Gastblogs Geld tips Ondernemen

Dit is waarom je je boekhouding nooit voor 100% moet uitbesteden

Dit is waarom je je boekhouding nooit voor 100% moet uitbesteden

Leuk is het niet, die verplichte boekhouding van je bedrijf. Erg verleidelijk dus om al je facturen op een hoop te gooien, en dit door te sturen naar een boekhouder. Maar eigenlijk kijken we op de verkeerde manier naar onze Belastingdienst verplichtingen. En wat veel ondernemers zich niet beseffen is dat compleet uitbesteden ook risico's met zich meebrengt. “Nooit doen”, aldus Nikkie den Dekker - co-founder van boekhoudoplossing Paperdork.

In dit artikel legt ze uit waarom.

Geen zicht meer op uitgaven

Ondernemers die alle bonnen en facturen rechtstreeks doorsturen naar een boekhouder hebben over het algemeen totaal geen zicht meer op hun uitgaven. Ze zien natuurlijk het saldo op hun rekening, maar ze hebben over het algemeen geen idee hoeveel omzet of winst ze maken, of waar het geld naartoe is gegaan. Zo heb je geen idee of je je financiële doelstellingen haalt, en of er misschien kostenposten zijn waarop je kunt besparen. En natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar bedenk eens bij jezelf. Het moment dat jij gedetailleerd naar je financiën gaat kijken, zijn dat niet de momenten dat jij met je boekhouding bezig bent? 😉

 

Wat Google Analytics is voor marketing, is je boekhoudprogramma voor je financiën

Eigenlijk zouden we allemaal anders naar onze financiële administratie moeten kijken. We zien het als een verplichting van de Belastingdienst met bijbehorende moeilijke termen en regeltjes. Maar laat die moeilijke termen en regels eens los in je gedachten, en probeer het eens te vergelijken met Google Analytics. Want waarom kijken we wel wekelijks of maandelijks in Google Analytics om te zien waar we moeten bijsturen op onze marketingcampagnes, maar kijken we het liefst zo veel mogelijk weg van onze boekhouding? Leer jezelf aan om ook ten minste 1x per maand naar de grafiekjes van je boekhouding te kijken. Zeker weten dat jou bepaalde patronen of uitzonderingen gaan opvallen waar jij proactief op kunt bijsturen!

 

Compleet uitbesteden is kostbaar, en levert weinig op

Als je echt al je bonnen wilt laten inboeken door een boekhouder, dan kun je er van op aan dat je daar ook flink voor moet betalen. Niemand is fan van bonnetjes inboeken, ook boekhouders niet. En wist je dat het eigenlijk heel weinig tijdswinst oplevert? Neem als voorbeeld een fles wijn. Misschien heb je deze gekocht om zelf te consumeren omdat je iets te vieren hebt, maar het kan ook zijn dat deze fles bedoeld was als relatiegeschenk voor een klant. In beide gevallen gelden andere BTW-regels. En dus kun je de bon niet klakkeloos doorsturen zonder extra informatie. Alle bonnen die jij moet doorsturen met bijbehorende uitleg konden in de tijd dat je het mailtje stuurde - en met behulp van moderne boekhoudprogramma's - allang in je administratie staan. En het bespaart je ontzettend veel geld!

 

De gulden middenweg

Als je echt kosten wilt besparen dan kun je natuurlijk ook alles zelf doen. Maar waarom niet gebruik maken van de gulden middenweg? Gelukkig bestaan er anno 2020 genoeg tools die je het leven als ondernemer een stuk gemakkelijker maken. Het hoeft echt geen uren te duren om te administratie te doen. Als je het goed bijhoudt in een fijn boekhoudprogramma dan is het een fluitje van een cent. Bonnetje scannen en klaar! En die moeilijke termen en regeltjes die aan bod komen in je aangiftes: dat kun je natuurlijk wél aan een boekhouder overlaten. Scheelt jou een hoop stress, en dan weet je zeker dat je optimaal gebruikmaakt van alle belastingvoordelen. En niet vergeten om maandelijks even je grafiekjes te bekijken 😉

 

Paperdork is een ambitieuze startup met een boekhouding totaaloplossing voor de ondernemer van nu. Voor een vaste prijs per jaar krijg je toegang tot een gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma én een boekhouder. Die kijkt met je mee, doet al jouw aangiftes en je mag zoveel vragen stellen als je wilt. Twijfel je of je een boekhouder nodig hebt? Doe de quiz of vind meer informatie op de website.

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu