Cat Colnot Gastblogs Geld tips Ondernemen

Liefde voor geld en boekhouden

De meeste ondernemers die ik ken, vinden veel dingen aan hun business superleuk. De vrijheid, de mogelijkheid om je geld te verdienen met iets dat je het liefste doet. Maar, ik ken weinig ondernemers die echt heel erg fan zijn van boekhouden (behalve boekhouders ;-)).

Welk verhaal over geld en boekhouden vertel jij jezelf? En klopt dat wel?

Zelf ben ik geboren met dyscalculie (dyslexie op het gebied van getallen) en altijd als ik ergens getallen zag staan, dan raakte ik daar vooral van in paniek. Ik was ervan overtuigd dat rekenen niks voor mij was en dat getallen mij gewoon niet liggen. Ik had een soort van vrede gesloten met dat verhaal. Maar ja, je wil als ondernemer wel geld verdienen met je bedrijf en dus moet je liefde voor geld en getallen zien te ontwikkelen.

Is geld energie?

Dat lukt me gelukkig steeds beter. Ik zie geld nu als energie en als bedankbriefjes voor de mooie dingen die ik voor mijn klanten mag doen. En bijhouden hoeveel energie je krijgt of hoeveel bedankbriefjes je krijgt is echt hartstikke leuk.

Maar we moeten natuurlijk niet overdrijven. Boekhouden is noodzaak en het moet niet te veel tijd en energie kosten. Een ook niet te veel geld trouwens. Dat geld besteden we liever aan leuke investeringen zoals je persoonlijke ontwikkeling of zaken die je business doen groeien. Aan het ontwikkelen van je money mindset bijvoorbeeld.

Boekhouding moet voor jou werken, niet andersom

Een boekhoudsysteem moet dus vooral makkelijk en efficiënt zijn. Voor jou werken. Maar wat is daarbij belangrijk? En hoe kies je welk systeem bij jou past?

Ik werkte altijd met een simpel Excel systeem, maar wil mezelf toch meer professionaliseren en ging op zoek naar boekhoudsoftware die bij mij past. Het moet simpel, snel en begrijpelijk zijn. Ik moet bonnen vanaf mijn telefoon kunnen inscannen en benoemen, ik wil mijn bankrekening gekoppeld hebben aan het systeem. Ik wil mooie facturen kunnen maken in mijn eigen huisstijl en op tijd geïnformeerd worden over de betaling van de facturen. En ik wil dat allemaal uiteraard met zo min mogelijk maandelijkse kosten.

Daarnaast moet het boekhoudprogramma voor mij ook matchen met de profit first theorie want daar wil ik in de toekomst mee gaan werken.

Minox

Even praktisch. Welk boekhoudsysteem past bij jou?

In dit blog zet ik een aantal systemen op een rijtje die ik zelf overweeg. Misschien heb jij ook wat aan deze info. 

Moneybird

Moneybird is het meest bekende boekhoudsysteem. Persoonlijk vind ik het een vrij gecompliceerd programma omdat er veel mogelijkheden op zitten.

Wat ik er handig aan vind is dat je er offertes en facturen in kunt maken. Documenten, zoals inkomende facturen en bonnen kun je gemakkelijk toevoegen via de app op je mobiel of uploaden het web. Wat ook handig is, is dat de btw-percentages uit de facturen en inkomende documenten automatisch verwerkt worden in je btw-aangifte.

Oké, wat kost dat?

Je hebt een Moneybird account vanaf € 10,00 per maand (20 banktransacties p/m verwerken, onbeperkt facturen versturen, onbeperkt offertes versturen, onbeperkt documenten verwerken).

Je kunt ook kiezen voor een abonnement van €17,50 per maand (het enige verschil dat je dan 50 banktransacties kunt doen). Optie van €25,00 per maand biedt onbeperkte verwerking van banktransacties.

Informer

Informer lijkt in veel opzichten op Moneybird. Het biedt veel mogelijkheden, maar je moet wel een beetje kaas gegeten hebben van boekhouding. Met dit programma kan iedere starter, ZZP’er of MKB’er zelf Online Boekhouden en Factureren. Informer biedt online factureren, een app waarmee je je bonnen en facturen kunt fotograferen (niet scannen dus). Daarnaast kun je automatisch boekhouden, dat wil zeggen dat het programma uitgaven en inkomsten matcht (daarvoor moet je uiteraard wel een koppeling maken met je bankrekening). Daarnaast kun je via Informer direct BTW-aangifte doen en via I-deal betalen.

Wat kost het?

Ook Informer kost in de basisversie € 10,= per maand.

Daarnaast is er een uitgebreidere versie van € 17,= per maand.

Bij alle versies kun je onbeperkt: Facturen en uitgaven, Inkoopfacturen en bonnen toevoegen. Bij de 10, = versie kun je 30 banktransacties invoeren, bij de andere versies is dit onbeperkt. Btw-aangifte + iDEAL kan bij alle versies. Scan & herken, extra functies, en een maximum van 3 gebruikers ontbreken in de 10 versie. Voor MKB’ers is er een programma met nog meer mogelijkheden. Dat kost € 39, = per maand.

Minox

Minox brengt, anders dan Informer en Moneybird, 30 jaar boekhoudervaring mee. Het programma dat ze bieden is helemaal van deze tijd. Ondernemers hebben nu eenmaal geen zin in omslachtig en ingewikkeld gedoe met hun facturen en betalingen. Tijd is tenslotte ook geld.

Net als bij Moneybird en Informer kun je met deze boekhoudsoftware al je bonnen en facturen inscannen. Maar Minox maakt daarnaast ook gebruik van Bizcuit, een tool die je betalingsproces automatiseert. En dat is vooral voor ondernemers die via een webwinkel online producten of programma’s verkopen, zoals ik ga doen, een ideale tool.

Met Bizcuit wordt in drie eenvoudige stappen je factuur geboekt, geaccordeerd en direct betaald vanuit je administratie. Als je bankiert via Rabo of Bunq kun je via de app met 1 vingerafdruk een betalingsbatch uitvoeren. Dat is uniek in Nederland.

Minox wil dat ondernemers hun administraties drie keer sneller kunnen verwerken en daarom hebben ze de twee belangrijke pijlers van boekhouding geautomatiseerd: het inkoopproces en het verkoopproces. Met Realtime Scan & Herken herkent het systeem je facturen en bonnen en koppelt deze aan je betalingen. Je hoeft dus niet langer facturen handmatig in te voeren. Je wil niet weten hoeveel tijd dat scheelt. Daarnaast loop je ook minder risico op foutjes. Ik haal zelf getallen nog wel eens door elkaar.

Wat ook handig is, is het Split screen, waardoor je jouw boekingsscherm en facturen in 1 beeldscherm ziet. Lekker overzichtelijk.

Met de unieke bankkoppeling via Bizcuit kun je via de app heel eenvoudig je facturen selecteren (stap 1), controleren (stap 2) en autoriseren (stap 3). Vervolgens betaal je de geautoriseerde facturen met je vingerafdruk. Supersimpel.

De bankenkoppeling voor de andere grote banken is er nog niet. Maar je betalingen van ING, ABN AMRO, SNS bank, Knab, Triodos, ASN, Deutsche Bank en overige banken zijn in te lezen via MT940 of CAMT.053 bestanden.

Hoeveel is mijn investering voor dit programma?

Minox heeft vier versies:

Een basis account waarin je de facturering in samenwerking met jouw accountant doet, kost € 7,50 per maand. Dit pakket bevat: Factureren (print, PDF, UBL), Debiteurenbeheer, Factuurhistorie, Signalering en statistieken, Overzichten en rapporten, Koppeling met boekhouding.

“Connect” is het tweede level van boekhouden via Minox. Voor € 15, = per maand kun je in factureren in samenwerking met je accountant, doe je alles wat in de basis versie zit maar maak je ook gebruik van deze handige opties: Scan & Herken / UBL, Bulkscan / split screen werken, Factuurconnectie, Inzien grootboek, Aanmaningen, Dashboard en rapporten, Opvragen kolommenbalans, Facturering (tot 100 facturen per jaar). En het handigste: Bankenkoppeling / Bizcuit.

Is dat nog niet genoeg voor je, dan kun je voor een bedrag van € 24,50 per maand geheel zelfstandig je boekhouding voeren, Btw-aangifte doen en heb je extra veel rapportages voor meer inzicht. Indien gewenst kijkt je accountant mee via zijn gratis eigen account.

Als je echt als een pro aan de slag wil met je boekhouding, kies van voor de optie van € 34,50. Dan krijg je alles wat de eerdergenoemde programma’s ook hebben, maar kun je daarnaast ook inzage in je Balans winst/ verliesrekening, Kostensoorten en -plaatsen, Budgettering, Vaste journaalposten, Audit File, Extra (vrije) overzichten, Extra functionaliteiten en Vreemde valuta. En natuurlijk is de bankenkoppeling via Bizcuit ook beschikbaar voor je.

 

Wat je aandacht geeft, groeit…

Nou ja, kies zelf maar wat voor jouw onderneming en jouw budget het beste boekhoudpakket is.

Wat ik met dit blog vooral wilde vertellen is, dat ook al heb je de neiging om je kop in het zand te steken en je te verstoppen achter het excuus dat je er niet zoveel van snapt (zoals ik), het belangrijk is om je als ondernemer een beetje te verdiepen in geldzaken. Dat je een beetje liefde voor geldzaken ontwikkelt. Of nog beter: veel liefde.

Want, wat je aandacht geeft groeit. En je bent vast geen ondernemer geworden om van de lucht en de liefde te leven? Of wel ;-).

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu