Cat Colnot Wat maakt jou rijk?

Marja Godvliet en Cat Colnot in gesprek over goudzoeken

 

In december 2017 had ik een gesprek met Marja Godvliet (nu 42 jaar) over wat haar rijk maakt. Dat was een mooi gesprek. Je kunt hier nalezen. 

Maar hoe gaat het nu met Marja?

Marja woont nog steeds in Haarlem met haar dochter Puk (10 jaar). Ze heeft haar passie voor het interviewen van ondernemers uitgebouwd. Ze maakt video’s voor en over ondernemers met mooie verhalen.

Haar nieuwsgierigheid, haar gave om de juiste vragen te stellen zorgt ervoor dat mensen zich makkelijk met zichzelf en hun essentie verbinden en dat zorgt ervoor dat mensen zich op hun gemak voelen en voor de camera gaan stralen.

Marja Godvliet

Wat is jouw goud? Wat maakt je rijk?

We raken in gesprek over schatgraven en goudzoeken…een thema dat ons boeit en bindt….

Marja: “Ik vind het wel een mooie metafoor. Het leven gaat zijn gangetje maar opeens zie je iets glinsteren. ‘Wow, denk je, ik heb gewoon beet! Goud!’ Dat gevoel! Vaak is dat moment bij mij het grootst als ik synchroniciteit ervaar. Dat dingen op hun plek vallen, bij elkaar komen, alles klopt en too good to be true lijkt. Een magisch moment. Niets maakt me blijer dan bijvoorbeeld een spontane ontmoeting terwijl ik aan diegene gedacht heb.”

“En ik maak dat dus heel vaak mee. Van de week nog….Dat was zo bijzonder! Ik fietste langs de school van mijn dochter op een tijd dat zij normaal in de klas zit. Bij het stoplicht stond ik stil, en zag ineens mijn dochter met een groep kinderen van haar school het zebrapad voor mijn neus oversteken. Ze zag mij niet, verwachtte mij daar ook niet. Maar terwijl ik daar stond, zag ik hoe ze bij een heel klein jongetje uit groep 1 (zij zit zelf in groep 7) even zijn jasje goed deed, hem even geruststelde en hem een handje gaf bij het oversteken. Dan smelt mijn hart. Dan sta ik letterlijk te huilen van ontroering bij dat stoplicht.”

“Op dat soort momenten voel ik tot in het mijn diepste kern: Dit is het! Hoe vet! En het is er voor iedereen, maar niet iedereen ziet het. Ik ben er echt bewust mee bezig, sta ervoor open en ik doe er moeite voor. Ondanks het feit dat het zich niet laat controleren of plannen. Als het er is dan voel ik het, herken ik het. En ik geniet ervan. Als je hard leeft en druk bent, dan gaat het aan je voorbij. Je moet stilstaan. Voelen, rondkijken, ervaren.”

“Het grote geluk, mijn rijkdom, is dat er steeds vaker en makkelijker ontmoetingen en er ervaringen zijn die mij dat gevoel geven. En het lukt me ook om in verbinding te komen met mensen waarvan ik dat niet had verwacht. Door me open te stellen, nieuwsgierig te zijn en volledig te willen ontvangen wat zich aandient kan ik échte connecties maken.”

Iedereen heeft het in zich, daar ben ik van overtuigd. Die rijkdom. Het is een kwestie is van aandacht. Want alles is er al. Maar of je wel of niet “het goud” gaat vinden is afhankelijk van of het wil zien en of je bereid om dat te doen wat nodig is, of niet?

Marja: “Ja, zo zie ik dat ook.”

Mensen realiseren zich niet altijd dat er werk voor nodig is. Je moet bepaalde dingen loslaten om ruimte te maken voor iets anders. Niet iedereen wil of durft dat. Wat heb jij ervoor over?

“Ik denk dat ik er heel veel voor over heb. Ik ben bereid om beslissingen te nemen. Eigenwijze beslissingen. Echt mijn eigen pad te kiezen. Niet altijd de makkelijke weg, maar wel mijn weg. Vroeger deed ik wat anderen van mij verwachten, maar op een bepaald moment realiseerde ik me: ‘Als ik dingen op mijn eigen manier doe werkt het gewoon beter voor me.’ Soms is het spannend, uit mijn comfortzone.”

Wat zorgt ervoor dat je toch doet?

“Dat het steeds groeit. Dat is het goud, daar zit hem erin. Het aangaan is misschien wel juist het ding.”

“In de boosheid en het verdriet van mijn scheiding was daar op eens ook de realisatie: ‘Het allerergste is nu gebeurd, mijn angst is waar gebleken. Maar ik loop hier nu en alles gaat gewoon door. Er is niks aan de hand. De wereld zou toch vergaan? Ik ben hier, ik sta hier, ik adem, ik heb geen pijn.’ Hoe bijzonder is dat?”

Uiteindelijk denk ik dat het gaat om comfortabel te zijn in oncomfortabele situaties?

 “Ja, soms is er euforie. Maar soms is het leven heel pittig. Maar in het heetst van de strijd is ook er rust en stilte. En ik heb geleerd dat ik daar ook mee kan zijn. Dat ik me niet hoeft te verzetten daartegen. Niet in angst hoeft te spartelen.”

Ja, dat tussenstukje, die fase voordat je het gaat durven, maar het nog niet gedaan hebt. Dat wiebelige op de hoge duikplank, voordat je springt.

Op het moment dat je aan het springen bent, het aan het doen bent, merk je ‘er is niks ergs aan. Ik kan dit’.

“Je moet dat een keer mee gemaakt hebben zodat je erop kan vertrouwen dat het zo werkt. Er moet iets gebeuren zodat je iets gaat doen. Je kan ook eigenwijs zijn omdat je iets niet aan wil gaan, maar als je goed naar binnen kijkt voel je al ergens ‘dit is mijn pad’.”

Zichtbaarheid 

Stel dat je het goud gevonden hebt, wat doe je er dan mee?

“Voor mij is het een bevestiging dat het werkt. Een soort van happy hormones of een vertrouwen in situaties. Dat dient echt als brandstof voor mij. Het gevoel, ik zit echt op de goede weg. Dit voelt goed, hier wil ik meer van.”

Ha, herkenbaar, helemaal mijn ding. Meer doen van dingen die goed voelen

“Ja, een tijdlang was er twijfel of ik wel op de goede weg was. Mijn niet te temmen nieuwsgierigheid zorgde ervoor dat ik heel veel ondernemers heb geïnterviewd. Maar het kost zoveel tijd, en ik dacht dat ik het niet naar mezelf kon verantwoorden omdat de meeste ondernemers er niet voor wilden betalen. Ik dacht, ik moet ermee stoppen en een baan zoeken. Ik was heel hard mijn best aan het doen, maar er gebeurde niks. Dus liet ik het los. “

“Tot dat een vriendin zei, ‘Doe jij nog van die filmpjes? Ja tuurlijk! En zij was zo blij met haar filmpje dat ik weer enthousiast werd. En het mooiste compliment kwam van haar vriend, die na het zien van het filmpje zei, dit is de vrouw waar ik verliefd op ben geworden. Hij zag haar essentie en schoonheid.”  

“Toen is het een soort van gaan rollen. Ik maak filmpje waarin de ondernemer echt zichtbaar wordt zoals hij of zij is. Met emotie en compassie.

“En ik ben bezig met het vinden van mediapartners om de filmpjes op een breder podium te laten zien. Dat is goed voor de zichtbaarheid van de ondernemer.”

“Met de gesprekken die ik voer met de ondernemers voor de camera komen we in een zone waarin mensen vertellen waar het echt om gaat. Faken is onmogelijk. Oprechte interesse valt altijd op. Op video kan je echt mensen zien stralen. Hoe meer ik ermee bezig ben hoe meer ik geniet van de puzzel.

Het geluid, het licht, setting en het verhaal. Het is aan mij om de omstandigheden te creëren zodat iemand echt tot zijn of haar recht kan komen. En het is niet makkelijk. Er kan zoveel misgaan. Daar kan ik mijn analytische kant in kwijt. In het interviewen zelf kan ik mijn vrouwelijke kant laten zien.” 

“Maar weet je waar ik nog wel tegenaan loop? Dat mensen zo kritisch op zichzelf zijn. Daar word ik soms echt verdrietig van, want ik zie het anders. Ik zie zoveel schoonheid. Het verbaast me zo dat mensen zich schamen over hoe ze eruitzien en klinken en dat ze zichzelf niet leuk vinden op beeld. Ik begeleid ze daar wel in trouwens. Ik geef aan dat ze voordat ze gaan kijken het beste een kopje thee of koffie kunnen inschenken en even een comfortabele plek uitzoeken om te gaan zitten. Ik wil ze even naar hun hart brengen en vanuit hun hart naar zichzelf laten kijken. En niet vanuit hun kritische zelf.”

Wat een mooie manier om dat zo aan te pakken. Met liefde naar jezelf kijken.  Wat zo grappig is, mensen denken dan dat raar klinken of klagen over een onderkin… Voor de kijker zijn die dingen normaal.

“Ja, haha, wat jij denkt dat je verbergt, hebben anderen al lang gezien. In de spiegel houd je hoofd strak, je buik in en zie je even niet hoe het echt is. Je kunt jezelf voor de gek houden, maar anderen niet. Jij vindt dat je raar klinkt, maar wij horen je altijd zo.”

En om die reden durf je dan niet online zichtbaar te zijn….

“Je zou denken, je bent van steen als je niet ziet hoe mooi of hoe leuk je bent.  Het grappige is dat dat past komt als ze de uitnodiging aannemen om het filmpje te delen met vrienden. Dan krijgen ze altijd alleen maar oprechte en prachtige complimenten. En hoe langer ze met het filmpje zijn, hoe meer ze eraan wennen. En dan gaan ze het uiteindelijk toch heel trots met iedereen delen.”  

Dat is blijkbaar het proces. Als je het eenmaal gewend bent om je hoofd in beeld te zien, dan stap je er makkelijker overheen

Hoe pak je het filmen eigenlijk aan? Hoe zorg je dat mensen zich op hun gemak voelen?

“Ik werk gewoon met daglicht. Het gaat om het gesprek. Ik wil alles zo naturel mogelijk. Ik zet de camera neer en op dat moment ben ik een met degene die ik interview. Die nodig ik uit om echt in het gesprek op te gaan. Van het half uur dat we spreken blijft er maar 2 minuten over. Als er iets niet aan bod komt, kunnen we het aan het eind nog toevoegen. En ik zeg ook altijd ‘vertrouw er maar op dat met mijn kennis en jouw kennis we precies naar boven halen wat de bedoeling is’. Vaak beginnen we met meditatie of een ontspanningsoefeningen die de mensen zelf graag doen. Na afloop zeggen ze vaak, wanneer gaan we dan beginnen? En dan staat het er allemaal op. Zo moeiteloos is het. Het diepere weten of je ziel (of hoe je het wilt noemen) laat zich pas zien als het veilig is. Met interesse en aandacht en de ruimte die ik schep kan dat dat naar boven komen.”

“En ik vind dit zo geweldig om te doen. Ik wil nog veel meer van dit.

"Het is zo leuk om mensen te spreken die zich helemaal laten zien. Op het moment dat ik ze interview zijn het ook echt de leukste mensen op aarde. Echt. Maar dat is eigenlijk iedereen die je tijd en aandacht geeft. Waarmee je in verbinding durft te gaan. Als je het gewoon mag hebben over waar je het over mag hebben, dan komt de kern eruit. Als je een open mind hebt. Dat alles er kan zijn. Dat ik zelf ook naar die kern ga. Mee op ontdekkingsreis naar die ander. Dat je een ruimte creëert dat mensen aan zichzelf durven toegeven wat ze eigenlijk willen.”

Alles is er al

Ik moet ineens denken aan De Alchemist van Paolo Coelho. Dat boek las ik afgelopen week twee keer. Zo inspirerend! Daarin gaat het over de taal van de ziel van wereld. Een soort ander taalniveau, waarin je met alles en iedereen kunt communiceren. Want alles is energie. Dat ontstaat in synchroniciteit. Dat je je beseft: Ik ben hier nu. En meer is het niet. En dat is fucking veel. Wauw! Dat is de zin van het leven. Als ik daarin zit, dan staat de tijd stil, zijn er geen angsten, geen gedachten, geen ‘wat vinden mensen er allemaal van’. Dat geef jij jouw klanten in die interviews.

Oh, en het verhaal over de gouden boeddha in de documentaire over de Hero’s Journey die ik laatst weer zag sluit hier ook zo goed bij aan. Het gaat over een dorp waar gouden boeddha staat. De monniken bidden dagelijks bij de boeddha, maar er komt oorlog en de monniken besluiten de boeddha te verpakken in modder zodat hij niet door de vijand wordt meegenomen.

Na jaren, het is inmiddels al lang weer vrede, komt een jonge monnik bidden bij de boeddha. Plots breekt er een stukje modder van zijn hand af en er verschijnt een stukje goud. Hij roept de andere monniken en samen ontdoen ze de gouden boeddha van haar vermomming. Dit verhaal is een metafoor voor de gouden boeddha die je zelf bent. Die afgedekt is met bullshit. Met overtuigingen, dingen die je van je ouders, omgeving en school leerde. Die jouw goud doen verdwijnen.

Maar soms is er ineens een moment dat er een stukje afbreekt….en je goud naar boven komt. En dat je dan voelt. Het is er al.

“Ja, we hoeven niks bij te leren, hebben niet nog meer informatie nodig. Het is juist belangrijk dat we minder doen. Dat er minder ruis is. Zodat er ruimte is voor jouw goed.”

“Het verbinden met het hier en nu, en mijn focus op de verbinding met mezelf en de ander vind ik zo waardevol. Er is eigenlijk niets materieels dat daar tegenop kan. Het is echt goud. Die energie is echt heel erg lekker. En daar wil ik dus meer van.”

Marja gaat vloggen 

Marja gaat de komende periode haar journey met ons delen met haar vlogs. De eerste vlog maakte ze naar aanleiding van ons gesprek. 

Wil je dat Marja jou interviewt en jouw goud naar boven haalt? Dat kan! Check haar website voor meer info.

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu