dan uitzien?

“Een stuk relaxter”, lacht Jeroen.

“Ik heb wel deze missie aangetrokken, en dat is wat ik absoluut wil doen, maar waar ik begon met alles zelf doen, zou ik, als ik heel veel geld had, voor de doelen die ik heb specialisten opzoeken om echt een knaller van een organisatie neer te zetten. Ik zou in het tienvoudige of honderdvoudige gas geven in vergelijking tot wat ik nu doe!”

“Ik bouw het rustig op. Pas als mijn agenda vol is kan ik een andere therapeut in dienst nemen om de organisatie groter te maken. Het aantrekken van klanten en het bereik kan beter. We hebben iemand op pr nodig, die interviews kan regelen. En therapeuten die de stroom van nieuwe mensen kan vergroten. Maar dat komt allemaal nog wel.”

Je zou geen spullen kopen?

“Nee, of toch….ik ben groot fan van oude Amerikaanse auto’s. Als ik echt groot mag dromen, omdat het kan, doe dan maar een mooie schuur met mooie ouwe bakken, zoals een Chevrolet Impala uit 1965. We waren laatst bij een bedrijf in Noord-Nederland met allemaal oude Amerikaanse auto’s, dan kom je daar binnen, dan is het echt aaaaah.….alsof de engeltjes zingen….whaa….echt gaaf.”

“Ik word echt wel gelukkig en rustig als ik aan auto’s aan het sleutelen ben. Ik heb een tijdje geleden een vervallen hobby auto gekocht. Ik vind het zo cool dat je een oude auto voor de dood weghaalt en dan lekker gaat prutsen en zorgen dat alles weer werkt. Restaureren en lekker bezig zijn. Dat vind ik gaaf.”

 

Wat maakt jou rijk?

Ehm.. wat mij rijk maakt is de levens van mensen beïnvloeden. Als iemand naar mij terugkoppel: ‘twee weken geleden hadden we ons eerste consult, en nu voel ik me al zoveel beter, ik heb minder pijn en weer energie’. Dan maakt mijn hart een sprongetje en denk ik ‘Yes heb ik er weer eentje!’”   

“De allereerste cliënte die ik hielp, Nancy, een vrouw uit België, had al vijf jaar lang iedere dag pijn in haar buik. Ze had niks te verliezen. Ze was ondernemer, had een broodjeszaak, had altijd last van haar buik en heel weinig energie. Ik zei: ‘Ik wil wel proberen hoe het voor jou werkt’. Ik had mijn eigen programma uitgewerkt en alles naar haar toegestuurd.”

“Na twee maanden liet ze weten dat ze een aantal dagen in de week geen pijn meer had. Na vier maanden kreeg ik weer een bericht van haar. ‘Ik heb geen pijn meer. Het is helemaal weg’. Holy shit, dat vond ik zo gaaf!”

“Daarom ga ik hiervoor. Het is niet voor niks op mijn pad gekomen. En ik zie het echt wel als mijn levensmissie om hier anderen mee te helpen. En sowieso ook het geven van inzichten. Gewoon mensen helpen. Zorgen dat levens worden verrijkt.”

 

Heb je nog tips?

“Ik ben sinds een tijd heel erg geïnteresseerd in motivational speakers. Ik luister naar video’s en podcasts over de struggles die ik als ondernemer ook tegenkom. Want het gaat echt niet allemaal van een leien dakje. Ik word geïnspireerd door naar bijvoorbeeld Tony Robbins te luisteren. Daar haal ik echt levenslessen uit.”

“Ik luister hoe ik mijn tijd beter kan benutten. Hoe ik over een bepaalde drempel kon, hoe ik verder kan als ik een dip heb. Dan denk ik ‘schouders eronder en weer verder’. Het moet bij je passen, maar ik het wel echt aanraden om op You Tube ‘motivational speech’ in te tikken en te luisteren wat die mannen te vertellen hebben. Dat helpt mij echt wel.”

Meer weten over Jeroen? Check zijn socials (Facebook, LinkedIn en Instagram) en zijn website.Crohnproof.

 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu