Leuke dingen doen

Wat maakt jou rijk? – Aurélie Veltema

Aurélie Veltema (37 jaar) woont in Almere met haar man en haar tweelingdochters.

Ze is event manager en communicatie professional met een passie voor regelen, organiseren en het vinden van de oplossing van jouw uitdaging op het vlak van events en workshops.

“Mijn passie heb ik samengevat in mijn bedrijf AVUE. Het liefst organiseer ik een event waarin jij als vrouwelijke ondernemer je kennis gaat delen met je doelgroep.”

“In 2005 ben ik afgestudeerd als communicatie- en informatiewetenschapper. Sindsdien heb ik heel veel verschillende functies gehad. Eigenlijk had ik altijd alle petten op, ik begeleidde projecten, organiseerde events voor de projecten, schreef rapporten, ik deed een stukje administratie en bouwde ondertussen ook de websites van alle projecten. Ik vond alles leuk waardoor ik eigenlijk altijd te veel op mijn bordje had. Op een gegeven moment merkt ik dat ik niet meer alle ballen in de lucht kon houden, en begon het me tegen te staan dat iedereen maar alles bij mij neerlegde. Ook wist ik niet meer zo goed wat ik echt leuk vond en waar ik mijn energie uit kon halen. Dat bleek ook heel lastig bij het solliciteren naar een andere baan. Overal liep ik aan tegen het feit dat het of te veel was, of te weinig en dat niets echt bij me leek te passen.”

“Eigenlijk vorig jaar heb ik de stekker uit het sollicitatieproces getrokken. Mijn gezondheid liet het niet meer toe. Ik heb een paar maanden tijd genomen om terug te gaan naar mezelf. Wie ben ik, wat wil ik, wat vind ik nou echt belangrijk? Achteraf gezien was dit echt een goede stap want omdat ik niet kon stilzitten ben ik met ondernemers gaan praten. Ik heb ze het hemd van het lijf gevraagd. Wat doe je? Waarom doe je dat? Wat is er leuk aan? Ik sprak ondernemers in alle branches en ik kwam erachter dat het niet uitmaakte wat ze deden. Het kwam namelijk telkens op hetzelfde neer. Ze zeiden stuk voor stuk: Ik sta ‘s morgens op en dan heb zin om aan het werk te gaan. Omdat ik doe wat ik echt leuk vind.”

“Daar ben ik toen op door gegaan. Ik heb een lijstje gemaakt. Ik vind organiseren heel leuk. Lijstjes maken, dingen regelen. Ik vind het leuk om te plannen. Ik werk graag met mensen. Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat mensen drijft. Waarom ze doen wat ze doen.”

Je wist dus dat je ondernemer wilde worden?

“Nee, maar dat is eigenlijk gekomen omdat ik mijn baan niet kon vinden. Ik heb me rot gesolliciteerd. Geen enkele baan was het voor mij. Ik dacht ‘als ik als ondernemer aan de slag ga, kan ik zelf bepalen hoe ik mijn dag indeel’. Ik was ook klaar met elke dag 2 uur heen en terugreizen met de auto. In Almere zijn nu eenmaal niet zoveel banen.” 

“Ik bedacht ‘ik ga het gewoon proberen’. En dat heeft voor mij dus uiteindelijk goed uitgepakt. Ik ging in eerste instantie als eventmanager aan de slag. Ik wilde klantendagen, seminars en congressen organiseren. Maar gaandeweg merkte ik dat ik mijn doelgroep niet goed wist te bereiken. Ik sloot me aan bij de Dutch Girlboss Academy, een onlinetraining en netwerk met allemaal vrouwelijke ondernemers. Ik ging op diverse fora en in Facebookgroepen op onderzoek uit. Ambitieuze meisjes, Business women.  Ik ben anderen gaan helpen, gratis advies gaan geven en zo kwam mijn drive steeds helderder naar voren.”

“Ik wil dat mensen de kennis en passie die ze hebben gaan delen. Ik wil niet naast ze staan op het podium, maar ik wil degene zijn die het faciliteert. En zo ben ik steeds meer gaan inzoomen op wat ik leuk vind.”

“Dat bleek dus niet zozeer het organiseren, maar vooral het helpen van andere mensen te zijn. Te zorgen dat we samen alles uit een event of workshop halen.”

“Als jij een heel goed idee hebt voor een event of workshop waar je je kennis wilt delen, maar je weet nog niet waar te beginnen, dan gaan we samen kijken. Waar is jouw begin? Wat heb je al gedaan? En hoe gaan we het professionaliseren. Door mijn ervaring weet ik echt alles van het opzetten van een event. Welke valkuilen er zijn en welke dingen je echt goed moet voorbereiden.”

“Mijn focus ligt op nu op persoonlijke adviestrajecten voor vrouwelijke ondernemers waarin ik ze help om een event te creëren waar ze hun kennis en expertise kunnen delen.”

Even wat anders….Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?

“Eh, ik ben wel opgevoed met dat je altijd een spaarpotje of een buffer moet hebben voor als er iets misgaat. Ik ben niet iemand die zomaar geld uit geeft. Ik denk daar goed over na. Dat geldt eigenlijk voor alles in mijn leven. Ik denk er overal altijd goed over na. Misschien wel te goed. Ik ben niet iemand die zomaar iets gaat kopen. Aan de andere kant heb ik er geen moeite mee om, als ik erover nagedacht heb, een groot bedrag neer te leggen voor iets dat ik dat waard vind.”

Zoals wat?

“De kwaliteit van mijn eten vind ik belangrijk. En aan boeken geef ik ook geld uit. Dat heeft iemand gemaakt. Er is moeite voor gedaan. Dat geldt ook voor muziek. Als ik diensten van mensen afneem ben ik ook bereid om daarvoor te betalen. Als ik weet dat iemand mij echt iets kan leveren, als het mij tijd of geld kan opleveren dan zie ik dat als investering in mezelf. En of je nou geld of energie investeert, of allebei, het komt op een of andere manier wel bij je terug.”

Wat doe je met je laatste tientje?

“Ligt geheel aan de situatie. Ik heb natuurlijk een gezin en een huis. Heb wel de neiging om daar eerst voor te zorgen.”

Wat doe je als je een tientje op straat vindt?

“Dan ben ik zo’n naïeveling die eerst even om zich heen gaat kijken of niemand het verloren is. Als dat niet zo is, dan ga ik mezelf op iets trakteren. Een ijsje of iets te drinken op een terrasje.”

Stel dat je al het geld van de wereld had?

“Beetje Bill Gates bedoel je? Mijn grote droom en mijn doel voor over vijf jaar is om een strandhuis te hebben. Voorlopig moeten we nog in verband met de school van de kinderen in Almere blijven, maar het lijkt me geweldig dat je in het weekend wakker kan worden, het strand op kan rennen en gewoon lekker niks hoeft.”

Aan welk strand?

“Wel in Nederland. Ik ben geboren in Middelburg en opgegroeid in Vlissingen dus ik was vaak op het strand te vinden. Mijn man en ik zijn getrouwd op het strand van Zandvoort. Toen ik in Leiden woonde was het strand van Noordwijk een vaste plek. Ik zie een groot, ruim, licht huis voor me bij het strand. Welk strand, dat maakt niet zoveel uit.”

“En als ik echt heel veel geld zou hebben dan zijn er wel projecten waar ik aan wil bijdragen. Ik heb tot nu toe een aantal projecten gesteund. Kleinschalige projecten die mensen echt zelf helpen in Indonesië en Zuid-Amerikaanse landen. Niet een tijdelijke oplossing en projecten waarbij de lokale bevolking in haar waarde wordt gelaten.”

Wat maakt jou rijk?

“Ik merk dat ik sinds ik de keuze heb gemaakt om voor mezelf te beginnen, zo ontzettend veel leuke mensen tegenkom.”

“Als je op kantoor werkt, dan maak je eigenlijk maar weinig mee. Er is een hele wereld waar zoveel meer interessants te vinden is. Er komen mensen op je pad die zoveel leuke ideeën hebben, die je inspiratie geven, die met boekentips komen.”

“Dat maak ik tot mijn grote vreugde bijna elke week mee. Dan denk ik ‘dit is zo gaaf!’

De afgelopen jaren heb ik voor mijn gevoel een beetje onder een steen geleefd. Er is nu ook ruimte om buiten de bubbel te gaan kijken. En je hoeft er niet voor te reizen ook. Het kan allemaal gewoon online.”

“Ik ben namelijk niet zo reislustig. Ik merk dat veel onderneemsters het fantastisch vinden om op Bali te gaan zitten met een laptop. Heb ik niet. Komt misschien omdat ik een gezin en kinderen heb, maar heel eerlijk gezegd heb ik die drive nooit gehad.

Ik hou wel enorm van reisprogramma’s. Ik ben heel blij dat er een Floortje Dessing is die mij de mooie plekken laat zien. Ik ga ook graag op vakantie, maar dan gewoon twee weken en daarna weer lekker naar huis. Ik hoef niet zelf hele lange tochten te maken om overal te komen. Ik heb al heel veel lol met mijn buurvrouw of mensen op school. Of mensen die ik via het ondernemersvak leer kennen. Die gewoon hele toffe dingen doen.”

“Echt blij word ik als ik bij een seminar ben en iemand een hele zaal ondernemende vrouwen inspireert met haar kennis en allemaal dingen deelt waardoor iedereen heel geïnspireerd naar huis gaat.”

Wat is jouw tip voor de lezers?

“Een gedachte die ik laatst op mijn Instagram deelde.

“Als het heel erg tegenzit heb je twee keuzes. Je kunt stoppen of doorgaan. Als je stopt, dan houdt het op en kom je eigenlijk nooit meer ergens.”

“Als je doorgaat dan zul je zien dat de moeilijke periodes uiteindelijk weer voorbijgaan en dat je erdoorheen komt. Soms voelt het of stoppen de beste oplossing is. Je bent er gewoon klaar mee. Het lukt niet. Je wil opgeven.”

“Dan is het goed om er even een nachtje over te slapen en afstand te nemen. Doordat je het even helemaal loslaat komt er ineens een briljante ingeving.  Of er komt iemand op je pad met een goed advies.”

“Ik heb het regelmatig gehad. Dat ik tegen een muur opliep en het niet meer zag zitten. En dan ontmoet je ineens iemand die iets zegt dat er misschien niet eens iets mee te maken heeft, en ineens weet je weer wat je moet doen.”

“Dus probeer altijd door te gaan. Als je het echt wil dan kom je overal overheen. Beklim die heuvel. Want je zal altijd tegenslagen en heuvels tegenkomen. Platte valleien zijn saai. Groei ontstaat doordat je tegenslagen overwint. Doordat je jezelf leert kennen, en wanneer je ook als het tegenzit  door blijft gaan, groei je.”

Wat is jouw ambitie als ondernemer?  

“Mijn absolute droomevent is een door mij in elkaar gezet seminar waarbij ik allemaal experts op een vakgebied bij elkaar neerzet die workshops geven, waarbij deelnemers in één dag heel veel kennis en inspiratie opdoen. Dat lijkt me echt geweldig.”

Welke ondernemer inspireert jou?

“Ik haal veel inspiratie uit de podcasts van Ninke van der Leck die luister ik tijdens het wandelen.”

“Wie ik erg leuk vind als persoon is Marloes Theunissen van Girls on Heels.

Ik hou van enthousiaste mensen. Ik heb soms moeite om mijn eigen enthousiasme te delen maar wordt geïnspireerd door presentatiecoach Martina de Graaf met wie ik graag samenwerk. Hoe zij over haar vak praat vind ik ook schitterend.”

“En de man die het boek Profit First heeft geschreven vind ik ook vrij briljant. Hij zegt op het moment dat je goed voor jezelf zorgt, zorg je goed voor je bedrijf en kan je ook beter voor anderen zorgen.”

“Dat is herkenbaar voor mij. Als je zelf geen energie hebt kun je het ook niet aan anderen geven.”

Net als het zuurstofmasker in het vliegtuig. Je moet het eerst bij jezelf op doen voor je anderen kunt helpen. Als je zelf geen overvloed hebt, kun je het ook niet delen.

“Ja, precies. Ik ben zo blij dat ik nu kan doen wat ik echt leuk vind.”

Wil je meer over Aurélie weten? Check haar website en LinkedIn profiel en volg haar op Facebook en Instagram.

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu